DIY: zelfgemaakte Lego City treintafel bureau

DIY - Lego City treintafel stad op bureau - train table lego desk

Voor onze grote Lego fan hebben we een heuse Lego City treintafel gemaakt van zijn bureau. De Lego trein stond al heel lang bovenaan zijn verlanglijstje en met zijn zesde verjaardag kreeg hij hem dan eindelijk. Om de trein dan vervolgens in een koffer te stoppen om er af en toe mee te spelen vonden we een beetje zonde en een Lego trein die altijd op de grond ligt is ook niet praktisch. We besloten daarom een Lego tafel te bouwen. Ik laat je hier zien wat je nodig hebt voor een Lego bureau en welke maten het minimaal moet zijn.

DIY - Lego City treintafel stad op bureau - train table lego desk

Dit heb je nodig

Een tafel of een bureauplank, wij lieten bij de bouwmarkt een 9mm MDF plaat van wit lakdraagfolie op maat zagen.

Lego grondplaten van 32×32 noppen, dit is ongeveer 25,6 bij 25,6 centimeter. Je kunt grondplaten met alleen noppen kopen en 2 verschillende sets van 2 wegenplaten, kijk daarbij van tevoren even wat je nodig hebt om een mooie weg te vormen. Grondplaten zijn te koop bij Bol.com.

Een witte kunststof hoekprofiel om tegen de voorkant te monteren.

Wij gebruikten een Bosch multitool om de Lego grondplaten op maat te maken. We maakten een muurtje van Lego om langs te zagen, dat maakt recht zagen makkelijker.

Een Lego trein met rails en andere Lego City onderdelen.

Wij hebben het bureau gemonteerd op een 60 centimeter diepe plank in onze Ikea Algot wandkast, in een eerder artikel schreef ik meer over de jongenskamer van zoonlief.

DIY - Lego City treintafel stad op bureau - train table lego desk

DIY - Lego City treintafel stad op bureau - train table lego desk

Zo maak je het Lego City treintafel bureau

De Lego trein heeft een minimale diepte nodig van 72 centimeter. De Lego grondplaten zijn ongeveer 25,6 bij 25,6 centimeter breed. Als je de ruimte hebt kun je daarom het beste een bureau nemen van 76,8 centimeter diep, dan kun je hele grondplaten gebruiken. Wij maakten de grondplaten op maat, omdat we de diepte wilden beperken. Meet het altijd even na, want de maat van de grondplaten kunnen net wat afwijken.

De breedte is natuurlijk afhankelijk van de ruimte, bij ons is het 190 centimeter. Om de trein een rondje te laten rijden heb je minimaal 150 centimeter breedte nodig, maar meer is beter.

Wij gebruikten voor een bureau van 72 bij 190 centimeter 21 grondplaten (3 rijen van 7), aan de zijkant hielden we een stukje over en legden we nog een extra stukje grondplaat. We hadden nog een aantal oude grondplaten over, daarbij kochten we verschillende combinaties van wegenplaten. We gebruikten ook platen zonder wegen, omdat je daar meer ruimte hebt om gebouwen neer te zetten.

De Lego City trein die zoonlief kreeg is de hogesnelheidstrein (60051) en we kochten er gelijk een setje flexibele rails bij (7499), dat is vaak als voordeelset te bestellen. Hij is ook te koop bij Bol.com en Blokker. Op het wensenlijstje staan nog de vrachttrein en een station, wellicht krijg hij die de komende jaren. Voorlopig bouwde zoonlief zelf een stationnetje, dat zal hij de komende tijd wel steeds groter gaan maken 🙂

DIY - Lego City treintafel stad op bureau - train table lego desk

“DIY:

En dan nog inrichten 

Op Facebook kreeg ik gelijk al een vraag waar die leuke gele, turkooise en grijze kratjes vandaan komen. Ze zijn van Kidsdepot, ik vind ze de ideale combinatie van mooi en praktisch. Zoonlief kan de Lego boekjes, auto’s, treintjes, Donald Ducks en andere spullen er makkelijk uitpakken én makkelijk weer opruimen. Ze zijn in verschillende kleuren te koop bij I love speelgoed.

De gele en blauwe Lego Brick opbergdozen zijn te koop bij Blokker en Bol.com, ze zijn er tegenwoordig ook met een lade.

“DIY:

“DIY:

“DIY:

Op een Lego tafel hoort natuurlijk niet alleen een trein, maar ook een stad. Het politiebureau kreeg hij vorig jaar al voor zijn verjaardag, de brandweerkazerne vonden we op Marktplaats. Voorheen vielen het politiebureau en de brandweerkazerne regelmatig op de grond, waarna de mannen uren bezig waren om de boel te herstellen. Doordat de gebouwen nu goed vast staan vallen ze er niet meer af, wel zo fijn.

“DIY:

“DIY:

Aan de bovenplank hing ik flexibele bouwstrips van Bol.com. Daar hangt nu soms een vliegtuigje met lichtjes op de kop aan (Laser Pegs zijn onder meer te koop bij Bol.com), maar het leukst zouden misschien wel lampjes zijn. Met die strips ga ik de komende tijd nog meer maken, dus daarover binnenkort meer op Leuk Met Kids!

DIY: Lego City treintafel

Achter de treintafel hangen pegboards van Ikea. Zoonlief hangt er van alles op, het is een soort wisselexpositie van kaartjes, zelfgeschreven teksten en herinneringen.

DIY: Lego City treintafel stad op bureau - train table lego desk

We zijn natuurlijk nog lang niet klaar, vader en zoon bouwen de komen tijd nog flink aan de Lego stad. Ook zetten we misschien nog één of twee ladeblokken onder het bureau, wel zo handig om als die losse Lego spulletjes bij de hand te hebben.

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update