Leren zwemmen op vakantie: zo bereid je je kind alvast voor op de zwemles

Tijdens de vakantie kan je kind alvast een beetje oefenen met zwemmen, een leuke en leerzame oefening voordat het met zwemles begint. Dat hoeft natuurlijk niet op vakantie, het kan ook gewoon in het zwembad in de buurt. Zo kun je je kind al een beetje leren zwemmen op vakantie.

Gelukkig kennen we veel kinderen die al zwemles hebben, dus hun ouders hebben goede tips. Vriendin Roos gaf me handige tips en op Google zocht ik nog even verder.

Leren zwemmen op vakantie: zo bereid je je kind alvast voor op de zwemles. Tijdens de vakantie kan je kind alvast een beetje oefenen met zwemmen, een leuke en leerzame oefening voordat het met zwemles begint. Dat hoeft natuurlijk niet op vakantie, het kan ook gewoon in het zwembad in de buurt.

Iedere zwemschool begint eerst met het watervrij maken van je kind. Dat wil zeggen dat het niet bang is in het water en niet schrikt als het hoofd onder water komt. Sommige zwemscholen doen dit in ondiep water, andere in diep water met een zwemvestje / drijfvestje aan. Kijk, zo’n zwemvestje hebben we gekregen van vrienden, dus die gaat mee op vakantie. Vergelijkbare vestjes koop je bijvoorbeeld bij Bol.com van BecoEasyswimPool en Waimea. Mocht jouw zwemschool ook dit soort vestjes gebruiken, informeer dan eerst even welke zij aanraden. Lees hier waarom ik dit soort zwemvestjes zo handig vind.

Watervrij maken kan al beginnen in de badkamer, door je kind onder de douche door te laten lopen. Ook je kind zelf zijn of haar neus, mond en het hele het hoofd onder water laten stoppen in bad kun je oefenen, altijd onder begeleiding natuurlijk.

In het zwembad kan je deze dingen met een zwemvestje aan oefenen, allemaal onder begeleiding natuurlijk:
*Lopen in het water, laat je kind grote stappen nemen. Dit kan in diep water met een zwemvestje aan, of ondiep water zonder.
*Laat je kind van de kant in het water springen, het is super stoer om een bommetje te maken. Je kunt je kind ook vanuit het water omhoog gooien, in het begin vang je hem of haar op voor hij of zij met het hoofd in het water komt, steeds een stapje verder.
*Laat je kind iets naar de overkant brengen.
*Laat je kind met een bal spelen, als het kan gooien, anders er achter aan dobberen.
*Leer je kind om te drijven, eerst op de rug drijven, daarna pas op de buik, al dan niet met drijfvestje.
*Koppeltje duikelen is super leuk in het zwembad en je kind leert met het hoofd onder water gaan. Je kunt eventueel ook een koprol maken vanaf een matje. Je kunt ook over je andere zijde rollen als je het nog eng vindt om met je hoofd onder water te gaan.
*Je kunt beginnen met de eerste beenslag, op de rug met lange benen en gestrekte knieën trappelen. Naar voren, naar achteren, naar opzij, alleen armen, alleen benen.
*In ondiep water kun je een handstand maken of dingen van de bodem opduiken.
*Met een duikbril kun je heel goed de wereld onder water ontdekken.
*Zwemles geven is een vak, het wordt vaak afgeraden om je kind echt zwemles te geven. Bewegingen voordoen is prima, bewegingen sturen bij je kind wordt niet aangeraden, tenzij je weet hoe je dat moet doen.
*Kijk goed naar je kind, doe niks wat voor jou of je kind niet goed voelt en zorg dat je kind veilig is en zich ook veilig voelt.
*Bij veel kinderen zie je dat ze per dag vrijer worden in het water, vaak achter elkaar zwemmen helpt dus al.
*Duurt het nog even voordat je kind naar zwemles gaat, plan dan als het kan een weekendje weg naar een accomodatie met zwembad vlak voordat je kind start met zwemles, of ga tegen die tijd een paar keer naar het zwembad.

Het allerbelangrijkste is denk ik wel plezier maken. Dan is je kind ontspannen en gaat het het makkelijkst. En hee, je bent wel voor je lol op vakantie 🙂

Wil je nog meer tips? Kijk eens op de site van Kikkersprong. Is je kind heel bang in het water, bel dan je zwemschool eens wat zij aanraden.

UPDATE: Inmiddels zijn we terug van vakantie en wat was het leuk om te zien hoe snel zoonlief vooruit ging. Op de eerste dag durfde hij met het zwemvestje aan nog niet los te zwemmen en alleen in het water te springen als we hem opvingen voor hij met zijn hoofd onder water kwam. Iedere dag durfde hij meer, hij zwom al snel heerlijk vrij rond met het zwemvestje aan. Na een paar dagen was er een watergevecht tussen tieners en twintigers in het zwembad, zoonlief zwom meteen op een van de mannen af om mee te doen. Vol enthousiasme zag ik hem eindeloos vaak in het water springen en met een waterpistool rondzwemmen 🙂

Verder lezen

  

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids