Recept: soep maken zonder bouillonblokje


In soep zit super veel groente, maar als je bouillonblokjes gebruikt zitten er ook veel zout en smaakversterkers in. Een soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, als je maar weet hoe. Daarom deel ik hier ons recept, dat je met en zonder vlees kunt maken, want ook vegetarische bouillon is heel lekker. Wij maken altijd veel, zodat we er een paar dagen van kunnen eten.

De soep moet natuurlijk een tijd pruttelen, maar daar heb je geen werk aan. Zonder vlees moet je ongeveer een uurtje rekenen, met vlees drie uur.

Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Ingrediënten

*3 gesnipperde (rode) uien, 1 gesnipperde knoflook, 1 gesnipperde spaanse peper zonder zaadlijsten
(*Eventueel: 2 kalfsschenkels met beenmerg)
*Een beetje Keltisch zeezout (supermarkt) of gewoon zout
*Een hand verse kruiden naar keuze: oregano, citroenmelisse, salie, thijm, peterselie en/of munt
*Zoete aardappel of gewone aardappel in stukken
*2 à 3 kilo grof gesneden groenten naar keuze: wortel, pompoen, pastinaak, courgette, paprika, bloemkool en/of broccoli
*Eventueel een paar appels
*Eventueel: geraspte kaas of huttenkäse er in
*Brood met boter erbij

We gebruiken een pan van 10 liter en een staafmixer.

Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Bereiding

Fruit eerst de ui, bak daarna de knoflook en peper mee. Voeg nu een paar liter kokend water toe, niet te veel want meer kan altijd.

(Als je kalfsschenkel wil gebruiken voeg die dan eerst toe en kook deze ongeveer 2 uur, tot het vlees en het merg loslaat van het bot. Het vlees moet de hele tijd onder water staan. Verwijder het bot uit de kalfsbouillon voor je verder gaat).

Voeg nu de aardappels, groenten en kruiden toe. Laat dit een half uur tot een uur pruttelen, tot de groente zacht is.

Voeg naar smaak een beetje Keltisch zeezout toe, niet te veel, je kunt altijd meer toevoegen. Je kunt ook voor de volwassenen aan tafel wat extra zout toevoegen.

Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Als je het lekker vindt kun je geraspte kaas of huttenkäse door de soep roeren. Serveren met (stok)brood en boter.

Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Zo krijgen de kinderen super veel verborgen groente binnen, zonder dat ze het doorhebben. Eet smakelijk!

Verder lezen

Wij hebben een super sterke staafmixer, een Braun MultiQuick 9, wat een fijn ding is dat. In plaats van eindeloos staan te pureren gaat deze super snel en kan hij zelfs noten pureren, hij is met zo veel accessoires te koop dat je eigenlijk geen keukenmachine meer nodig hebt en er zit een kinderslot op. Ik schreef er hier op Leuk Met Kids over.

Review van een super sterke staafmixer én de lekkerste recepten voor een gezonde BBQ met kids

 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief 💌 Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.


Meer over Leuk met kids blog 💫 Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
volg Leuk met kids ook op instagram

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.