Koelkast organizing systeem: zo hou je het netjes en schoon
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 16-03-2021
Hoe houd je de koelkast een beetje netjes en schoon? Met deze tips voor een koelkast organizing systeem helpt het hele gezin mee met opruimen en opgeruimd houden.
Tijd voor een koelkast organizing systeem
Je kent het wel: je staat voor de koelkast, maar wat je zoekt kun je niet vinden. Pas nadat je gekookt hebt kom je er achter dat je dat product toch nog had. Het was “kwijtggeraakt” achter in de koelkast, dat lijkt soms wel een zwart gat. Ook niet fijn: voeding die je vergeet in de koelkast. Je had iets super lekkers gekocht, maar tegen de tijd dat jet het weer tegenkomt, kan het de prullenbak in. Dat is natuurlijk enorm zonde.
Als de koelkast netjes is ingedeeld heb je veel meer overzicht. Daardoor is het ook makkelijker om er even een doekje doorheen te halen. Tijd voor een organizing systeem dus, daarmee kun je de koelkast opruimen en opgeruimd houden. Marie Kondo in de koelkast 😉
Geef alles een vaste plek
Wat een fijne indeling van de koelkast is, dat wisselt natuurlijk per gezin. Bekijk eerst eens goed wat je in de koelkast hebt liggen. Maak daar een lijstje van. Vervolgens kun je een persoonlijke indeling maken die voor jullie werkt. Bespreek je koelkast organizing systeem ook met partner en kinderen, zij hebben waarschijnlijk goede aanvullingen.
De planken in je koelkast kun je in hoogte aanpassen en vaak de bakken in de deur ook. Zitten ze nu handig of kan het beter?
Als de kinderen groot genoeg zijn om zelf dingen uit de koelkast te halen, zorg dan dat de producten die zij willen pakken op kinderhoogte liggen. Dan kunnen ze ook helpen tafeldekken en opruimen. Of hun eigen bakje yoghurt of glas drinken pakken.
Maak een aparte plek voor voorraad. Zo voorkom je dat je drie open verpakkingen van hetzelfde hebt. Bij ons is die plek boven in de koelkast, want daar hoeven de kinderen wat minder goed bij te kunnen.
Deel je de koelkast in, kijk dan goed wat er in de deur past. Al die kleine potjes zijn bijvoorbeeld veel overzichtelijker als ze in de deur staan. Ook veel zuivelproducten passen prima in de deur.
Wil je dat iedereen jouw indeling begrijpt? Plak dan labels in de koelkast. Ik heb diepvriesetiketten van Herma gekocht (bij Bol.com). Daarop schrijf ik wat er op iedere plank en in de deur van de koelkast hoort. Kinderen willen meestal heel graag helpen, door de labels zien ze waar wat hoort. Kunnen de kinderen nog niet goed lezen? Overweeg dan een systeem met symbolen.
Onze indeling van de koelkast
Wat voor ons werkt, hoeft voor jullie natuurlijk helemaal niet te werken. Wij hebben een hoge koelkast, met ernaast een vriezer. De laatste jaren worden veel keukens zo aangelegd, maar de meeste keukens hebben kleinere koelkasten. Zie onze indeling daarom alleen als voorbeeld.
Onze koelkast van boven naar beneden:
- Voorraad
- Voorraad drinken
- Vlees, vis, vega, kliekjes
- Eieren en los broodbeleg
- Broodbeleg bakken
- Open flessen en appels
- Groentelade
- Lade met fruit en zachte groente
Onze koelkastdeur van boven naar beneden:
- Voorraad en batterijen
- Boter
- (Kook)zuivel
- Sauzen
- Melk en siroop
Een handig systeem voor in de koelkast
Een handig opbergsysteem helpt om je koelkast opgeruimd en schoon te houden. Zelf gebruiken we twee opbergsystemen van Mepal, beide in Nordic Green. Door producten in dezelfde kleur en vorm te gebruiken oogt het ook frisser en opgeruimder. Bovendien kun je bakken netjes op elkaar stapelen.
Voor het broodbeleg gebruiken we de Mepal Omnia koelkastdozen. Die zijn er in verschillende maten. In de platte bewaren we vleeswaar, kokosbrood, roggebrood en dat soort dingen. De middelgrote gebruiken we voor vegetarische smeerworst en andere open smeersels. Tot slot hebben we een aparte kaasdoos. We hebben botervlootjes in een bijpassende kleuren.
Voor andere dingen in de koelkast gebruiken we de Mepal Cirqula multikommen. Sinds kort zijn er behalve ronde ook rechthoekige. Bovendien zijn ze er in allerlei maten. We gebruiken ze voor van alles. Zo’n bak in de koelkast geeft wat extra overzicht, daarom zitten de appels er bijvoorbeeld in. De multikom vormt een afscheiding, zodat de flessen ernaast niet kunnen rollen.
Als we eten voor twee dagen koken, dan bewaren we het in deze Cirqula kommen. Laat het eten eerst goed afkoelen in de pan. Daarna kun je het in de kommen in de koelkast doen.
Boodschappen opruimen
Heb je boodschappen gedaan? Kijk dan eerst even of er producten in de koelkast liggen die je niet meer kunt eten. Nadat je die weg hebt gedaan is er ruimte voor de nieuwe boodschappen.
Producten die snel bederven vries ik indien mogelijk in. Daarmee voorkom je dat je iets weg moet gooien, als je week toch niet zo loopt als je denkt. Bovendien scheelt het ruimte in de koelkast.
Fruit en groente
Niet alle groente en fruit hoeven in de koelkast bewaard te worden. De Consumentenbond heeft bijvoorbeeld een handig lijstje van wat er in de koelkast hoort. Als je een koele ruimte in huis hebt, dan kun je een aantal soorten groente en fruit daar bewaren. Heb je geen koele ruimte, dan moeten de meeste groenten en fruit in de koelkast. Maar je kunt natuurlijk wel een paar appels en paprika’s voor de komende dagen op het aanrecht bewaren en de rest in de koelkast.
Veel koelkasten hebben tegenwoordig twee groentelades. Probeer te bedenken wat je in welke groentelade stopt. Zo stoppen wij in de onderste fruit en kwetsbare groente, zoals tomaten en paprika. In de bovenste lade gaat de rest van de groenten.
Weet je dat groente en fruit in de koelkast langer houdbaar blijft als je het plastic verwijdert? Dat is ook minder rommelig.
Instagram reels
Op Instagram maakte ik deze reels video. Dit geeft nog wat meer een idee.
Tot slot
Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Mepal. Ik ben een paar jaar ambassadeur geweest van Mepal, een van mijn favoriete merken! De producten van Mepal hebben precies wat ik belangrijk vind. Ze zijn mooi, praktisch en duurzaam. Je ziet Mepal dus regelmatig terug op Leuk met kids en op mijn Instagram.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Terug naar school
Ben je op zoek naar tips voor school? Hier vind je allerlei blogs met handige schoolspullen, zoals rugzakken, broodtrommels en gymschoenen. Maar ook leuke traktaties en nog veel meer
Terug naar school
Ben je op zoek naar tips voor school? Hier vind je allerlei blogs met handige schoolspullen, zoals rugzakken, broodtrommels en gymschoenen. Maar ook leuke traktaties en nog veel meer
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.