Amsterdam West met kinderen

In Amsterdam West vind je heel veel verschillende wijken die leuk zijn met kinderen. De De Houthavens en Spaarndammerbuurt zijn recent opgeknapt tot hippe wijken. Ernaast ligt het bekende Westerpark, een heerlijk stukje groen vol terrassen en speeltuinen. Ook de Baarsjes en Bos en Lommer krijgen steeds meer hotspots. 

De Houthavens en Spaarndammerbuurt

De Spaarndammerbuurt is een mooie oude buurt in Amsterdamse Schoolstijl. Museum het Schip (Oostzaanstraat 45) gaat over kunst, architectuur en huisvesting in de stijl van de Amsterdamse School. Dit is de stijl van veel Amsterdamse buurten. Voor kinderen worden er regelmatig workshops georganiseerd.

De oude Houthavens worden momenteel getransformeerd tot een moderne hippe stadswijk. Erg leuk om eens doorheen te wandelen.

Bij de miniChiChi Club (Spaarndammerstraat 43) wordt van alles voor ouders met jonge kinderen georganiseerd. Er is bijvoorbeeld dans, muziek, knutselen en meer. Daarnaast is er een winkel, een café, speelhoek en kinderkapper. Je kunt er ook een kinderfeestje geven.

Eten en drinken

DOK Amsterdam (Moermankskade 71) is een soort stadsstrand in de Houthavens, met picknickstafels en strandstoelen. De Bagels en Beans (Spaarndammerstraat 149) heeft een tuin. Bij de Pizzabakkers (Spaarndammerstraat 51) krijgen kinderen hun eigen speeldeeg en een kleurplaat.

Amsterdam West met kinderen, De Houthavens en Spaarndammerbuurt

Het Westerpark

Het Westerpark is fantastisch met kids, je kunt er picknicken of op een van de vele terrassen zitten. Natuurspeeltuin het Woeste Westen zit in de noordwesthoek van het park, vlakbij het Westergasterras. Aan de noordkant vind je de Spartelvijver, een kinderbadje. Op Cultuurpark Westergasfabriek vind je onder meer bioscoop het Ketelhuis. Overal in het park is gratis wifi. Naast het Westerpark staat Molen de Bloem (Haarlemmerweg 465).

De eerste zondag van de maand is de Sunday Market in het Westerpark. Hier bieden ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen hun producten aanbieden, waaronder veel kinderspullen. Dan is ook Household Hardware (Pazzanistraat 6) open, dat normaal alleen op afspraak open is, waar je mooie gekleurde spulletjes kunt kopen, ook voor kinderkamers.

In de herfstvakantie is Cinekid in het Westerpark, dan kun je allerlei kinderfilms kijken en er zijn heel veel activiteiten.

Niet ver van het Westerpark zit AMAZE van ID&T. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het heel spannend maakt. Amaze is voor volwassenen en kids vanaf 10 jaar. Zoonlief en ik gingen er heen, in deze review van AMAZE vertellen we meer.

Slapen

In het Westerpark ligt Conscious Hotel Westerpark (Haarlemmerweg 10), een milieuvriendelijk en hip hotel.

Eten en drinken

Het Westergasterras is een heerlijk terras in het park. Ga je picknicken, dan kun je wat lekkers halen bij de Espressofabriek en de Bakkerswinkel. Iets verderop ligt Café Restaurant Amsterdam (Watertorenplein 6), in een hoge oude machinekamer. Het heeft een mooi terras aan een plein, met uitgebreid kindermenu en tekentafel, buiten is een voetbalkooi.

Winkels

Tony’s Store (Pazzanistraat 1) is de winkel van het verantwoorde chocolodemerk Tony Chocolony.

Westerpark met kinderen

De Baarsjes

Het Erasmuspark is een mooi stadspark in Amsterdam West, aangelegd in de stijl van Mondriaan. In het park vind je ook Terrasmus, een favoriet terras voor veel gezinnen met kinderen in Amsterdam West, Het ligt naast de speeltuin aan de kant van de Mercatorstraat.

De oude tramremise van De Hallen is een fascinerende plek. In de Hallen zitten allerlei bijzondere winkels, een hotel, een bibliotheek en een bioscoop. Overal zie je de tramrails nog lopen. Zoonlief kon zich zo inbeelden hoe de trams vroeger door die grote deuren naar binnen reden. Je kunt erg leuk eten in de Foodhallen, een grote hal met allemaal kraampjes met lekker eten, uit heel veel verschillende keukens (lees hier over ons bezoek aan de Hallen). Leescafe Belcampo (Hannie Dankbaarpassage 10) is het leescafé van de bibliotheek in de Hallen, met een speelhoek voor kinderen en een grote collectie kranten en magazines uit de bibliotheek voor ouders. Niet ver hiervandaan zit Stadsboerderij de Zimmerhoeve.

Slapen

Het hippe Chassé Hotel (Chasséstraat 62) zit in een oude kerk en ze hebben familiekamers.

Eten en drinken

Lekkere koffie vind je bij de Koffiesalon (1e C. Huygensstraat 82) en de Coffee Company (Kinkerstraat 330-332).

Winkels

Wijs West (Bilderdijkstraat 62 en 71), op nummer 62 kun je lekker lunchen of koffie drinken, terwijl kleine kinderen spelen in een ruime speelhoek met een hekje. Op de kaart vind je allemaal kindvriendelijk eten, van broodjes tot rozijntjes of een appel. Daarnaast vind je er cadeaus en kleding. Bij Onwijs West op nummer 71 vind je nog veel meer cadeaus. Er is wel wat overlap tussen de beide vestigingen, maar ik vond de cadeaus op nummer 62 meer voor baby’s en dreumesen, op nummer 71 meer voor peuters, kleuters en schoolkinderen.

Hou je van planten, ga dan even naar de Wildernis (Bilderdijkstraat 165), zo’n winkeltje waar je meteen blij wordt zodra je binnen stapt, overal waar je kijkt zie je prachtige planten en potten. Bij de Balkonie (Jan Evertsenstraat 90) vind je naast spulletjes voor je balkon ook heel veel mooie planten voor binnen en buiten. Bij Waar (Kinkerstraat 95) koop je heel veel leuke verantwoorde cadeaus, ook voor kinderen. Conceptstores Gekaapt (Kinkerstraat 320) en Gekaapt Mini (Kinkerstraat 316) hebben mooie kleding, accessoires en cadeaus.

De Baarsjes met kinderen

Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Westpoort

In het verste stukje van Amsterdam West zit een paar hele leuke plekken voor gezinnen met kinderen.

Natuurtuin Slatuinen (Slatuinenweg 45) noemt zichzelf een verborgen paradijsje en dat is het ook. Je kunt hier een paar dagen per week bijzondere bloemen, planten, vogels en kleine zoogdieren bekijken.

De Fruittuin van West (Tom Schreursweg 48) is een heuse biologische boomgaard in Amsterdam West. Je kunt hier fruit plukken, spelen, kippen verzorgen, koffie drinken, een broodje eten en lekkere dingen kopen voor thuis.

Bleekemolens Race Planet for Kids (Herwijk 10) in Westpoort is een indoor speelparadijs voor kinderen die gek zijn op vervoersmiddelen. Er zijn (bots)auto’s, een dubbeldekker, helikopters, scooters, verzin het maar en het is er, ook leuk voor een kinderfeestje.

Eten en drinken

In Bos en Lommer is Theatercafé Mozaiek (Bos en Lommerweg 191) leuk om met kids te eten. Bij Cantina bij het Rijk van de Keizer (Joris van den Berghweg 109) kun je een aantal dagen per week genieten van deze stadsoase.

Winkels

Apino (Bos en Lommerplein 67-69) is een babywinkel. Knotsknetter (Jan Evertsenstraat 100) heeft kinder- en babykleding van Nederlandse en Scandinavische merken als Ej Sikke Lej, Claesens, Kik Kid en Froy en Dind.

Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Westpoort met kinderen

Osdorp, Slotervaart en de Sloterplas

In Amsterdam West kun je met kinderen lekker zwemmen in de Sloterplas. In Natuurspeeltuin de Natureluur (President Allendelaan 4) kunnen kinderen ravotten.

Als het wat minder mooi weer is kun je je stuiterbal laten springen bij Bounz (Willinklaan 3), een soort indoor mega trampoline, als je in Amsterdam woont is het ook leuk voor een kinderfeestje.

Eten en drinken: Theehuis de Akermolen (Zwarte Pad 30) zit op een dijkje aan de rand van Osdorp de Aker. Met een schattig terras aan het water, leuk als tussenstop bij een fietstocht.

Winkels

Op het Osdorpplein zit een H&M met kinderkleding (Osdorpplein 128) en een Prenatal (Osdorpplein 771).

De Overtoom

De Overtoom ligt op de grens van Oud Zuid en Oud West, naast het Vondelpark. Er zitten leuke winkels en horeca. Ook kun je er even binnenkijken bij de Hollandsche Manege (Vondelstraat 140).

Eten en drinken

De Pizzabakkers (Overtoom 501) is heel kindvriendelijk, iets oudere kids kunnen er zelfs speeldeeg krijgen om lekker in te kneden en er zijn kinderstoelen. Mook Pancakes (De Clercqstraat 34) is een hippe lichte zaak met pannenkoeken van spelt en haver en lekkere sapjes.

Winkels

’t Schooltje (Overtoom 87) is een winkel met kleding en schoenen voor kids en tieners. De Boezemvriend (Overtoom 205) is een winkel en adviesplek voor borstvoeding en andere voeding. Het is ook de Concept Store voor Stokke. Big en Belg (Jan Pieter Heijestraat 83) verkoopt hippe kleding en schoenen. Belly B. (Bosboom Toussaintstraat 22) heeft kleding voor kinderen en zwangere moeders. Wollepop (Bosboom Toussaintstraat 49) heeft tweedehands kleding en speelgoed.

Noppies (Nassaukade 356) heeft met kleding voor mama’s en kids. Moois (Eerste Constantijn Huygensstraat 31) heeft houten speelgoed, organic kleding voor babies en peuters en boeken. Goochem Speelgoed (Eerste Constantijn Huygensstr 80) heeft mooi houten speelgoed. Made by Me (Tweede Constantijn Huygensstr 54) is een super leuke knutselwinkel. Jun Jun (De Clercqstraat 97) heeft tweedehands kleding, speelgoed en spullen.

Amsterdam met kinderen, De Overtoom op de grens tussen Amsterdam West en Zuid