Hubelino Pi knikkerbaan: review en ideeën om te combineren met LEGO

Hubelino maakt knikkerbanen, die passen op gewone LEGO. Voor kinderen die graag bouwen en experimenteren met constructies is het heel tof speelgoed. Wij probeerden de Hubelino Pi knikkerbaan en combineerden het met LEGO.

Zoonlief is LEGO fan en bouwt regelmatig knikkerbanen. Die knikkerbanen maakt hij met LEGO, KAPLA en andere soorten speelgoed. Dus toen Hubelino vroeg of hij de Hubelino Pi set wilde proberen sprong hij dan ook een gat in de lucht. Kijk je mee?

Hubelino Pi knikkerbaan: review en ideeën om te combineren met LEGO

Hubelino Pi LEGO knikkerbaan

Hubelino heeft twee soorten knikkerbanen. De Hubelino knikkerbaansets in geel, groen, rood, blauw en wit passen op LEGO Duplo. Deze sets zijn voor kinderen vanaf vier jaar, maar ik hoor ook regelmatig dat wat oudere kinderen er nog graag mee spelen. Zo verleng je de levensduur van je Duplo dus.

De Hubelino Pi knikkerbanen hebben een grijze grondplaat, gele baandelen en zwarte bouwblokken. Hubelino Pi past op gewone LEGO en de adviesleeftijd is vanaf acht jaar. Het is motorisch best moeilijk om deze knikkerbanen stabiel te bouwen. Ook moet je goed nadenken over hoe je een stevige constructie bouwt. Bovendien moet je opletten dat je alle bouwblokken recht zet. Zoonlief en ik kwamen dan ook tot de conclusie dat hij er met acht jaar inderdaad oud genoeg voor is, maar dat hij het een jaar geleden nog niet had gekund.

Hubelino Pi Knikkerbaanset M

De Hubelino Pi knikkerbaanset M heeft 99 onderdelen. Ook zit er een boekje bij, dat uitlegt hoe je de specifieke set bouwt. Wij zijn begonnen om de specifieke set ook echt te bouwen zoals hij hoort. Daardoor krijg je snel door hoe het systeem werkt en wat er mee mogelijk is. In deze set zitten natuurlijk allerlei trucjes verwerkt. Zo kun je baan in de bocht overdekken, om te voorkomen dat de knikker na een steile afdaling uit de bocht vliegt.

aan de slag

We begonnen met de Hubelino Pi Knikkerbaanset M. Zoonlief van 8 jaar kon deze set grotendeels zelf in elkaar zetten, maar had af en toe wat hulp nodig. Zoals bij veel kinderen wint snelheid het bij hem wel eens van nauwkeurigheid 😉

Hubelino Pi Knikkerbaanset M

Als de baan in elkaar zit komt het grote feest: testen! Soms moet je de baan nog wat beter aandrukken, maar dat merk je vanzelf 😉 Vervolgens liet de kleine man eindeloos de knikker naar beneden rollen. Hij onderzoekt graag en hiermee kun je telkens testen hoe hard je knikker naar beneden kunt laten gaan. En hoe je de baan telkens weer een beetje kunt aanpassen.

Hubelino Pi onderdelen set kanon

Vervolgens gingen we aan de slag met de 70-delige set met het magnetisch “kanon”. Bij deze set kun je knikker versnellen, door een magneetje. Je legt een knikker voor het magnetische kanon. Als een knikker er dan vanaf de achterkant tegenaan tikt, dan wordt de knikker aan de voorkant als een kanonskogel weggestoten. De set heeft twee van dit soort magnetische kanonnen.

Hubelino Pi onderdelen set kanon

Zo kun je dus een baan met een ravijn maken, waar de knikker overheen schiet. Daarnaast kun je de knikker een stukje omhoog laten schieten, terwijl hij normaal natuurlijk alleen naar beneden rolt.

de kanonskogel

In het bijgeleverde boekje staan twee baanopties, maar als je dat eenmaal doorheb ga je zelf aan de slag. Want juist dat testen van hoe het werkt is zo leuk. Deze kleine man probeert dat soort dingen eindeloos uit, net zo lang tot het effect optimaal is.

In het filmpje zie je hoe het werkt. Ik heb aan het einde ook een slow motion en een ingezoomd stukje toegevoegd. Want die knikker gaat super snel 🙂

Beide sets gecombineerd

Hoe groter hoe beter, dus we combineerden beide sets tot een groot bouwwerk. Lekker spectaculair hoog in de lucht beginnen. En dan vervolgens als een achtbaan naar beneden roetsjen.

Hubelino Pi Knikkerset M en onderdelen set kanon

Door de kanonskogel kun je de baan vanaf de grond weer een stukje terug de lucht in schieten.

Hubelino Pi knikkerbaan combineren met gewone LEGO

Hubelino Pi heeft hetzelfde formaat als gewone LEGO, dus dat kun je prima combineren. Zoonlief besloot een knikkerbaan op zijn LEGO bureau te maken. Daarmee maakte hij het zichzelf wel extra moeilijk, want die grondplaten hebben op veel plekken geen noppen. Al doende leren we!

Hubelino Pi knikkerbaan in combinatie met LEGO City

Een paar tips als je de Hubelino Pi knikkerbaan wil combineren met gewone LEGO:

  • Zorg dat de verschillende onderdelen van je constructie exact even hoog zijn, anders wordt het instabiel. Hubelino Pi blokjes zijn twee keer zo groot als een LEGO blokje. LEGO blokjes zijn drie keer zo dik als LEGO plaatjes. Bekijk goed het formaat van de verschillende onderdelen en zorg dat het precies even hoog wordt.
  • Gebruik een stabiele ondergrond met noppen, dus geen LEGO platen met wegdelen.
  • Maak stevige constructies, met voldoende dwarsbalken.
  • Laat de knikkerbaan niet te snel dalen, dan vliegt de knikker uit de bocht. Tenzij je de baan overkapt maakt, dan kan het wel.
Hubelino Pi knikkerbaan in combinatie met LEGO City

Zoonlief combineert de komende tijd vrolijk door. Want een knikkerbaan door je gewone LEGO heen bouwen is natuurlijk extra leuk.

Hubelino Pi knikkerbaan combineren met Fabuland of LEGO Friends

Naast gewone LEGO kun je natuurlijk ook andere soorten LEGO gebruiken. Zo hebben wij nog onze oude Fabuland van vroeger. Fabuland was van LEGO, maar het had ook grotere onderdelen, zoals deuren en muren. Daardoor kon je er lekker snel mee bouwen, een beetje zoals nu met LEGO Friends.

Hubelino Pi knikkerbaan in combinatie met LEGO Fabuland

De huisjes van Fabuland lenen zich goed voor een bouwwerk met een knikkerbaan. Het lijkt dan een beetje op een achtbaan op de kermis of in een pretpark. Juist hier geldt: let goed op welke onderdelen je gebruikt en hoe hoog ze zijn.

Hubelino Pi knikkerbaan in combinatie met LEGO Fabuland

Ook hier hebben we weer een filmpje van gemaakt, zodat je een idee krijgt hoe het er uit ziet.

Meer weten over Hubelino Pi

We hebben deze knikkerbaan gekregen van Hubelino. Zoonlief is heel enthousiast over de Hubelino Pi knikkerbaan set, om te bouwen met en zonder gewone LEGO. Het is een super leuk systeem voor kinderen die gek zijn op bouwen en experimenteren.

Wil je meer weten over de Hubelino Pi sets? Je kunt ze bekijken de site van Hubelino. Ze zijn onder meer te koop bij Bol.com, daar kun je ook de andere Hubelino sets vinden.

Hubelino Pi knikkerbaan: review en ideeën om te combineren met LEGO

Op Leuk met kids vind je nog veel meer artikelen over LEGO en andere bouwsets. Op Pinterest delen we ook heel vaak LEGO en KAPLA ideeën.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids