Ikea hack: Eket verwarmingsombouw en dressoir

Verwarmingen staan meestal in de weg en ze zijn nooit echt mooi. Bij ons zitten ze onder bijna ieder raam in de woonkamer. Daarom besloten we er een Ikea Hack op los te laten: van het Eket systeem bouwden we een verwarmingsombouw en dressoir in een. 

Je kunt natuurlijk een timmerman laten komen om een verwarmingsombouw te maken, maar dat is best duur. Helemaal zelf maken is dan juist weer heel veel werk. Wij gebruikten daarom een Ikea systeem als basis en maakten alleen de bovenkant zelf. Wij gingen voor het Eket systeem, omdat dat het beste paste tussen de verwarmingen. Bovendien is dit systeem in twee dieptes te koop.

Ikea Hack: Eket verwarmingsombouw en dressoir. Eket heating conversion and sideboard dresser cupboard

Onder drie ramen zit een verwarming, alleen bij de keuken niet. We maakten het dressoir bijna over de hele lengte van de woonkamer. Alleen bij de keuken maakten we het niet, om daar loopruimte over te houden.

Ikea Hack: Eket verwarmingsombouw en dressoir in kleurrijke woonkamer. Eket heating conversion and sideboard dresser cupboard

Bij de televisie maakten we de kasten wat dieper. Dat wil zeggen, hier gebruikten we een combinatie van diepe kasten (35 centimeter) en ondiepe kasten (25 centimeter). Voor de verwarmingen plaatsten we de ondiepe kasten, ertussen de diepere kasten. Zo heb je maximale opbergruimte. De kasten zitten vol met apparatuur, dvd’s, spelletjes en allerlei andere spullen die je nou eenmaal in de woonkamer hebt.

Ikea Hack: Eket verwarmingsombouw en dressoir. Eket heating conversion and sideboard dresser cupboard

Achter de eettafel springt het dressoir in, daar plaatsten we ondiepe open kasten. Onder het raam staat bij het ondiepe deel geen kast, hier hebben we een witte plank voor de verwarming gemonteerd. In de open kasten staan aan de ene kant knutselspullen, aan de andere kant kookboeken.

kleurrijk gezinshuis met kinderen
open kasten in ondiepe gedeelte

Op de bovenkant van het dressoir monteerden we platen van MDF, die we wit verfden. Om deuken te voorkomen monteerden we aan de buitenrand van de MDF platen een metalen L-profiel.

open kasten in ondiepe gedeelte

Een verwarming heeft voldoende luchtruimte nodig, anders kan hij zijn hitte niet kwijt. Zowel aan de onderkant als aan de bovenkant moet er daarom ruimte zijn, zodat de lucht kan circuleren. We plaatsten pootjes aan de onderkant van de verwarming, waardoor er lucht onder kan komen.

Ikea Hack: Eket verwarmingsombouw en dressoir. Eket heating conversion and sideboard dresser cupboard met luchtgaten

Aan de bovenkant maakten we roosters met luchtgaten in het hout. Bovendien liggen de roosters er los op, zodat we bij de knop van de verarming kunnen. Die luchtgaten hebben we gemaakt met een boor met een gatenzaag, dat is zo’n ronde kop op je boor.

Verjaardagsversiering kleurrijk gezinshuis met kinderen

Meestal is het huis trouwens niet zo opgeruimd hoor, dat was omdat er foto’s gemaakt gingen worden voor de verhuizing. En aangezien dit project nog op mijn bloglijstje stond, moest ik snel zijn!

Ikea Hack: Eket verwarmingsombouw en dressoir. Eket heating conversion and sideboard dresser cupboard

Op Leuk met kids vind je naast deze verwarmingsombouw en dressoir nog meer Ikea hacks. Daarnaast kun je nog veel meer lezen over DIY projecten en over woonkamers en kinderkamers.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids