Smart Games: puzzel spelletjes die je alleen of samen kunt doen

Soms verrassen de kids je opeens. ´s Ochtends kwam ik beneden, toen zaten ze zo. Wel pal naast de bloemen, maar vooruit. Grappig genoeg kun je de spelletjes van Smart Games alleen doen, maar je kunt natuurlijk ook samen naar de oplossing zoeken. Bij de meeste spellen waar je tegen elkaar speelt krijgen ze snel ruzie, dat geeft toch te denken! 

Gister waren we uitgenodigd voor de aftrap bij de verkiezing voor Speelgoed van het Jaar. De organisatie vindt leren door spelen belangrijk, dat zie je terug in de nominaties. Waaronder de spelletjes van Smart Games, waarvan we er twee mee kregen om te testen.

Smart Games: puzzel spelletjes die je alleen of samen kunt doen, maar nooit tegen elkaar

Smart Games: puzzel spelletjes die je alleen of samen kunt doen, maar nooit tegen elkaar

Spelletjes alleen of samen doen

Gisteravond had ik met zoonlief al een tijdje samen Smart Colour Catch zitten spelen. Dit spel is voor kinderen vanaf 7 jaar. Je moet de kikkers, hagedissen en vliegjes precies zo leggen dat het ze aan de opdracht voldoen. Zo van één blauwe kikker die geen vlieg eet, een blauwe kikker die wel een vlieg eet, een gele hagedis die geen vlieg eet en twee groene hagedissen die geen vlieg eten. Het is moeilijker dan je denkt en behoorlijk verslavend. Het is te koop bij Bol.com.

Smart Farmer is voor kinderen vanaf 5 jaar. Hierbij moet je proberen alle soorten dieren apart in een wei te krijgen. Je plaatst de hekken dusdanig dat je de schapen bij de schapen staan en koeien bij de koeien. Om het moeilijker te maken kun je drinkbakken toevoegen, iedere diersoort moet er eentje hebben. Het is te koop bij Bol.com.

Er zijn heel veel verschillende spelletjes van Smart Games, bij I love speelgoed en Bol.com kun je selecteren op leertijd. De pocket exemplaren stonden al wat langer op mijn lijstje, als ik binnenkort een cadeau moet verzinnend dan weet ik wel wat het wordt!

Smart Colour Catch

Waarom wij de spelletjes zo leuk vinden

Eerlijk gezegd ben ik zelf ook wel gelijk fan van de Smart Games puzzelspelletjes. Het geheim is denk ik dat je de spelletjes alleen of samen kunt doen, maar nooit tegen elkaar speelt. Vriendinnen hadden me al enthousiast verteld dat kinderen zich met deze spelletjes zo lekker goed alleen kunnen vermaken, ook onderweg. Dat kinderen er ook vreedzaam mee samen spelen vind ik een absolute pro. Al weet ik zeker dat ze er nu ik dit geschreven heb vast ook ruzie over gaan maken 😉

Daarnaast zijn de spelletjes gewoon heel verslavend. Als je de ene hebt opgelost wil je al met de volgende beginnen. Voor in het bijbehorende boekje staan de makkelijke opdrachten, maar ze worden steeds moeilijker, waardoor het leuk blijft.

Wat ik handig vind, is dat de spellen heel handzaam zijn. De Colour Catch hoort tot de serie compacts en zit in een plastic doosje dat dicht kan. Er zijn zelfs spelletjes op pocket formaat. Smart Farmer is iets groter, aangezien het ook voor wat jongere kinderen is. Wat ik zelf wat minder handig vindt, is dat Smart Farmer in de kartonnen doos terug moet, in plaats een eigen plastic deksel heeft. Dat maakt nou juist die andere spellen zo makkelijk om mee te nemen.

Mocht je je afvragen hoe het spel nou precies werkt, op YouTube staan er handige korte filmpjes waarmee je het heel snel doorhebt. Het is wel in het Engels, dus ik moest het even voor de kids kijken en uitleggen. Maar het is een stuk makkelijker dan een gebruiksaanwijzing lezen 😉

Verder lezen 

Ben je op zoek naar nog meer leuke spelletjes voor kinderen? Op Leuk met kids vind je een overzicht met bordspelletjes per leeftijdsgroep.

Terug naar school

Ben je op zoek naar tips voor school? Hier vind je allerlei blogs met handige schoolspullen, zoals rugzakken, broodtrommels en gymschoenen. Maar ook leuke traktaties en nog veel meer

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids