Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen

Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

Weet jij nog een leuk festival, markt of ander uitje om met de kinderen heen te gaan? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Vanwege de Corona uitbraak gaan veel evenementen in deze lijst niet door. Op dit moment wordt deze lijst tijdelijk niet vernieuwd.

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips


Verschillende dagen in het jaar


Op verschillende data zijn er dj-workshops voor kids, op verschillende locaties in Nederland. De kinderen leren op ieder een eigen dj-set de basic skills: mixen, scratchen en beatmatchen.

In het zomerseizoen kun je midden in sommige steden spelen. Zo is er twee keer per week Spelen op de Brink in Deventer. Dan is de Brink een speelparadijs met fietsen, springtouwen en kloslopen. Terwijl je geniet op het terras van St. Tropez kan je kind leuk spelen. Tussen mei en september is Sand in the City, een gigantische zandbak, midden in de binnenstad. Het is achtereenvolgens in Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer en Zwolle.

In Amsterdam is op verschillende plekken zomertheater. Gedurende mei, juni, juli, augustus en september is het Vondelpark Openluchttheater. Op een aantal woensdagen gedurende de hele zomer kun je in het Amsterdamse Bostheater in kijken naar sprookjes en voorstellingen van kinderboeken.

Markten en lekker eten

De Feelgood Market is op verschillende dagen in Eindhoven, met kraampjes van designers, allerlei workshops, lekker eten en activiteiten voor kinderen. Strijp S is sowieso heel leuk om heen te gaan. Op een aantal zondagen is de Blije Markt in Doetinchem, een hippe streekmarkt in een park met pure producten. De Sunday Market is een creatieve markt in Amsterdam. Het Westergasterrein is sowieso een leuke plek om met de kinderen heen te gaan, het is een uitgebreid park met speeltuin. In verschillende steden en op verschillende dagen in het jaar is de Swan Market. Deze lifestyle markt toont allerlei creatief aanbod. De Kinderbeurs XXL wordt op verschillende plekken in Nederland georganiseerd. Je vindt er kinderkleding en speelgoed, tweedehands en nieuw.

Foodfestivals en markten zijn hip, je ziet ze overal. Lepeltje Lepeltje en Festival Trek bezoeken in de lente en zomer verschillende steden. De Pure Markt staat gedurende het zomerseizoen in Amsterdam, Hilversum en Abcoude. Er zijn ook activiteiten voor kids.


Maart 2020


5 tot en met 8 maart is het Café Theater Festival in Utrecht. Er zijn verschillende voorstellingen die geschikt zijn voor kinderen.

Op 14 maart is de Museumnacht Kids, op meer dan 20 plekken in Den Haag en Voorburg.

21 maart tot en met 10 mei is de Keukenhof weer open. Er wordt van alles voor kinderen georganiseerd. Tickets kun je boeken via Tours & Tickets, I Amsterdam en Tiqets. Daarmee hoef je niet in de rij te wachten en soms is het goedkoper.

21 en 22 maart is de Amsterdamse Lente Markt in Hotel Arena in Amsterdam. Met talentvolle ontwerpers, kunstenaars, gevestigde merknamen, hippe winkels en jonge startups. Afkomstig uit Amsterdam en met een goed verhaal.

22 maart is het Taribush Wandel Festival, in het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Er is een avonturentocht voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en een kindertocht voor kleintjes.

27 maart tot en met 5 april is de Kindermuziekweek, in theaters, muziekscholen en concertzalen. In heel Nederland worden leuke dingen georganiseerd.

27 maart tot en met 14 juni is kunstfestival Tweetakt in Utrecht. Met locaties in het Centrum van Utrecht en in Fort Ruigenhoek in Groenekan.

27 tot en met 29 maart is Creative Life in Utrecht. Je kunt hier creatieve workshops doen en shoppen.

29 maart is de Klokhuis Vragendag in Wetenschapsmuseum Nemo. Wetenschappers zitten klaar om antwoord te geven op je vragen en er zijn extra activiteiten in Nemo. Lees ook onze review over Wetenschapsmuseum Nemo.

Kinderfilms in première in maart

4 maart gaat Disneyfim Onward in première.

27 maart komt Disneyfilm Mulan in de bioscoop.

https://youtu.be/0jnXsAQwYuo


April 2019


In maart en april is op verschillende plekken in het land Lammetjesdag, vaak op Tweede Paasdag. Bij Natuurmonumenten is het op verschillende plekken in Nederland. Ook in Soest, Ottoland bij Dordrecht en Amsterdam zijn bijvoorbeeld lammetjesdagen.

27 maart tot en met 5 april is de Kindermuziekweek. In theaters, muziekscholen en concertzalen in heel Nederland worden leuke dingen georganiseerd.

Het Flower Festival Lisse is op verschillende dagen in april. Op 4 april is er de Kids Tulpenpluktuin en op 18 april is er het Kindercorso.

4 en 5 april is Kom in de Kas in heel Nederland. In veel kassen worden activiteiten voor kinderen georganiseerd.

10 tot en met 13 april is het Werkspoorfestival in Utrecht. Met popup keukens, barretjes, muziek en een kinderprogramma.

12 en 13 april is Pasen

Met Pasen wordt op veel plekken een paasvuur georganiseerd.

12 en 13 april is het Oldtimer Festival in Hem bij Venhuizen in Noord Holland. Leuk voor kleine autofans.

13 tot en met 19 april is 2 Turven Hoog op Locatie in theaters in Almere en Haarlem. Dit is een theaterfestival voor de allerkleinsten, van 1 tot 5 jaar.

18 tot en met 26 april is de Dolfje Weerwolfje Week. Er wordt wordt van alles georganiseerd met Dolfje Weerwolfje en Paul van Loon, in heel Nederland.

25 april tot en met 10 mei is de meivakantie

In de meivakantie staat Beeld en Geluid weer in het teken van Kinderen voor Kinderen. Wij gingen in de vorige vakantie al naar Kinderen voor Kinderen in Beeld en Geluid, een aanrader!

26 april is de try out van het Mooie Kinderboekenfestival in Hoogeveen. Hier komen 15 kinderboeken tot leven.

27 april is Koningsdag

Op Koningsdag is het tijd om kinderspeelgoed te kopen of verkopen, of je mooiste kunsten te laten zien. De vrijmarkt in Utrecht begint op veel plekken al de nacht ervoor en er is een speciale vrijmarkt voor kinderen in Park Lepelenburg: Koningskinderen. In Amsterdam zijn het Vondelpark en het Artisplein traditioneel gereserveerd zijn voor kinderen, maar nog veel meer plekken.

29 april tot en met 3 mei is Circusstad Festival in Rotterdam, met allerlei workshops en voorstellingen voor kinderen.


Mei 2019


4 tot en met 10 mei is het Taartrovers Film Festival in het Eye Filmuseum in Amsterdam.

2 en 3 mei is het Uk en Puk festival is in Theater Kikker in Utrecht. Op 8 en 9 mei is het bij Podium Hoge Woerd in De Meern. Het is een leuk theateruitje voor kleine kinderen in de meivakantie. Lees ook ons verslag van een eerdere versie.

2 en 3 mei zijn de First to Play dagen in Legoland Discovery Centre in Schreveningen. Vanaf 7 mei opent het officieel.

4 mei is de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Dat deze herdenking plaatsvindt in Madurodam is niet toevallig. Het park is namelijk vernoemd naar oorlogsheld Maduro. Lees ook onze review van Madurodam.

5 mei is bevrijdingsdag

Op 5 mei zijn er door het hele land Bevrijdingsfestivals. Bevrijdingspop in Haarlem heeft bijvoorbeeld een speciaal kinderfestival.

9 en 10 mei is Food Festival Venhuizen, vlakbij Enkhuizen. Voor ouders zijn er rollende keukens, voor kinderen een kindertent, speurtocht en spelletjes.

9 mei is Reuring in de stad in Hengelo. Dit is een festival met historische activiteiten.

17 mei is Kinderhulp Held&run in Deventer. Bij deze sponsorloop zamel je geld in, verkleed als superheld. Het geld gaat naar het Nationaal Fonds Kinderhulp, voor hulp aan kinderen die in Nederland in armoede opgroeien.

17 mei is de Dag van het Park op allerlei plekken in Nederland en België.

20 tot en met 24 mei is Rollende Keukens. Dit culinair festival is bij de Westergasfabriek in Amsterdam.

21 mei is Hemelvaart

21 mei is het Hemeltjelief Festival op de NDSM-werf in Amsterdam. Dit jaarlijkse festival is voor grote en kleine kinderen.

21 mei is het Op De T Festival in Bergen op Zoom. Er zijn bandjes, een festivalmarkt, een grote kinderhoek en een container voor jongeren.

21 tot en met 24 mei is Hoogte80 Festival in Arnhem. Er is theater, dans en muziek, en een kinderprogramma.

21 tot en met 24 mei is Thomas de Trein in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

22 mei en 1 juni zijn de Campina Open Boerderijdagen. In heel Nederland kun je op bezoek bij de boer.

23 mei is de Kids Goodies Market in De Hallen in Amsterdam. Er zijn allerlei leuke cadeaus voor kinderen.

23 en 24 mei is Keltfest in Vijfhuizen. Dit festival neemt je mee terug naar de tijd van de Kelten.

24 mei is De Hout op Stelten in Cultuurpark de Hout in Alkmaar. Dit is een cultuurfestival voor kinderen van 2 tot en met 9 jaar.

31 mei en 1 juni is Pinksteren

29 mei tot en met 1 juni is Taste of Amsterdam. Dit culinair festival in het Amstelpark heeft ook ene kinderprogramma. In het Amstelpark is ook een grote speeltuin.

30 mei tot en met 1 juni is de Tuinfair Midwoud bij Hoorn. Met tuininspiratie, maar ook kinderactiviteiten, theater en brocante.

31 mei en 1 juni is de Kinderkaravaan in Alkmaar. Dit theaterfestival is speciaal voor kinderen.

31 mei en 1 juni is de Appelparade op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Hier kun je tussen de boomgaarden shoppen op een markt met lekkere dingen, muziek en theater.

31 mei en 1 juni is blues festival Ribs & Blues in Raalte. Het KidsAdventureland heeft gedeeltes voor verschillende leeftijden.

31 mei en 1 juni is het Kids Fun Festival in het Máximapark in Utrecht. Er zijn allerlei attracties voor kinderen en een foodtruckplein voor ouders.

31 mei en 1 juni is kindertheaterfestival De Sprookjestuinen van Drenthe in Diever en Dwingeloo. Er zijn sprookjesvoorstellingen voor kinderen, sprookjesachtige tuinen, speurtochten en meer.

31 mei is het Mooie Kinderboekenfestival in Amsterdam. Hier komen 15 kinderboeken tot leven.

Datum nog niet bekend

De Nationale Molendag. In heel Nederland kun je molens bekijken, een deel organiseert kinderactiviteiten.

Cultureel stadsfestival A Walk In The Park in Park Vreugd en Rust in Voorburg.

De Veiligheidsdag in Almere, voor kleine fans van de politie, brandweer en ambulance.

Kermis de Klop in Utrecht. Dit is echt zo’n mooie ouderwetse kermis in het groen bij Fort de Klop.


Juni 2019 – hier volgt binnenkort een update


22 mei en 1 juni zijn de Campina Open Boerderijdagen. In heel Nederland kun je op bezoek bij de boer.

7 tot en met 10 juni is de Parkparade in Doetinchem, muziek- en theaterfestival in de Achterhoek.

9 en 10 juni is Boekids in Den Haag. Dit is een jeugdfestival voor literatuur voor kinderen vanaf 4 jaar.

12 juni is de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd door Jantje Beton.

14 juni is het Mooie Kinderboekenfestival in Den Bosch. Hier komen 15 kinderboeken tot leven.

14 tot en met 23 juni is Oerol, het theaterfestival op Terschelling.

Op 15 juni is het BuitenGewoon Kinderfestival op Camping de Lakens in Bloemendaal aan Zee.

15 en 16 juni is Alles kids in Drenthe in Emmen. Er zijn dansworkshops, een ritje in de historische trein, theatervoorstellingen, springkussens, klimmen, schilderen, zingen en allerlei attracties van bekende attractieparken.

16 juni is Hout Festival in de Haarlemmerhout in Haarlem. Er is een programma voor kinderen in de familietent, waar kinderen kunnen kijken en meedoen. Ook kunnen kinderen knutselen en schminken.

20 juni is de Kids Goodies Market in De Hallen in Amsterdam. Met allerlei leuke cadeaus voor kinderen.

20 juni is het Kinderfestival in Haren. Met yoga, theater, muziek, knutselen en lekker eten.

Op 21 juni start de zomer

22 juni is Kids ‘n’ Billies in Openluchttheater de Goffert in Nijmegen. Naar eigen zeggen is dit het stoerste muziekfestival voor het hele gezin, met naast muziek ook allerlei ander stoer kindervermaak.

21 tot en met 23 juni is de Theater Avenue in Nijmegen. Een festival met theater, dans, muziek en cabaret.

21 tot en met 30 juni is de Parade in Rotterdam. Overdag is er een kinderprogramma.

27 tot en met 30 juni is Reuring festival in Purmerend. Er is een Kidzmiddag voor kinderen.

27 juni is het Wildgroei Festival op Landgoed ´t Stort in Maarn. Met allerlei duurzame en creatieve activiteiten, ook voor kids.

27 tot en met 30 juni is het Kiind Weekend op Camping Lolotte in Neede. Een minifestival met kamperen, workshops, samen eten en spelen.

30 juni is Kid Dynamite Jazz Festival op Katendrecht in Rotterdam. Dit familiefestival heeft optredens van gevestigde jazzartiesten en upcoming bands.


Juli 2019 – hier volgt binnenkort een update


In juli en augustus kun je op een aantal dagen kamperen op Pampus, via Campspace. Cindy ging kort geleden met Campspace kamperen in de achtertuin van een boerderij, maar dit is weer eens wat anders!

Op zondagen in juli en augustus is Zondag in het Park in Zoetermeer, met telkens een ander thema.

2 tot en met 10 juli het Amsterdam Roots Festival in het Oosterpark. Er zijn speciale voorstellingen voor kids.

Op 6 juli start de zomervakantie in de regio Zuid

5 tot en met 7 is FestiValderAa, een festival met theater en muziek in de Drentse natuur.

Van 5 tot en met 14 juli is de Parade in Den Haag. Overdag is er een kinderprogramma.

5 tot en met 14 juli is het Over het IJ Festival op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, met heel veel theater voor kids.

Vanaf 6 juli is er in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de tentoonstelling Kleren maken de vrouw. Kids leren hier over stoffen en oude handwerk- en repareertechnieken, maar ook hoe je zelf kleding een langer leven geeft.

6 en 7 juli is Kinderfestival de Junglefabriek in Alkmaar. Met theater, zang, dans, wetenschap, muziek, sport en workshops voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Op 6 en 7 juli is het Africafestival in Hertme, een festival op het gebied van Afrikaanse muziek.

6 en 7 juli is het KinderMuziekFestival in Bergen aan Zee.

7 juli is het International Kids Festival Amsterdam in het Amsterdamse Bos. Dit kinderfestival is voor kinderen tot 12 jaar. Met muziek, workshops, schminck, yoga, trampolines, foto booth, kinderkleding, gezond eten en bar voor de ouders.

Op 13 juli start de zomervakantie in de regio Noord

13 juli is het Puur Natuur festival in Wolphaartsdijk in Zeeland. Met kunst, muziek, theater, shoppen en eten.

13 tot en met 17 juli is het Vrije Vogel Festival in Amsterdam op Zeeburgereiland, 20 tot en met 24 juli in Oud West. Het is een kindertheaterfestival in de open lucht.

13 tot en met 19 juli is Festival op ‘t Eiland in Lent bij Nijmegen, met kindervoorstellingen en andere activiteiten voor kids.

18 tot en met 21 juli is de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Voor kids is er het Blagenparadijs, met knutselen, maar ook een crossbaan.

18 tot en met 21 juli is cultuurfestival Taribush Kuna in Dwingeloo. Voor kids zijn er workshops en voorstellingen.

19 juli tot en met 4 augustus is de Parade in Utrecht. Overdag is er een kinderprogramma.

Op 20 juli start de zomervakantie in de regio Midden

20 juli is Theater op ’t Zand in Kootwijk in stuifzandgebied Kootwijkerzand. Met theater, wandelingen en schmink voor kinderen.

21 juli is C’est la vie in Emmen. Met muziek, straattheater, vlooienmarkt en kermis.

23 tot en met 28 juli is het Bruis Totaalfestival in Bladel. Met theater, muziek, eten en voor kinderen een speciaal programma.

Op een aantal dagen juli en augustus zijn Prinsen en Prinsessendagen in Paleis het Loo. Kinderen mogen dan verkleed komen en kunnen zich laten schminken.


Augustus 2019 – hier volgt binnenkort een update


1 tot en met 4 augustus is fantasy festival Castlefest in op Kasteel Keukenhof in Lisse. Voor kinderen is er het Kinderrijk.

2 tot en met 4 augustus is het Festival der Zoete Verleidingen in Sleen in Drenthe, vol zoetigheid.

Pluk MINI is op 4 augustus in Utrecht en op 18 augustus in Amsterdam. Kids kunnen kijken naar De Gruffalo, griezelgruffalo-maskers maken, kinderyoga doen en swingen in de Pluk MINI disco.

Op 8 augustus is Circusbende op de NDSM, het circusevenement in Amsterdam.

8 tot en met 11 augustus is Landjuweel op Ruigoord. Bij dit festival zijn er theater, poëzie, beeldende kunst, films, muziek, dans, workshops, eten en drinken en een beeldenroute. Er is een kinderprogramma en een familiecamping.

8 tot en met 11 augustus is de Sonsbeek Theater Avenue in Arnhem, een festival met theater, dans, muziek en cabaret.

9 tot en met 18 augustus is het (Junior) Grachtenfestival in Amsterdam, met klassieke muziek voor kids.

Van 9 tot en met 25 augustus is de Parade in Amsterdam. Overdag is er een kinderprogramma.

15 tot en met 17 augustus is Wonder Weekend in Plantentuin Meise bij Brussel in België. Het is een bijzonder festival voor het hele gezin, met theater, dans, muziek, boeken en meer.

16 augustus tot en met 1 september is het Zomerterras in Vlaardingen, met openlucht podiumkunsten. In het weekend kunnen kinderen knutselen op het Kinderterras.

17 augustus tot en met 1 september is TechlabXL in het Spoorwegmuseum.

19 augustus starten de scholen in de regio Zuid

13 tot en met 25 augustus is de Rialto Kinderfilmzomer in Amsterdam. Iedere woensdag, zaterdag en zondagmiddag kun je kinderfilms bekijken en kleuren, knutselen en met LEGO bouwen. 15 tot en met 24 augustus zijn er tijdens het zomerfestival World Cinema Amsterdam speciale familiefilms.

23 tot en met 25 augustus is Proefpark Haarlem in het Kenaupark. Er zijn ook heel veel activiteiten voor kinderen.

24 augustus is er in De Julianatoren de Avontuurlijke Zomeravond. Met Woezel & Pip, de roofvogelshow met Cas de Ranger, Meneer Kaasgaaf die voorleest uit ‘De Avonturen van de Kaasschuit’ en is Mevrouw Suikerspin te zien in haar live kookshow.

25 augustus is het Nickelodeon Familie Festival in Almere.

26 augustus starten de scholen in de regio Noord

29 augustus tot en met 1 september is Into The Great Wide Open op Vlieland. Dit festival heeft muziek, beeldende kunst, film en kinderactiviteiten.

31 augustus is de Piratendag in Batavialand in Lelystad. Het wordt één groot pirateneiland en kinderen kunnen meehelpen het schip de Batavia te bevrijden van de piraten.

31 augustus en 1 september is Kids @ the park in Hengelo. Er zijn spelletjes, attracties, muziek, theater, terras en een speeltuin.

31 augustus en 1 september wordt de zomer afgesloten bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens bij Utrecht.

Langlopend uitjes

In juli en augustus kun je op een aantal dagen kamperen op Pampus, via Campspace. Cindy ging kort geleden met Campspace kamperen in de achtertuin van een boerderij, maar dit is weer eens wat anders!

Op zondagen in juli en augustus is Zondag in het Park in Zoetermeer, met telkens een ander thema.


September 2019 – hier volgt binnenkort een update


In december is het Taartrovers Film Festival in het Groninger Forum in Groningen.

1 september is familiefestival Hembrug Happening in Zaandam.

2 september starten de scholen in de regio Midden

5 – 15 september is in Amsterdam het Nederlands Theaterfestival Jong. Daarbij zijn de beste voorstellingen voor kinderen van 2 jaar tot 14 jaar van het afgelopen seizoen nog één keer te zien.

6 en 7 september is het theaterfestival Bosjesfestival in Hilversum. Op zaterdag zijn de Kinderbosjes.

6 – 8 september zijn de Wereldhavendagen in Rotterdam.

8 september is Leidsche Rijn Festival in Utrecht, met allerlei voorstellingen voor kinderen.

13 – 15 september is festival de Grazende Zwaan in Nieuw Vennep. Het is een theaterfestival op en om de boerderij.

14 en 15 september is het KinderMuziekFestival in de Tolhuistuin in Amsterdam.

21 september is de Lichtjesavond op Slot Zuylen in Oud-Zuilen bij Utrecht.

22 september organiseert Jantje Beton het NK stoepranden. Je kunt alles over stoepranden lezen op hun site.

22 september is de Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam. Voor kinderen is er in beide plaatsen een Mini Dam tot Damloop.

27 – 29 september is het Hippe Happen Festival in Grote Wielen bij Den Bosch. Er zijn heel veel rollende keukens en ook allerlei dingen voor kids.

28 en 29 september is het Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Kinderen hun oude kleding pimpen.

28 en 29 september kun je naar het Ambacht in Beeld Festival in de Hallen in Amsterdam. Er zijn veel leuke dingen voor kinderen, voor wie oude technieken wil leren.

Langerlopende uitjes

In september en oktober kun je op veel plekken zelf appels en ander fruit plukken. Op 7, 14, 21 en 28 september zijn de Landelijke Fruitplukdagen. Heel veel fruittelers stellen die dagen hun boomgaard open om fruit te komen plukken, op allerlei plekken in Nederland.

Vanaf 7 september is in Museum Rotterdam de expo GIRLPOWER. Deze tentoonstelling over sportende meiden is gemaakt in samenwerking met sporticonen Fatima Moreira de Melo en Leontien van Moorsel.

13 september – 13 oktober is de Lichtjesroute in Eindhoven, met een kilometerslange route door de stad heen, prachtig verlicht.


Oktober 2019 – hier volgt binnenkort een update


1 oktober – 1 november zijn er op Duinrell 21 levensgrote én bewegende dinosaurussen.

1 – 6 oktober is de VT Wonen & Design Beurs in Amsterdam.

2 – 6 oktober is het Generation Discover Festival in Rotterdam. Over hoe techniek bijdraagt aan een duurzamere samenleving, voor jongeren tussen 8 en 14 jaar.

2 – 13 oktober is De Kinderboekenweek en het thema is Reis Mee. Er zijn overal in Nederland leuke evenementen, vaak in boekhandels.

4 – 13 oktober is de Dutch Media Week in Hilversum, bij Beeld en Geluid zijn er veel activiteiten. Kinderen maken radio in de KinderRadioFabriek, ontdekken het Media Park, gluren televisiestudio’s en leven zich uit GIFjes.

5 en 6 oktober is het Weekend van de Wetenschap. Op heel veel plekken in Nederland kunnen kinderen kennis maken met de wetenschap.

5 en 6 oktober is het Boerenfeestweekend bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens bij Utrecht.

Op 6 oktober is er er een marathon speciaal voor kinderen bij Madurodam.

Tot en met 13 oktober is de Lichtjesroute in Eindhoven, met een kilometerslange route door de stad heen, prachtig verlicht.

5 – 27 oktober is Lego Bricks in de Zoo in Burgers’ Zoo in Arnhem. Tientallen Lego Bricks-dierfiguren voeren bezoekers langs een centrale route door de dierentuin.

Van 12 tot en met 20 oktober is de herfstvakantie in de regio Zuid

12 – 20 oktober is het Sprookjesfestival in Arnhem. Met workshops, films, lezingen, voorlezen, dans, theater en meer.

12 – 27 oktober zijn de Hoge Veluwe Wilde Weken. Dan staat alles in het nationale park in het teken van wild.

12 – 27 oktober is kindermediafestival Cinekid in heel Nederland. Op heel veel verschillende locaties kunnen kinderen films en televisieproducties bekijken en op ontdekkingstocht in het MediaLab.

17 – 19 oktober is het In De Wolken Festival van Ouders van Nu. Dit festival in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen is er voor jonge ouders en bijna ouders.

17 – 23 oktober is Legoworld in de Jaarbeurs in Utrecht. En als je er toch bent kun je gelijk even gaan kijken in de nieuwe LEGO winkel.

18 – 20 oktober is herfstfestival Roots in the Woods in het Beekpark in Apeldoorn. Daarnaast wordt er ook van alles georganiseerd op Landal Miggelenberg en Landgoed ‘t Loo.

18 – 22 oktober zijn de Chuggington doe-dagen in het Spoorwegmuseum. Ik schreef hier over ons uitje naar Chuggington in het Spoorwegmuseum.

Van 19 tot en met 27 oktober is de herfstvakantie in de regio Noord en Midden

18 – 26 oktober is De Betovering op verschillende locaties in Den Haag. Dit internationaal jeugdkunstfestival is voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar.

18 – 27 oktober is de De Grote Schijn in het Kralingse Bos in Rotterdam. Een  wandeltocht door het donker met veel licht, geluid en geur.

19 – 25 oktober is het kindermediafestival Cinekid op het Westergasterrein in Amsterdam. Met films, workshops, games en interactieve installaties. Ik schreef hier over Cinekid festival.

19 – 26 oktober is Verhalen in de herfst. In de Amsterdamse Pijp organiseren Rialto, CC Amstel en de OBA dit film- en theaterfestival voor kinderen.

19 – 27 oktober is de laatste week dat je dit seizoen Pampus kunt, met Soldatenweek en Museumkidsweek. Op 26 oktober de Nacht van de Nacht, met kaarsjesroute door het fort.

23 oktober er het FamilieFest in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Dit keer gaan families de strijd aan met een computervirus.

24 – 27 oktober is Doe’s Gek in Zwolle. Het is een gigantische overdekte speelplek, met LEGO bouwplaats, kinderboerderij, podium, gamehal, minikermis, hindernissenbaan en pannavoetbalkooien.

25 en 26 oktober is Circus Santelli in Groningen. Een  wervelende circusshow Plein over wat er leeft op het plein en in de hoofden van de bewoners.

25 en 26 oktober kun je naar de jaarlijkse live show van Kinderen voor Kinderen in Rotterdam.

26 oktober is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de “Avond in het buitenmuseum”. Stormlantaarns brengen de straten in gezellige sferen en voor kinderen zijn er lampionnen en het knutselatelier.

Nog meer tips voor de herfstvakantie

Nog tot het einde van de herfstvakantie kun je op veel plekken zelf appels en ander fruit plukken.

In de herfstvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen, ik maakte een lijst met de leukste musea voor kinderen.

Natuurmonumenten organiseert in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de herfstvakantie.

Halloween is op 31 oktober en er wordt van alles georganiseerd

Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes.

4 – 27 oktober staat De Julianatoren in Apeldoorn staat in het teken van Halloween.

5 – 27 oktober heeft Walibi de Halloween Spooky Days voor kinderen 6 tot 12 jaar.

16 oktober – 10 november staat Bobbejaanland in België in het teken van Halloween.

19 en 20 oktober is de Halloweenfair West-Friesland bij Enkhuizen.

23 – 25 oktober is Halloween op de Boerderij bij de Boerinn in Kamerik bij Woerden.

26 oktober transformeert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek tot Halloween Griezel Express.

In oktober wordt avonturenpark Hellendoorn omgetoverd tot Heksendoorn. Op 19 en 26 oktober zijn er speciale Halloween avonden.


November 2019 – hier volgt binnenkort een update


30 oktober – 3 november is de beurs Kreadoe in Utrecht, met heel veel creatieve inspiratie en workshops.

1 – 3 november is de beurs We Are Pregnant in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Voor wie zwanger is of net een kindje heeft.

2 november is de Natuurwerkdag op verschillende plekken in Nederland. Er staat bij welke locaties geschikt zijn voor kinderen.

6 november is de Lerarenstaking

6 november staken de leraren weer voor betere arbeidsvoorwaarden. Bij Blue Boat in Amsterdam kunnen basisschoolkinderen die dag gratis mee met een rondvaartboot, per 2 kids moet er 1 volwassene bij zijn. Daarnaast hebben kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang tot Madurodam, met maximaal 5 kinderen per betalende volwassene. Op mijn Instagram Stories deel ik nog meer tips voor gratis uitjes deze dag.

9 november om 19u25 wordt de jaarlijkse live show van Kinderen voor Kinderen uitgezonden op NPO3 / ZAPP. Corrien en Cathelijne waren erbij en laten zien hoe tof het was.

9 en 10 november is het Spellenspektakel in de Jaarbeurs Utrecht. Met heel veel bordspellen, speldemonstraties en spelcompetities.

9 tot en met 17 november is Kaboom Filmfestival in Utrecht. Met heel veel animatiefilms voor kinderen.

11 november tot en met 2 februari is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland. Je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

11 november is Sint Maarten

Op 11 november dan knutselen kinderen een lampion voor Sint Maarten en gaan ermee langs de deuren. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling. Daarnaast maakte ik ook een artikel met Sint Maarten tips, met heel veel liedjes en andere ideeën om het extra leuk te maken.

16 november is de Kids Goodies Market in De Hallen in Amsterdam. Met allerlei leuke cadeaus voor kinderen.

16 november komt Sinterklaas naar Nederland

We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas en de Pieten, live of op televisie. Dit jaar is de intocht op zaterdag 16 november in Apeldoorn. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen maakte ik een lijstje met nog veel meer leuke Sinterklaasintochten. Wil je nog meer over Sinterklaas lezen? Kijk dan even naar het Sinterklaas overzicht op Leuk met kids.

In allerlei steden kun je op bezoek bij het Huis van Sinterklaas of het Pietenhuis. Bijvoorbeeld in Broek op Langedijk, Dordrecht, Harderwijk, Leiden, Nijmegen, Oosterhout, Utrecht en Weert.

Van 20 tot en met 1 december is Slot Assumburg in Heemskerk het Grote Sinterklaashuis. Kinderen kunnen hier ervaren hoe het is om in Sinterklaastijd tussen de Pieten te zitten. Er zijn allerlei themakamers, muziek en een speurtocht en je kunt hier zelfs logeren.

De Club van Sinterklaas is jarig en viert hun 20e verjaardag met een Club van Sinterklaas theatertour. Ze komen naar Terneuzen, Middelburg, Rotterdam, Groningen en Utrecht.

16 en 17 november is het Mega Sint Spektakel in De Julianatoren in Apeldoorn.

16 november tot en met 5 december is in het Limburgs Museum in Venlo de Sinterklaastentoonstelling Het avontuur van SuperSint.

De weken na de intocht zijn vol Sinterklaas activiteiten

20 november tot en met 1 december is Slot Assumburg in Heemskerk het Grote Sinterklaashuis. Kinderen kunnen hier ervaren hoe het is om in Sinterklaastijd tussen de Pieten te zitten. Er zijn allerlei themakamers, muziek en een speurtocht en je kunt hier zelfs logeren.

22, 23 en 24 november is Sint on Ice in Den Bosch. Holiday on Ice meets Sinterklaas, met Jim Bakkum en Bettina Holwerda.

23 en 24 november is het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht.

Op 23, 24 en 30 november en 1 december wordt Duinrell in Wassenaar omgetoverd tot het Landgoed van Sinterklaas.

Sinterklaas in het museum

16 november tot en met 5 december is de Chocoladefabriek van Sint in het Zaans Museum. Kinderen kunnen hier een chocoladewikkel knutselen en helpen de fabrieksmijter van de Sint terug te vinden.

16 november tot en met 5 december is in het Limburgs Museum in Venlo de Sinterklaastentoonstelling Het avontuur van SuperSint. Maranke Rinck en Martijn van der Linden maakten in opdracht van het museum ook het boek SuperSint. Corrien en haar dochters vinden het boek SuperSint echt SuperLeuk.

Op 23 en 30 november maakt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek een reis met Sinterklaas.

23 en 24 november en op 1 december heeft  Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft een Pietendorp. In het  buitenmuseum zijn allerlei activiteiten, zo is er een pepernotenbakkerij en een vliegende pieten race.

23, 24 en 30 november en 1 december strijkt Sinterklaas neer in het Muiderslot in Muiden. Ook de Club van Sinterklaas strijkt hier altijd neer.

23, 24 en 30 november en 1 december wordt het Archeon in Alphen aan den Rijn de Stad van Sinterklaas.

Op 23, 24, 29 en 30 november en 1 december is het Sinterklaasmuseum in Westzaan. Dit pop-up museum is maar een paar dagen per jaar open.

1 december Sint op de Haar in Kasteel de Haar bij Utrecht.


December 2019 – hier volgt binnenkort een update


In december is het Taartrovers Film Festival in het Natlab in Eindhoven.

29 november tot en met 20 januari vind je bij het Amsterdam Light Festival verspreid over de grachten allerlei lichtkunstwerken. Er is dit jaar een speciale kindervaart, waarbij het verhaal verteld wordt door de stem van Meneer de Uil. Wij gingen mee op deze Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen.

1 december is het event van TV programma Later als ik Groot ben… van Jochem van Gelder, in Utrecht. Kinderen van 9 tot 13 jaar kunnen er op een speelse manier erachter komen wat hun droombaan is, met allerlei workshops.

1 december wordt de Sunday Market in Amsterdam de Sinterklaas Market.

Tot en met 2 februari is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland. Je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

1, 8, 15 en 22 december is het Winter Vuurwerkfestival in Scheveningen.

In het weekend van 7 en 8 december kun je op heel veel plekken je eigen kerstboom uitgraven. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Staatsbosbeheer.

13 december wordt de Museumstoomtram in Hoorn de Dickens Express. Per stoomtram reis je naar de kerstmarkt in Medemblik.

14 en 15 december is het Dickens Festijn in boekenstad Deventer. Bijna 1000 personages uit de boeken van van Dickers lopen rond in het oude Bergkwartier, van Scrooge tot Oliver Twist.

11 december wordt in Harderwijk de uitzending van het kerstverhaal Kerst met de Zandtovenaar opgenomen. De uitzending is op 21 december op NPO Zapp.

Kerstmarkten en winterse sferen

16 november tot en met 5 januari zijn in Leiden zijn de Winter Wonder Weken. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, waaronder een drijvende ijsbaan en een drijvende kerstmarkt.

29 november tot en met 31 december is de Kerstmarkt Maastricht, met ijsbaan en reuzenrad en heel veel lichtjes.

7 december tot en met 5 januari is Winter Wonderland in Zeist. Er is een schaatsbaan, kerstmarkt en springkussen.

7 december tot en met 5 januari is Winter Village in het stadshart van Amstelveen.

7 en 8 december is Sissy-Boy’s Maison de Noël in het West-Indisch Huis in Amsterdam. Met heel veel inspiratie voor kerst in huis, toffe outfits en cadeaus.

12 tot en met 23 december is de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag, waar je kerst in koninklijke sferen kunt doorbrengen.

15 december wordt de Sunday Market in Amsterdam de Funky Xmas Market.

20 tot en met 23 december is de Amsterdamsche Kerstmarkt op het Westergasterrein in Amsterdam. Compleet met ijsbaan en andere leuke dingen voor kids.

21 tot en met 5 januari is het Amsterdamse Winterparadijs rondom de RAI. Je kunt er schaatsen, langlaufen, in het reuzenrad, naar de kerstfilm en lekker eten.

Schaatsbanen en nog meer ijs

30 november tot en met 1 maart is Flevonice in Biddinghuizen. Dit is een drie kilometer lange kunstijsbaan in de natuur, met allerlei andere leuke dingen.

9 november tot en met 26 januari is het Cool event Schevingen, met overdekte schaatsbaan.

22 november tot en met 5 januari is Winterparadijs Amersfoort.

1 december en 26 januari kun je schaatsen, spelletjes doen en lekker eten aan zee bij Winter Wonderland in Noordwijk.

14 december tot en met 1 maart is het IJsbeelden Festival in Zwolle. Ik heb vorig jaar van een paar mensen gehoord dat het er in de kerstvakantie erg druk is. Met kleine kinderen kun je dus beter een andere dag uitzoeken.

14 en 15 december, 21 december tot en met 5 januari en 11 en 12 januari kun je schaatsen bij het Archeon in Alphen aan de Rijn.

22 december tot en met 6 januari is de kerstvakantie

Deze kerstvakantie zijn er weer veel leuke films in de bioscoop.

Van 20 december tot en met 5 januari is in Museumpark Orientalis van de Heilig Landstichting in Nijmegen het Feest van Licht.

23 tot en met 29 december wordt de Museumstoomtram in Hoorn de Kerst Express. Onderweg stapt de kerstman aan boord.

14 en 15 december en van 21 december tot en met 5 januari is Sprookjeswinterland in Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Wij maakten ook artikel over Sprookjeswonderland.

21 december tot en met 5 januari zijn in Wildlands Aventure Zoo in Emmen de Wildnights. Tickets kun je online aanschaffen.

21 december tot en met 5 januari is het Winter Station in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Schaatsen tussen de oude treinen door.

21 december tot en met 5 januari is het Kerstival in Museum Catharijne Convent in Utrecht. Met binnen en buiten alles in kerstsfeer.

24 december is er een Kerstworkshop-middag bij Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo.

25 december tot en met 5 januari is Sprookjes van De Haar in Kasteel de Haar.

27 tot en met 30 december is kinderfestival Spruit in Tilburg. Met muziek, theater, dans en films.

28 en 29 december speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest het wereldberoemde Zwanenmeer. Dit kerstsprookje is voor de hele familie (4+).

korting op Madurodam!

Van 21 december tot en met 5 januari heeft Madurodam de Winterweken, dan is het park een aantal avonden open. In het donker met alle lichtjes is het park sprookjesachtig verlicht. Ook kun je blijven eten bij de Winter BBQ. Extra leuk is dat ik een toffe kortingscode voor je heb: KidsloveWinterweken19. Hiermee krijg je €7 korting op de entreeprijs, je betaalt dan nog maar €12,50 euro per persoon. Deze code is geldig tot en met 31 december, tickets zijn geldig van 21 december tot 5 januari.

Nog meer leuke activiteiten in de kerstvakantie

Natuurmonumenten organiseert in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de kerstvakantie.f

Oud en nieuw

Met oud en nieuw kun je bij Landal vuurwerkvrij verblijven op een aantal parken, heel fijn met kleintjes of huisdieren.

Op 1 januari is op heel veel plekken in Nederland een Nieuwjaarsduik. Je kunt natuurlijk zelf mee doen… of  aanmoedigen 😉


Januari 2020 – hier volgt binnenkort een update


Tot en met 2 februari is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland. Je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

18 januari organiseert IJsclub Siberia Glow in the Park. Het is een lichtjeswandeling in het Gagelbos in Utrecht, met lekker eten.

Tot en met 20 januari vind je bij het Amsterdam Light Festival verspreid over de grachten allerlei lichtkunstwerken. Er is dit jaar een speciale kindervaart, waarbij het verhaal verteld wordt door de stem van Meneer de Uil. Wij gingen mee op deze Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen.

22 januari tot en met 1 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Op 22 januari is op allerlei plekken het Voorleesontbijt.

25 januari is het NK Mens Erger Je Niet! in Emmeloord. Iedereen kan zich aanmelden.

Tot en met 26 januari vieren kleintjes de winter in het nijntje wintermuseum in Utrecht. Het nijntje museum moet je sowieso een keer geweest zijn, ik ging er een paar jaar geleden met de peuter heen.

27 januari tot en met 2 februari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd in Rotterdam. Het is grotendeels in Wijkpark Oude Westen. Op zaterdag wordt de leeuw ceremonieel ontwaakt, daarna is er een optocht. Maar er zijn ook workshops en pop-up restaurantjes. Als afsluiting is er een vuurwerkshow.

30 en 31 januari willen de onderwijsvakbonden gaan staken

Ik maakte een blog over de lerarenstaking, met uitjes voor kinderen én leuke activiteiten voor thuis.


Februari 2020 – hier volgt binnenkort een update


1 februari organiseert De Vechtsebanen in Utrecht een grote Jeugd Elfstedentocht voor kinderen. De opbrengst van de schaatstocht gaat naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), zij doen onderzoek naar het kinderhart.

7 tot en met 9 februari is het Little Italy Event in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Vanaf 13 februari heeft Micropia een nieuw museum onderdeel: “Niet van gisteren”. Het gaat over gist, een nuttige schimmel. Je ontdekt hoe gist gebruikt wordt om duurzame producten te maken, zoals gezonde suikervervangers en bio-plastics. En natuurlijk ook een biertje, dat Micropia speciaal hiervoor ontwikkelde. Wij gingen al even kijken.

14 februari is het Valentijnsdag

Op Leuk met kids vind je inspiratie om te knutselen en lekkere dingen te maken voor Valentijnsdag.

17 tot en met  23 februari: de voorjaarsvakantie Noord

Vanaf 14 februari heeft het Zuiderzeemuseum de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen. We zijn al geweest en zoonlief vond het erg tof, omdat er zo veel doe-dingen zijn. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er extra veel activiteiten voor kinderen. Lees ook onze review over het Zuiderzeemuseum.

15 februari tot en met 1 maart staat Beeld en Geluid in Hilversum in het teken van Kinderen voor Kinderen. Het kinderkoor bestaat 40 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Er zijn speciale workshops, maar ook in de rest van het museum zie je Kinderen voor Kinderen terug. Dochterlief en ik zijn allebei fan, dus wij gingen erheen!

15 en 16 februari is de Modelbouwshow in Goes. Hier worden gebouwen, auto’s, treinen, boten en vliegtuigen op schaal nagebouwd.

15 tot en met 23 februari is Sprookjes in de Krokus, een jeugdfilm -en theaterfestival in de Pijp in Amsterdam. Dit wordt georganiseerd door Rialto, CC Amstel en de OBA.

15 tot en met 28 februari zijn de politieweken in het PIT Veiligheidsmuseum. Je kunt dan vragen stellen aan een echte agent. Lees ook onze review van het PIT.

24 februari tot en met 1 maart: voorjaarsvakantie Midden en Zuid

22 februari t/m 1 maart kun je in het Maritiem Museum op zoek naar nieuwe vormen van energiewinning op zee. Lees ook onze review van het Maritiem Museum.

23 februari tot en met 1 maart is jeugdtheaterfestival Lente Uitjes. Er zijn locaties in Amersfoort, Utrecht, Houten en Leidsche Rijn.

Natuurmonumenten organiseert met Oerrr in iedere regio activiteiten. Denk aan vogelhuisjes maken, op stap met de boswachter, uilenballen pluizen en knutselen.

23 tot en met 25 februari is Carnaval

26 februari tot en met 1 maart is de Negenmaandenbeurs in de Rai in Amsterdam. Met heel veel informatie voor wie zwanger is of net een kindje heeft.

Nog tot en met 1 maart kun je schaatsen bij Flevonice in Biddinghuizen. Dit is een drie kilometer lange kunstijsbaan in de natuur, met allerlei andere leuke dingen. Update: in verband met de hoge temperatuur gaat Flevonice dit jaar niet meer open.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, musthaves en ideeën voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar, zoals rugzakken, broodtrommels, gymschoenen en leuke traktaties.