Houten schutting verven en opknappen: een kleurrijke blikvanger in de tuin

Een schutting van hout is vaak al niet erg stijlvol als hij nieuw is. Maar een verzakte scheve en groen geworden schutting is helemaal niet mooi. Daarom besloten we onze houten schutting te verven en op te knappen. Niet door hem effen te schilderen, maar door er een patroon op te maken. Makkelijk én mooi.  

De schutting erf je vaak van de vorige bewoners. In ons geval was hij groen geworden en scheef, maar rechtzetten is geen optie. De schutting vervangen in zonde, van het geld en van het milieu. We hebben overwogen om de hele schutting te verven. De vraag is of de planten tegen de schutting dat overleven, zeker die prachtige druif. Daarom besloot ik er een patroon op te schilderen. Op deze manier een houten schutting verven kost weinig tijd en je kunt tussen de planten door schilderen. Door het drukke patroon zie je veel minder dat de schutting scheef is. Zo kunnen we er nog een aantal jaar mee doen!


Houten schutting verven en opknappen: een kleurrijke blikvanger in de tuin

Voorbereiding

Vaak heb je nog wel wat restjes buitenverf of beits in je favoriete kleuren staan. Anders kun je ze laten mengen bij de bouwmarkt. Ik gebruik zelf altijd verf en beits op waterbasis, omdat dat duurzamer is en sneller droogt.

Hoeveel kleuren je wil gebruiken is een kwestie van smaak. Ik gebruikte twee tinten groen en twee tinten roze. Door groen te gebruiken geef je de suggestie dat er planten groeien, een soort optische illusie. Het roze contrasteert daar juist weer mee. Je kunt er ook voor kiezen om maar één kleur te gebruiken, of verschillende tinten van één kleur.

Verder is het handig om kwasten te hebben voor alle kleuren die je gebruikt. Dan hoef je niet telkens je kwasten af te spoelen. Ik heb kwasten gebruikt van ongeveer drie centimeter breed.

Waar nodig kun je de schutting schoonmaken of een klein beetje schuren. Ook moet je de planten misschien losmaken van de schutting.

de oude verzakte schutting vooraf

De houten schutting verven 

Begin met een van de kleuren en zet streepjes, mooi verdeeld over de schutting. Je kunt lange smalle streepjes schilderen, of wat bredere streepjes, of ronde vlekjes.

Je kunt in het begin beter te weinig streepjes zetten dan te veel, je kunt er altijd streepjes bij zetten. Zorg ook dat je geen druipers maakt. Mocht je ze toch maken, dan kun ze na het opdrogen voorzichtig proberen te verwijderen met een beetje schuurpapier.

Als je een mooi patroon hebt gemaakt kun je met de volgende kleur(en) verder gaan. Ik heb sommige streepjes half over elkaar heen gezet. Dat geeft een speels effect. Bovendien kun je daarmee kleine foutjes wegwerken, een druiper of een te lang geworden streep.

Nadat alle kleuren er op zitten kun je kijken of je nog wat mist. Heb je een van de kleuren nog niet vaak genoeg gebruikt? Of zie je lege stukken? Bij mij waren niet alle soorten verf even dekkend, ik heb een deel van de kleuren daarom twee keer geverfd.

Houten schutting verven en opknappen: een kleurrijke eyecather in de tuin

Het resultaat 

We zijn super blij met het resultaat. In de zomer is de bovenkant mooi bedekt door de druif die er tegenaan groeit. Maar ook in de winter kijken vanuit de woonkamer tegen een vrolijke kleurrijke muur aan.

Aan de onderkant van de schutting heb ik veel Munt en Citroenmelisse geplant. Die woekeren enorm, daarom wil ik ze niet in de hele tuin hebben, maar juist in een hoekje planten. Ze ruiken lekker en in de zomer krijgen ze kleine subtiele bloemetjes. Daarnaast heb ik op een aantal plekken de klimplant Toscaanse Jasmijn geplant. Die blijft in de winter groen en er komen heerlijk ruikende bloemetjes in.

Aan de zijmuur groeit Blauwe Regen, die heel mooi bloeit in het voorjaar. In de potten zit Heide. De border ernaast is onder meer bedekt met Spaanse Margrieten, Papaver, Geraniums en Anjers.

Houten schutting verven en opknappen: een kleurrijke blikvanger in de tuin

Houten schutting verven en opknappen: een kleurrijke blikvanger in de tuin

Accessoires om het af te maken

Ik ben nog even aan het zoeken naar welke accessoires hier leuk passen. We gebruiken veel groen in de tuin. Dat helpt om de tuin ook in de winter groen te houden. Een aantal felle kleuren naast het groen maken het kleurrijk.

We hadden al stoelen in een groene en een blauwe tint. We kochten deze toen we nog een balkon hadden, ze zijn te koop bij verschillende bouwmarkten. Als deze stoelen ooit op zijn kopen we waarschijnlijk mintgroene of lichtgroene stoelen.

De groene “geweven” poef is van Curver. Voor zover ik weet is deze niet meer te koop, we kochten hem tweedehands. Ook het dienblad van Zilverblauw bij Kwantum en de lantaarn van Eva Solo zijn uit een oude collectie.

We hadden al een prikkabel lampjes snoer opgehangen. Wij hebben een wit snoer gekozen, maar je vindt ze in allerlei kleuren, bijvoorbeeld bij Bol.com. De groene prikker is een lampje op zonne-energie. Deze is van het eigen merk van Intratuin.

Het prachtige bijenhotel kregen we van Capi Europe. In dezelfde lijn zijn er ook design vogelhuisjes, allemaal recyclebare producten (te koop bij Bol.com). We vinden het bijenhotel heel tof staan op dit plekje. Maar waarschijnlijk hangen we het toch op een iets rustiger en schaduwrijker plekje, fijner voor de bijen.

De grootste bloempot is van Artstone, te koop bij Intratuin. Ernaast staat een kleinere bloempot van Elho, uit de serie Loft Urban, te koop bij Fonq en Bol.com. Beide potten hebben een water reservoir, waardoor planten wat minder snel uitdrogen in de zon.

Capi Europe design bijenhotel of vogelhuisje

Houten schutting verven en opknappen: een kleurrijke blikvanger in de tuin

Verder lezen

We hebben ook de schuur een groen kleurtje gegeven. We willen de tuin het hele jaar groen laten zijn. Op de schuttingen groeit klimop, over bijna de hele lengte. Doordat de schuur en de tuindeur groen zijn, is daarnaast achterin de tuin is een soort groene wand ontstaan. De binnenkant van de schuurdeur is ook groen, maar dan met krijtverf.

Schuur verven en opknappen: zo heb je altijd groen en kleur in de tuin

Op Leuk met kids vind je daarnaast nog veel meer inspiratie voor in je tuin, maar ook voor de rest van het huis. Daarnaast delen we op Instagram veel interieur inspiratie.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids