Nieuws media voor kinderen: uit deze titels kun je kiezen

Er zijn verschillende nieuws media voor kinderen en vanaf vandaag is er een extra titel bijgekomen. Fijn voor nieuwsgierige kids! Ik zet de opties voor basisschoolkinderen en tieners op een rijtje.

Nieuws media voor kinderen: uit deze titels kun je kiezen

Nieuws media voor kinderen op de basisschool

Online nieuws media voor kinderen

Grote broer NU.nl is NUjunior gestart, voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar. De site wordt gemaakt door een eigen team van redacteuren. Het is gericht op basisschoolleerlingen die willen weten wat er in de wereld gebeurt. NUjunior brengt zowel zwaar als licht nieuws. NUjunior ook meteen een instagram kanaal. Er was natuurlijk al nieuws speciaal voor kinderen, maar geen site waar het nieuws realtime verschijnt. Aan zoonlief van bijna acht merk ik dat hij echt uitkijkt naar het Jeugdjournaal, dus een site met realtime nieuws zal hij zeker interessant vinden. De site krijgt geen advertenties maar advertorials, ik ben benieuwd of dat duidelijk wordt voor jonge kinderen en of NUjunior zijn lezers daar ook in gaat opvoeden.

televisie nieuws voor kinderen

Het Jeugdjournaal is bij ons vaste prik, althans voor de oudste. Ik vind zijn interesse in nieuws heel leuk, ik ben zelf ook echt een politieke junkie. Het nadeel van het Jeugdjournaal vind ik ook wel dat beeld extra angstaanjagend is. Bovendien richt het Jeugdjournaal zich op kinderen van negen tot twaalf jaar. Het is daardoor naar mijn mening niet altijd geschikt voor de jongste doelgroep.  Jammer, want er zijn veel kinderen van zeven en acht die het kijken. Zo was zoonlief flink onder de indruk van het beeld van een alien en ook zijn klasgenoten hadden er niet van kunnen slapen. Maar goed, soms is het nieuws zelf ook gewoon heel onaangenaam. Een schietpartij op een school valt natuurlijk eigenlijk niet uit te leggen aan kinderen.

SchoolTV maakt helaas geen wekelijkse uitzending meer. Als kind keken we in de klas vaak het SchoolTV Weekjournaal. Wel hebben ze op de site nog een filmpjes voor in de klas staan.

Krant voor kinderen

Toevallig heb ik net een proefabonnement op Kidsweek aangevraagd. Deze krant richt zich op kinderen tussen zeven en twaalf jaar. Deze kleurrijke krant verschijnt op donderdagochtend. Net als in een volwassen krant zijn er rubrieken. In de krant komen veel persoonlijke verhalen van kinderen aan bod. Het voordeel van een krant vind ik dat het lezen stimuleert en het offline is.

Nieuws voor tieners

Voor tieners is er weekkrant 7 Days, van dezelfde uitgever als Kidsweek. Dit medium richt zich op tieners van twaalf tot achttien jaar, middelbare scholieren dus.

NU.nl heeft ook voor tieners vandaag een nieuw kanaal gelanceerd: checkNU. Dit Instagram kanaal is gericht op middelbare scholieren. Het laat een foto zien met tekst er op en in de caption wat meer informatie.

Daarnaast lezen veel tieners natuurlijk ook gewoon volwassen nieuws. Ook sociale media kanalen van sommige nieuwsmedia doen het onder deze groep goed.

Verder lezen 

Op Leuk met kids verschijnen regelmatig artikelen over opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids