Je peuter voorbereiden op de komst van een baby broertje of zusje

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

De komst van de baby kan voor je oudste zoon of dochter best even wennen zijn. Hij of zij wordt opeens grote broer of grote zus en moet de aandacht delen. Hoe maak je het zo makkelijk mogelijk?

Bedenk van tevoren wanneer je de baby wil introduceren. Negen maanden wachten is lang voor een peuter, je kunt er na de zwangerschapstest nog even mee wachten.

Bespreek samen met je kind de komst van de kleine. Lees bijvoorbeeld samen Kleine Pluis van Dick Bruna, waarin Nijntje grote zus wordt. Of kijk naar deze filmpjes van School TV: één over de ontwikkeling van een ongeboren baby en één over de geboorte. Eigenlijk bedoeld voor wat oudere kinderen, maar voor een kind van rond de twee jaar op zijn manier ook prima te begrijpen. Dan snapt je kind tijdens de echo’s meteen wat hij ziet en dat er in die bolle buik een baby zit. Die mag hij natuurlijk af en toe aaien of een kusje geven.

Je peuter voorbereiden op de komst van een baby broertje of zusje

Tijdens je verlof kun je samen met je kind een cadeau of kledingstuk voor de baby kopen, zodat je kind dat na de geboorte kan geven. Andersom kun je ook een cadeau voor je oudste kind kopen, dat hij krijgt na de geboorte van de baby.

Beperk grote veranderingen voor je kind en laat even zo veel mogelijk alles bij het oude. Krijgt je kind een nieuwe kamer of nieuw bed, laat het dan op tijd “verhuizen”. Dit is geen periode om nieuwe dingen te leren, zoals zindelijk worden. Houdt gewoontes juist vast, zoals elke avond een boekje lezen of elke zondagochtend met zijn allen in het grote bed.

Zorg dat je oudste kind na de geboorte voldoende aandacht krijgt. Zeker als je borstvoeding geeft, dan zit je als moeder veel met je baby op schoot. Dit is ook een prima moment om de oudste een boekje voor te lezen, zodat die zich niet buiten gesloten voelt. Als hij het leuk vindt kan hij ook af en toe helpen, bijvoorbeeld door dingen aan te geven. Doe ook af en toe iets alleen met je oudste kind, de andere ouder kan dan bij de baby blijven.

Tot slot: bedenk dat het helemaal niet gek is als je oudste kind niet altijd blij is met de geboorte van de baby, of zelfs vraagt wanneer de baby weer weggaat. Die baby vraagt veel aandacht en bovendien kun je er niet eens mee spelen, dat is gewoon even wennen. Hoe meer begrip je toont, hoe sneller je kind went.

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Nieuw op Leuk met kids blog

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.