Wat moeten onze ouders het toch moeilijk hebben gehad in een tijd zonder YouTube en kindvriendelijke horeca… alhoewel?

Soms vraag ik me af hoe mijn ouders dat deden, opvoeden in een tijd zonder YouTube en kindvriendelijke restaurants. Maar is er nou echt zo veel veranderd?

Wat moeten onze ouders het toch moeilijk hebben gehad in een tijd zonder YouTube en kindvriendelijke horeca... alhoewel?

Als ik doordeweeks een filmje op YouTube op zet, om veilig te kunnen koken of even wat mailtjes voor mijn werk te sturen, dan vraag ik me af hoe mijn ouders dat deden. Of nou ja, mijn moeder meestal, die zoals de meeste moeders in die tijd geen communicatie met haar werk hoefde te onderhouden. Als ik dan even verder nadenk herinner ik me dat mijn ouders een videorecorder hadden, waarmee ze zo veel Smurfen filmpjes hadden opgenomen dat we er uren mee zoet konden zijn. Later nam mijn moeder trouwens ook allerlei school tv op, om ons verantwoorde uitzendingen voor te kunnen schotelen, in plaats van wat er op dat moment toevallig op TV was. Niet zo heel anders dan nu dus, alleen iets minder keuze, sommige van die filmpjes kan ik nog steeds wel dromen 😉 

Als we in het weekend even lekker ergens gaan eten, terwijl de kinderen in de ruim bemeten speelhoek van het restaurant spelen, vraag ik me af hoe mijn ouders dat deden. Speelhoeken had je niet in restaurants, als we de McDonalds tenminste even vergeten, want daar gingen we nooit heen. Mijn vader vertelt regelmatig hoe keurig wij aan tafel zaten in een restaurant, maar als ik mijn eigen kleuter en peuter zo zie dan vermoed ik dat we in zijn voorbeeldige herinnering toch echt wat ouder waren. Bovendien, speelhoeken had je niet, maar kindvriendelijke restaurants had je natuurlijk wel. Ik herinner me opeens de Griek, waar we een kindermenu aten en kleurplaten kregen, die eigenlijk best lijkt op de Griek bij ons in de buurt. En oh ja, ook dat sjieke restaurant waar we in de kinderkamer van het bovengelegen huis van de eigenaar mochten spelen en slapen, zodat mijn ouders rustig konden eten. Ook uit eten was in die tijd misschien best wel kindvriendelijk.

Als je kind lezen of rekenen wat lastig vindt, dan heb je tegenwoordig allerlei apps en computerspellen waarmee je kind kan oefenen. Hee ook dat hadden we vroeger, mijn vader programmeerde voor ons taal- en rekenspelletjes op de computer, dat was destijds zijn hobby en later programmeerde hij ook voor zijn werk. Het zag er niet zo gelikt uit als de spelletjes er nu uit zien, destijds was het beeld nog zwart en hadden de letters een paar verschillende kleuren. Maar oh wat waren we fanatiek bezig om het volgende level te halen, net als mijn zoontje als hij een spelletje speelt. Toegegeven, die leerzame computer spelletjes waren in onze tijd niet mainstream, maar toen had je wel boekjes met hetzelfde doel. 

Nou ja, uiteindelijk ben ik blij dat wij nu kinderen hebben, met al die fijne voorzieningen 🙂  

De foto heb ik genomen bij Blijburg in Amsterdam.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids