Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord

Op een prachtige plek aan het IJ in Amsterdam Noord ligt EYE film. Het is een absolute eye catcher op de noordelijke IJ-oever. Maar weet je dat het filmmuseum EYE ook een leuk museum uitje met kinderen is?

EYE heeft verschillende functies: het is een bioscoop en een filmmuseum, allebei leuk met kinderen. EYE vroeg of we een dagje wilden komen kijken, ik nam zoonlief van 10 jaar mee. We probeerden allerlei activiteiten voor kinderen. In dit artikel laat ik het filmmuseum zien. Maar als je gaat, vergeet dan ook niet om te checken welke leuke films er draaien.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. Op een prachtige plek aan het IJ in Amsterdam Noord ligt filmmuseum EYE. Het is een absolute eye catcher op de noordelijke IJ-oever. Maar weet je dat het filmmuseum EYE ook een leuk museum uitje met kinderen is?

Filmmuseum EYE met kinderen

Het filmmuseum heeft in de kelder een vaste collectie en boven een ruimte voor wisselende tentoonstellingen. De muur met body paint is gelijk al een leuke binnenkomer. Al lopen sommige mensen er aan voorbij, want de muur doet pas iets als je er vlak langs loopt.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. De muur met body paint is gelijk al een leuke binnenkomer. Al lopen sommige mensen er aan voorbij, want de muur doet pas iets als je er vlak langs loopt. 

De vaste collectie in de kelder

In de kelder vind je de vaste collectie, daar leer je hoe film en fotografie ontstaan zijn. Met voorlopers als de indrukwekkende toverlantaarn en oude filmcamera’s. Apparaten als de phenakistiscoop en praxinoscoop, die door rond te draaien beweging simuleren, fascineren de kinderen natuurlijk ook.

Apparaten als de phenakistiscoop en praxinoscoop, die door rond te draaien beweging simuleren, fascineren natuurlijk. 

Of wat denk je van een green screen, waarin je zelf in een film kunt optreden? Het resultaat kun je naar huis emailen.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. Met bijvoorbeeld een green screen, waarin je zelf in een film kunt optreden? Het resultaat kun je naar huis sturen. 

Daarnaast is er een kleine studio, waarin je een filmpje van jezelf kunt maken. De meest recente filmpjes zijn aan de buitenkant te bekijken. Ben je tevreden over het filmpje, dan kun je er in de museumwinkel ook een flipbook van laten maken.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. Met bijvoorbeeld een kleine studio, waarin je een filmpje van jezelf kunt maken. De meest recente filmpjes zijn aan de buitenkant te bekijken. Ben je tevreden over het filmpje, dan kun je er een flipbook van maken. 

In de museumwinkel zijn trouwens ook getekende flipbooks te koop. Daarnaast heeft de museumwinkel lege boekjes, waarin je je eigen flipbook kunt tekenen. Daar zijn de kids wel even zoet mee!

In de museumwinkel zijn trouwens ook getekende flipbooks te koop. En lege boekjes, waarvan je je eigen flipbook kan maken. 

De felgele mini-cinema hokjes vond zoonlief fascinerend. Je kunt hier een quiz spelen, voor kenners of voor kinderen. Maar je kunt er ook film(fragmenten) bekijken.

De felgele mini-cinema hokjes vond zoonlief fascinerend. Je kunt hier een quiz op verschillende niveaus spelen, voor kenners of voor kinderen. Maar je kunt er ook film(fragmenten) bekijken.

In de 360° ruimte kun je nog veel meer filmfragmenten bekijken. Bij iedere computer staat een ander thema centraal, zoals kleurgebruik of slapstick. Daar zit van alles tussen voor zowel volwassenen als kinderen. Ja zuster nee zuster, Charlie Chaplin en Mickey Mouse vond zoonlief bijvoorbeeld erg leuk. Ook grappig, veel naamgevers straatnamen in onze wijk IJburg zagen we hier terug.

In de 360° ruimte kun je allerlei filmfragmenten bekijken. Bij iedere computer staat een ander thema centraal, zoals kleurgebruik of slapstick. Daar zit van alles tussen voor zowel volwassenen als kinderen. Ja zuster nee zuster, Charlie Chaplin en Mickey Mouse vond zoonlief bijvoorbeeld erg leuk. Ook grappig, veel naamgevers straatnamen in onze wijk IJburg zagen we hier terug.

Wisselende tentoonstellingen boven

Boven in het gebouw is een ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Momenteel laat filmmuseum EYE werken van Guido van der Werve zien, wij vonden die ook leuk om te bekijken met kinderen, maar dat zal per kind wisselen. De werken zijn absurdistisch, dat vond zoonlief interessant. Natuurlijk bleef hij niet zo lang kijken als sommige volwassenen, maar dat hoeft ook niet.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. Boven is een ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Momenteel laat filmmuseum EYE werken van Guido van der Werve zien, met veel kinderen is dat ook leuk. De werken zijn absurdistisch, dat vond zoonlief interessant. Natuurlijk bleef hij niet zo lang kijken als sommige volwassenen, maar dat hoeft ook niet. 

Speciale activiteiten om met kinderen te doen in filmmuseum EYE

Het filmmuseum EYE heeft een aantal dingen ontwikkeld om speciaal met kinderen te doen. Zo is er de EYE walk videotour voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Zoonlief en ik deden beide deze tour van ongeveer een half uur. Je krijgt een tablet met een koptelefoon, waarmee je langs de collectie wandelt.

Het filmmuseum EYE heeft een aantal dingen ontwikkeld om speciaal met kinderen te doen. Zo is er de EYE walk videotour voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Zoonlief en ik deden beide deze tour van ongeveer een half uur. Je krijgt een tablet met een koptelefoon, waarmee je langs de collectie wandelt. Historische personages lijken tegenover je te staan om hun verhaal te vertellen, waardoor ze tot leven komen. Ook de door hun ontwikkelde of gebruikte apparaten gaan daardoor leven.

Historische personages lijken tegenover je te staan om hun verhaal te vertellen, waardoor ze tot leven komen. Ook de door hun ontwikkelde of gebruikte apparaten gaan daardoor leven. Dat ook recente cultuur naar voren komt, maakt het natuurlijk extra aansprekend.

Het filmmuseum EYE heeft een aantal dingen ontwikkeld om speciaal met kinderen te doen. Zo is er de EYE walk videotour voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Zoonlief en ik deden beide deze tour van ongeveer een half uur. Je krijgt een tablet met een koptelefoon, waarmee je langs de collectie wandelt. Historische personages lijken tegenover je te staan om hun verhaal te vertellen, waardoor ze tot leven komen. Ook de door hun ontwikkelde of gebruikte apparaten gaan daardoor leven.

Ook de speurtocht is voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Deze speurtocht is een felgekleurd boekje, dat je meeneemt door het gebouw. Is de concentratie van je kids beperkt, dan kun je ze ook een deel van de opdrachten thuis laten afmaken.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. De speurtocht is voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Deze speurtocht is een felgekleurd boekje, dat je meeneemt door het gebouw. Is de concentratie van je kids beperkt, dan kun je ze ook een deel van de opdrachten thuis laten afmaken.

Extra activiteiten in de vakantie en het weekend

In het weekend zijn er leuke activiteiten voor kinderen. Zo draait er voor kleintjes van 2 tot 6 jaar elke zondagochtend een Cinemini film. Aansluitend kunnen de peuters en kleuters met licht en schaduw spelen in tenthuisjes. Ook voor grotere kinderen en tieners draaien er natuurlijk leuke films.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. In het weekend zijn er leuke activiteiten voor kinderen. Zo draait er voor kleintjes van 2 tot 6 jaar elke zondagochtend een Cinemini film. Aansluitend kunnen de peuters en kleuters met licht en schaduw spelen in tenthuisjes. Ook voor grotere kinderen en tieners draaien er natuurlijk leuke films. Daarnaast zijn er in de schoolvakanties leuke workshops.

Daarnaast zijn er in de schoolvakanties leuke workshops. Zo ging zoonlief naar het Taartrovers Maxi Atelier, voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Verschillende groepen kinderen bouwen deze week samen een stad van karton in de workshop ruimte van EYE. Op een flink vlak van bruin papier maken ze die stad. Tijdens de workshop bouw je verder waar de vorige groep kinderen gebleven is. Zo staat er aan het einde van de week een hele stad van karton.

Workshop Taartrovers Maxi Atelier, voor kinderen van 7 tot 12. Een kartonnen stad bouwen in navolging van Mr. Carton.

De kinderen bekeken eerst wat inspirerende filmpjes van het Franse Mr. Carton. Daarna gingen ze aan de slag om te bouwen. Tot slot mochten ze hun creaties filmen,  op een hele toffe manier. De kinderen konden hun telefoon namelijk in een soort mini autootje zetten, dat tussen de gebouwen door kan rijden. De workshop duurde anderhalf uur, maar alle kinderen hadden de hele dag willen blijven.

Wil je een film gaan kijken of een workshop doen? Vergeet niet om de activiteiten vooraf te reserveren! Je kunt trouwens ook een verjaardagsfeestje boeken bij EYE, daarbij maak je een stop-motion verjaardagsfilm.

Het gebouw

Zoals ik al zei, het gebouw van filmmuseum EYE is een echte eye catcher. Het ligt aan de noordelijke IJ-oever, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. De buitenkant van het gebouw is groot mozaïek van 15.000 witte panelen.

Het gebouw van filmmuseum EYE is een echte eye catcher. Het ligt aan de IJ-oever, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. De buitenkant van het gebouw is groot mozaïek van 15.000 witte panelen. Maar ook de binnenkant van filmmuseum EYE is bijzonder met allerlei speelse ruimtes, leuk om eens goed rond te kijken met kinderen. Het restaurant van EYE heeft een prachtig terras dat uitkijkt over het IJ. 

Maar ook de binnenkant van filmmuseum EYE is bijzonder met allerlei speelse ruimtes, leuk om eens goed rond te kijken met kinderen.

Het gebouw van filmmuseum EYE is een echte eye catcher. Het ligt aan de IJ-oever, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. De buitenkant van het gebouw is groot mozaïek van 15.000 witte panelen. Maar ook de binnenkant van filmmuseum EYE is bijzonder met allerlei speelse ruimtes, leuk om eens goed rond te kijken met kinderen. Het restaurant van EYE heeft een prachtig terras dat uitkijkt over het IJ. 

Het restaurant van EYE heeft een prachtig terras dat uitkijkt over het IJ. Een leuke plek om boten te kijken dus. Je kunt hier uitgebreid lunchen, maar ook even snel wat drinken.

Het gebouw van filmmuseum EYE is een echte eye catcher. Het ligt aan de IJ-oever, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. De buitenkant van het gebouw is groot mozaïek van 15.000 witte panelen. Maar ook de binnenkant van filmmuseum EYE is bijzonder met allerlei speelse ruimtes, leuk om eens goed rond te kijken met kinderen. Het restaurant van EYE heeft een prachtig terras dat uitkijkt over het IJ. 

Wil je het gebouw goed bekijken, kom dan met de pont naar filmmuseum EYE. De pont tussen Centraal Station en Buiksloterweg is gratis. Je kunt de pont nemen als je met de trein komt, of met de fiets, die mag namelijk mee.

De pont tussen Centraal Station en Buiksloterweg is gratis. Je kunt de pont nemen als je met de trein komt, of met de fiets, die mag namelijk mee. 

Een bezoek aan Filmmuseum EYE met kinderen

Wil je meer weten of de actuele agenda bekijken? Kijk dan op de kinderpagina van filmmuseum EYE.

De trappen en het gras rondom EYE zitten vaak vol picknickende mensen. Er ligt ook prachtig asfalt omheen, waar je vaak skaters kunt bewonderen.

Filmmuseum EYE ligt in de wijk Overhoeks in de Buiksloterham. Overhoeks is een nieuw wijkje aan het IJ met een aantal leuke attracties.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. Op een prachtige plek aan het IJ in Amsterdam Noord ligt filmmuseum EYE. Het is een absolute eye catcher op de noordelijke IJ-oever. Maar weet je dat het filmmuseum EYE ook een leuk museum uitje met kinderen is?

De Tolhuistuin is het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell, met een park. Het is tegenwoordig een culturele vrijplaats, met een heuse schommeltuin.

In de oude Shell-toren zit Amsterdam Lookout de toren met uitzicht over Amsterdam. Durfals kunnen hier ook schommelen.

This is Holland is een “5D vliegervaring”, een film alsof het een vlucht over Nederland is. Deze Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht (kinderen moeten daarvoor minimaal 100 centimeter zijn).

Nxt museum richt zich op mediakunst, met grootschalige, digitale kunstinstallaties. Daarin wordt je perceptie van ruimte, maar ook onze plaats daarin, op de proef gesteld.

Als je iets verder Noord in gaat kom je bij de Van der Pekbuurt, een oude arbeidersbuurt die de afgelopen jaren hip is geworden. Er zitten heel veel leuke cafeetjes en winkels. Achter de Van der Pekstraat zit speeltuin Volewijck.

Bekijk hier meer tips in Amsterdam Noord. Daarnaast delen we regelmatig inspiratie in Amsterdam op Instagram.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids