Uitje met kids: Plastic opvissen uit de Amsterdamse grachten

Vandaag neemt Roos je mee in de belevenissen van WNF Ranger Taik. Hij ging plastic vissen in de Amsterdamse grachten. Een leuk uitje voor kinderen. Lees en kijk je mee?

Uitje met kids: Plastic vissen in de Amsterdamse grachten met het WNF en Plastic Whale

Het zonnetje begint te schijnen als we aankomen bij Hannekes Boom aan de Dijksgracht in Amsterdam. Daar worden we opgewacht door vrijwilligers van WNF en een echte lieve pandabeer. Natuurlijk wordt daar eerst flink mee geknuffeld ?

“Uitje

Taik meldt zich aan, we betalen €5,- en hij krijgt nummer 3. Er zijn wel tien sloepen, dus zo kan hij de boot vinden waar hij ingedeeld is. Kids onder de 10 jaar kunnen een reddingsvest uitzoeken van de stapel.

“Uitje

De kinderen worden in de sloepen geholpen en alle ouders blijven aan de wal, met fototoestellen in de aanslag.

“Uitje

In de instructie wordt verteld hoe je het netje kan uitschuiven, hoe je het plastic uit het netje kan halen zonder de hele boot nat te spatten en hoe je zorgt dat je je buurman niet per ongeluk met de stok prikt. Oh, en als we dode dieren tegen komen mogen we die gewoon laten drijven…..

“Uitje

De enthousiaste man van Plastic Whale vertelt dat er per jaar 50.000 tot 60.000 plastic flessen uit de grachten worden gevist! De flessen worden uitgezocht en de doppen eraf gedraaid. Van het plastic worden de bootjes gebouwd, waarmee ze weer meer plastic kunnen gaan vissen. Hoe cool is dat!

“Uitje

De doppen worden gebruikt voor de vloer van de boot, onder je voeten zie je eindeloos veel plastic dopjes.

“Uitje

Vlak voor vertrek hoor ik de schipper vragen of er nog iemand naar de WC moet, waarop er weer een hele horde kinderen over de bootjes klimt en klautert. Een moeder zegt met een rood hoofd voor de grap dat die kinderen echt niet bij haar horen. Haha, zo herkenbaar dat je ergens staat en je kind zegt dat hij moet plassen. Weer niet aan gedacht om eerst naar de WC te gaan… Maar dan is het zover!

“Uitje

Onder een luid applaus vertrekken de kids met een vrijwilliger van WNF en een schipper als begeleiders. Bijna twee uur zijn ze onderweg. De ouders kunnen een drankje doen op het hippe terras van Hannekes Boom, met prachtig uitzicht op Nemo en het scheepvaartmuseum. Een trotse Taik komt terug met een berg afval in de boot.

“Uitje

Hij vindt het zelf een erg goeie grap dat hij een kokosnoot heeft opgevist! Er was tussen de boten ook nog een wedstrijd uitgezet welke boot terugkwam met het meeste afval. De winnaars kregen een reep van Tony’s Chocolonely.

“Uitje

Een luid gelach galmt over het water als de schipper een enorme knalroze BH in de lucht houdt. Wat een vondst! Misschien hoort die wel bij die kokosnoot 🙂 Wat een geslaagde dag!

Uitje met kids: Plastic vissen in de Amsterdamse grachten met het WNF en Plastic Whale

Praktische informatie. Wil je ook WNF Ranger worden? Als Ranger krijg je korting op allerlei uitjes en er worden activiteiten in de regio georganiseerd, meer informatie vind je op de site van het Wereld Natuur Fonds. Wil je ook plastic vissen? Dat kan behalve in je eentje, ook als verjaardagsfeestje, bedrijfsuitje en zelfs met je school, meer informatie vind je op de site van Plastic Whale.

Wil je nog meer zien over het plastic vissen? In het Jeugdjournaal van dit weekend was er een filmpje, dat kun je hier zien.

Lees ook onze tips om minder plastic te gebruiken voor een gezin met kinderen.

Uitje met kids: Plastic vissen in de Amsterdamse grachten met het WNF en Plastic Whale

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids