Review: uniseks Puky kinderfiets voor jongens en meisjes

Het is best ingewikkeld om een leuke fiets te kiezen voor je kind. Hij moet goed fietsen en er leuk uitzien. Als je daarnaast een jongen en een meisje hebt zou het fijn zijn als broer en zus er allebei op kunnen.

Als je een fiets kiest is het belangrijk om er een met de juiste ergonomische verhoudingen te kiezen. Een bevriende kinderfysiotherapeute vertelde me dat ze veel kinderen op haar spreekuur krijgt die maar niet leren fietsen. In veel gevallen is de oplossing simpel: kies een fiets van een goed merk dat gespecialiseerd is in kinderfietsen, zoals Loekie en Puky. Als je budget beperkt is, dan is een goede tweedehands vaak beter dan een goedkope nieuwe. Een te grote fiets is natuurlijk ook geen aanrader. Daarnaast zijn allerlei hippe vormen niet handig volgens haar: geen te breed stuur, geen voorbagagedrager, maar gewoon een goede fiets waar een kind goed recht op zit. Ok, dat knoopte ik in mijn oren bij de zoektocht naar een goede fiets.

Review: uniseks Puky kinderfiets voor jongens en meisjes

Met deze eisen bleef er maar één merk uniseks kinderfiets over: Puky. Gelukkig ben ik fan van het Duitse merk Puky (dat trouwens ook meisjesfietsen en jongensfietsen heeft), we hadden al een paar lichtgewicht loopfietsjes van dit merk. Daarover schreef ik hier meer.

Review: uniseks Puky kinderfiets voor jongens en meisjes

Er zijn twee varianten: de gewone (Z) en de aluminium variant (ZL). Aluminium is wat lichter en beter bestand tegen roest. Daarnaast hebben de varianten verschillende kleuren. Beide zijn te koop in 12, 16 en 18 inch. Wat ik erg handig vind is dat je op de site van Puky precies kunt zien hoe lang je kind moet zijn (ook de kruishoogte, handig als je kind relatief korte of lange benen heeft). ZL12 en Z2 zijn 12 inch en vanaf 95 centimeter, ZL16 en Z6 zijn 16 inch en vanaf 105 centimeter, ZL18 en Z8 zijn 18 inch en vanaf 110 centimeter.

Review: uniseks Puky kinderfiets voor jongens en meisjesReview: uniseks Puky kinderfiets voor jongens en meisjes

Wij gingen voor de groene variant ZL 16 Alu, we vinden lichtgewicht en bestand tegen roest belangrijk. Bovendien vond zoonlief de groene sterren erg leuk. Als zijn zusje de fiets over een paar jaar overneemt dan is het met een paar roze accessoires ook helemaal haar fiets.

Het fietsje is duidelijk wat lichter dan vergelijkbare fietsen, nog geen 10 kilo, veel vergelijkbare merkfietsen zijn een paar kilo zwaarder. Door die lichte fiets gaat zoonlief als een speer, legt grote afstanden af en is heel wendbaar. Zoonlief zelf denkt dat hij door het gele vlaggetje voor op de fiets zo hard kan 🙂

Wat ik ook erg fijn vind is dat er goed op de veiligheid is gelet. De trappers en handvatten zijn antislip. Op het stuur zit een bumper, die je kind beschermt bij een val. Door de lage instap kunnen kinderen makkelijk opstappen, veel jongensfietsen hebben al een hoge instap. Voor en achter zitten een reflector, als je echt in het donker fietst moet je dus even losse lampjes op de fiets zetten.

De fiets heeft nog een aantal andere accessoires standaard meegeleverd: een goede stevige standaard, een bagagedrager met clip en een bel. Een fietsmandje voor of achter en een fietstas kun je los erbij kopen, net als zijwieltjes, fietsleerhulp, lange veiligheidsvlag en een helm.

Puky fietsen zijn te koop bij Bol.com.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids