LEGO House: vlakbij Legoland Billund in Denemarken

Deze zomer bezocht Marijke het LEGO House, in Billund in Denemarken, ook de plaats waar je LEGOLAND en de Deense LEGO fabriek vindt. Alhoewel ze het bezoek op de planning hadden staan, was LEGO House een enorme verrassing!

Het was zó leuk, dat we twijfelden wat nou leuker was LEGOLAND of LEGO House? Marijke vertelt wat zij en haar dochter van 15 jaar en zoons van 12 en 9 jaar er zo leuk vinden. LEGO House is absoluut ook een must als je naar Denemarken gaat en LEGOLAND bezoekt!

LEGO House: vlakbij Legoland en een must voor de fans

LEGO House: vlakbij Legoland en een must voor de fans

LEGO House: een must als je naar LEGOLAND Denemarken gaat

Twee jaar geleden gingen we ook naar Denemarken (in de meivakantie) en volgde ik de bouw van LEGO House al op social media. Het ‘huis van de stenen’ werd midden Billund gebouwd, vlakbij de werkplaats waar de eerste LEGO steentjes zijn ontworpen en gemaakt en vlak bij de huidige Deense fabriek. In september 2017 is het LEGO House officieel geopend. Met de kinderen hadden we de documentaire “LEGO House – Home of the brick” thuis al gekeken. Daarin zie je hoe het ontwerp tot stand is gekomen en hoe alle grote LEGO bouwwerken zijn gemaakt. We wisten hoe het gebouw er uit zou zien en toch is het nóg leuker als je opeens midden in het stadje een enorm gebouw ziet staan, in wit en de bekende primaire LEGO kleuren. Natuurlijk gingen we even op de foto met mega speelstenen voor de ingang!

Binnen in de hal heten LEGO House medewerkers je welkom, helpen je met toegangspassen printen en de weg naar de garderobe vinden. De toegangspassen zijn heel handig: een polsbandje met je naam en een gedeelte dat je kunt scannen. Met het bandje kun je alles wat je maakt en doet vastleggen. Er staan overal zuilen waar je je bandje scant en wat je hebt gemaakt op de foto kan zetten. Ook kun je bij elke activiteit checken wat je al hebt gedaan en hoe je naar de volgende zone gaat. Koppel je je gegevens aan de app (voor Android en iOS), dan krijg je je al je ervaringen op je eigen telefoon. Handig bandje dus! Mocht je nu denken: ervaringen? Maken, wat ga je maken? Nou, veel meer dan je ooit had gedacht….

Levensgrote blokken bij LEGO House: vlakbij Legoland in Billund

Op ontdekking

Na het inchecken leidt een grote witte trap je naar de bovenste verdieping. De trap wentelt om de Boom van Creativiteit omhoog: een enorme boom van LEGO (het hoogste LEGO-bouwwerk ooit!) en op de bladen zie je verschillende LEGO-werelden. Al lopend naar boven zie je bijvoorbeeld een stadje van LEGO Friends, LEGO City, Star Wars, Duplo…. En let eens op de trapleuningen als je omhoog loopt: ze zijn verwarmd! Waarom weet ik niet, wij dachten zelf vanwege het wat wisselvallige Deense weer, dan warmen je handen weer lekker op als je naar boven loopt.

Tree of Creativity in LEGO House vlakbij Legoland Billund

Boven aan de trap kom je in de Masterpiece Gallery, de plek waar nu drie enorme dino kunstwerken staan, gemaakt van Duplo, LEGO Technic en ‘gewone’ LEGO. Ongelofelijk wat je van Duplo kunt maken, wij vonden vooral de Duplo dino zo leuk!

DUPLO draak in LEGO House vlakbij Legoland Billund

Om de kunstwerken heen staan vitrines met masterpieces van volwassen LEGO fans van over de hele wereld. Een klein museum, met tussen de vitrines witte lange banken en bakken met witte LEGO blokjes aan beide einden, zodat je meteen zelf creatief aan de slag kan. Deze bankjes met stenen kom je overal tegen, heerlijk om even te zitten terwijl je kids spelen.

DUPLO in LEGO House vlakbij Legoland Billund

De zones van LEGO House

Vanuit deze tentoonstellingsruimte kun je de trap af naar de creatieve zones: op allerlei manieren kun je de mogelijkheden van LEGO ervaren en bouwen met de steentjes. Overal is jong en oud aan het bouwen, en niet alleen mensen met kinderen. We kwamen ook een ouder echtpaar tegen uit New York dat na het zien van de documentaire een extra stop in hun vakantie hadden ingelast om het LEGO House te zien.

De rode zone

Je wordt bijna ongemerkt rondgeleid langs verschillende activiteiten door het hele gebouw. Elke activiteitenzone heeft zijn eigen kleur: in de rode zone kun je onder meer gebouwen ontwerpen met uitsluitend gele lego blokjes, geïnspireerd op het originele LEGO kasteel uit de jaren ’70 of bouwen met een regenboog aan kleuren uit de blokjes waterval. Onze jongste heeft na binnenkomst eerst 2 uur lang gebouwd aan een geel kasteel met trap en hangbrug. Om de beurt hebben we een uurtje bij hem gezeten en meegebouwd.

Bouwen in één kleur, zo gaaf! in LEGO House vlakbij Legoland Billund

Ondertussen waren de grote kinderen de andere zones en activiteiten al aan het ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld ook in de rode zone een pixel ‘tegel’ maken, waarbij je op werkt met blokjes van één nopje om een pixel tekening te maken op een bouwplaatje van 10x 10cm. Je eigen creatie kun je op de foto zetten en koppelen aan de gegevens op je polsbandje. Daarna zet je je kunstwerkje in de kast, bij alle andere voorbeelden en gemaakte creaties van die dag.

De blauw zone

Even verderop in de blauwe zone kun je een stukje stad ontwerpen en plaatsen in de grote stadsplattegrond, spelen met robots tijdens een Noordpool expeditie van de minifigures, je eigen supersnelle race auto ontwerpen én testen en, echt geniaal, je eigen vis maken en laten zwemmen. In elke zone is trouwens ook een DUPLO activiteit, zoals bouwen met de bekende treinbaan, taartjes en ijsjes maken voor je eigen winkeltje, een DUPLO huisje en een heerlijke DUPLO bak zo groot als een ballenbak.

Mama’s kunstwerk in LEGO House vlakbij Legoland Billund

De groene zone

In de groene zone kun je ook jezelf als minifigure maken. Die moet je zeker niet vergeten op de foto te zetten, je kunt je minifigure namelijk covermodel maken op een tijdschrift! Dat levert leuke plaatjes op.

Een waterval van DUPLO, met een enorme bak DUPLO stenen waarmee je je eigen taarten- of ijswinkeltje kunt bouwen, in LEGO House vlakbij Legoland Billund

LEGO miniwereld

Om even bij te komen van al dat bouwen kun je in de groene zone ook even rondkijken in een LEGO miniwereld. In drie grote vitrines waar je helemaal omheen kunt lopen is van alles te zien en ontdekken: de minifigures en pakketten die je misschien zelf hebt, beroemde gebouwen of de Beatles die bijna in de Yellow Submarine springen…

Voor de iets grotere kinderen kun je een stukje verderop een stop-motion filmpje maken. De instructies zijn heel duidelijk en het systeem eenvoudig, maar je moet wel 20 minuten geconcentreerd doorwerken voor 3 seconden film. Dat is niet eenvoudig, geloof me.

Stop-motion filmpjes maken in LEGO House vlakbij Legoland Billund

De gele zone

De gele zone is weer superleuk voor de kleinere kinderen: je kunt je eigen bloem maken en in een groen grasveld laten prijken, je eigen wiebel beestje (critter) maken en over de baan naar de finish wiebelen en je eigen kikker laten zweven in de vijver. Ouders en kinderen bouwen allemaal even fanatiek en zetten trots hun eigen beestjes en bloemen op de foto.

Bouwen in LEGO House vlakbij Legoland Billund

De zwarte zone

De kelder is de zwarte zone, ik kan mij voorstellen dat sommige kinderen zich er niet fijn voelen, dat is meer voor volwassenen. Ga gerust even om de beurt als volwassenen en laat de kids lekker spelen ondertussen.

De eerste LEGO bouwstenen van hout, in LEGO House vlakbij Legoland Billund

Naar buiten

Bij elke zone hoort ook een buitenactiviteit, als het lekker weer is kunnen de kinderen daar even lekker rennen, klimmen en springen. Als je beneden in de hal staat kun je met de lift, of anders buiten via de gele trap, naar het dak waar een openbare speelruimte is en waar je over het dak met de mega grote witte duplo steen kan lopen.

Het dak van LEGO House vlakbij Legoland Billund

Even wat eten

Tussendoor kun je altijd redelijk snel bij een toilet zijn of een plek waar je even wat kunt eten. Je mag buiten altijd eten, in de rode zone is een koffiehoek en beneden in de hal is een café en een restaurant. In de hoek van de rode zone en de trap zijn ruime toiletten en verschoonmogelijkheden. Voor de lunch kun je naar beneden naar het restaurant (daarover straks meer), maar je kunt (net als overal in Denemarken) ook je eigen lunch meebrengen. Je kunt bij het binnenkomen je koeltas kwijt in een grote locker; als je wilt lunchen haal je die op en kun je naar de lunchkamer die grenst aan de grote hal. Daar vind je ook een magnetron en een aanrecht. Heel handig als je ook even een fles wilt geven en lekker je eigen eten mee wilt nemen.

Het restaurant hebben wij niet uitgeprobeerd, maar het zag er wel heel leuk uit. Je kunt met behulp van de speciale menukaart een code maken van LEGO-steentjes. Die code schuif je in een kastje, waar je vervolgens op een tablet ziet wat je hebt besteld. Die gegevens gaan naar de keuken en even later kun je je bestelling in een grote doos in de vorm van een LEGO-steen ophalen bij de robots. Zelfs kinderen die nog niet kunnen lezen kunnen zo hun eigen maaltijd bestellen.

Het restaurant van LEGO House vlakbij Legoland Billund

Nog meer activiteiten

Na de lunchpauze zijn er vast activiteiten die nog gedaan kunnen worden, of je gaat even naar de kelder. In de kelder is de bioscoop, het LEGO-museum en een tentoonstellingsruimte met de meest bijzondere LEGO pakketten. Verwacht geen LEGO movies in de bioscoop, je ziet er verhalen van LEGO-designers en reclames door de jaren heen. Onze fanatieke LEGO-mannen vonden dat geweldig, maar ik denk dat niet alle kinderen even enthousiast zullen zijn. In het museum zie je bijvoorbeeld de eerste steentjes van hout en ook de eerste plastic setjes om huisjes mee te bouwen. Middenin het museum vind je een overzicht van LEGO-pakketten, een deel staat in de vitrines en digitaal vind je er bijna alles wat er ooit is gemaakt. Leuk voor een ‘trip down memory lane’!

Na al dat bouwen, spelen en voelen aan die steentjes krijg je bij de uitgang je eigen LEGO combinatie van 6 stenen als afscheidskadootje; je scant je polsbandje en er rolt een kaartje met jouw combinatie uit de computer. De mini steentjes fabriek ernaast maakt een setje met 6 rode steentjes voor je of je pakt een setje met 6 rode DUPLO stenen om je eigen combinatie na te bouwen.

En als je aan 6 steentjes niet genoeg hebt…kun je je geld natuurlijk uitgeven in de LEGO-shop aan een mooi pakket of een basisset steentjes. Leuke kleine kadootjes zijn 3 zelf samengestelde minifigures of een LEGO-sleutelhanger. Ze hebben niet alles bij de shop en zeker niet tegen de laagste prijs, een voordeel is wel dat deze shop binnen het LEGO VIP programma valt (in tegenstelling tot de shop in LEGO Land).

En waarschijnlijk kom je dan net als wij pas na uren en uren, met een nieuw pakket steentjes onder de arm voldaan het LEGO House uitrollen. Een echte super aanrader dus!

LEGO House vlakbij Legoland Billund

Praktische informatie en weetjes

LEGO House in Billund is ook een prima bestemming voor de herfst- of meivakantie, het is vanaf de meeste plekken in Nederland minder dan acht uur rijden, exclusief stops. Op de droge dagen kun je naar LEGO Land en voor een regenachtige dag is LEGO House een heerlijke activiteit.

Je vindt binnen alles wat je nodig hebt, er is zelfs beneden een voedings- en kolfruimte met heerlijke comfortabele stoelen. Verschoningsruimten zijn op elke verdieping en in de lockers kun je al je benodigdheden voor een hele dag kwijt.

Voedings- en kolfruimte in LEGO House vlakbij Legoland Billund

Tickets kopen

Voor LEGO House koop je van tevoren tickets online. Je kunt niet op locatie tickets kopen, tenzij je ze op dat moment nog online via je smartphone kunt aanschaffen. Koop je tickets ruim van tevoren als je in een vakantie gaat, stel het niet uit tot de dag zelf. Kijk online naar een kortingsactie, bijvoorbeeld via de site van de accommodatie die je hebt geboekt of op VisitDenmark. Ook kun je een combinatieticket met LEGOLAND en LEGO House boeken, wel zo handig als je toch in Denemarken bent. Wij hebben we een seizoenspas voor LEGOLAND gekocht (we waren er twee weken) en dan mochten kinderen tot en met 12 jaar gratis naar LEGO House. Vergeet niet dat je bij combinatietickets nog wel online je eigen tickets en tijd moet boeken!

Online geef je ook al het tijdstip aan waarop je met je bezoek begint. Ben je eenmaal binnen dan is je toegangspasje de hele dag geldig en mag je er mee naar binnen, naar buiten en weer naar binnen. Het is aan te raden om het vroegste tijdslot te kiezen (dat is meestal 10 uur), dan kun je je dag optimaal benutten. We zijn uiteindelijk van 10 uur tot sluitingstijd (17.00) binnen geweest. Wij betaalden met ons gezin van 5 voor een hele dag €100,-. En alhoewel de toegang niet goedkoop is, vonden we dat wel waar voor ons geld!

Ken jij de afkorting AFOL? Niet voor niets staat er op je tickets: Welcome to LEGO fans of all ages! Er zijn wereldwijd heel veel volwassen LEGO-fans: Adult Fans Of LEGO, ofwel AFOLs. In de Masterpiece Gallery is een wisselende tentoonstelling van kunstwerken gemaakt door AFOLs. Er zijn volwassenen die van LEGO bouwen hun beroep hebben gemaakt, zij mogen zichzelf ‘Masterbuilder’ noemen.

LEGO House: vlakbij Legoland en een must voor de fans

Meer weten over LEGO House en Legoland Denemarken

Overal in LEGO House lopen medewerkers rond die je herkent aan hun blauwe poloshirt of trui en een LEGO House naam badge. Ze helpen je met inchecken, met de lockers, met het vinden van de toiletten en de weg. Maar ze spelen ook met je kinderen! Zo kun je soms gewoon even heerlijk zitten terwijl een medewerker een groepje peuters helpt met het bouwen van een DUPLO kunstwerk.

Denemarken is een verzameling eilanden, de grote eilanden zijn met elkaar verbonden via bruggen. LEGO House en LEGOLAND liggen op Jutland, het schiereiland van Denemarken dat vast ligt aan Duitsland. Op Leuk met kids kun je ook een artikel lezen over LEGOLAND, met alles wat je wil weten over het attractiepark. Wat er allemaal te doen is voor jouw kids, maar bijvoorbeeld ook waar je de beste kortingsbonnen vindt en de leukste hotels en vakantieparken.

Op Leuk met kids kun je ook lezen over sprookjesachtig Funen, ongeveer een uur van LEGOLAND en LEGO House, met de hippe stad Odense met haar beroemde schrijver Hans Christiaan Andersen, het aan zee gelegen Bogense, de strandcamping daar, een piratentocht, een huifkartocht naar het schiereiland Enebærodde en bizonfarm Ditlevsdal, waar je op safari kunt en slapen tussen de bizons. Op de verzamelpagina van Denemarken vind je alle artikelen die op Leuk met kids verschenen over Denemarken, van reizen naar Denemarken tot Deense films.

Voorjaarsvakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de voorjaarsvakantie! Even geen onderwijs en hopelijk het eerste lente zonnetje. Daarom maakten we weer een bucketlist met voorjaarsvakantie activiteiten. Vol leuke tips voor binnen en buitenshuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids