Recepten voor gezondere pizza: drie opties

Iedereen is bij ons gek op pizza, maar al te vaak kant en klare of afhaal pizza eten is natuurlijk niet gezond. Bovendien moeten we rekening houden met een paar allergieën. Gelukkig zijn er genoeg gezondere alternatieven voor pizza! Ik laat je mijn favoriete recepten voor gezondere pizza zien. 

Waar let ik op? Als vuistregel hanteer ik hoe minder ingrediënten hoe beter. Ik zoek naar producten met zo min mogelijk suiker en zout, producten met kunstmatige zoetstoffen koop ik niet. Stofjes die ik niet begrijp heb ik liever zo min mogelijk in eten. Ik ben geen expert, ik kan vaak niet beoordelen of stoffen slecht zijn, maar puur natuur is denk ik altijd beter. Als er e-nummers in producten zitten zoek ik ze vaak even op, als ik er veel negatieve berichten over zie koop ik het product niet. Bij voorkeur kopen we biologische producten in de supermarkt, we hebben vaak geen tijd om naar een biologische winkel te gaan. Wat betreft pizza ben ik op zoek naar een middenweg, ergens tussen volledig zelfgemaakte pizza en zo’n zoute en vette kant er klaar variant in 🙂

Recepten voor gezondere pizza: drie opties

Een gezondere pizzabodem om zelf te beleggen

Het merk Magioni maakt diepvries pizzabodems van een combinatie van groenten en tarwe. Wij eten regelmatig die met bloemkool er in, die wij overigens niet naar bloemkool vinden smaken. Er is er nu ook een met courgette, die hebben we nog niet geprobeerd. Magioni is koop bij Albert Heijn. Bij AH vind je ook een naturel pizzabodem van tarwemeel. Ook bij biologische winkels vind je dit soort bodems, kijk bijvoorbeeld eens bij Ekoplaza.

In het koelvak vind je ook pizzadeeg, dat je kunt uitrollen, maar dit bevat allerlei ingrediënten waarvan ik me afvraag waarom ze in een pizzabodem moeten zitten.

Recepten voor gezondere pizza - Magioni pizza

Meel voor een pizzabodem

In de supermarkt vind je ook mix voor pizzabodem. Het voordeel van een mix is dat je er bijvoorbeeld ook mini pizza’s van kunt maken. Persoonlijk vind ik een mix wat meer gedoe. Bovendien zitten er in de meeste mixen ook wat e-nummers die als niet veilig worden beschreven (kijk bijvoorbeeld eens naar de lijst van A Healthy Life). Bij de supermarkt is er bijvoorbeeld de mix van Koopmans, te koop bij Albert Heijn, als ik voor mix ga neem ik de Koopmans variant voor piz­za­bo­dem Ita­li­aans. Bij de Ekoplaza vind je bijvoorbeeld Pizza Mix GV. Op Leuk met kids vind je ook een recept om zelf een pizzabodem te maken.

Biologische kant en klare pizza

Als we echt voor makkelijk willen gaan, dan kiezen we een biologische pizza van AH. Biologische producten van het eigen merk van de Appie vind ik erg fijn omdat ze meestal weinig of geen ingrediënten bevatten die ik niet begrijp. Dit geldt ook voor de biologische pizza’s. De variant met mozarella beleggen we met wat verse groenten en we eten er komkommer en tomaten bij.

Drie gezondere alternatieven voor pizza

Beleg voor op de pizzabodem   

Op de pizzabodem kun je natuurlijk van alles leggen. Als basis kun je tomatensaus gebruiken, maar bijvoorbeeld ook Chavroux smeergeitenkaas. Lekkere kruiden zijn oregano, salie of basilicum. Alle groenten kun je beter eerst even bakken voor je ze op de pizza legt, anders komt er veel vocht op de pizza. Dit zijn bijvoorbeeld lekkere combinaties:

– Pizza met veel groenten: zelfgemaakte tomatensaus met kruiden, 3 kleuren paprika, geraspte kaas, olijven, evt vleesvleeswaren of artisjokken.
– Pizza Funghi: tomatensaus met kruiden, plakjes champignon, ham en geraspte kaas.
– Pizza Salami: tomatensaus met kruiden, salami en geraspte kaas.
– Oranje pizza: Chavroux geitenkaas als basis, gefruite rode uien ringen, blokjes pompoen, zwarte olijven, salie, geraspte geitenkaas.
– Pizza Capricciosa: tomatensaus met kruiden, plakjes champignon, stukjes paprika, ham, salami en geraspte kaas.
– Pizza Putanesca: tomatensaus met oregano, kappertjes, olijven, evt ansjovis, geraspte kaas.

Nog meer pizza recepten en een uitleg van hoe je tomatensaus maakt lees je hier op Leuk Met Kids.

Kookboek met recepten voor groente pizza  

Magioni heeft nu ook een kookboek met lekkere recepten voor groente pizza, ik schreef er een review over.

 

Kerst tips

We hebben zo veel zin in kerst! Je vindt hier super veel leuke tips voor kerst. Leuke ideeën voor in huis, heel veel knutseltips, lekkere recepten, fijne boeken, films en muziek voor kerst en natuurlijk tips voor de kerstvakantie.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids