Knutselwerkjes bewaren: kunst aan de muur, in pronkkast of in plakboek

Knutselen jullie kinderen ook zo ontzettend veel en heb je een enorme stapel knutsels liggen? Met deze ideeën kun je de knutselwerkjes op een leuke manier bewaren. Zonder dat ze in huis rondslingeren 🙂

De kinderen knutselen thuis veel, maar nemen ook regelmatig wat mee van school. Daarom zoeken we eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. Sommige knutselwerkjes verdienen een plekje aan de muur, andere bewaren we in het plakboek en de rest mag weg.

Knutselwerkjes bewaren: kunst aan de muur, in pronkkast of in plakboek

Kunst aan de muur

De kinderen maken zulke prachtige dingen, dat verdient een plekje aan de muur. Mijn werkkamer is ook de knutselruimte voor de kinderen. Een soort atelier dus. Daarom hebben we een geverfde muur gevuld met lijsten.

We hebben een combinatie van grote en kleine lijsten gebruikt. Die afwisseling vind ik leuk, maar bovendien kun je dan verschillende formaten kunstwerken kwijt. We hebben zowel vintage als nieuwe lijsten gebruikt. De vintage lijsten zijn erfstukken, die zijn nog van mijn opa’s en oma’s geweest. De nieuwere lijsten hebben we in de loop der jaren verzameld. Heb je geen lijsten in huis, dan vind je lijsten in verschillende formaten bij Bol.com en Xenos. Het letterbord komt van de Hema.

Voordat we de lijsten op de muur hebben gehangen, heb ik eerst een indeling gemaakt in Powerpoint. Ik heb de maten van de muur en de lijsten opgemeten. Vervolgens heb ik op schaal in Powerpoint ingetekend wat ik waar wilde hebben. Daardoor voorkom je dat je voor niks gaten boort. De grote lijsten hebben we met schroeven en pluggen opgehangen. Kleine lijstjes hangen op een spijkertje.

Er zijn ook systemen te koop waarmee je aan touwtjes lijsten aan de muur kunt hangen. Het nadeel daarvan is dat je de plastic draden van het systeem ziet hangen. Dat is prima als je een paar grote lijsten ophangt, maar met zo veel kleine lijstjes vonden we dat niet zo mooi.

Een deel van de lijsten is al gevuld met kunstwerken van de kinderen. En er hangt ook iets van opa en van mijzelf tussen en af en toe een quote. De rest van lijsten heb ik gevuld met oude posters en prints uit tijdschriften. Als de kinderen weer knutselwerkjes hebben gemaakt die we willen bewaren dan vervangen we die natuurlijk.

Knutselwerkjes bewaren als kunst aan de muur 2

Knutselwerkjes bewaren kunst als aan de muur

Quote wie dagdroomt heeft nachtrust

Pronkkast voor knutselwerkjes

Kinderen maken de meest prachtige beeldjes en andere staande kunstwerkjes, maar waar zet je ze neer? Dit kastje kregen we van vrienden, het was onderdeel van een dressoir, maar zij hadden alleen de onderkant nodig. De bovenkant is heel ondiep, dat moest op mijn werkkamer passen. En nu is het dus een pronkkastje voor knutselwerkjes en andere herinneringen. Het kastje kochten ze bij Van Dijk & Co in Amsterdam, bij kringloopwinkels kun je zulke kasten ook vinden.

Eigenlijk wilde ik dit kastje verven, maar nadat we het behang op de muur hadden geplakt bedacht ik me. Het behang past ook heel mooi in het kastje! Dus besloot ik het te behangen. Door het lichtgekleurde behang in het kastje wordt alles wat er in staat uitgelicht.

Het behang is van Esta Home bij Bol.com. Omdat de plankjes vast in het kastje zitten moest ik het behang tussen de plankjes aanbrengen. Het is natuurlijk handiger als je de plankjes er uit kunt halen, dan kun je de achterwand in een keer behangen.

Ik heb het behang gewoon met kant en klare behanglijm op de houten achterwand geplakt. De achterwand van het kastje was natuurlijk niet mooi glad. Dat had ik kunnen egaliseren, maar ik vind het niet erg als het kastje er geleefd uitziet.

In de lades van het kastje hebben we gaten gemaakt die dienen als greepje. De lades verfden we in dezelfde kleur groen als de muur verderop in de kamer én de schuur in de tuin. Ook de poten van de stoel verfden we in die kleur. De kleur komt van de Gamma en heet hockey, daar kun je de kleur laten mengen als muurverf, houtverf of beits.

Knutselwerkjes bewaren: kunst aan de muur, in pronkkastje of in een plakboek

oud kastje opknappen

kastje behangen

Knutselwerkjes bewaren in een plakboek

Niet alle knutselwerkjes passen aan de muur, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze allemaal in de prullenbak belanden. We zoeken eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. Mooie werkjes plakken we in het plakboek. Ook de klassenfoto’s en zwemdiploma’s plakken we in, dan heb je gelijk af en toe een datum. Van knutselwerkjes die te groot zijn plakken we een foto in. Ook van knutselwerkjes die op de muur hangen maken we een foto voor in het plakboek. En de rest gaat weg, dat ruimt lekker op.

In eerste instantie hadden de kinderen veel hulp nodig, maar nu doen ze veel van het uitzoekwerk bijna helemaal zelf. Het is super gezellig om te doen op een vakantiedag of studiedag. Kopje thee erbij en plakken maar!

De plakboeken koop ik bij de Hema. De werkjes worden in geplakt met plakstiften, dat geeft het minste rommel. Als je wil kun je natuurlijk ook nog extra glitters en stickers erbij plakken.

knutselwerkjes in plakboeken

Knutselwerkjes bewaren in plakboek

Je eigen broodtrommel ontwerpen

Bij Mepal kun je een broodtrommel of drinkfles zelf ontwerpen. Daar kun je dus okk die mooie tekening op laten zetten. Een gepersonaliseerd cadeau, hoe leuk is dat? Zo maak je zelf een broodtrommel.

Bij Mepal kun je je schoolspullen zelf ontwerpen. Je broodtrommel of drinkfles met je eigen naam, foto of tekening er op. Een super leuk gepersonaliseerd cadeau.

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je heel veel ideeën om te knutselen, kijk bijvoorbeeld eens naar het overzicht met knutselideeën. Daarnaast vind je hier nog meer ideeën voor huis en tuin. Ook op Instagram delen we vaak inspiratie.

Knutselwerkjes bewaren: kunst aan de muur, in pronkkast of in plakboek

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids