Sinterklaas decoratie: je huis Sinterproof maken in een paar uurtjes


Vandaag komt Sint alweer aan in ons landje! Ondanks dat haar kinderen al wat groter zijn vindt Marijke het altijd supergezellig om hun huis een beetje in Sinterklaas sfeer te brengen. Kijk je mee naar haar ideeën?

Sinterklaas decoratie: je huis Sinterproof maken in een paar uurtjes

Sint decoratie: Sinterklaas appelflappen in de vorm van een mijter

Een jaar of 8 geleden begon ik op aanraden van een creatieve vriendin met Pinterest. Dat was echt een van de beste hints ooit, want wat een hoop leuke ideeën heb ik daar al vanaf gehaald. Een van de eerste borden die ik maakte had het thema Sinterklaas: leuke surprises, Sinterklaas traktaties en tips om het huis te versieren.

Zo maakte ik de afgelopen jaren een Sinterklaas slinger van kartonnen letters en grote Sint stickers, ‘kunst’ van ingelijste kleurplaten, een Sinterklaas marsepein taart en mijter appelflappen.

Sint decoratie: Sinterklaas taart met mijter, wortels, pietenmuts en chocoladeletters

De leukste traditie die we nu al een paar jaar hebben is een raamtekening in het Sinterklaas/december thema! Het is even een uurtje of twee werk, maar dan heb je er de hele december maand plezier van. Het gezelligste is misschien nog wel dat, doordat we tegenover een basisschool wonen, er elke dag wel kinderen voor het raam staan te kijken naar de huisjes, Sinterklaas en de pieten!

Ik heb het eerste idee destijds van Pinterest gehaald. Inmiddels zijn er ook templates te krijgen die je kunt printen. Je plakt de templates aan de buitenkant van je raam en tekent ze aan de binnenkant over met krijtstift. Als je de tekening aan de buitenkant maakt is hij bij de eerstvolgende regenbui waarschijnlijk verdwenen 🙂 Je kunt deze templates bijvoorbeeld kopen via Raamtekening.nl. Als je een beetje een vaste hand van tekenen hebt kun je prima uit de losse pols tekenen. Ik teken zelf altijd een rijtje Hollandse huisjes, met een flat en een paar bomen tussendoor. Er zijn ook leuke ideeën met een grote tekening van Sinterklaas en Piet voor op het raam, maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd…

Ik maak het raam altijd eerst goed schoon, even helemaal helder gezeemd. Als het goed droog is begin ik van rechts naar links te tekenen. Als je linkshandig bent zou ik van links naar rechts tekenen. Het blijft krijt, je veegt het anders ongemerkt uit.

Ik gebruik altijd het liefst krijtstift van de Hema (van een euro) Ik heb aan 1 krijtstift genoeg voor het hele keukenraam, een erker van totaal een meter of 4. Het nadeel van andere krijtstiften vind ik dat je er moeilijk verticaal mee kan tekenen, je moet dan elke keer inkt naar beneden schudden. Bij de HEMA koop je dan ook meteen die leuke Sinterklaas raamstickers. De stickers zijn statisch en komen er zonder vlekken af.

Sinterklaas raamtekening maken

Ik heb hoge, grote ramen en daarom teken ik ook altijd hoge huisjes die tegen elkaar aan staan. Altijd een huis of flat met een plat dak voor het paard van Sinterklaas en ergens een ‘steegje’ met en stapel kadootjes. Tijdens het tekenen kijk ik alvast een beetje waar ik de Sint en Pieten ga plakken, daar laat ik wat ruimte vrij. Maak je een foutje dan kun je het meestal goed bijwerken met eerst een vochtig keukenrolpapiertje, dan een droog papiertje en opnieuw krijtstift. Na het tekenen plak ik de raamstickers erbij en opeens is het dan helemaal af!

Als Sinterklaas weer het land uit is, dan kun je makkelijk de statische stickers ervan af halen. Je kunt de stickers vervangen door statische kerst raamsticker van de Hema. Je kunt er ook met krijtstift kerstboompjes, een lichtsnoer en wat sterren bij tekenen. Dan kun je meteen de huisjes een beetje bijwerken met de stift en de tekening nog laten zitten tot Nieuwjaarsdag bijvoorbeeld. Dat is pas waar voor je tijd!

Sinterklaas raamtekening maken

Er zijn tegenwoordig ook gekleurde raamstiften bij de Hema te koop; om bijvoorbeeld vuurwerk op het raam te tekenen de laatste week van het jaar. Leuke raamstickers voor de decembermaand vind je niet alleen bij HEMA maar ook bij Action, Wibra en Lidl. Andere Sinterklaasversiering kun je makkelijk om het raam aanbrengen door ze in te sprayen met tijdelijke lijm. Deze lijmspray is vaak bedoeld om sjablonen mee vast te zetten en vind je bij Bol.com, in hobbywinkels en soms bij Action). Daarmee maak je als het ware je eigen raamstickers.

Houd je van zwart-wit? Dit jaar hebben Jumbo, Wibra en Action ook veel Sintversiering in zwart-wit. Ik vond er bijvoorbeeld een leuke vlaggenlijn die ik dit jaar boven de huisjes hang! Wil je het chic, dan kun je een prachtige pakjesavond stickerset bestellen bij Studio Haikje. Wat duurder, maar wel herbruikbaar.

Je kunt ook je kleine een raam laten tekenen en zelf de andere (meer zichtbare) ramen voor je rekening nemen. Wil je dat niet: het is ‘s avonds het fijnst tekenen, omdat je in het donker beter ziet wat je tekent. Ben je de tekening zat of is alles doorgelopen na een waterfestijn? De spons erover, een keer zemen en je raam is weer sprankelend schoon.

Extra tip 1: Bij verjaardagen kun je krijtstift weer tevoorschijn halen voor een getekende verjaardagstaart, naam, leeftijd of vlaggenlijn op het raam!

Extra tip 2: Je kent vast wel die sjablonen waarmee je met behulp van spuitsneeuw kerstmotiefjes op het raam kan sprayen. Die sjablonen kun je ook gebruiken met een kalkstift of raamstiften. Geeft ook nog eens minder rommel….

Sint decoratie: Sinterklaas muffins

Veel plezier met tekenen en een fijne Sinterklaas! Wil je nog wat meer inspiratie? Kijk dan ook eens naar deze stoomboot-speculaas-cake erg leuk, compleet met vlaggetjes en Sint en Pietjes.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

 

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas: de leukste leukste intochten, heel veel boeken over Sinterklaas, knutselideeën, YouTube tips, de favoriete schoencadeaus van Sinterklaas, ideeën voor pakjesavond, lekkere recepten om te maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

 

 

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Marijke

Add your Biographical Info and they will appear here.