Ikea hack speelgoedkast met LEGO tafel, kinderkeuken en Barbie huis

Kleine meis heeft niet zo’n grote kamer, maar we wilden toch een mooie plek maken voor al haar speelgoed. Daarom maakten we in de speelgoedkast een LEGO tafel, kinderkeuken en Barbie huis. Een Ikea hack speelgoedkast dus. Zo blijft haar kinderkamer veel makkelijker opgeruimd en kan ze altijd met haar speelgoed spelen.

Ikea hack speelgoedkast

Kleine meis had al een Besta kast van Ikea op haar kamer staan. Eerst was hij hoog opgestapeld, maar daardoor kon ze zelf niet bij de hoogste planken. Nu is de kast juist over de lengte van de muur verspreid, zodat kleine meis overal zelf bij kan. Een deel van de kastdelen hebben we opengelaten, om daar speelplekken te creëren. Deze speelgoedkast is een simpele Ikea hack, die ontzettend veel speelruimte oplevert.

Ikea hack: DIY speelgoedkast met LEGO tafel, kinderkeuken en Barbie huis

Onderin hebben we zowel deurtjes als lades. De twee rechterkastjes hebben deurtjes. Daarin liggen nog wat Barbie spullen en ander speelgoed. De twee rechterkastjes hebben lades. Daarin zitten keukenspulletjes en LEGO.

Ikea hack: DIY speelgoedkast met LEGO tafel, kinderkeuken en Barbie huis

Ieder deel van de kast heeft zijn eigen speelfunctie gekregen. In de beide “torens” een Barbie huis en een kinderkeukentje, er tussenin een LEGO tafel. Naast de kast is nog plek voor een spiegel. Boven de kast hangt een klein kastje dat mijn moeder vroeger als kruidenrek gebruikte, nostalgie dus. Er in staan allerlei losse frutsels.

Zelfgemaakt Barbie huis in de Ikea kast

Kleine meis wilde heel graag een Barbie huis, maar op haar kamer is geen ruimte voor een los huis. Daarom maakten we het in een kast, met bovenop een dakterras. Zo heeft ze toch haar Barbie huis, zonder dat het in de weg staat op haar kamer.

Ikea hack: zelfgemaakt Barbie huis in de kast

Op de zijmuren zit een restje roze behang van haar vorige kamer, van Eijffinger. Dat behang hebben we gewoon met behanglijm aangebracht. Het verstopt gelijk wat oude gaten, we hebben de kast al een tijdje.

zelfgemaakt Barbiehuis in de kast

Bovenin was het wat donker, we hebben van die hele dunne kerstlampjes gebruikt om het te verlichten. De inrichting is een ratjetoe van oude Barbie meubeltjes van mij, Ikea poppenmeubeltjes en zelfgebouwde meubeltjes van LEGO.

kunstwerken namaken met strijkkralen

Het wandkleed en de ster hebben we gemaakt van strijkkralen. Ook hangen er op de muren schilderijtjes van strijkkralen. We maakten de schilderijtjes na van foto’s van het originele kunstwerk. Vind je dat lastig, in dit artikel over thuis kunst voor kinderen kun je ze namaken. We delen er daarnaast nog meer kunstboeken, kinderfilms, online rondleidingen, workshops en knutseltips.

zelfgemaakt Barbiehuis in de kast, met dakterras

Bovenop het Barbie huis is een dakterras. Op het Barbie huis hebben we daarom gelamineerde groene vellen gelegd. Je kunt er eventueel ook groene placemats of groen plakfolie gebruiken. Naast een paar echte plantjes, staan er een paar nepplanten en een gedroogde grassoort.

LEGO tafel / bureau

Zoonlief had al langer een LEGO City trein tafel bureau, dochterlief wilde ook graag een speciale tafel voor de LEGO. Haar LEGO verzameling is een combinatie van LEGO Friends, LEGO City en onze Fabuland van vroeger. Dat moest allemaal een plekje krijgen.

Het zelfgemaakte LEGO Friends bureau, DIY LEGO tafel, met nieuwe straatplaten en wegplaten

De basis wordt gevormd door grondplaten. Daarmee zorg je dat alles op zijn plek blijft liggen. Voor dit bureau gebruikten we traditionele grondplaten, maar ook de nieuwe flexibele straatplaten van LEGO.

Het zelfgemaakte LEGO Friends bureau, DIY LEGO tafel, met nieuwe straatplaten en wegplaten

Met die flexibele straatplaten kun je zelf bepalen waar je de stukken aan elkaar klikt. Zelfs de streepjes in het midden kun je (deels) aanpassen met gladde tegels. De flexibele LEGO straatplaten kun je los gebruiken, maar ook in combinatie met de traditionele grondplaten. De straatplaten zitten in een aantal nieuwe LEGO City sets, maar zijn ook los te koop.  Wil je meer weten? In onze review van het LEGO City stadscentrum vertellen we er meer over.

De zelfgemaakte kinderkeuken

Het was een van de meest gebruikte stukken speelgoed bij ons in huis: het Duktig kinderkeukentje van Ikea. Maar het keukentje begon te klein te worden, dus we bedachten een hogere keuken. Daarbij hergebruikten we de oude kinderkeuken en nog wat andere Ikea spullen. De volledige uitleg van het kinderkeukentje vind je hier.

Ikea speelkeuken hack: een kinderkeuken maken van Duktig en Besta. Kids kitchen DIY project

Door het tegeltjesbehang lijkt het echt een keuken. Dit tegeltjesbehang gebruikten we eerder al beneden in de woonkamer, erg leuk om het dan boven weer terug te zien.

kinderkeuken maken van Duktig en Besta. Kids kitchen DIY project

Onder het keukentje zitten lades. Die doen dienst als keukenlades. Ideaal want je verstopt er heel veel keukenspeelgoed in.

kinderkeuken maken van Duktig en Besta. Kids kitchen DIY project

Een spiegel om te tutten

Tussen de kast en de deur was nog een klein plekje over. Daar hangt een spiegel en sieradenbord. Kortgeleden kreeg kleine meis een enorme sieradenverzameling van een vriendin van mij, dus hier kan ze eindeloos tutten. Het pegboard is uit de Ikea SKÅDIS serie. In dit artikel laat ik allemaal verschillende manieren zien om ze te gebruiken.

Ikea hack: DIY speelgoedkast met LEGO tafel, kinderkeuken en Barbie huis, met een spiegel om te tutten

Verder lezen

Met dit Reels filmpje dat ik op Instagram plaatste, kun je ook echt binnenkijken.

Verder lezen

Ben je benieuwd naar de rest van de kamer van kleine meis? Die kun je hier bekijken. Deze speelgoedkast is niet de enige Ikea hack die we deden. Zoek je meer inspiratie voor de kinderkamer en de rest van je interieur? Op Leuk met kids vind je nog veel meer ideeën.

Ikea hack: DIY speelgoedkast met LEGO tafel, kinderkeuken en Barbie huis

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids