De leukste boeken over knutselen en tekenen met kinderen

Willen de kinderen graag knutselen, maar weten ze niet zo goed wat? In dit artikel verzamel ik leuke boeken over knutselen en tekenen met kinderen. 

De leukste boeken over knutselen en tekenen met kinderen. Willen de kinderen graag knutselen, maar weten ze niet zo goed wat? In dit artikel verzamel ik leuke boeken over knutselen en tekenen met kinderen. 

Creatieve handlettering projecten voor kinderen

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Nu zitten we regelmatig met zijn drieën te tekenen met gelpennen, best wel zen! Het boekje laat eerst de basis van handletteren zien en daarna allerlei leuke creatieve toepassingen.

Creatieve handletteringprojecten voor kinderen is van Martine Broere. Het is te koop bij Bol.com.

creatieve handlettering voor kinderen

Alles is kunst

Alles wat je ziet, kan een kunstwerk worden, dus maak er iets van, is het motto van dit boek. Het laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kinderen zelf kunst kunnen maken. Door zelf kunst te maken, ga je het ook begrijpen.

Dit boek staat vol bekende kunstwerken. Bij ieder kunstwerk lees je wie het maakte, wat zijn of haar inspiratie was en wat het voorstelt. Klap je vervolgens de flap open, dan zie je hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Niet precies zoals de kunstenaar dat deed, maar op een voor kinderen aansprekende manier. Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken: mensen, dieren, plaatsen en verhalen. Ik ging met beide kinderen aan de slag.

Dochterlief van bijna zes jaar zocht De slak uit, van Henri Matisse uit 1953. De slak is gemaakt van gekleurde stukken papier, je “verft” dus met gekleurd papier. Zoonlief van acht jaar zocht De Vogel uit, van Georges Braque, uit 1949. De suggestie van het boek was om met touw, spons en verf een afdruk te maken. Maar zoals het een echte kunstenaar betaamt, liet hij zich alleen maar inspireren daardoor en bedacht zijn eigen plan. De schildpad met rondjes, dat sprak hem aan. Die ging hij dus van stof maken.

Alles is kunst. 48 fantastische kunstprojecten is van Susie Brooks. Het is te koop bij Bol.com.

Boekentip - Alles is kunst, met dit boek maken kinderen zelf kunst

Zo teken je leuke dieren

Dit is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van acht jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit.

Zo teken je leuke dieren is van Ed Emberley. Het boek is te koop bij Bol.com.

boek om te leren tekenen: zo teken je leuke dieren

Daarnaast hebben we Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten, ook van Bol.com. Met dit boek teken je met mooie ronde vormen. Het is wel wat moeilijker, de eerste dieren kun je vanaf een jaar of 8 tekenen. Dit soort boeken zijn een goede manier om een tekening te starten. In eerste instantie riep zoonlief dat hij helemaal niet kon tekenen. Maar toen er eenmaal een vogel op papier stond, volgden er nog meer. En daarna maakte hij er een hele tekening omheen.

Ideeën om te tekenen en kleuren voor kinderen. Zoals het boek Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten. Hiermee teken je dieren na, om er vervolgens je eigen draai aan te geven.

Het Grote Kunst Doeboek

Het Grote Kunst Doeboek is weer eens een ander soort doeboek. Grotere kids kunnen het boek met de opdrachten zelf doen. Ik deed boek samen met de kinderen (op dat moment 5 en 7,5 jaar).

Je doet telkens eerst een opdracht en op de volgende bladzijde lees je meer informatie. Zo is er een zoekplaatje van een schilderij van Jan van Os, op de volgende bladzijde vind je het antwoord en lees je hoe deze schilder werkte. Ook kunnen kinderen op veel plekken zelf aan de slag om te tekenen en schilderen. Het filmpje hieronder geeft je een beeld, onze kids vonden het erg leuk.

Het Grote Kunst Doeboek is van Paul Thurlby. Het boek is te koop bij Bol.com.

Kleurboek annex doeboek

Wat een tof kleurboek annex doeboek! Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel.

Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen uit de tuin. En ze maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes.

Wat een tof kleurboek annex doeboek! Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel. Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen uit de tuin. En ze maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes.

Zoonlief maakt alles geel. Hij maakt bijvoorbeeld een vuurtje van verf. En een ananas van potloodslijpsel. Oh ja en je kleedt je ook helemaal in je favoriete kleur. Allemaal vrij eenvoudige opdrachten, maar wel heel leuk.

Hier zijn ze wel even zoet mee! Er zijn boekjes in roze, geel, blauw en groen. De boekjes zijn te koop bij Bol.com.

Freubelen met Jill

Jill heeft allerlei doeboeken. Met tips, opdrachten, testjes en spelletjes waarmee meiden zich uren vermaken, bij Bol.com en bij Libris. Ook leert ze kinderen tekenen. Veel kinderen kennen haar van haar creatieve programma’s op televisie.

Kleine meis is fan van Jill. Ze heeft allerlei doeboeken, tekenboeken en meer. Met tips, opdrachten, testjes en spelletjes waarmee meiden zich uren vermaken. Nu zijn er twee nieuwe dingen. Allereerst een teken journal, een dik boekje met lege pagina's om in te tekenen, gemaakt van mooi dik papier. Daarnaast een boekje vol sticker vellen, bijvoorbeeld om in je agenda te plakken.

Verder lezen

Naast boeken, vind je op Leuk met kids nog veel meer tips om te knutselen met kinderen. Ook op Instagram delen we ideeën om te knutselen met kinderen.

De leukste boeken over knutselen en tekenen met kinderen. Willen de kinderen graag knutselen, maar weten ze niet zo goed wat? In dit artikel verzamel ik leuke boeken over knutselen en tekenen met kinderen. 

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids