Verhuizen met kinderen: tips om het makkelijker te maken voor kids

Wat heeft een verhuizing veel impact op kinderen! Rondom onze verhuizing waren de kids totaal van de leg. Ik ging daarom op zoek naar tips om het verhuizen voor de kinderen makkelijker te maken. 

Zoonlief had er wel zin in, hij snapte dat hij een grotere kamer krijgt en in de tuin en voor de deur kan spelen. Dochterlief overzag het nog niet, zij gaat haar behang missen en de mooie tegeltjes in de keuken. Op Instagram en Facebook kreeg ik heel veel goede tips. Jullie tips en onze eigen ervaringen over verhuizen met kinderen vind je terug in dit artikel.

Verhuizen met kinderen: tips om het makkelijker te maken voor kids

Verhuizen met kinderen: tips om het makkelijker te maken voor kids

Een herinnering aan het oude huis

☆ Alles wat de kinderen in het oude huis gaan missen kun je samen op de foto zetten. Hier kun je samen een plakboek van maken. In ons geval is er een blog over de kamer van zoonlief en de kamer van dochterlief.

☆ Met een filmpje houd je het gevoel van hoe het huis was. In ons geval maakte de makelaar een mooi filmpje van het huis.

☆ Als je samen de spullen van de kinderen inpakt, neem je samen afscheid van het oude huis.

☆ Voor het oude huis wordt opgeleverd, kun je het samen nog een keer leeg bekijken. Dat lege huis is hun huis niet meer, nu is het nieuwe huis je thuis. Onze kinderen wilden dit juist niet, ze wilden het liever herinneren zoals het was.

Welkom in het nieuwe huis

☆ Nadat de koop rond was, zijn we samen met de kids nog een keer gaan kijken. Zo hoefden de kids niet maanden te wachten tot we de sleutel hadden, om een beeld bij het huis te hebben.

☆ Verhuis je naar een andere buurt, dan kun je alvast af en toe door de buurt wandelen. Waar is de speeltuin, waar is het voetbalveld? Ook kun je de school alvast gaan bekijken.

☆ Op de dag dat we de sleutel van het nieuwe huis kregen, had ik een mand vol cadeaus klaar staan. In die mand zat allemaal tuinspeelgoed, want nu hadden ze voor het eerst een tuin. Tijdens het klussen gingen ze meestal mee, om lekker met dat speelgoed in de tuin of voor het huis te spelen. Zo leerden ze ook alvast de buurkinderen kennen.

☆ Help je kinderen om kennis te maken met buurkinderen, als dat nodig is. Zodra ze vriendjes in de buurt hebben, voelen ze zich thuis.

☆ Maak een plekje in het nieuwe huis zo snel mogelijk gezellig, hier kun je samen eten en tekenen. In ons geval was dat de tuin, want het was zomer. We hebben meteen de tuintafel en stoelen in de tuin gezet en ik heb wat lampionnen opgehangen. Ook hebben we samen bloeiende plantjes uitgezocht.

Een mooie nieuwe kamer 

☆ Vooraf kun je samen met de kinderen de kleuren van hun kamer kiezen. Ook kun je ze een mooi behangetje laten uitzoeken, of een toffe bureaustoel.

☆ Om de kleuren meer te laten leven heb ik het ontwerp in 3D gemaakt op de computer. Ook hebben we samen een kijkdoos van hun kamer gemaakt, compleet met behang.

☆ In de kleuren die ze gekozen hebben, kunnen ze zelf een schilderij op canvas maken voor aan de muur in hun eigen kamer. Of ze kunnen een foto uitkiezen, die je laat afdrukken.

☆ Bij het verven van de kamers kun je de kinderen laten helpen. Met een beetje hulp kunnen ze een muur verven.

☆ Het kan ook fijn zijn voor kinderen om alle spullen op ongeveer dezelfde plek te zetten. Ook gaf iemand de tip om het beddengoed niet te wassen, zodat het vertrouwd ruikt naar het oude stekje.

☆ Geef de kinderkamers voorrang op de rest van het huis. Hoe sneller hun plekje af is, hoe sneller ze zich er thuis voelen. In de praktijk lukt dat natuurlijk vaak niet helemaal. Maar als de vloer, de muren en de gordijnen af zijn, dan gaat de kamer al leven. Bovendien kun je er dan alvast wat speelgoed neerzetten, waar de kids zich vermaken terwijl je aan het klussen bent.

Voor het eerst slapen in het nieuwe huis

☆ Van de eerste nacht kun je een feestje maken. Bij ons waren de bedden nog niet gemonteerd, dus we sliepen met zijn allen in de kamer van zoonlief op matrassen op de grond.

☆ Je kunt er ook een nieuwe kamer-feestje van maken, compleet met slingers, ballonnen en chips en snoep. Ook kun je een vriendje uitnodigen om te komen logeren.

Nog meer tips voor verhuizen met kinderen

☆ Er zijn leuke boeken over verhuizen. Bijvoorbeeld Bobby gaat verhuizen.

☆ Bij een aantal bouwmarkten vind je verhuisdozen die je kunt inkleuren.

☆ Misschien wel de beste van de tips om het verhuizen voor kinderen makkelijk te maken: geef het wat tijd. Voordat we de sleutel hadden, konden de kinderen zich er moeilijk een beeld bij vormen. Op de dag dat we de sleutel kregen maakten de kids kennis met de buurkinderen. Daarmee verdwenen de tranen van dochterlief als sneeuw voor de zon. Natuurlijk mist ze het oude huis nog steeds, maar ze is nu ook heel blij met het nieuwe huis.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids