De leukste speeltuinen in Amsterdam voor kinderen

Je hoeft voor kinderen nooit lang te zoeken naar speeltuinen in Amsterdam. Als je met kids door de stad dwaalt vind je op veel pleintjes een speeltuintje. De wat grotere speeltuinen horen vaak bij een speeltuinvereniging en hebben openingstijden. 

De leukste speeltuinen in Amsterdam voor kinderen

Centrum

De Zuiderspeeltuin op het Barentszplein is een mooie speeltuin vlakbij het IJ.

Op het Westerdok zit een heuse speeltuin op een boot, de Speelboot, ongeveer ter hoogte van de Coffee Company.

Ten noorden van de Haarlemmerstraat vind je speeltuin de Piramide op de Haarlemmer Houttuinen. Dit is een grote speeltuinvereniging.

In de Jordaan zit de Noorderspeeltuin op de Tweede Lindendwarsstraat.

Op het Weteringcircuit zit speeltuin UJ Klaren. Het heeft een soort verkeerscircuit, kleintjes racen daar op loopfietsjes rond. De speeltuin is vooral leuk voor kleintjes tot een jaar of zes, grotere kids kunnen voetballen, koppeltje duikelen en schommelen.

Wetenschapsmuseum Nemo aan het Oosterdok heeft een gigantisch terras op het dak met waterspeeltuin.

Achter de Czaar Peterstraat in Het Funenpark, naast de Openbare Basisschool Oostelijke Eilanden, ligt de Oosterspeeltuin. Met een zandbak met waterpomp, sportveld en houten speelkasteel. Dit is niet ver van de molen.

Zuid

Het Sarphatipark is super leuk geworden! Aan de zuidoostkant zit voor kids een houten speeltuin. Tieners kunnen ernaast sporten op onder meer een basketbalveld, fitnesstoestellen en een tafeltennistafel. Kinderboerderij de Pijp naast Okurahotel is een schattige kinderboerderij midden in de wijk.

Het Vondelpark is een heel leuk park om met de kinderen heen te gaan, om gewoon op het gras te gaan liggen of om op een van de terrassen te zitten. Midden in het park een grote speeltuin, die hoort bij het terras van het Groot Melkhuis. Terwijl je kids in de speeltuin met een hekje er om heen spelen zit jij lekker op het terras. Daar vlakbij, midden in het Vondelpark, vind je ook een peuterbadje. Aan de zuidzijde van het Vondelpark kun je bij de Vondeltuin skates huren, ook hier is weer een terras.

In het Martin Luther Kingpark vind je een speeltuin en iedere zomer is hier rondreizend festival de Parade.

Op het plein op de hoek van de Vechtstraat en de Trompenburgerstraat vind je een grote speeltuin.

Aan de oostkant van Buitenveldert vind je het Amstelpark, met daarin een gigantische speeltuin en een paar attracties, waaronder een treintje en wat autootjes om in te rijden. Daarnaast is er ook een kinderboerderij. Het park zelf is ook de moeite waard, het was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Ten zuiden van het park ligt de Riekermolen.

Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos, met verschillende speeltuinen, zwemvijvers, Geitenboerderij Ridammerhoeve, het Openluchttheater, de Museumtram die op zon- en feestdagen rijdt, het doolhof, minibootjes om zelf in te varen en de speeleilanden voor wat grotere kinderen. Er zit ook Fun Forest, een leuk klimbos voor kinderen en tieners. Bij Boerderij Meerzicht aan de Koenenkade in het Amsterdamse Bos kun je pannenkoeken eten, er is een speeltuin en er zijn dieren.

Amstelveen

Ten zuiden van het Amsterdamse Bos ligt de Poel, aan de westkant van Amstelveen. Als je parkeert bij het Gemeentehuis van Amstelveen kun je een leuk rondje wandelen. Er zit daar een natuurspeeltuin met een kabelbaan. Even verderop ligt ook het Bloesempark.

Speelboerderij Elsenhove ligt op de Bankrasweg ligt juist aan de oostkant van Amstelveen. Het is een kinderboerderij met een grote speeltuin voor verschillende leeftijden.

West

Het Westerpark zit Natuurspeeltuin het Woeste Westen zit in de noordwesthoek van het park, vlakbij het Westergasterras. Aan de noordkant vind je de Spartelvijver, een kinderbadje.

In het Erasmuspark vind je Terrasmus, een erg leuk terras voor kinderen, naast de speeltuin aan de kant van de Mercatorstraat (in de winter gesloten).

In Natuurspeeltuin de Natureluur aan de President Allendelaan kunnen kinderen lekker ravotten.

De Fruittuin van West is een heuse biologische boomgaard in Amsterdam West. In het oogstseizoen kunt hier fruit plukken, spelen, kippen verzorgen, koffie drinken, een broodje eten en lekkere dingen kopen voor thuis. Niet echt een wandeling dus, maar wel een plek om lekker te struinen in het fruitseizoen.

Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude ligt ten noordwesten van Amsterdam. Je vindt er Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen. Je kunt er ook meekijken op de zorgboerderij met melkvee- en schapenhouderij. Ook is er een speeltuin met toestellen voor verschillende leeftijden. In het bos achter het spinnenhuisje ligt nog een deel verstopt, met een flink touwklimrek en een klankspeeltuin.

Oost

Het Flevopark is een mooi groot park en in het park zit een speeltuin. Je kunt hier ook zwemmen in het Nieuwe Diep, of in het buitenzwembad van het Flevoparkbad. Naast dit park ligt aan de Valentijnkade Jeugdland, een natuurspeeltuin met kinderboerderij en moestuinen, met heel veel activiteiten, ik schreef er hier meer over. Als je in Amsterdam woont kun je er aan een van de picknicktafels een kinderfeestje vieren, dat is ‘s zomers heel gezellig.

Het Oosterpark is een wat kleiner stadspark met speeltuin en zwemvijver.

Het Theo van Goghpark op IJburg is een park met vier speeltuinen en een kunstgrasveld.

De Urban Sport Zone is het centrale groene plein van Zeeburgereiland. Je vindt hier de grootste skatebaan van Nederland, met prachtige Delfts Blauwe patronen er op. Er is hier onder meer ook een speeltuin en kabelbaan.

Diemen

In het Diemerbos ligt een speelbos genaamd het Banjerbossie. Het is een leuke houten natuurspeeltuin, met onder meer een kabelbaan, speelveer en een klankspeeltuin. Echt zo’n plek waar je goed vies kunt worden. Een paar reserve schoenen en een reserve broek zijn hier wel een aanrader. House of Bird heeft in de zomer een fijn terras.

Noord

Achter de Van der Pekstraat zit speeltuin Volewijck.

In Noord vind je een heel groot park: het Noorderpark, vroeger heette dit het Florapark en Volewijckspark. Aan de zuidkant van het park zit een leuke speeltuin.

Vlakbij de Buiksloterdijk aan de noordkant van het Noorderpark zit een natuurspeeltuin bij de Tanker, dat is die roze pomp tegenover de gele pomp. Soms is dit cafeetje open, met een terras en binnen spelletjes. Op mijn Amsterdam Instagram liet ik er meer van zien.

Aan de westkant van Noord ligt Natuurspeeltuin Amsterdam Noord aan de Meteorenweg, waar kinderen lekker vies kunnen worden. Restaurant Pof is onderdeel van stadslandbouwproject NoordOogst, waar een deel van het eten vandaan komt. Het is een soort strandtent in het groen en de kids kunnen lekker spelen in de naastgelegen natuurspeeltuin.

Net boven Amsterdam Noord, in Oostzaan, ligt Het Twiske. In dit natuurgebied kun je prachtig wandelen. Er zijn twee speeltuinen: de Avonturenspeelplaats en de Speelsloot. Bij de Avonturenspeelplaats is een horeca gelegenheid waar je wat kunt afhalen. Ook zijn er strandjes en Klimpark Twiske.

Lees ook: actieve uitjes in Amsterdam en kinderfeestjes in Amsterdam

Mis jij speeltuinen in Amsterdam die jouw kinderen heel leuk vinden en die niet mogen ontbreken? Dan hoor ik dat heel graag via email op info [at] leukmetkids.nl.