Ikea speelkeuken hack: kinderkeuken maken van Duktig en Besta

Het was een van de meest gebruikte stukken speelgoed bij ons in huis: het Duktig kinderkeukentje van Ikea. Maar het keukentje begon te klein te worden, dus we bedachten een hogere keuken. Daarbij hergebruikten we de oude kinderkeuken en nog wat andere Ikea spullen. Een heuse Ikea speelkeuken hack dus!

Kleine meis is geboren als kok. Nog voor ze kon praten speelde ze al eindeloos vaak in het speelkeukentje. Dat was eigenlijk van haar broer, maar al snel was het van haar. Inmiddels is ze ook nog Heel Holland Bakt Kids fan en bakt ze graag in het echt. Toch blijft ze haar speelkeukentje ook veel gebruiken.

Ikea speelkeuken hack: een kinderkeuken maken van Duktig en Besta

Op deze foto paste het nog goed. Maar inmiddels werd dit Ikea Duktig keukentje wel erg klein, het is echt voor peuters en kleuters. Ze had nog lang geen genoeg van haar keukentje, maar basisschool kinderen hebben wat groters nodig. Daarom bedachten we een Ikea speelkeuken hack.

Ikea duktig speelkeukentje

De basis van Ikea Duktig en Ikea Besta

Kleine meis had al een Besta kast van Ikea op haar kamer staan. Eerst was hij hoog opgestapeld, maar nu het keukentje weg is ontstond er ruimte. Nu is hij juist over de lengte van de muur verspreid, zodat kleine meis overal zelf bij kan.

Het “keukenblok” bestaat uit twee Besta elementen van 64 hoog, samen ongeveer 128 hoog dus. Onder de Besta kast zitten ook nog kleine pootjes. Het bovenste element is open, het onderste heeft twee lades.

Daarnaast hergebruikten we het oude Ikea Duktig kinderkeukentje. Dat is het welbekende Ikea keukentje. Wij hadden alleen het onderste deel van het keukentje. Er is ook een bovendeel, maar dat paste in eerste instantie niet bij ons in huis. Later hadden wij er een leuk kastje boven gehangen.

Ikea Duktig kinderkeukentje speelkeukentje pimpen

Kookplaat en wastafel

De kookplaat en wastafel komen uit het oude Ikea Duktig keukentje. Daar plaatsten we de kookplaat en wastafel uit het oude keukentje in.

We zaagden de gaten uit in een Besta plank. Het bovenblad van het oude keukentje gebruikten we als mal om het juiste formaat gat af te tekenen. Doordat we een bestaande Besta plank gebruikten, was het makkelijk om de plank in de kast te monteren.

Bovendien kunnen we de plank eventueel nog hoger ophangen, als kleine meis weer te groot voor haar keukentje wordt. Onder de plank is wat ruimte over, daar passen een paar kleurrijke kratjes en bakjes.

Ikea speelkeuken hack: een kinderkeuken maken van Duktig en Besta. Kids kitchen DIY project.

Muurtegeltjes behang

We hadden toevallig nog een stukje tegeltjesbehang liggen (vtwonen tiles bij Karwei). Dat tegeltjesbehang hangt namelijk in de woonkamer. Met behanglijm hebben we het behang in de kast geplakt. De kast was een beetje beschadigd, dat is nu verstopt onder het behang. En het past natuurlijk perfect.

Als alternatief kun je ook kiezen voor tegel stickers. Die kun je over saaie of lelijke tegels heen plakken, maar ze zijn hier ook handig voor.

Ikea speelkeuken hack: een kinderkeuken maken van Duktig en Besta. Kids kitchen DIY project

Keukenspullen

In het keukentje hebben we een plankje gehangen, dat hadden we nog liggen. Je kunt ook ondiepe Besta plankjes kopen.

In het keukentje staat van alles, door de jaren heen verzameld. Lege verpakkingen van theedoosjes en dergelijke. En houten speelgoed van merken als Djeco, Janod en Hema. Een grote collectie houten keukenspullen van dit soort merken vind je bij Bol.com, bij Dille & Kamille, bij de Hema en bij I love speelgoed. Ze hebben bijvoorbeeld ook de duurzame merken Kids Concept, Le Toy Van en PlanToys. De pannetjes hebben we ooit gespaard bij Albert Heijn.

De klapkratjes komen van de Hema. Het gebloemde schaaltje komt van de kringloop. Het schortje met koksmuts komt van @schort.nl. De poster komt uit de Flow.

Ikea speelkeuken hack: een kinderkeuken maken van Duktig en Besta. Kids kitchen DIY project.

Verder lezen

Deze speelkeuken is niet de enige Ikea hack die we deden. Daarnaast vind je hier nog meer kinderkeukentjes. Zoek je meer inspiratie voor de kinderkamer en de rest van je interieur? Op Leuk met kids vind je nog veel meer ideeën. En ook op Instagram delen we regelmatig knutselideeën.

Ikea speelkeuken hack: een kinderkeuken maken van Duktig en Besta

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids