Heel veel gezonde kindvriendelijke recepten die je baby, peuter, kleuter en schoolkind wel eten

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Whatsapp
Whatsapp

Sinds de kinderen er zijn ben ik altijd op zoek naar lekkere recepten voor het gehele gezin, dingen die lekker zijn voor kids en voor jezelf en bij voorkeur ook gezond. Om het boodschappen doen en koken makkelijker te maken verzamel ik recepten. Bij sommige recepten staat een link naar het recept, bij sommige mag je de bereiding zelf bedenken 😉 De ingrediënten staan er bij, wel zo makkelijk met boodschappenlijstjes maken. Alleen dingen als boter, olie, peper en zout noem ik vaak niet. Bovendien heb ik in sommige gevallen de ingrediënten een beetje aangepast voor de kinderen. Bijna alle recepten zijn gezond, maar natuurlijk zit er af en toe een uitzondering tussen. Dit bericht pas ik eens in de zoveel tijd aan, ik zet hem af en toe opnieuw weer bovenaan als ik nieuwe dingen heb toegevoegd. Door het artikel heen vind je leuke boekentips, zoals deze, mijn favoriete kookboek op dit moment.

☆ leestip ☆

Heel veel gezonde kindvriendelijke recepten die je baby, peuter, kleuter en schoolkind wel eten
Heel veel gezonde kindvriendelijke recepten die je baby, peuter, kleuter en schoolkind wel eten

PASTA VIS:
-Pasta met zalm en groente: pasta, zalm, room(kaas), courgette, tuinerwtjes diepvries, asperge, limoen, basilicum of dille.
-Tagliatelle met courgettesaus en zalm: tagliatelle of fusili, 3 courgettes, knoflook, slankroom, maïzena, 300 g gerookte zalm.
-Pasta met makreel: pasta, makreel, room(kaas), courgette, tuinerwtjes diepvries, limoen, rozemarijn.
-Pasta met rivierkreeftjes: 500 g tasty tom tomaten, ui, 2 x verse tagliatelle, 3 bakjes rivierkreeftjes, Monchou of room, verse basilicum. Het recept vind je bij AH.
-Orecchiette met bloemkool en ansjovis: hand gladde peterselie, knoflook, ansjovis, Spaanse peper, 1 bloemkool, orecchiette/ schelpjes/ penne. Uit: kookboek La Cucina della Mamma.
-Penne met garnalen en artisjokken: 4 baby artisjokken (of een blikje), 2 tenen knoflook, 2 el verse munt, 2 el gladde peterselie, gedroogde penne, 8-12 reuzengarnalen of gamba’s of gewone garnalen. Bron: de Pastabijbel.
-Spaghetti met zalm en garnalen: 300 g zalmfilet, verse basilicum, 6 rijpe pomodori, zongedroogde tomaten, 350 g spaghetti of fusili, 115 gram garnalen. Bron: de Pastabijbel.
-Pasta met tonijn: mozzarella, tonijn uit blik, zongedroogde tomaten, gewone tomaten, sperziebonen, rode uien, knoflook, volkoren pasta.
-Pasta met makreel en kappertjes: 150 gram pasta, 1 blikje makreel op olie, 1 limoen, 2 eetlepels crème fraîche, 3 bosuitjes, 1 appel, kappertjes, peterselie, Parmezaanse kaas. Het recept vind je bij Foodinista.

☆ leestip ☆

PASTA VLEES:

-Pasta met heel veel verstopte groenten: rode, gele en groene paprika, bos boswortels, knoflook, 500 gr passata di pomodoro (gezeefde tomaten, te koop zonder conserveringsmiddelen en suiker), 125 gram spekjes, 500 gram gehakt, 500 gram pasta, balsamico, rozemarijn takje, kaas voor er overheen, Cherry tomaatjes erbij. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor pasta met verstopte groente
-Pasta Bolognese:
 400 gr rundergehakt (tartaar is magerder), 200 gram tomaten, 300 gram paprika, 1 rode ui, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij, 1 knoflookje, balsamico, zeezout, rozemarijn, tijm, laurier, eventueel (vegetarische) spekjes, 400 gram pasta, eventueel verse parmezaan.
-Pasta met kip en champignons: pasta, kipfilet, (kastanje)champignons, room(kaas), tijm.
-Fu­sil­li met kip en ge­gril­de pa­pri­ka: 300 g fusilli, 500 g broccoli, 1 ui, 300 g kipfilet, 1 pot gegrilde rode paprika’s. Het recept vind je bij AH.
-Trottole met kastanjechampignons: 200 g crème fraîche, 300 g Yorkham naturel, 1 blik artisjokharten, 500 g kastanjechampignons, 300 g trottole, knoflook, 1/2 bakje tijm (a 15 g). Het recept vind je bij AH.
-Tagliatelle met crème fraîche, doperwten en hamblokjes: 300 g tagliatelle, 250 g hamblokjes, 150 g doperwten uit de vriezer, 125 ml crème fraîche. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor tagliatelle met crème fraîche, doperwten en hamblokjes.
-Spaghetti carbonara: 300 g spaghetti, 100 g diepvriesdoperwten, 200 g spekjes, 50 g geraspte Parmezaanse kaas, 3 eieren, 1 dl crème fraîche. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor spaghetti carbonara.
-Fusilli met ricotta, spinazie, kip en rauwe ham: 250 g fusilli, 200 g ricotta, 1 sjalotje, 200 g spinazie à la crème (deelblokjes), 1 el citroensap, 100 g rauwe ham, 300 g kipfilet, 1,5 el bloem, 1 klontje margarine. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor fusilli met ricotta, spinazie, kip en rauwe ham.

☆ leestip ☆

PASTA VEGA:

-Pastasaus van geroosterde bloemkool: 500g bloemkoolroosjes, rasp van 1 citroen, 45g pijnboompitten, 450ml groentebouillon, 2el verse peterselie, 50g Parmezaanse kaas, eventueel chilivlokken, 350g spaghetti. Het recept vind je bij Smulpaapje
-Pasta met artisjokken: 200 gram macaroni, 2 potten artisjokkenharten, 3 rode uien, room, pijnboompitten, peterselie. Het recept vind je bij AH.
-Pasta met paddestoelen: spaghetti, eekhoorntjesbrood, kastanjechampignons, sjalotje, knoflook, slagroom, verse peterselie. Extra: een beetje kaas. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Gevulde pasta met tomaten-paprikasaus: gevulde pasta, blik tomaten, geroosterde paprika, ui gesnipperd en gefruit, room/crème fraiche, salade. Extra: kaas, ham of spekjes.
-Spaghetti met geroosterde-paprikasaus: 3 rode paprika’s, 300 g spaghetti, 3 knoflooktenen, 1 ui, oregano, 4 takjes oregano, 150 g pecorino of grana padano, kappertjes. Het recept vind je bij AH.
-Gezonde Mac and Cheese: volkoren macaroni, witte ui, groentebouillonblokje (of zout en kruiden), pompoenblokjes, melk, geraspte kaas, bladpeterselie. Het recept vind je bij Chicks Love Food.

☆ leestip ☆

AARDAPPELS, STAMPPOT, AARDAPPELPUREE:

-Fish & Chips: kabeljauw, bloem, tijm, kruim van oud brood, citroen, bakpapier voor in de oven, kruimige aardappelen. Het recept vind je bij Lovefoodculture.
-Aardappelsalade met forel:
kilo nieuwe aardappelen, gerookte forel (of makreel), ciderazijn (of citroen of een andere azijn), bieslook, mijn toevoeging: tuinerwtjes of sperziebonen. Het recept vind je bij AH.
-Erwtenstamppot met makreel: vastkokende aardappels, uien, tuinerwten diepvries, makreel, bieslook, slankroom, mosterd. Het recept vind je bij AH.
-Zuurkoolstamppot: 1000 gram kruimige aardappelen, 500 gram zuurkool, 1 rookworst, 1 bakje spekblokjes, melk, nootmuskaat.

☆ leestip ☆

GNOCCHI:

-Gnocchi funghi: gnocchi di patate, gemengde of seizoenspaddestoelen, evt ansjovis, citroen, peterselie, parmigiano reggiano. Het recept is van De Avonden @ 2 Hoog.
-Gnocchi met gar­na­len: 1 pak gnocchi , sambal oelek, 200 gram garnalen, 1 pakje sugo pastasaus pikant, 1 bol mozzarella, 1 zak rucola. Het recept vind je bij AH.

☆ leestip ☆

COUSCOUS:

-Frisse couscous Tabouleh voor een warme dag:  1 rode en 1 gele paprika, 1 courgette, 1 blikje tomaten, 1 citroen, een bosje munt en een bosje peterselie, 500 gram couscous, balsamico. Voor erbij: falafel of worstjes, baba ganoush (te koop bij supermarkt of Turkse groenteboer) of humus, stukjes komkommer, eventueel pitabroodjes. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor Tabouleh
-Viscouscous met zomergroenten:
1 limoen, kippenbouillon, 1 zak paprikamix, 1 aubergine, 150 g couscous, 6 tomaten, 300 g schelvisfilet of andere witte vis (evt avocado). Het recept vind je bij AH.
-Cous­cous­sa­la­de met avo­ca­do en to­nijn: 1 citroen, 200 g couscous, 1 avocado, verse munt, verse peterselie, kappertjes, sperziebonen, 2 verse tonijnsteaks (of kipfilet), kippenbouillon. Het recept vind je bij AH.
Geroosterde groenten, couscous en worstjes of falafel: groenten geroosterd op 250 graden in de oven (zoals paprika’s, courgette, aubergine, zongedroogde tomaten, rozemarijn takje), couscous, worstjes of falafel (bij de biowinkel zonder al te veel rommel).
Couscous met groentesaus: groenten gestoofd in een goede braadpan zoals van Le Creuset, eerst de ui en knoflook bakken, dan de overige groenten en kruiden erbij (pompoen, paprika’s, kikkererwten uit blik, wortel, courgette, pepertje, tomaten evt uit blik, koriander), couscous maken, vlees of vega erbij (worstjes, falafel, vegetarische ballen, draadjesvlees, etc).

☆ leestip ☆

SALADE:

-Salade gegrilde halloumi: 250 gram halloumi bakken, sap van halve citroen, 2 el honing, ijsbergsla, 10 gegroogde abrikozen, blaadjes munt, granaatappelpitjes (niet voor heel kleine kindjes), cherrytomaten, eventueel rucola of avocado.
-Gado gado: een pot pindakaas, twee eetlepels zoete ketjap, twee eetlepels chilisaus, twee eetlepels citroen, twee theelepels ketoembar (koriander, twee theelepels djahé (gemberwortel), een theelepel djintan (komijn), komkommer, spitskool, boontjes en wat je verder lekker vindt, rijst, eieren, gefruite uien, seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s), sambal Badjak. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor gado gado
-Tonijnsalade met citroen, peper, avocado en chilipeper:
 2 blikjes tonijn, 2 rijpe avocado’s, 1 citroen, 200 gram gemengde slamix, balsamico azijn, cayennepeper, 1 chilipeper. Het recept vind je bij Vishelden.nl.
-Geroosterde bietensalade met geitenkaas: 8 el extra vierge olijfolie, grof zeezout, 100 g pistachenoten, 4 handsinaasappels, 300 g geitenkaas, balsamicoazijn, 1 bakje basilicum, brood. Het recept vind je bij AH.

☆ leestip ☆

OVENSCHOTELS:
-Melanzane a la Parmigiano: 1 courgette, 1 aubergine, 1 ui, 3 takjes tijm, blokje kippenbouillon, 2 blikjes tomatenblokjes, 1 blikje tomatenpuree, 1 bol mozzarella, parmezaanse kaas. Het recept vind je bij Cafe Reineke.
-Zuurkoolschotel met gehakt en aardappel: half duopak magere spekreepjes, 300 gram gehakt, gedroogde tijm, kaneelpoeder, zakje zuurkool, aardappelpuree diepvries, 2 appels. Het recept vind je bij AH.
-Ro­de­kool­scho­tel met vega ui­en­ge­hakt: 1 kg iets kruimige aardappelen, 4 uien, 2 schalen vegetarisch fijngehakt, Italiaanse kruiden, 2 potten rodekool met appel. Het recept vind je bij AH.

☆ leestip ☆

PIZZA:

Pizza kun je heel goed zelf maken, met een pizzabodem van een combinatie van groenten en tarwe of een zelfgemaakte pizzabodem, hier op Leuk met kids lees je meer over de verschillende opties voor gezondere pizza’s, maar ook een recept om zelf een pizzabodem te maken. Lekkere combinaties om hem te beleggen zijn bijvoorbeeld:
– Pizza met veel groenten: zelfgemaakte tomatensaus met kruiden, 3 kleuren paprika, geraspte kaas, olijven, evt vleesvleeswaren of artisjokken.
– Pizza Funghi: tomatensaus met kruiden, plakjes champignon, ham en geraspte kaas.
– Pizza Salami: tomatensaus met kruiden, salami en geraspte kaas.
– Oranje pizza: Chavroux geitenkaas als basis, gefruite rode uien ringen, blokjes pompoen, zwarte olijven, salie, geraspte geitenkaas.
– Pizza Capricciosa: tomatensaus met kruiden, plakjes champignon, stukjes paprika, ham, salami en geraspte kaas.
– Pizza Putanesca: tomatensaus met oregano, kappertjes, olijven, evt ansjovis, geraspte kaas.
-Flammkuchen is een soort dunne pizza: pizzadeeg dat je zelf kunt rollen, 250 gram volle kwark, 125 gram crème fraîche light, nootmuskaat, 100 gram gruyère, 5 rode uien in ringen, 1 bakje (vegetarische) spekreepjes, Provençaalse kruiden, bakpapier of boter, salade voor erbij. Hier op Leuk met kids vind het recept voor Flammkuchen.

☆ leestip ☆

STOOFSCHOTEL:

-Tropische lamsstoof: 1 kg lamsbout (inclusief bot), 3 sjalotjes, knoflook, 3 tl kardemom, 2 kaneelstokjes, 900 ml bouillon (kalfs- of classico), 1 limoen, 6 rijpe abrikozen, verse koriander, verse munt, 50 gram boter, bloem. Het recept vind je bij de Avonden @ 2 Hoog.
-Ovenschotel met rode kool, lamsmerquez en aardappelpuree: pp 1 a 2 merquez of 1 grotere kalfs/braadworst, een middelgrote rode kool, suiker, azijn, kruidnagel, 500 gr kruimige aardappels, 100 ml melk. Het recept vind je bij Café Reineke.

☆ leestip ☆

SOEP:
-Soep zonder bouillonblokjes: 3 gesnipperde (rode) uien, 1 gesnipperde knoflook, 1 gesnipperde spaanse peper zonder zaadlijsten, (eventueel: 2 kalfsschenkels met beenmerg), beetje (Keltisch) zeezout, hand verse kruiden naar keuze: oregano, citroenmelisse, salie, thijm, peterselie en/of munt, 1 grote zoete aardappel of grote gewone aardappel in stukken, 2 à 3 kilo grof gesneden groenten naar keuze: wortel, pompoen, pastinaak, courgette, paprika, tomaat, bloemkool en/of broccoli, (eventueel: geraspte kaas of huttenkäse voor er in), brood met boter erbij. Hier op Leuk met kids vind je het recept om zelf soep te maken zonder bouillonblokjes.
-Kippensoep voor heel veel energie: vier grote kipfilets, 6 blokjes kippenbouillon (bij de biowinkel zoutarm te koop), vermicelli, 2 bosjes platte peterselie, een halve eetlepel kerrie, een mengsel van soepgroenten, bijvoorbeeld 2 uien, 2 winterpenen, 2 preien, 2 broccoli’s (je kunt natuurlijk ook een paar zakjes kant en klare soepgroenten in de supermarkt kopen). Hier op Leuk met kids vind je het recept voor kippensoep.
-Wortelsoep: uien, wortels, evt een rijpe tomaat, bouillon met mate ivm zout, gember, verse kruiden zoals rozemarijn, peterselie en/of salie. Ui bakken, rest toevoegen, als alles gaar is gember verwijderen en de boel pureren met een staafmixer.
-Champignonnesoep: een ui, selderij, bakje champignons, teentje knoflook, bloem, beetje crème fraîche, verse peterselie, twee bruine boterhammen. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Franse Uiensoep: kilo uien, suiker, tarwebloem, 2 liter runderbouillon, stokbrood, Gruyère. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Tomatensoep: kilo goede en rijpe tomaten, ui, knoflook, selderij, balsamicoazijn. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Aardappelsoep met saffraan: paar grote kruimige aardappels, ui, halve rode paprika, crème fraîche en saffraan. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Erwtensoep: 6 schouderkarbonades, 1000 gram spliterwten (gedroogd in pak), 2 eetlepels zout, 1500 gram knolselderij, 4 grote preien, 100 gram verse selderij of 4 gram gedroogd uit een potje, 4 laurierblaadjes, eventueel cayennepeper, 2 tot 4 rookworsten (desgewenst spek), roggebrood of afbakbroodjes, katenspek, jonge kaas. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor erwtensoep.

☆ leestip ☆

OMELET EN ANDERE EIEREN:

-Shakshuka eieren in tomatensaus: 3 rode uien, 3 puntpaprika’s, Passata OF tomatenblokjes in tomatensap, 4 eieren, (evt wat verse kruiden,) lekker (afbak)brood. Het recept vind je bij AH.
-Boerenomelet: tomaat, ui, knolook, paprika, champignons, provencaalse kruiden, ham, kaas en eieren (evt brood).
-Aard­ap­pelo­me­let met to­ma­ten: 750 g aardappelen vastkokend, 2 preien, 6 eieren, 250 g bakje ricotta , 1 bakje cherry tomaten, 1 kropsla. Het recept vind je bij AH.
-Frittata met lentegroenten van Jamie Oliver: handje tuinerwtjes, handje maïs, 6 eieren, verse munt, platte peterselie, 75 g geitenkaas, 1 rode peper evt, parmezaan, komkommer voor erbij. Het recept vind je helaas niet meer bij AH.

☆ leestip ☆

QUICHE:

-Recept: gezonde groenten-quiche: 6 plakjes bladerdeeg, 2 rode uien in ringen, 4 paprika’s in stukjes gesneden, thijm en/of rozemarijn, 300 ml melk, 6 eieren, peper, zeezout, kurkuma, 100 gram zachte schijfjes geitenkaas OF geraspte kaas. Hier op Leuk met kids vind je het recept voor gezonde groenten-quiche voor kids.
-To­mat­en­qui­che: 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), 4 vleestomaten, 3 eieren, 4 eetlepels Griekse yoghurt, 4 eetlepels havermout, 100 g geraspte kaas, 2 zoete uien. Het recept vind je bij AH.
-Elders op Leuk met kids vind je meer recepten voor hartige taart.

☆ leestip ☆

BROODJES

-Broodje hamburger: dé specialiteit van papa en dé meest onverwachte manier om groente naar binnen te krijgen. 600 gr (biologisch) rundergehakt, 6 el paneermeel, 2 eieren, sambal, knoflookpoeder, Provençaalse kruiden of naar smaak andere gedroogde kruiden, bloem. Erbij naar keuze: sla, tomaat, komkommer, augurk, avocado, gegrilde paprika, gegrilde aubergine (aanrader!), kaas, gebakken ei, gebakken spek, glazig gebakken uien, bruine bolletjes (oké en wit voor de volwassen mannen), ketchup en mayonaise (Tons fris zure mayonaise van de biowinkel bevat geen suiker en E-nummers). Hier op Leuk met kids vind je het recept voor broodjes hamburger.
-Gezondere variant voor shoarma: kipfilet, (volkoren) shoarmabroodjes, sla, rode ui, Griekse yoghurt (en eventueel beetje mayo), bieslook, mierikswortel, beetje limoensap. Het recept vind je bij Lovefoodculture.

☆ leestip ☆

RISOTTO:
-Risotto bianco: bouillon, 1 ui, knoflook, selderij, 400 g risottorijst, 100 g boter, verse parmezaan. Eventueel voor pesto: hand pijnboompitten, knoflook, 3 handen basilicum, parmezaan, goede olijfolie. Lekker met witte vis. Het recept vind je bij Jamie Oliver.
-Risotto met venkel, ricotta en peper: bouillon, 1 ui, knoflook, selderij, 400 g risottorijst, 100 g boter, verse parmezaan, 1/2 tl venkelzaad, knoflook, 2 venkels, 2 gedroogde pepers (evt minder). Lekker met witvis of kip. Het recept vind je bij Jamie Oliver.
-Risotto met zalm: 1 ui, 2 knoflooktenen, 2 courgettes, 300 g risotto, 200 g gerookte zalm, 50 g parmezaanse kaas. Het recept vind je bij AH.

☆ leestip ☆

OVER VIS
Vis is heel gezond, de vetten er in zijn ook goed voor opgroeiende kinderen, maar vis zit vaak vol met gifstoffen. De visboer kan je info geven welke vis verantwoord is. De Appie heeft op haar site een overzicht van welke vis verantwoord gevangen wordt. Helaas is het in de webwinkel en winkel (nog?) niet in een oogopslag duidelijk, maar het is al meer dan veel andere supermarkten doen. Ook leuk is de site Vishelden, met allerlei makkelijke visrecepten voor kids.

SEIZOENSGROENTEN

Het is om allerlei redenen goed om seizoensgroenten te eten. Allereerst is het goed voor het milieu om groenten te eten die op dat moment dicht bij huis groeien. Ook leren kinderen als gevolg van de variatie door het jaar heen verschillende groenten eten. Bovendien bevatten seizoensgroenten precies die vitaminen die je in het seizoen nodig hebt. Maar ja, welke groenten horen bij welk seizoen? Ik maakte een lijstje met seizoensgroenten per maand.

☆ leestip ☆

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.



Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Nieuw op Leuk met kids blog

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Whatsapp
Whatsapp
Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

3 reacties
Wendy

Pardon? Een recept met rode wijn (pasta bolognese) voor kinderen?? En nee, de alcohol verdampt niet volledig.

Maud

Hi Wendy, de meningen zijn enorm verdeeld over het gebruik van alcohol in eten en of die alcohol nou wel of niet verdampt. Ik moet zeggen dat ik zelf eigenlijk nooit alcohol meer gebruik ik eten, omdat ik het niet helemaal weet. Ik heb het er dus uitgehaald, dank je voor de tip! Groeten, Maud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.