Sprookjesstad Odense met kinderen – hip en romantisch in Denemarken

Wat een toffe Scandinavische stad is Odense! Aan de ene kant zie je die typisch Deense traditionele huizen die je op heel Funen ziet. Aan de andere kant is er moderne architectuur. En beide hebben vaak mooie pastelkleuren. Het is een hippe Scandinavische stad, met een geschiedenis vol sprookjes. Ik laat je de leukste plekken zien in om met kinderen te bezoeken in sprookjesstad Odense. 

Sprookjesstad Odense met kinderen

Sprookjesstad Odense met kinderen

Sprookjesstad Odense met kinderen: Hans Christian Andersen

Het is geen toeval dat Odense wel sprookjesstad wordt genoemd en zo leuk is om te bezoeken met kinderen. Hans Christian Andersen, de schrijver van de bekende sprookjes, komt uit Odense en dat zie je overal terug. Het oude centrum is heel leuk om doorheen te wandelen, alle pastelkleurige huisjes zijn prachtig. Ook de geschiedenis van Andersen ligt hier. Je kunt hier dan ook de Andersen route lopen, te herkennen aan de “voetstappen” op straat.

Sprookjesstad Odense met kinderen - stokrozen in de oude stad

moderne stad Odense, maar ook sprookjesstad met historie van Hans Andersen

In het zomerseizoen wordt in Odense er al meer dan dertig jaar sprookjestoneel opgevoerd. Dit is erg leuk om met kinderen heen te gaan. Achter de Sankt Knuds Kirke, ook wel bekend als de Dom van Odense, staat een standbeeld van Hans Christan Andersen. Als je hier de brug naar het eilandje over gaat kom je via een prachtige tuin bij het Hans Andersen Garden theater. De voorstelling laat op hoog tempo heel veel verschillende sprookjes van Andersen zien. Daarbij spreekt de verteller zowel Deens als Duits en Engels en na de voorstelling kun je op de foto met acteurs.

Sprookjesstad Odense met kinderen - theater in de Hans Andersen Garden

theater in de Hans Andersen Garden

Dochterlief was werkelijk betoverd, maar ook zoonlief vond het erg mooi. Is een van je kinderen wat te klein om te stil te zitten, dan kun je met je kindje in de kleine speeltuin naast het theater spelen, terwijl de rest van de familie de voorstelling bekijkt. Regelmatig is er ook nog een parade door de stad, voorafgaand aan de show. Deze begint bij het gemeentehuis aan de Flakhaven. Op de Facebook pagina van de H.C. Andersen Paraden vind je de tijden van het Hans Christian Andersen Theater.

Dom van Odense

Musea met kids in Odense

Ook de vele kindvriendelijke musea maken Odense een ontzettend leuke sprookjesstad om te bezoeken met kinderen. Het is handig om een 5 in 1 ticket voor een aantal belangrijke musea te kopen. Deze musea zijn Møntergården met Børnemuseet, Fyrtøjet, H.C. Andersen Museum, H.C. Andersens Hus en H.C. Andersens Barndomshjem. Je kunt geen losse tickets kopen voor deze musea. Bij een aantal van deze musea kun je de 5 in 1 tickets kopen. Ze zijn gratis voor kinderen en 125 kronen voor volwassen (ongeveer €17,-). De meeste van deze musea liggen in het oudste deel van Odense, dat sowieso erg leuk is om doorheen te wandelen.

De geschiedenis van Andersen 

Voor H.C. Andersen zijn er verschillende musea die je kunt bezoeken. Het H.C. Andersen Museum laat je alles zien van sprookjesverteller Hans Christian Andersen. Zijn leven, zijn werk in woorden en beelden en allerlei spullen uit zijn leven. Dit bed van de prinses op de erwt is toch prachtig? Dochterlief heeft het nog dagenlang over het sprookje gehad.

Sprookjesstad Odense met kinderen - Hans Andersen museum, bed prinses op de erwt Hans Andersen museum in Odense

Het H.C. Andersen Hus is het geboortehuis van Andersen en ligt midden in het oude dorp. Het huis ziet er nog hetzelfde uit als tijdens zijn geboorte in 1805.

Sprookjesstad Odense met kinderen - H.C. Andersen Hus

Het H.C. Andersen Barndomshjem is het huis waar hij opgroeide. Dit museum ligt aan de andere kant van het centrum van Odense.

H.C. Andersen Barndomshjem

Kindermusea vlakbij elkaar

Niet ver van het H.C. Andersen Hus, ligt een soort mini dorpje van musea. Hier vind je de musea Møntergården, Børnemuseet en Fyrtøjet vlakbij elkaar. In Møntergården kun je de geschiedenis van Funen bekijken. Børnemuseet is het onderdeel hiervan dat gericht is op kinderen en betekent letterlijk kindermuseum. In de tuin waan je je in een stadje uit de 19e eeuw, met waterpomp en oude gebouwen waarin je het leven vroeger kunt bekijken en alles mag aanraken.

Sprookjesstad Odense met kinderen - Møntergården Børnemuseet museum Møntergården Børnemuseet

Histotorium behoort ook tot Børnemuseet, het kleine antieke gebouw geeft je het gevoel van een poppenhuis. Kinderen leren hier op een interactieve manier over de geschiedenis. Naast Histotorium staat een soort boomhut, waar je even rustig kunt gaan zitten.

Sprookjesstad Odense met kinderen - Møntergården Børnemuseet Histotorium museum

Sprookjesstad Odense met kinderen - Møntergården Børnemuseet Histotorium museum

Bij Fyrtøjet kunnen kinderen eindeloos verkleden en rollenspellen spelen. De naam Fyrtøjet betekent de Tondeldoos, verwijzend naar het sprookje met het tinnen soldaatje, dat in Nederland niet zo bekend is. Het museum is gebaseerd op dit sprookje. Over twee verdiepingen verdeeld kunnen kinderen spelen in prachtige fantasiewerelden vol bijzondere attributen, terwijl ze zich hebben verkleed in de mooiste kostuums. Op de bovenste verdieping is een knutselatelier, maar daar hadden onze kinderen natuurlijk helemaal geen tijd voor.

Sprookjesstad Odense met kinderen - Fyrtøjet museum

Sprookjesstad Odense met kinderen - Fyrtøjet

Het spoorwegmuseum

Aan de noordkant van het station van Odense zit Danmarks Jernbanemuseum. Dit is het Spoorwegmuseum van Denemarken. Wij zijn er niet aan toegekomen, maar ik heb er leuke verhalen over gehoord. Een klein stukje verderop zit Storms Pakhus Odense Street Food, een foodhal. Ook zit hier vlakbij Odense Havnebad, een openluchtzwembad.

Nog meer groen in Odense

Het sprookjestheater wordt in het parkje bij de Dom van Odense opgevoerd, maar er is nog een heel leuk park. Aan de rand van het centrum ligt langs het water een park met een speeltuin genaamd Munke Mosen Legeplads. De speeltuin staat vol elfenbladeren en leliebladeren, wat het een sprookjesachtig gevoel geeft. Naast de speeltuin vliegen boven het water gekleurde “vlinders”. Een mooie plek om te picknicken!

Sprookjesstad Odense met kinderen - Munke Mosen Legeplads speeltuin Munke Mosen Legeplads speeltuin

Bij Odense Aafart kun je een waterfiets huren, maar ook een boottocht maken. Je kunt hier over het water varen naar Odense Zoo en Den Fynske Landsby (een openluchtmuseum, ook wel The Funen Village genoemd). Ook kun je een Hans Christian Andersen tocht over het water maken. Wij hebben dit niet gedaan, maar het is wel een ideale manier om de stad snel te verkennen.

Odense River Sailing

Winkelen in Odense

Odense is ook een leuke stad om te winkelen. Let op, veel winkels gaan op zaterdag halverwege de middag dicht en zijn op zondag gesloten.

De Vestergade is de centrale winkelstraat van Odense, hier vind je veel leuke winkels. Magasin is een Deens warenhuis met ruime openingstijden. Ik ben een fan van het Deense Søstrene Grene, dat hier ook een vestiging heeft. Wil je even pauze houden, dan kun je bij Café Vivaldi rustig op het terras zitten terwijl de kinderen in het speeltuintje spelen.

Cafe Vivaldi met speeltuintje in de winkelstraat van Odense

De allerleukste winkel van Odense vind ik toch wel RICEteria, de winkel van het Deense merk Rice. Deze kleurrijke winkel zit in een zijstraatje van de Vestergade. Het staat er vol met allerlei mooie hebbedingetjes, van keukenspullen en kinderkameraccessoires tot rotan banken en fietsmanden.
RICEteria in Odense

RICEteria in Odense

Bij RICEteria kun je ook even wat eten of drinken, vanzelfsprekend zijn dit kleurrijke lekkernijen. Terwijl ik gefascineerd rondkeek naar alle leuke spullen én de prachtige nieuwe behangetjes die overal op de muren zaten, was manlief blij dat onze auto al behoorlijk vol zat toen we richting Denemarken reden 😉

RICEteria in Odense

RICEteria in Odense

Een paar huizen verderop zit aan de Mageløs de speelgoedwinkel All about kids. Deze winkel heeft prachtige kinderkleding en cadeaus voor kinderen.

All about kids

Restaurants in Odense

Odense zit vol leuke restaurants. Wij aten ’s avonds in de hoofdstraat Vestergade bij Arkaden Food Market, een foodhal in een voormalig partycentrum. Je vindt er meer dan twintig kraampjes, waar iedereen wat anders te eten kan kiezen, met keukens uit de hele wereld. Op zaterdagavond speelde er een bandje en er is ook een speelhoek voor kinderen.

Sprookjesstad Odense met kinderen - Arkaden Food Market restaurant met speelhoek voor kinderen Sprookjesstad Odense met kinderen - Arkaden Food Market restaurant met speelhoek voor kinderen

Even verderop zit de Vintapperstraede, een autovrije steeg met allerlei verschillende bars en restaurants. Bij mooi weer is dit een erg sfeervol straatje.

bars en restaurants in de Vintapperstraede

Sprookjesstad Odense met kinderen

Alle tips op de kaart 

Op deze kaart staan alle plekken in het centrum van Odense die ik bespreek. De plekken buiten het centrum van Odense heb ik niet opgenomen op de kaart.

Sprookjesstad Odense ligt op Funen, een heel relaxed eiland voor een vakantie met kinderen. Wij bezochten Funen in Denemarken in samenwerking met VisitDenmark en VisitNordFyn. Desalniettemin bevat het artikel onze meningen als gezin. Wil je meer weten over Funen, kijk dan eens op de sites van VisitDenmark en VisitNordFyn. Wil je meer lezen over Odense, kijk dan even op Visit Odense.

Op de verzamelpagina van Denemarken vind je alle artikelen die op Leuk met kids verschenen over Denemarken, van reizen naar Denemarken tot Deense films.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids