Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen

Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen. Leuke uitjes met peuters, kleuters, kinderen en tieners, gedurende het hele jaar.

Op zoek naar een leuk festival voor de volgende schoolvakantie? Wat te doen met kinderen vandaag? Op zoek naar een tof uitje voor komend weekend? Kijk dan snel in de lijst.

Check altijd even of het uitje doorgaat. Soms wordt iets op het laatste moment gecanceld of is het te slecht weer. En sommige uitjes zijn niet iedere dag in de aangegeven periode.

Weet jij nog een leuk festival, markt of ander uitje om met de kinderen heen te gaan? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Naast hier op Leuk met kids, delen we ook regelmatig leuke tips op Instagram.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen

Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar de maand die jij zoekt:


Mei 2024: agenda met festivals en andere uitjes voor kinderen en tieners


Wat te doen met kinderen in mei? In mei staan er alweer veel festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. Rond de meivakantie is er van alles te doen, maar ook daarna. 

Kijk voor uitjes in de meivakantie bij april.

Sinds kort heeft Amsterdam de Cultuur Ferry, een hop on hop off boot langs musea. Op alle haltes kun je uitstappen, voor een museumbezoek, wandeling of restaurant. En onderweg zie je Amsterdam vanaf het water. => meer Amsterdam.

Cultuur Ferry Amsterdam: hop on hop off museum boot. De Cultuur Ferry is een leuke manier om Amsterdam te ontdekken met kinderen. Deze hop on hop off boot vaart van het ene naar het andere museum. Ondertussen ontdek je Amsterdam vanaf het water.

4 & 5 mei

4 mei is de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Dat deze herdenking plaatsvindt in Madurodam is niet toevallig. Het park is namelijk vernoemd naar oorlogsheld Maduro. => meer over Madurodam. Kinderen voor Kinderen en het Metropole Orkest maakten een nummer speciaal voor 4 mei. Op 5 mei zijn er door het hele land Bevrijdingsfestivals. Bevrijdingspop in Haarlem heeft bijvoorbeeld een speciaal kinderfestival.

9 mei is Hemelvaartsdag

8 – 12 mei is Rollende Keukens. Dit culinair festival is bij de Westergasfabriek in Amsterdam. => meer Amsterdam.

9 en 10 mei is de Kinderkaravaan XL van Circus Snor bij Fort aan de Klop in Utrecht. Kids mogen ook zelf meedoen en het laatste deel mag familie meekijken.

9 – 12 mei is Hoogte80 Festival in Arnhem. Er is theater, dans en muziek, en een kinderprogramma. => bekijk ook het Watermuseum in Arnhem.

9 – 12 mei is Proef Pampus op Fort Pampus in Muiden. Met muziek, wateractiviteiten, kunstinstallaties, circus, lekker eten, timmerdorp, schminken en meer.

9 – 12 mei is de Country & Garden Fair bij Huis Verwolde in Laren in Gelderland. Je kunt ook het historische huis bezoeken.

10 en 20 mei zijn de Open Boederijdagen. In heel Nederland kun je boerderijen bezoeken.

Tot 12 mei zijn de Spoorwegspelen in het Spoorwegmuseum in Utrecht=> meer over het Spoorwegmuseum.

Tot 12 mei is de Keukenhof open. Er wordt van alles voor kinderen georganiseerd. Tickets kun je boeken via Tours & Tickets en via Get Your Guide. Daarmee hoef je niet in de rij te wachten en soms is het goedkoper.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

19 en 20 mei is Pinksteren

17 – 26 mei is het Karavaan Festival in de regio Alkmaar. Met veel voorstellingen speciaal voor kinderen.

17 – 20 mei is de Dag van het Kasteel. Kastelen in heel Nederland doen mee.

18 – 20 mei is blues festival Ribs & Blues in Raalte. Het KidsAdventureland heeft gedeeltes voor verschillende leeftijden.

19 en 20 mei is kindertheaterfestival de Sprookjestuinen van Drenthe in Dwingeloo en Diever.

25 mei is de MegaWandelMarathon in Arnhem. Georganiseerd door Stichting Het Gehandicapte Kind.

26 mei is het Mooie Kinderboekenfestival in Amsterdam. Kinderen van 4 tot 10 jaar beleven fantasiewerelden uit twaalf kinderboeken. => meer Amsterdam.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

Juni – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in juni? In juni start de zomer en dat is goed te zien aan de agenda met festivals en andere uitjes voor kinderen. 

In Amsterdam is op verschillende plekken zomertheater. Gedurende het zomerseizoen zijn het Vondelpark Openluchttheater en het Amsterdamse Bostheater. => meer Amsterdam.

1 en 2 juni is Food Festival Venhuizen, vlakbij Enkhuizen. Voor ouders zijn er rollende keukens, voor kinderen er leuke activiteiten.

*2 juni is De Hout op Stelten in Cultuurpark de Hout in Alkmaar. Dit is een cultuurfestival voor jonge kinderen.

3 juni is de Bunkerdag. Dan zijn allerlei bunkers langs de Nederlandse kust een dag open.

2 – 4 juni is in Heemstede de JiPkids Parade. Met onder andere DJ & TikTok workshops, silent disco, theatervoorstellingen, springkussens, knutselen, schminken, zweefmolen, ponyrijden, muziek maken, markt, en eettentjes.

3 en 4 juni is Alkmaar de Kaeskoppenstad. Alles staat hier in het teken van de 16e eeuw.

5 – 11 juni zijn de Slootjesdagen van IVN.

9 – 18 juni is Oerol, het theaterfestival op Terschelling.

11 juni is er een Rommelroute in Alphen aan den Rijn. Er worden tweedehands spulletjes verkocht vanuit eigen tuin, huis of garage.

*16 juni is in Rotterdam Kidsstock in het Kralingse Bos, de kids versie van Boothstock, met als rode draad muziek. Er treden dj’s met hun kind op, zoals Roog en Michel de Hey. De allerkleinsten kunnen meezingen met kinderliedjes van Dirk Scheele, de hele familie kan dansen bij tributeband Smoorverliefd op Doe Maar. Ook kun je knutselen, schilderen en nieuwe skills leren bij de circus area.

*16 juni is Babbels Live Kids Festival in Assendelft. Met entertainment, muziek en activiteiten voor kinderen.

14 juni is de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd door Jantje Beton. => meer buitenspelen.

17 juni is Kids ‘n’ Billies in Openluchttheater de Goffert in Nijmegen. Muziekfestival voor het hele gezin, met naast muziek ook stoer kindervermaak.

17 en 18 juni is Alles kids in Drenthe in Emmen. Bij dit gratis kinderfestival kun je spelen, zingen, springen, dansen en klimmen.

17 en 18 juni is het Hout Festival in de Haarlemmerhout in Haarlem. Er is ook een kinderfestival met theater, verhalen en muziek.

18 juni is de familiedag (advies 12+) van Central Park Festival in Park Transwijk in Utrecht. Met onder meer Suzan & Freek, Maan, Antoon en Flemming. => meer Utrecht.

Op 21 juni start de zomer

21 juni opent het vernieuwde Nijntje Museum in Utrecht. => meer Nijntje museum.

21 juni is de Midzomeravondpicknick in het Muiderslot in Muiden. => meer over het Muiderslot.

22 – 25 juni zijn de Zeehavendagen in en rond Amsterdam. => meer Amsterdam.

23 juni – 2 juli is de Parade in Eindhoven. Overdag is er een kinderprogramma. => meer Eindhoven.

23 – 25 juni is Reuring festival in Purmerend. Met programma voor kinderen.

24 en 25 juni Family Circle Festival in de Hallen in Amsterdam. Met workshops, DIY en kindermerken. => meer Amsterdam West.

25 juni is de Open Groen Dag in Amsterdam en Almere. Bij grachtentuinen, stadsboerderijen, stadsparken en moestuinen.

25 juni is het Amsterdam Roots Festival, onder meer in het Oosterpark. Er zijn speciale voorstellingen voor kids. => meer Amsterdam.

29 juni is ModderDag, georganiseerd door IVN. Lekker spelen met water en zand. => meer buitenspelen.

16 juni – 2 juli is kunstfestival Tweetakt in Utrecht. Met locaties in het Centrum van Utrecht en in Fort Ruigenhoek in Groenekan. => meer Utrecht.


Juli – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in juli? In juli is de zomer vol op gang, dus staan er lekker veel festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. 

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen. Leuke uitjes met peuters, kleuters, kinderen en tieners, gedurende het hele jaar. Zoals Zoomeravonden in dierentuin Artis Amsterdam.

1 juli is het Puur Natuur festival in Goes. Met kunst, muziek, theater, shoppen en eten.

1 juli wordt op het Keti Koti festival in Amsterdam de afschaffing van de slavernij herdacht. Ook op andere plekken zijn herdenkingen. => meer Amsterdam.

1 en 2 juli is het Festivalk bij House of Bird in het Diemerbos in Diemen. Met muziek, foodtrucks, proeverijen, natuurexcursies, buitenspellen, kindertheater en luchtkussen. => meer over House of Bird.

1 en 2 juli is het Africafestival in Hertme, een festival op het gebied van Afrikaanse muziek.

In juli en augustus organiseert Peakz Padel de Peakz Kids Games. In Eindhoven, Groningen, Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Oisterwijk, Zwolle en Heemskerk kunnen kinderen kennis maken met padel.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar. Dit is Deventer op Stelten.

Op 8 juli start de zomervakantie in de regio Midden

7 – 9 juli is straattheaterfestival Deventer op Stelten. Op pleinen en straten in de binnenstad lopen acteurs letterlijk op stelten. Zoonlief maakte dit filmpje in 2022. Tip: reserveer op het terras van een van de restaurants aan de Brink, dan heb je een diner met uitzicht. => meer Deventer

7 – 9 juli is FestiValderAa, een festival met theater en muziek in de Drentse natuur.

7 – 23 juli is de Parade in Den Haag. Overdag is er een kinderprogramma. => meer Den Haag.

8 en 9 juli zijn de Rembrandtdagen in Leiden. Het oude centrum wordt omgetoverd naar 17e eeuwse sferen. Met verklede acteurs, boten, optredens en activiteiten uit die tijd. => meer Leiden.

8 en 9 juli is de Tuinfair Midwoud bij Hoorn. Met tuininspiratie, maar ook kinderactiviteiten, theater en brocante.

8 juli – 19 augustus is het Berlijnplein in Utrecht de Stadscamping RAUM. Een grote en kunstzinnige speelplaats voor jong en oud. => meer Utrecht.

10 juli opent de Romeinen Doe Expo in het Waterliniemuseum in Bunnik. In de stijl van het Dagboek van Nurdius Maximus leer je spelenderwijs over de Romeinen.

8 juli – 2 september zijn de Zoomeravonden in dierentuin Artis, we zijn eindelijk eens geweest. Dit keer in het teken van Planetary Health: een gezonde toekomst van de aarde en al haar bewoners. Naast livemuziek, picknicken en kinderroute, is er een blotevoetenpad, eetbare tuin, een rondleiding door medewerkers, film in het planetarium en meer. => meer over Artis.

Zoomeravonden in Artis Amsterdam: leuk zomervakantie uitje. Iedere zomervakantie zijn in dierentuin Artis in Amsterdam de Zoomeravonden, een leuk uitje met kinderen. Met picknick, livemuziek en meer.

Op 15 juli start de zomervakantie in de regio Zuid

14 – 22 is het Over het IJ Festival op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, met heel veel theater voor kids.

15 juli viert Museum De Lakenhal in Leiden Rembrandts verjaardag. Met gratis toegang voor iedereen en met kindercollege, familierondleidingen, workshops en voorlezen tussen de kunst. => meer Leiden.

15 juli is het Wereldfestival in Diemen. 10 juli is de Wereldmarkt.

15 juli – 6 augustus is het Kwaku Festival, een multicultureel festival in Amsterdam-Zuidoost. Met onder meer muziek, eten en voetbal. => meer Amsterdam.

Op 22 juli start de zomervakantie in de regio Noord

21 – 23 juli is de Wonderfeel op buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland. Een festival voor klassieke muziek, met kinderactiviteiten.

Op 22 en 23 juli is kindertheaterfestival de Sprookjestuinen van Drenthe in Havelte en Uffelte.

22 en 23 juli is het Oergezellig festival in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Met muziek, silent disco, print-je-pannenkoek en van poppentheater. => meer over het Zuiderzeemuseum.

22 juli – 22 augustus is Wij bouwen de toekomst in Harderwijk. Dit pop-up themapark laat kinderen beroepen in de bouwsector ervaren.

23 juli is C’est la vie in Emmen. Met muziek, straattheater, braderie, vlooienmarkt en kermis.

25 – 30 juli is het Bruis Totaalfestival in Bladel. Met theater, muziek, eten en voor kinderen een speciaal programma.

27 – 30 juli is Landjuweel op Ruigoord. Bij dit festival zijn er theater, poëzie, beeldende kunst, films, muziek, dans, workshops, eten en drinken en een beeldenroute. Er is een kinderprogramma en een camping.

28 juli – 13 augustus is de Parade in Utrecht. Overdag is er een kinderprogramma. => meer Utrecht.

Naar de bioscoop met kinderen in juli

Vanaf juli draait er een indrukwekkende film in de bioscoop. Kiddo is een roadmovie over een bijzondere moeder en haar elfjarige dochter. Moeder Karina heeft een carrière in Hollywood en doet haar eigen stunts, althans dat zegt ze. Dochter Lu woont in een pleeggezin. Dan haalt haar moeder haar opeens op voor een spannende roadtrip naar haar oma in Polen. Tijdens deze trip sleept Karina Lu mee in haar Bonnie & Clyde fantasie. Een film die aanleiding is voor mooie gesprekken, hier vertellen we er meer over.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Kiddo is een roadmovie van een bijzondere moeder en haar elfjarige dochter.

Zomervakantie uitjes voor alle leeftijden

Op zoek naar uitjes voor alle leeftijden? Bezoek aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen, eventueel in combinatie met Legoland Discovery Centre. Maak een rondvaart over de Amsterdamse grachten met Lovers. Of een dagje pretpark bij de Efteling, bij Duinrell, bij Plopsa of bij Slagharen, bij de meeste parken kun je blijven slapen. Ook leuk: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs.

Uitjes voor jonge kinderen in de zomervakantie

Op zoek naar iets leuks met jonge kinderen? Ga dieren bekijken bij Ouwehands Dierenpark of bij de Beekse Bergen (bekijk ook onze review). Of ga vliegtuigen kijken bij Aviodrome (bekijk ook onze review). Bekijk al onze uitjes tips voor jonge kinderen.

Uitjes voor tieners in de zomervakantie

Op zoek naar iets leuks met tieners? Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, in verschillende steden in Nederland en België. Escape Tours zijn interactieve games, daarbij gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad.

AMAZE van ID&T in Amsterdam is een reis langs licht- en geluidsshows (bekijk onze review). Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt. Bij wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam kun je selfies maken met beelden van sterren. The Amsterdam Dungeon is spannende interactieve tour, met shows waar je word meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis.

Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen. In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Willen je tieners hun energie kwijt, dan zijn JumpSquare en Jump XL leuk. Bekijk al onze uitjes tips voor tieners.

Nog meer zomervakantie activiteiten voor kinderen en tieners

In Woerden kun je vanaf deze zomer een puzzeltocht doen: Verover Woerden als een Romein.

House of Bird in het Diemerbos in Diemen heeft haar Birdroute vernieuwd. Je kunt de route gratis doen via de Izi Travel app, maar je kunt ook een Birdroute knapzak kopen. => meer over House of Bird.

Musea in de zomervakantie

Het Dordrechts Museum heeft deze vakantie leuke activiteiten voor kinderen en tieners. Zo is er bij de tentoonstelling over Jan Veth nu een portretstudio, waar je een zelfportret kunt tekenen. Daarnaast kun je bij de tijdelijke tentoonstelling A Room with a view, een aantal keer per week zelf aan de slag met de kunstenaars. Maar ook vaste collectie en activiteiten zijn een aanrader voor kinderen van tekenen en van geschiedenis houden!

Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Ook hebben ze een museumdobbelspel en een tekengids. Wij geven je alvast een voorproefje.

Tot 3 september zijn bij Aviodrome in Lelystad de Straaljagerweken. Bovendien komen er onder de noemer Zomer Fly-ins bijzondere vliegtuigen langs. => meer over Aviodrome.

Het Teylers Museum in Haarlem heeft deze zomer heel veel activiteiten. Workshops, speurtochten en rondleiding in het thema knutselen, wetenschap of kunst.

In de zomervakantie organiseert Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg allerlei extra activiteiten. Onder andere Minecraft workshops. => meer over Geofort Herwijnen.

Villa Zebra heeft deze zomer creatieve programma’s en workshops aan voor kinderen tussen 2 en 12 jaar. => meer Villa Zebra.

Deze zomervakantie heeft het Rijksmuseum voor kinderen en families de Missie Meesterwerk. Daarin doe je onderzoek alsof je een expert bent van het Rijksmuseum. Je gebruikt dezelfde technieken en apparaten als de medewerkers bij hun onderzoek, zoals verfonderzoek, jaarringenonderzoek en röntgenscans.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Deze zomervakantie heeft het Rijksmuseum voor kinderen en families de Missie Meesterwerk. Daarin doe je onderzoek alsof je een expert bent van het Rijksmuseum. Je gebruikt dezelfde technieken en apparaten als de medewerkers bij hun onderzoek, zoals verfonderzoek, jaarringenonderzoek en röntgenscans.

In de zomervakantie is het Zomerkasteel in het Muiderslot in Muiden. Met een tuinsafari en een ridderweekend. => meer over het Muiderslot.

Op een aantal dagen juli en augustus zijn altijd de Prinsen en Prinsessendagen in Paleis het Loo. Kinderen mogen dan verkleed komen en kunnen zich laten schminken.

De kastelen van het Geldersch Landschap & Kastelen organiseren deze zomer van alles. Zo heeft Kasteel Doorwerth speurtochten en een Escaperoute vanaf 8 jaar. En zijn er de de Kids-Zomerweken op kasteel Hernen.


Augustus – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in augustus? Ook in augustus staan er weer allerlei leuke festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. 

Tot 13 augustus is de Parade in Utrecht. Overdag is er een kinderprogramma. => meer Utrecht.

Tot en met 19 augustus is het Berlijnplein in Utrecht de Stadscamping RAUM. Een grote en kunstzinnige speelplaats voor jong en oud.

Tot 3 september zijn bij Aviodrome in Lelystad de Straaljagerweken. Bovendien komen er onder de noemer Zomer Fly-ins bijzondere vliegtuigen langs. => meer over Aviodrome.

3 – 6 augustus is fantasy festival Castlefest in op Kasteel Keukenhof in Lisse.

4 – 20 is het Zomerterras in Vlaardingen, met openlucht podiumkunsten.

7 – 11 augustus kunnen kids in Ouwehands Dierenpark in Rhenen naar Sterrins Zomer Dagkamp. Ecologe en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge leert kids meer over de dieren in het dierenpark op een bijzondere manier.

11 – 13 augustus is het Festival der Zoet in Apeldoorn, vol zoetigheid.

11 – 20 augustus is het (Junior) Grachtenfestival in Amsterdam. Met klassieke muziek voor kids.

16 – 20 augustus is Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Lekker eten, muziek, markt en inspiratie op een mooie plek.

18 en 19 augustus is Wonder Weekend in Plantentuin Meise bij Brussel in België. Het is een bijzonder festival voor het hele gezin, met theater, dans, muziek, boeken en meer.

19 augustus is Oogstappels Festival in een biologische appelboomgaard in Boekel. Met muziek, hutten bouwen, struinmarkt, lezingen over ouderschap en natuurlijk leven en vega(n) eten.

17 – 20 augustus is de Sonsbeek Theater Avenue in Arnhem. Een festival met theater, dans, muziek en cabaret. => bekijk ook het Watermuseum in Arnhem.

17 – 20 augustus is circus festival Circusbende in het Erasmuspark in Amsterdam. => meer Amsterdam West.

20 augustus is de Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam. Met onder andere een interactief wiegenliedjesconcert en kids kunnen schilderen op ezeltjes. => meer Rotterdam.

21 augustus starten de scholen in de regio Midden

18 augustus – 3 september is de Parade in Amsterdam. Overdag is er een kinderprogramma. => meer Amsterdam.

23 augustus – 2 september is filmfestival Pluk de nacht in Amsterdam. Op een aantal dagen is er een programma voor kids en tieners.

27 augustus is de Brabantsedag. Een grote theaterparade in Heeze bij Eindhoven.

27 augustus is Leidsche Rijn Festival in Utrecht. Met theatervoorstellingen voor kinderen.

28 augustus starten de scholen in de regio Zuid

Kijk bij september voor het laatste weekend van de zomervakantie van de regio Noord.

Tot 2 september zijn de Zoomeravonden in dierentuin Artis, we zijn eindelijk eens geweest. Dit keer in het teken van Planetary Health: een gezonde toekomst van de aarde en al haar bewoners. Naast livemuziek, picknicken en kinderroute, is er een blotevoetenpad, eetbare tuin, een rondleiding door medewerkers, film in het planetarium en meer. => meer over Artis.

Zoomeravonden in Artis Amsterdam: leuk zomervakantie uitje. Iedere zomervakantie zijn in dierentuin Artis in Amsterdam de Zoomeravonden, een leuk uitje met kinderen. Met picknick, livemuziek en meer.

September – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in september? In september is de zomer nog niet afgelopen, dus er staan nog een leuke festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. 

In september en oktober kun je op veel plekken zelf appels en ander fruit plukken.

Tot 3 september zijn bij Aviodrome in Lelystad de Straaljagerweken. Bovendien komen er onder de noemer Zomer Fly-ins bijzondere vliegtuigen langs. => meer over Aviodrome.

31 augustus – 3 september is Into The Great Wide Open op Vlieland. Dit festival heeft muziek, beeldende kunst, film en kinderactiviteiten.

31 augustus – 3 september is Circusbende in Amsterdam. => meer Amsterdam.

1 en 2 september is het theaterfestival Bosjesfestival in Hilversum. Op zaterdag zijn de Kinderbosjes.

1 – 3 september is Proefpark Haarlem in het Kenaupark. Er zijn ook activiteiten voor kinderen.

1 – 3 september zijn de Wereldhavendagen in Rotterdam. => meer Rotterdam.

1 – 30 september zijn de Dino weken in De Julianatoren in Apeldoorn. => meer over de Julianatoren.

2 en 3 september is Kids @ the park in Hengelo. Er zijn spelletjes, attracties, muziek, theater, terras en een speeltuin.

2 – 10 september is het Forten Festival op verschillende plaatsen. Met muziek, openluchtfilms, rondleidingen en nog veel meer.

4 september starten de scholen in de regio Noord

7 – 17 september is Cirque du Soleil in Nederland met zijn nieuwe productie OVO. We mochten naar de première en wauw, wat een show! Super energiek en acrobatisch, maar ook met een prachtig kleurrijk verhaal. Het is een blik in een dag in het leven van insecten, een ode aan de biodiversiteit.

De ene na de andere insectensoort komt langs. We namen zoonlief en een vriendje mee, beide 11 jaar. Ze zagen iedere keer meteen welk insect langs kwam. Ondertussen waren ze enorm onder de indruk van de acrobatiek. De trampoline vonden ze het allertofste, die willen ze nu natuurlijk nadoen 😅

OVO van Cirque du Soleil heeft in totaal 12 shows in Nederland. Van 7 – 10 september in de ZIGGO Dome in Amsterdam. En van 14 – 17 september in AHOY in Rotterdam. We deelden op Instagram een video verslag, waarmee je een indruk krijgt.

7 – 17 september is in Amsterdam het Nederlands Theaterfestival Jong. Daarbij zijn de beste voorstellingen voor kinderen van het afgelopen seizoen nog één keer te zien. => meer Amsterdam.

9 september is het Kinderfestival in de Hortus Haren. Met yoga, theater, muziek, knutselen en lekker eten.

10 september is familiefestival Hembrug Happening in Zaandam.

8 – 10 september is Surfana Festival bij camping De Lakens in Bloemendaal. Met optredens en creatieve, sportieve en zintuiglijke clinics voor kinderen.  

9 en 10 september is festival de Grazende Zwaan in Nieuw Vennep. Het is een theaterfestival op en om de boerderij.

9 en 10 september is Open Monumentendag. In heel Nederland kun je binnenkijken in monumenten en vaak worden er activiteiten georganiseerd.

11 – 17 september zijn de Hortus oogstdagen in de Hortus in Amsterdam. Met tekenworkshops, aanbod van biologische planten, bollen en zaden en een verhalenverteller. => meer over de Hortus.

16 en 17 september is het Tina festival bij Duinrell in Wassenaar. Met optredens en activiteiten.

17 september organiseert Jantje Beton de finale van het NK stoepranden in Den Haag. Je kunt alles over stoepranden lezen op hun site.

Op 21 september begint de herfst

23 en 24 september is de Eindhoven Maker Faire, met allerlei creaties en uitvindingen. Je ontdekt er slimme elektronica, bouwt een raceauto, leert coderen en je kunt energie opwekken, robots bouwen of 3D-printen.

23 en 24 september kun je naar het Ambacht in Beeld Festival in Amsterdam. Er zijn veel leuke dingen voor kinderen, voor wie oude technieken wil leren. => meer Amsterdam.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

Oktober – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in oktober? De zomer is afgelopen, maar er staan in oktober nog heel veel leuke festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. Vooral rond de herfstvakantie wordt er veel georganiseerd. 

Vanaf oktober gaat het Prentenboekjesfestival langs theaters in het hele land, leuk voor peuters en kleuters. Met de voorstellingen Coco kan het! en Dikkie Dik & Ik.

2 – 8 oktober is de Dutch Media Week in Hilversum.

4 – 15 oktober is De Kinderboekenweek. In 2023 is het het thema Bij mij thuis. In boekhandels en bibliotheken zijn leuke evenementen. Ook hebben Villa Zebra in Rotterdam en het Kinderboekenmuseum in Den Haag workshops in dit thema.

7 en 8 oktober is het Weekend van de Wetenschap. Op heel veel plekken in Nederland kunnen kinderen kennis maken met de wetenschap.

Vanaf 7 oktober bouwt Museon-Omniversum in Den Haag de Stad van de Toekomst. Tijdens interactieve Minecraft-challenges ben je toekomstontwerper van een duurzame, inclusieve stad. In de herfstvakantie zijn er Minecraft-workshops en shows. => meer Den Haag.

7 – 15 oktober is het TOEN Festival in Nijmegen. Over de geschiedenis onder onze voeten, namelijk letterlijk onder de grond.

14 oktober is 24-uur Hanze in negen Hanzesteden, met allerlei culturele activiteiten. Namelijk in Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle.

H’ART Museum (voorheen Hermitage) in Amsterdam heeft tot mei een tentoonstelling over Julius Caesar. Een aanrader voor oudere kinderen en tieners die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. => meer Amsterdam.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen. Leuke uitjes met peuters, kleuters, kinderen en tieners, gedurende het hele jaar. Zoals het Weekend van de Wetenschap.

Agenda festivals en uitjes voor kinderen in de herfstvakantie

In de herfstvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen. => alle kindvriendelijke musea.

Nog tot het einde van de herfstvakantie kun je op veel plekken zelf appels en ander fruit plukken.

De kastelen van het Geldersch Landschap & Kastelen organiseren deze herfstvakantie allerlei activiteiten voor kinderen. Zo kunnen kids op Huis Verwolde op stap met een knapzak en is er een natuurexpeditie. Op kasteel Cannenburch is een speurtocht en een Herfstpracht markt.

Weet je dat de Efteling prachtig is in de herfst? Aan het einde van de dag is er de show Aquanatura, een prachtige watershow. Het is het mooiste om dat te doen als het al half donker is. . => 10 tips voor de Efteling.

13 oktober – 27 januari zijn de Light Nights Treasures of Time in Ouwehands Dierenpark. Als het donker wordt, verschijnen er metershoge verlichte dinosaurussen.

14 – 29 oktober organiseert Oerrr van Natuurmonumenten de Wilde Buitendagen. Op verschillende plekken in Nederland.

16 – 29 oktober is kindermediafestival Cinekid in heel Nederland. Naast films, is er het MediaLab, waar je interactieve kunstinstallaties, apps, games en mediaworkshops kunt ervaren.

Tot en met 5 november is de Dino Discovery bij Duinrell in Wassenaar. Met 25 bewegende dinosaurussen en allerlei activiteiten.

Boerderij in Amsterdam: fruit plukken bij de Fruittuin van West

Van 14 – 22 oktober is de herfstvakantie in de regio Midden en Noord

12 – 29 oktober is de De Grote Schijn in het Kralingse Bos in Rotterdam. => meer Rotterdam.

12 – 22 oktober is het Schemerlicht festival in Nijmegen.

13 – 21 oktober is De Betovering op verschillende locaties in Den Haag. Dit internationaal jeugdkunstfestival is voor kinderen van twee tot twaalf jaar. => meer Den Haag.

14 – 22 oktober is het Sprookjesfestival in Arnhem. Met workshops, films, lezingen, voorlezen, dans, theater en meer. => bekijk ook het Watermuseum in Arnhem.

14 – 29 oktober staat in het Spoorwegmuseum tijdens Techlab XL de techniek van de trein centraal. 18 – 24 oktober is LEGO World in Utrecht. => meer over het Spoorwegmuseum en meer over Utrecht.

18 – 25 oktober is de Nationale Kinder Theater Week in heel Nederland.

17 – 20 oktober is de Muizenjacht op Slot Zuylen bij Utrecht. Met een muizenspeurtocht, verhalen, muziek, pannenkoek, drankje en cadeautje.

20 – 22 oktober is Creative Life in Utrecht. Je kunt hier creatieve workshops doen en shoppen. Niet speciaal voor kids, maar wel een leuk uitje om samen te doen met creatieve tieners. => meer Utrecht.

21 en 22 oktober zijn de familiedagen in het Dordrechts Museum. Met inlooptekenworkshops, dansoptredens, voorlezen en kleurplaten. Ook zijn er de speciale peutertours, kun je je eigen museumbutton maken en is er een reuzenbellenblaas in de museumtuin. Daarnaast is er een speciaal kindermenu in het restaurant Art & Dining. => meer over het Dordrechts Museum.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Op 21 en 22 oktober zijn de familiedagen in het Dordrechts Museum. Met inlooptekenworkshops, dansoptredens, voorlezen en kleurplaten. Ook zijn er de speciale peutertours, kun je je eigen museumbutton maken en is er een reuzenbellenblaas in de museumtuin. Daarnaast is er een speciaal kindermenu in het restaurant Art & Dining.

Van 21 – 29 oktober is de herfstvakantie in de regio Noord

14 – 29 oktober is de Oud Hollandse Kermis in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Met kermisattracties uit de jaren twintig. => meer over het Zuiderzeemuseum.

14 – 29 oktober is Code Cadeau in het Zaans Museum. Met een missie door de Chocoladefabriek van het Zaans Museum. => meer over het Zaans Museum.

14 – 29 oktober zijn de Hoge Veluwe Wilde Weken. Dan staat alles in het nationale park in het teken van wilde dieren.

20 – 29 oktober is het het Krakelingfestival in Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam. => meer Amsterdam.

26 oktober is de Museumnacht Kids in Haarlem. Na sluitingstijd is er een speciaal programma in musea.

28 en 29 oktober zijn de pompoen snijden bij Puur van ’t Land in Bunnik.

In de herfstvakantie kun je pompoenen uithollen bij Pluktuin Amstelveen.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen. Leuke uitjes met peuters, kleuters, kinderen en tieners, gedurende het hele jaar.

Nog meer leuke activiteiten in de herfstvakantie

Op zoek naar uitjes voor alle leeftijden? Bezoek aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen, eventueel in combinatie met Legoland Discovery Centre. Maak een rondvaart over de Amsterdamse grachten met Lovers. Of een dagje pretpark bij de Efteling, bij Duinrell, bij Plopsa of bij Slagharen, bij de meeste parken kun je blijven slapen. Ook leuk: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs.

Uitjes voor jonge kinderen in de herfstvakantie

Op zoek naar iets leuks met jonge kinderen? Ga dieren bekijken bij Ouwehands Dierenpark of bij de Beekse Bergen (bekijk ook onze review). Of ga vliegtuigen kijken bij Aviodrome (bekijk ook onze review). Bekijk al onze uitjes tips voor jonge kinderen.

Uitjes voor tieners in de herfstvakantie

Op zoek naar iets leuks met tieners? Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, in verschillende steden in Nederland en België. Escape Tours zijn interactieve games, daarbij gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad.

AMAZE van ID&T in Amsterdam is een reis langs licht- en geluidsshows (bekijk onze review). Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt. Bij wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam kun je selfies maken met beelden van sterren. The Amsterdam Dungeon is spannende interactieve tour, met shows waar je wordt meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis.

Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen. In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Willen je tieners hun energie kwijt, dan zijn JumpSquare en Jump XL leuk. Bekijk al onze uitjes tips voor tieners.

Halloween is op 31 oktober en er wordt van alles georganiseerd

Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes.

Ook in sommige Nederlandse steden worden activiteiten georganiseerd. Vaak zijn het Amerikaanse expats die wat leuks organiseren met Halloween.

The Amsterdam Dungeon wordt in oktober the home of Halloween. Met extra enge interactieve tours, waarin je zelf een rol speelt. In verschillende shows word je meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis van Amsterdam. Met heksenjagers, brandstapels en meer.

7 – 29 oktober is Halloween in Slagharen. Voor families met jongere kids is er het dagprogramma. Tijdens sommige avonden zijn er extra spannende avondopenstellingen voor 14-plussers.

In oktober staat De Julianatoren in Apeldoorn staat in het teken van Halloween. => meer over de Julianatoren.

Halloween

November – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in november? In november staan er allerlei festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda, veel in het teken van Sinterklaas, maar niet allemaal. 

Tot en met 5 november is de Dino Discovery bij Duinrell in Wassenaar. Met 25 bewegende dinosaurussen en allerlei activiteiten. Van november tot en met maart is ook Rides by Lights. Op zaterdagavonden is het park mooi verlicht. => meer Den Haag.

1 – 5 november is de beurs Kreadoe in Utrecht. Met heel veel creatieve inspiratie en workshops. => meer Utrecht.

Tot en met 27 januari zijn de Light Nights Treasures of Time in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Als het donker wordt, verschijnen er metershoge verlichte dinosaurussen.

3 en 4 november is de Natuurwerkdag op verschillende plekken in Nederland. Er staat bij welke locaties geschikt zijn voor kinderen.

4 november is de Museumnacht Amsterdam in heel de stad. => meer Amsterdam.

4 en 5 november is het Spellenspektakel in de Jaarbeurs Utrecht. Met heel veel bordspellen, speldemonstraties en spelcompetities. => meer Utrecht.

12 november is de Astronautendag met André Kuipers in Artis in Amsterdam. => meer over Artis.

13 november – 4 februari is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland. => 10 tips voor de Efteling.

16 – 19 november is kunstbeurs UNFAIR23 in Amsterdam. Met in het weekend gratis workshops door kunstenaars voor kinderen van 6-12 jaar. => meer Amsterdam.

11 november is Sint Maarten

Op 11 november knutselen kinderen een lampion voor Sint Maarten en gaan ermee langs de deuren.

  • Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling lampions voor grote en kleine kinderen.
  • In mijn blog met Sint Maarten tips vind je liedjes en andere ideeën om het extra leuk te maken.
  • Zoek je wat lekkers voor Sint Maarten? Bekijk dan mijn tips voor voorverpakt snoep, met zo veel mogelijk duurzame keuzes.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen. Leuke uitjes met peuters, kleuters, kinderen en tieners, gedurende het hele jaar.

18 november 2023 komt Sinterklaas naar Nederland

We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas en de Pieten. Dit jaar is de landelijke intocht van Sinterklaas op zaterdag 18 november 2023 in Gorinchem. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen maakte ik een lijstje met nog veel meer leuke Sinterklaasintochten.

Voorafgaand aan de intocht start op 13 november het Sinterklaas journaal bij NPO ZAPP.

Ben je alvast op zoek naar leuke cadeau ideeën voor Sinterklaas of kerst? Bekijk dan onze cadeau tips voor alle leeftijden.

In november en december hebben de kids altijd behoefte aan overzicht. Is het al bijna Sint Maarten, komt Sinterklaas al, wanneer is pakjesavond, begint de kerstvakantie al bijna en wanneer zijn de kerstdagen? Daarom heb ik weer een feestdagenkalender gemaakt, die kun je gratis downloaden.

Feestdagenkalender voor Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. Onze kids zijn gek op de feestdagen, maar ze worden er ook wel onrustig van. Want wanneer zijn al die feestdagen in november en december 2022 nou precies? En oh ja, wanneer ben ik jarig en wanneer begint de kerstvakantie? Tijd voor een beetje overzicht dus voor de kids en voor onszelf. Ik maakte een feestdagenkalender voor Sint Maarten, de Sinterklaas intocht, pakjesavond, Kerst en Oud en Nieuw.

De weken na de intocht zijn vol Sinterklaas activiteiten

In allerlei steden kun je op bezoek bij het Huis van Sinterklaas of het Pietenhuis. Bijvoorbeeld in Utrecht en in Weert.

Het Zaans Museum heeft rond Sinterklaas een Chocolade- en Speculaasfabriek. => meer over het Zaans Museum.

Ook kun je de Pakjesboot bezoeken. Daarnaast wordt de Museumstoomtram in Hoorn de Pieten Express. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek maakt een reis met Sinterklaas.

Veel kastelen ontvangen Sinterklaas. Zo is er Sinterland bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Ook strijkt Sinterklaas neer in het Muiderslot in Muiden. => meer over het Muiderslot.

Slot Assumburg in Heemskerk verandert in het Grote Sinterklaashuis. Kinderen kunnen hier ervaren hoe het is om in Sinterklaastijd tussen de Pieten te zitten. Er zijn allerlei themakamers, muziek en een speurtocht en je kunt hier zelfs logeren.

Aviodrome in Lelystad verandert in SintAIRklaas. Kids kunnen de Sint helpen om cadeautjes per vliegtuig te vervoeren. => meer over Aviodrome.

In een aantal weekenden in november en december is het Landgoed van Sinterklaas bij Duinrell in Wassenaar.

Ook verandert het buitenmuseum Zuiderzeemuseum in een heus Pietendorp. => meer over het Zuiderzeemuseum.

Verder komt Sinterklaas naar het Archeon in Alphen aan den Rijn. Het heet dan de Stad van Sinterklaas. => meer over Archeon.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar. Natuurlijk ook voor Sinterklaas.

Weekendje weg met Sinterklaas

Eind november en begin december staan veel Landal parken in het teken van Sinterklaas. Een leuke plek om pakjesavond te vieren met de familie! => bekijk ook onze reviews van verschillende Landal parken.

Ook kun je het Sinterklaasweekend vieren bij vakantiepark Dierenbos in Brabant. => meer over vakantiepark Dierenbos.

Daarnaast heeft vakantiepark Molke in Overijssel een Sinterklaasweekend. Met pietenactiviteiten, een pietenontbijt, het Sinterklaashuis en een bezoek van de Sint en zijn pieten.

Ook heeft een aantal Fletcher hotels een Sinterklaas arrangement. Met onder andere een Sinterklaas show en schoen zetten.

Kindertheater en kinderfilms

De voorstelling 1000+1 nacht van de Toneelmakerij gaat langs de theaters. Layla ligt na een ongeluk in het ziekenhuis. Ze wordt in slaap gehouden, om te kunnen herstellen. Haar vader Ersin vertelt haar verhalen uit de Duizend-en-één-nacht vertellingen. Dat doet hij zo mooi, dat ook het ziekenhuispersoneel meeluistert. Layla beleeft de verhalen in haar dromen. Zo speelt Layla de rol van een djinn prinses. Samen zorgen vader Ersin en het ziekenhuispersoneel dat Layla herstelt. Deze muzikale familievoorstelling is voor kinderen vanaf 8 jaar.

We mochten naar de première in Internationaal Theater Amsterdam, ik ging met mijn zusje en onze twee meiden van 9 jaar. Ze vonden de voorstelling prachtig, grappig, spannend en indrukwekkend. De zoon van bijna 12 jaar van een vriendin was er toevallig ook, hij was ook enthousiast. Hij zei dat de Djinns wat weghebben van Startroopers, wellicht waren die ook geïnspireerd op 1000+1 nachten. Wij vonden de voorstelling ook prachtig, een aanrader dus!

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Zoals leuke culturele uitjes en museum tips. Zo heeft De Toneelmakerij weer een nieuwe voorstelling: 1000+1 nacht.

Nog een aanrader: de Noorse (Nederlandstalige) film Dancing Queen, over de onzekere Mina. Als Youtuber E.D.Win bij haar in de klas komt, is ze meteen verliefd. Ze schrijft zich in voor de dans auditie die hij organiseert. Eén probleem: Mina kan niet dansen. We mochten de film alvast bekijken en vertellen er hier over. Spoiler alert: het is een aanrader!


December – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in december? In december staan er heel veel sfeervolle festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. Veel staat in het teken van de winter en kerst. 

Zoek je Sinterklaas uitjes? Kijk dan nog even bij de maand november.

Begin december kun je op veel plekken je eigen kerstboom uitgraven of afzagen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Staatsbosbeheer of van Natuurmonumenten.

8 december is het Science Spektakel bij Nemo in Amsterdam. Een science show op en rond het water van het Oosterdok, met wetenschappelijke experimenten. => meer over Nemo.

Kunstwerk Nobody tijdens het Amsterdam Light Festival bij NEMO

16 en 17 december is het Dickens Festijn in boekenstad Deventer. Bijna 1000 personages uit de boeken van Dickens lopen rond in het oude Bergkwartier. => meer Deventer.

Op een aantal dagen in december wordt de Museumstoomtram in Hoorn de Kerst Express.

Tot en met 27 januari zijn de Light Nights Treasures of Time in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Als het donker wordt, verschijnen er metershoge verlichte dinosaurussen.

Tot en met 4 februari is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland. => 10 tips voor de Efteling.

16 december – 21 januari is World of Dinos in Utrecht. => meer Utrecht.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

Schaatsbanen en nog meer ijs

Tot 25 januari kun je schaatsen, spelletjes doen en lekker eten aan zee bij Winter Wonderland in Noordwijk. => meer over Winter Wonderland.

Tot en met 7 januari is Magisch Winter Hans en Grietje in Zeewolde. Met kunststof schaatsbaan en winterterras. => meer Hans en Grietje.

Tot en met 11 februari is het Cool event Schevingen, met overdekte schaatsbaan. => meer Den Haag.

15 december – 11 januari is IJburg on Ice in Amsterdam. Een schaatsbaan aan het strand. Het is in een tent, dus overdekt.

16 december – 25 februari is het IJsbeelden Festival in Zwolle. Dit festival kan in de kerstvakantie erg druk zijn. => meer Zwolle.

16 december – 7 januari kun je schaatsen bij het Archeon in Alphen aan de Rijn. Daarnaast zijn er winterse activiteiten. => meer over Archeon

20 december – 14 januari is de Goudse IJsbaan rondom het stadhuis van Gouda.

Tot 14 januari is het Fien en Teun Winterdorp bij Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers. Natuurlijk met schaatsbaan.

2 december – 7 januari is Winter Village in Amstelveen. Met schaatsbaan en winter village bar.

23 december – 7 januari kun je schaatsen in het Spoorwegmuseum bij het Winterstation. => meer over het Spoorwegmuseum.

Tot en met 7 januari is Winter Village in Laren (NH). Er is een ijsbaan met activiteiten als peuter schaatsen en disco schaatsen.

Tot 4 februari is de Winter Garden in Eindhoven. Met schaatsbaan en wintermarkt. => meer Eindhoven

Tot en met 25 februari kun je in Plaswijckpark in Rotterdam met pinguïns over de overdekte schaatsbaan sjezen bij Winterwijck. => meer Rotterdam.

Steck Utrecht heeft een kerstshow en ijsbaantje. => meer Utrecht.

Vanaf 3 januari tot en met de voorjaarsvakantie heeft speeltuin Blik & Burgers in Zeist een schaatsbaantje. Net als House of Bird in Diemen, meer info op Facebook.

De Winter Efteling heeft ook een schaatsbaan. => 10 tips voor de Efteling. En Slagharen heeft zelfs een overdekte ijsbaan.

Bij de kerstmarkten hieronder vind je nog meer schaatsbanen.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Zoals schaatsbanen, kerstmarktem en andere winterse uitjes. Dit is de IJburg on Ice schaatsbaan op strand IJburg bij de Japanner in Amsterdam.

Kerstmarkten en winterse sferen

Tot en met 31 december is Magisch Maastricht Vrijthof. Met kerstmarkt, ijsbaan, reuzenrad, lekkers en heel veel lichtjes.

Tot en met 7 januari zijn in Leiden zijn de Winter Wonder Weken. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, waaronder een drijvende ijsbaan, winter kermis en een drijvende kerstmarkt. => meer Leiden.

Tot en met 7 januari is Winter Wonderland in Zeist. Er is een schaatsbaan, kerstmarkt en springkussen.

2 december – 14 januari beleef je de winter in het Openluchtmuseum in Arnhem. Met lichtjes, rolschaatsen, zweefmolen en wintermarkt.

7 – 23 december is de Royal Christmas Fair in Den Haag, waar je kerst in koninklijke sferen kunt doorbrengen. => meer Den Haag.

16 december – 7 januari is in Museumpark Orientalis van de Heilig Landstichting in Nijmegen het Feest van Licht.

14 – 30 december is het Amsterdamse Winterparadijs. Je kunt er wintersporten, in het reuzenrad, naar de kerstfilm, lekker eten en nog veel meer.

23 december – 3 januari is het Kersthuis Alkmaar in de Grote Kerk. Met lichtjes, kerstbomenbos, kerstkramen, muziek en kerstactiviteiten.

Lichtjesroutes en andere lampjes

Tot en met maart zijn de Rides by Lights winteravonden bij Duinrell in Wassenaar. Op sommige zaterdagen en woensdagen is het park mooi verlicht, gezellig met warme choco of glühwein op het gezellige winterplein.

9 december – 7 januari is Lumina Park bij het Evoluon in Eindhoven. Hier maak je een reis door de tijd langs lichtkunstwerken. Van de Romeinen tot de toekomst. Onze kids wilden met alle kunstwerken op de foto, dus ook leuk voor tieners die graag selfies maken. Je kunt ook eerst naar de tentoonstelling in het Evoluon. Voor beide kun je met korting tickets bestellen via Tripper. In het Evoluon zit een restaurant. Lumina Park is buiten, dus neem mutsen, handschoenen en eventueel een paraplu mee. Bij Evoluon kun je parkeren en je bent er vanaf het station in een kwartiertje met de bus. In mijn Instagram deel ik ook een filmpje. => meer Eindhoven.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

7 december – 7 januari zijn de Lumineuze nachten op Kasteel de Haar bij Utrecht. Je maakt een magische wandeling en ontdekt de geschiedenis via videomapping op het kasteel.

15 – 31 december is Lichtroute Dwaalspoor in Dordrecht.

16 december – 7 januari zijn de Nijmeegse Winterweken. Met onder meer straattheater en een lichtsculpturenroute.

22 – 30 december worden onder de noemer Kleur de stad kindertekeningen op gevels geprojecteerd in 9 Hanzesteden. Namelijk in Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle.

Tot en met 30 maart is Lumen in Utrecht. Kunstwerken werpen een bijzonder licht op de historie, de bewoners, de functie of de symboliek van een bouwwerk. Op Instagram laat ik een paar foto’s zien van een eerdere editie. 8 december – 7 januari worden onder de noemer Kleur de stad kindertekeningen op gevels geprojecteerd. Het leukste is om beide te combineren. In mijn Instagram stories laat ik er wat van zien. => meer Utrecht.

Tot en met 21 januari vind je bij het Amsterdam Light Festival verspreid over de grachten allerlei lichtkunstwerken. Je kunt een boottocht boeken via Lovers Amsterdam of via Get Your Guide of de wandeling maken. => meer Amsterdam.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

23 december 2023 – 7 januari 2024 is de kerstvakantie

Wat te doen met kinderen in de kerstvakantie 2023? Veel van de uitjes hierboven gaan ook nog door in de kerstvakantie.

16 december – 8 januari is Sprookjeswinterland in Sprookjeswonderland in Enkhuizen (niet alle dagen). => meer over Sprookjeswonderland.

28 – 30 december is het Roald Dahl Festival in Groningen. Met films, goochelshows, workshops en meer.

Tot en met 7 januari zijn in Madurodam Winterweken. Dan is het park een aantal avonden open. In het donker met alle lichtjes is het park sprookjesachtig verlicht. => meer over Madurodam.

Benieuwd hoe de Tweede Kamer werkt? Dan kun je een (familie)rondleiding doen bij ProDemos in Den Haag. => meer Den Haag.

Museum met kinderen in de kerstvakantie

In de kerstvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen. => alle kindvriendelijke musea.

14 december – 14 januari heeft Museum Catharijneconvent gratis de kerststal. Met zeshonderd 18e eeuwse kerststalfiguren. => meer Utrecht.

In de kerstvakantie zijn er in het Rembrandthuis in Amsterdam extra activiteiten. Speuren met Rembrandts hond, leren hoe je verf maakt en of een etsworkshop doen. => meer Amsterdam.

16 december – 7 januari is Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Met ieder jaar een ander waargebeurd verhaal in licht, beeld en geluid. Met binnen en buiten leuke dingen, ideaal in de kerstvakantie. => meer over het Zuiderzeemuseum.

In de kerstvakantie organiseert Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg allerlei extra activiteiten. Zo zijn er in dit fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie leuke Minecraft workshops. => meer over Geofort Herwijnen.

In de kerstvakantie heeft het Dordrechts Museum een familieliefdestour, je kunt een nieuwjaarswens schrijven en eigen kunst maken in een workshop. => meer over het Dordrechts Museum.

In de kerstvakantie is er Muizenjacht op Slot Zuylen bij Utrecht. Met speurtocht, verhalen, muziek, pannenkoek, drankje en cadeautje.

In de kerstvakantie organiseren de kastelen van het Geldersch Landschap & Kastelen van alles. Zo heeft Kasteel Doorwerth bij Arnhem allerlei activiteiten voor kinderen, zoals een escape route, toverkunsten en een ridderproef. 4 – 7 is het Knutselkasteel in Kasteel Hernen.

24 december – 8 januari organiseert het Muiderslot van alles voor de kerstvakantie. Zo kun je meebouwen aan een LEGO Winterkasteel en leer je hoe een kasteel in de winter vroeger was. => meer over het Muiderslot.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Zoals de Madurodam Winterweken in Den Haag.

In de bioscoop en op televisie in de kerstvakantie

22 december – 6 januari is de Buitenbios im Schnee bij de Verkadefabriek. Met (kinder)films in de buitenlucht.

Er is dit jaar een heerlijke winterfilm in de bioscoop: Wonka. Over Willy Wonka uit Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Deze film speelt voor hij zijn chocoladefabriek opende. De jonge chocolatier Willy is klaar om de wereld te veroveren, maar dat gaat bepaald niet vanzelf. We zagen de film in de bios, een aanrader. Lees hier meer over Wonka.

De film Wonka (6 jaar en ouder) gaat over Willy Wonka, uit Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Deze film speelt voor hij zijn chocoladefabriek opende. De jonge creatieve chocolatier Willy is klaar om de wereld te veroveren.

Er is nog een kerstfilm in de bioscoop: Teddy’s Kerstfeest. Over vriendschap en de ware betekenis van kerst. Maria ziet op de winterkermis een hele mooie teddybeer, die ze graag wil winnen. Dat lijkt te lukken, maar de beer blijkt te leven en steekt er een stokje voor. Teddy de beer wordt door iemand anders meegenomen. Maar dan krijgt Teddy spijt… Teddy’s Kerstfeest draait vanaf 13 december 2023 in de bioscoop. Lees meer over deze en andere kerstfilms.

In het theater in de kerstvakantie

De voorstelling 1000+1 nacht van de Toneelmakerij gaat ook in de kerstvakantie langs de theaters. Een moderne versie van de verhalen uit de Duizend-en-één-nacht vertellingen. Ik vertel er hier meer over.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Zoals leuke culturele uitjes en museum tips. Zo heeft De Toneelmakerij weer een nieuwe voorstelling: 1000+1 nacht.

Nog meer leuke activiteiten in de kerstvakantie

Op zoek naar uitjes voor alle leeftijden? Bezoek aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen, eventueel in combinatie met Legoland Discovery Centre. Maak een rondvaart over de Amsterdamse grachten met Lovers. Of een dagje pretpark bij de Efteling, bij Duinrell, bij Plopsa of bij Slagharen, bij de meeste parken kun je blijven slapen. Ook leuk: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs.

Uitjes voor jonge kinderen in de kerstvakantie

Op zoek naar iets leuks met jonge kinderen? Ga dieren bekijken bij Ouwehands Dierenpark of bij de Beekse Bergen (bekijk ook onze review). Of ga vliegtuigen kijken bij Aviodrome (bekijk ook onze review). Bekijk al onze uitjes tips voor jonge kinderen.

Uitjes voor tieners in de kerstvakantie

Op zoek naar iets leuks met tieners? Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, in verschillende steden in Nederland en België. Escape Tours zijn interactieve games, daarbij gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad.

AMAZE van ID&T in Amsterdam is een reis langs licht- en geluidsshows (bekijk onze review). Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt. Bij wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam kun je selfies maken met beelden van sterren. The Amsterdam Dungeon is spannende interactieve tour, met shows waar je wordt meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis.

Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen. In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Willen je tieners hun energie kwijt, dan zijn JumpSquare en Jump XL leuk. Of bekijk al onze uitjes tips voor tieners.

Nachtje, weekendje of weekje weg in de kerstvakantie

Willen jullie deze kerstvakantie even weg? Ik verzamelde 10 fijne bestemmingen voor de kerstvakantie. Vakantieparken, huisjes, hotels en hostels. Sommige idyllische vakantiebestemmingen in de middle of nowhere, andere juist met veel faciliteiten.

Of kijk bij de parken van Landal, van Europarcs, van Roompot, van Topparken of van RCN. Op veel van deze parken zijn veel leuke activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie. Wil je juist op een rustige plek zitten, kijk dan eens bij Natuurhuisje. De keten Stayokay zit zowel in steden als in de natuur en heeft vaak familiekamers.

Uitjes met kerst

Wat te doen met kerst? Zoek je een uitje voor eerste kerstdag of tweede kerstdag? Het is heerlijk om voor of na een drukke kerstdag te gaan wandelen met de kinderen. Hierboven vind je leuke lichtjesroutes, veel daarvan kun je ook met kerst doen. Daarnaast zijn veel van de tijdelijke schaatsbanen hierboven open. Ook zijn sommige restaurants geopend.

Wat te doen met Oud en nieuw?

Zoek je inspiratie om wat leuks te knutselen voor Oud en Nieuw? Of ben je op zoek naar lekkere recepten? Kijk dan even naar onze recepten en knutsel ideeën voor Oud en Nieuw.

Met oud en nieuw kun je op verschillende vakantieparken vuurwerkvrij verblijven. Heel fijn met kleintjes of huisdieren. Dat kan bijvoorbeeld bij deze parken van Landal, van Europarcs, van RCN en van Topparken.

Op 1 januari is op heel veel plekken in Nederland een Nieuwjaarsduik. Je kunt natuurlijk zelf mee doen… of aanmoedigen 😉

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen. Leuke uitjes met peuters, kleuters, kinderen en tieners, gedurende het hele jaar.

Januari – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in januari? In januari staan er relatief weinig festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. Toch zijn er leuke uitjes voor kinderen en tieners in januari. 

Kijk voor de hele kerstvakantie bij de maand december.

11 – 14 januari is in Eindhoven het Nederlands Silent Film Festival. Met stille films die geen geluid hebben, maar wel live muziekbegeleiding. Voor kids is er Peter Pan.

Tot 14 januari beleef je de winter in het Openluchtmuseum in Arnhem. Met feestelijk verlicht museumpark, schaatsbaan en bijzondere winterverhalen.

20 januari is het NK Mens Erger Je Niet! in Emmeloord. Iedereen kan zich aanmelden.

20 januari is de uitzending van de Zapp Awards op NPO3.

Tot en met 21 januari vind je bij het Amsterdam Light Festival verspreid over de grachten allerlei lichtkunstwerken. Je kunt een boottocht boeken via Lovers Amsterdam of Get Your Guide of de wandeling maken. => meer Amsterdam.

Tot en met 21 januari is World of Dinos in Utrecht. => meer Utrecht.

Tot en met 24 februari zijn de Light Nights Treasures of Time in Ouwehands Dierenpark. Als het donker wordt, verschijnen er metershoge verlichte dinosaurussen.

Tot en met 4 februari is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland.

Tot en met 25 februari is het IJsbeelden Festival in Zwolle. => meer Zwolle.

Tot en met maart zijn de Rides by Lights winteravonden bij Duinrell in Wassenaar. Op sommige zaterdagen en woensdagen is het park mooi verlicht, gezellig met warme choco of glühwein op het gezellige winterplein.

Tot en met 30 maart is Lumen in Utrecht. Kunstwerken werpen een bijzonder licht op de historie, de bewoners, de functie of de symboliek van een bouwwerk. Op Instagram laat ik een paar foto’s zien van een eerdere editie. => meer Utrecht.

Schaatsbanen enzo

Tot 11 januari is IJburg on Ice in Amsterdam. Een schaatsbaan aan het strand.

Tot 14 januari is het Fien en Teun Winterdorp bij Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers. Natuurlijk met schaatsbaan.

Tot 14 januari is de Goudse IJsbaan rondom het stadhuis van Gouda.

Tot en met 25 januari kun je schaatsen, spelletjes doen en lekker eten aan zee bij Winter Wonderland in Noordwijk. => meer over Winter Wonderland.

Tot 4 februari is de Winter Garden in Eindhoven. Met schaatsbaan en wintermarkt. => meer Eindhoven.

Tot en met 11 februari is het Cool event Schevingen, met overdekte schaatsbaan. => meer Den Haag.

Tot en met 25 februari kun je in Plaswijckpark in Rotterdam met pinguïns over de overdekte schaatsbaan sjezen bij Winterwijck. => meer Rotterdam.

Tot en met de voorjaarsvakantie heeft speeltuin Blik & Burgers in Zeist een schaatsbaantje.

En tot en met 28 februari heeft House of Bird in Diemen een ijsbaantje, meer info op Facebook.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen

Februari – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in februari? In februari staan er nog niet zo veel festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda. Gelukkig wordt er rond de voorjaarsvakantie wel van alles georganiseerd. 

Tot en met 4 februari is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland. => 10 tips voor de Efteling.

10 – 25 februari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd in Rotterdam. => meer Rotterdam.

Vanaf 10 februari heeft De Toneelmakerij een nieuwe voorstelling voor kinderen. Rijnreisje is een muzikale voorstelling over twee zalmen die zwemmen in de Rijn om stroomopwaarts in Zwitserland te gaan paaien.

Tot en met 24 februari zijn de Light Nights Treasures of Time in Ouwehands Dierenpark. Als het donker wordt, verschijnen er metershoge verlichte dinosaurussen.

Tot en met 25 februari is het IJsbeelden Festival in Zwolle. => meer Zwolle.

Tot en met maart zijn de Rides by Lights winteravonden bij Duinrell in Wassenaar. Op sommige zaterdagen en woensdagen is het park mooi verlicht, gezellig met warme choco of glühwein op het gezellige winterplein.

Tot en met 30 maart is lichtjesroute Lumen in Utrecht. Kunstwerken werpen een bijzonder licht op de historie, de bewoners, de functie of de symboliek van een bouwwerk. Waar lichtjes routes vaak grote lichtkunstwerken hebben, zijn dit vaak subtielere lichtinstallaties. Wij vonden het een erg leuke manier om in de avond Utrecht te ontdekken. Op Instagram laat ik nog een paar foto’s zien van een eerdere editie. => meer Utrecht.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

Schaatsbanen enzo

Tot en met 11 februari is het Cool event Schevingen, met overdekte schaatsbaan. => meer Den Haag.

10 – 25 februari is schaatsbaan het Glijfestijn in het Olympisch Stadion in Amsterdam. => meer Amsterdam.

Tot en met 25 februari kun je in Plaswijckpark in Rotterdam met pinguïns over de overdekte schaatsbaan sjezen bij Winterwijck. => meer Rotterdam.

Tot en met de voorjaarsvakantie heeft speeltuin Blik & Burgers in Zeist een schaatsbaantje.

En tot en met 28 februari heeft House of Bird in Diemen een ijsbaantje, meer info op Facebook.

14 februari is het Valentijnsdag

Op Leuk met kids vind je inspiratie om te knutselen en lekkere dingen te maken voor Valentijnsdag.

14 februari is het Valentijnsdag.

Agenda festivals en uitjes voor kinderen in de voorjaarsvakantie

Wat te doen in de voorjaarsvakantie? In de voorjaarsvakantie bucketlist vind je heel veel leuke tips om de kids te vermaken tijdens deze vakantie. Binnen en buiten, thuis en buitenhuis.

In de voorjaarsvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen. => alle kindvriendelijke musea.

Natuurmonumenten organiseert met Oerrr in iedere regio activiteiten. Denk aan vogelhuisjes maken, op stap met de boswachter, uilenballen pluizen en knutselen. => meer over Oerrr.

In de voorjaarsvakantie gaan veel klimbossen weer open. Lees bijvoorbeeld onze review van Fun Forest, die zitten in verschillende steden.

Kijk ook even hierboven voor uitjes die nog doorlopen in de voorjaarsvakantie, zoals veel schaatsbanen.

Klimbos Fun Forest

10 – 18 februari: de voorjaarsvakantie Zuid

11 – 13 februari wordt in heel veel steden en dorpen in het Zuiden wordt weer Carnaval gevierd!

In de voorjaarsvakantie organiseert Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg allerlei extra activiteiten. Zo zijn er in dit fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie leuke Minecraft workshops. => meer over Geofort Herwijnen.

15 – 18 februari is er een Prinsen- en Prinsessencursus in kasteel Hernen bij Nijmegen. Ook is er een route met pratende lantaarn en een show over de verdwenen toren van kasteel Hernen. Daarnaast kun je op de binnenplaats pijl en boogschieten.

Geofort Herwijnen

18 – 25 februari: voorjaarsvakantie Noord en Midden

18 – 25 februari kun je in het Muiderslot in Muiden meebouwen aan een LEGO kasteel. 24 en 25 is er ook een wintermarkt. => meer over het Muiderslot.

17 – 25 februari is Sprookjes in de Krokus bij Rialto. Er zijn ook LEGO workshops. => meer Amsterdam.

Nog meer LEGO! Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn heeft een LEGO tentoonstelling. Leuk uitje voor de voorjaarsvakantie!

In de voorjaarsvakantie heeft Artis in Amsterdam een winterspeurtocht en een winterrondleiding, over de dieren in de winter. => meer over Artis.

19 – 23 februari is het Springkussenfestival op Vliegveld Twente in Enschede.

20 – 23 februari is Het Muizenuitje in Slot Zuylen in Utrecht. Peuters, kleuters en jonge kinderen luisteren naar muizenverhalen en maken een muizenpannenkoek. => meer Utrecht.

24 en 25 februari is Heroes Made in Asia in Gorinchem. Over Aziatische popcultuur, met cosplay, mangatekenaars, anime stemacteurs, Aziatisch eten, spelcomputers en gametoernooien.

24 en 25 februari is de Modelbouwshow in Goes. Hier worden gebouwen, auto’s, treinen, boten en vliegtuigen op schaal nagebouwd.

24 en 25 februari zijn de Creadays in Zaandam. Met verkoop van creatieve materialen, maar ook workshops en demonstraties.

Uitje met kids: ridders en jonkvrouwen op speurtocht in het Muiderslot

Naar de bioscoop in de voorjaarsvakantie

Er is weer een nieuwe film over de Familie Vos in de Efteling. Een paar jaar geleden heb je misschien De expeditie van familie Vos gezien. In de Legende van Familie Vos gebeurt er natuurlijk weer wat geks in de Efteling. Dit keer zijn er spoken in het park. De film draait vanaf begin februari in de bioscoop, dus ook in de voorjaarsvakantie. Lees hier meer over deze bioscoopfilm.

Nog meer leuke activiteiten in de voorjaarsvakantie

Op zoek naar uitjes voor alle leeftijden? Bezoek aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen, eventueel in combinatie met Legoland Discovery Centre. Maak een rondvaart over de Amsterdamse grachten met Lovers.

Of een dagje pretpark bij de Efteling, bij Duinrell of bij Plopsa, bij de meeste parken kun je blijven slapen. Ook leuk: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs.

Willen je kinderen of tieners hun energie kwijt, dan zijn JumpSquare en Jump XL leuk.

Duinrell in Wassenaar
Uitjes voor jonge kinderen in de voorjaarsvakantie

Op zoek naar iets leuks met jonge kinderen? Ga dieren bekijken bij Ouwehands Dierenpark of bij de Beekse Bergen (bekijk ook onze review). Of ga vliegtuigen kijken bij Aviodrome (bekijk ook onze review). Of bekijk al onze uitjes tips voor jonge kinderen.

Aviodrome in Lelystad
Uitjes voor tieners in de voorjaarsvakantie

Op zoek naar iets leuks met tieners? Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, in verschillende steden in Nederland en België. Escape Tours zijn interactieve games, daarbij gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad.

AMAZE van ID&T in Amsterdam is een reis langs licht- en geluidsshows (bekijk onze review). En Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt. Bij wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam kun je selfies maken met beelden van sterren. The Amsterdam Dungeon is spannende interactieve tour, met shows waar je wordt meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis.

Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen. In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Of bekijk al onze uitjes tips voor tieners.

Voor wat oudere kinderen en tieners is karten ook leuk. Dat kan bijvoorbeeld bij de Kartfabrique in Utrecht.

Nachtje, weekendje of weekje weg in de voorjaarsvakantie

Willen jullie deze voorjaarsvakantie even weg? We hebben heel veel fijne tips om te overnachten met kinderen en tieners. Hotels, campings en vakantiehuisjes, in Nederland en daarbuiten.

Of kijk bij de parken van Landal, van Europarcs, van Roompot, van Topparken of van RCN. Op veel van deze parken zijn leuke activiteiten voor kinderen in de voorjaarsvakantie. Wil je juist op een rustige plek zitten, kijk dan eens bij Natuurhuisje. De keten Stayokay zit zowel in steden als in de natuur en heeft vaak familiekamers.

Nachtje, weekendje of weekje weg in de voorjaarsvakantie.

Maart – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in maart? In maart staan er wat leuke festivals en andere uitjes voor kinderen op de agenda.

3 maart is de Zeldzaam Mooi Markt in Gouda. Met handgemaakte producten, creatief hergebruik, muziek en een bellenblaas kunstenaar.

10 maart – 9 april is de Ramadan. => Bekijk hier Ramadan knutsel ideeën.

15 – 17 maart is On Traxs in Spoorwegmuseum in Utrecht. Een modelspoorevenement met heel veel kleine treintjes tussen de grote treinen van dit museum. => meer over het Spoorwegmuseum.

16 maart is de Museumnacht Kids in Den Haag. Na sluitingstijd is er een speciaal programma in musea. => meer Den Haag.

17 maart is in Groningen Kidsstock, in de Suikerfabriek. Dit is de kids versie van Boothstock, met als rode draad muziek. Er treden dj’s met hun kind op, zoals Roog en Michel de Hey. De allerkleinsten kunnen meezingen met kinderliedjes van Dirk Scheele, de hele familie kan dansen bij tributeband Smoorverliefd op Doe Maar. Ook kun je knutselen, schilderen en nieuwe skills leren bij de circus area.

21 maart begint de lente

In maart en april zijn er op verschillende plekken in het land Lammetjesdagen. Bijvoorbeeld in verschillende natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Eind maart en/of begin april bloeien de kersenbloesems. Bijvoorbeeld in het Bloesempark in Amstelveen of de Japanse Tuin in Hasselt. Zoek een rustig moment, bijvoorbeeld vroeg op de dag, want het kan druk zijn.

21 maart – 12 mei is de Keukenhof weer open. Er wordt van alles voor kinderen georganiseerd. Tickets kun je boeken via Tours & Tickets en via Get Your Guide. Daarmee hoef je niet in de rij te wachten en soms is het goedkoper.

21 – 24 maart het My First Smartphone Festival in Beeld & Geluid in Hilversum. Voor voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar, die samen de digitale wereld willen ontdekken.

22 – 24 maart is Tilburg viert tweedehands. Met activiteiten in kringlopen en andere locaties.

24 maart is de Zeldzaam Mooi Markt in Arnhem, met handgemaakte producten, creatief hergebruik, muziek en een bellenblaas kunstenaar. => bekijk ook het Watermuseum in Arnhem.

23 maart gaat Oud Valkeveen in Naarden weer open. => meer over Oud Valkeveen.

29 maart gaat Sprookjeswonderland in Enkhuizen weer open. => meer over Sprookjeswonderland.

30 maart gaat attractiepark Slagharen in Overijssel weer open.

Officieel hebben kinderen in Vlaanderen in België paasvakantie van 1 april tot 14 april. Maar die begint dit jaar natuurlijk eigenlijk al op 30 maart. Ook sommige scholen in Nederland hebben paasvakantie.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

31 maart en 1 april is Pasen

Hier op Leuk met kids vind je veel inspiratie voor Pasen. Bijvoorbeeld knutseltips voor Pasen, maar ook recepten voor de paasbrunch en het paasontbijt.

Met Pasen wordt op veel plekken een paasvuur georganiseerd, vooral in Twente, Salland en de Achterhoek.

23, 24, 29, 30 en 31 maart en 1 april is het Paaseitjesfestival bij het Aardbeienterras in Rijsbergen. Kinderen mogen paaseitjes zoeken tussen de aardbeienplantjes, met de Paashaas.

23 en 30 maart en 1 april is het Paaslab in het Hemlab in Zaanstad.

29 maart – 1 april is het Werkspoorfestival in Utrecht. Met popup keukens, barretjes, muziek en een kinderprogramma.

29 maart – 7 april is de Deventer Paaskermis aan de rand van de stad. 31 maart is La Grande Paasbrocante, een vintage markt op de Brink. => meer Deventer.

29 maart – 7 april kun je op Kasteel Doorwerth bij Arnhem paaseieren tellen.

31 maart en 1 april kun je paaseieren zoeken in de tuin van Kasteel de Haar bij Utrecht. Je gaat op zoek naar het gouden ei.

31 maart en 1 april is er een familie Paas viering op Ruigoord, georganiseerd door Motherhood Amsterdam. Met theater, muziek, verkleden en paaslunch.  

Met Pasen kun je een paasbrunch reserveren bij Geofort Herwijnen. Daarnaast zijn er met Pasen leuke Minecraft workshops. => meer over Geofort Herwijnen.

31 maart en 1 april is het Oldtimer Festival in Hem bij Venhuizen in Noord Holland. Leuk voor kleine autofans.

Er zijn allerlei paasmarkten. Zo is 29 maart – 1 april een Paasmarkt met de Home Made Easter Market in Den Haag (bekijk meer over Den Haag). 31 maart is er een paasmarkt in Orvelte (bekijk meer over Orvelte).

Het is alweer bijna Pasen!

April – hier volgt binnenkort een update


Wat te doen met kinderen in april? In april wordt de agenda met festivals en andere uitjes voor kinderen weer langer. Zo fijn in de lente!

Veel strandtenten gaan weer open. => bekijk onze lijst met strandtenten.

In maart en april zijn er op verschillende plekken in het land Lammetjesdagen. Bijvoorbeeld in verschillende natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Eind maart en/of begin april bloeien de kersenbloesems, bijvoorbeeld in het Bloesempark in Amstelveen. Zoek een rustig moment, bijvoorbeeld vroeg op de dag, want het kan druk zijn.

30 maart – 5 april is de Nationale Museumweek in heel Nederland. => alle kindvriendelijke musea.

1 – 7 april is 2 Turven Hoog Festival in theaters in Almere en Haarlem. Dit is een theaterfestival voor de allerkleinsten, van 0 tot 6 jaar.

1 – 30 april is het Tulpfestival in Amsterdam. Het centrum is dan versierd met tulpen. => meer Amsterdam.

5 -14 april is de Kindermuziekweek, in theaters, muziekscholen en concertzalen. In heel Nederland worden leuke dingen georganiseerd.

5 -14 april is Kaboom Filmfestival in Utrecht. Met heel veel animatiefilms voor kinderen. => meer Utrecht.

6 april wordt de Tulpenpluktuin georganiseerd in Lisse. De start van het tulpenseizoen.

7 april is de Cruyff Legacy 14K, de sponsorloop van de Johan Cruyff Foundation. Een 5 of 14 km lange route met start en finish in de Johan Cruijff ArenA. Met het geld helpen ze kinderen en jongeren met een handicap om te kunnen sporten.

Tot 9 april is de Ramadan. => Bekijk hier Ramadan knutsel ideeën.

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan. Lekker met een hapje en drankje buiten in de lente en zomer met een zonnetje. Met een warm drankje binnen of buiten in de herfst en winter. Ik maakte dan ook een agenda met de leukste festivals en uitjes voor kinderen, gedurende het hele jaar.

19 – 21 april is het Kreadoe Lentefestival in Utrecht. Met heel veel creatieve inspiratie en workshops. => meer Utrecht.

20 en 21 april is de weekend van het verdedigingserfgoed. Met activiteiten in verschillende forten in Nederland.

20 april is de familie editie van de Strong Viking Obstacle Run in Wijchen.

21 april is de Rutger en Thomas Fandag op Duinrell in Wassenaar. => meer Den Haag.

27 april is Koningsdag

Vlak voor Koningsdag zijn op veel scholen de Koningsspelen. Kinderen voor Kinderen brengt ieder jaar een nieuw nummer uit.

Op Koningsdag is het tijd om kinderspeelgoed te kopen of verkopen, of je mooiste kunsten te laten zien. De vrijmarkt in Utrecht begint op veel plekken al de nacht ervoor. In Amsterdam zijn het Vondelpark en de NDSM-werf gereserveerd zijn voor kinderen, maar er zijn nog veel meer plekken.

De Koninklijke Familie is op Koningsdag in Emmen.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje. De kids waren op zoek naar iets leuks om te verkopen op de vrijmarkt. Strijkkralen broches moesten het worden, besloten ze. We maakten ze heel eenvoudig. Een oranje kroon, een medaille, een strikje en een rood wit blauw hartje.

27 april – 5 mei is de officiële meivakantie

In de meivakantie bucketlist vind je heel veel leuke tips om de kids te vermaken tijdens deze vakantie. Binnen en buiten, thuis en buitenhuis.

De officiële meivakantie is dit jaar in Nederland van 27 april tot en met 5 mei. Veel scholen hebben twee weken vakantie. Kinderen kunnen van 20 april tot en met 5 mei vakantie hebben, of van 27 april tot en met 12 mei, of maar 1 week. In Vlaanderen in België is er geen meivakantie, maar paasvakantie van 1 april tot 14 april.

20 en 27 april zijn de open bloesemdagen bij boomgaard de Lekbongerd in Schoonhoven. Met leuke activiteiten voor kids.

1 – 5 mei is Circusstad Festival in Rotterdam, met allerlei workshops en voorstellingen voor kinderen. => meer Rotterdam.

Tot 12 mei is de Keukenhof open. Er wordt van alles voor kinderen georganiseerd. Tickets kun je boeken via Tours & Tickets en via Get Your Guide. Daarmee hoef je niet in de rij te wachten en soms is het goedkoper.

Veel scholen hebben ook nog vrij van 6 – 12 mei. Kijk voor uitjes in deze periode bij de agenda van mei.

Meivakantie museum activiteiten

Veel musea organiseren tijdens de meivakantie leuke dingen voor kinderen. => alle kindvriendelijke musea.

Bij Aviodrome in Lelystad kun je in de meivakantie de cabin crew opleiding tot steward of stewardess doen. => meer over Aviodrome.

28 april – 12 mei zijn de Spoorwegspelen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. => meer over het Spoorwegmuseum.

In de meivakantie organiseert Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg allerlei extra activiteiten. Zo zijn er in dit fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie leuke Minecraft workshops. => meer over Geofort Herwijnen.

1 en 2 mei zijn de Familiedagen in het Dordrechts Museum. Met peutertours, schilderworkshops, dierenspeurtocht, tekenfestijn en op 1 mei de Vogelspotcast te gast. => meer over het Dordrechts Museum.

4- 6 mei zijn in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen creatieve activiteiten. Met de voorstelling Apennoten, je eigen waterkunstwerk maken, schminken en schilderen in de openlucht. => meer over het Zuiderzeemuseum.

Nog meer leuke activiteiten in de meivakantie

Op zoek naar uitjes voor alle leeftijden? Bezoek aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen, eventueel in combinatie met Legoland Discovery Centre. Maak een rondvaart over de Amsterdamse grachten met Lovers.

Of een dagje pretpark bij de Efteling, bij Duinrell, bij Plopsa of bij Slagharen, bij de meeste parken kun je blijven slapen. Ook leuk: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs.

Willen je tieners of kinderen hun energie kwijt, dan zijn JumpSquare en Jump XL leuk.

Uitjes voor jonge kinderen in de meivakantie

Op zoek naar iets leuks met jonge kinderen? Ga dieren bekijken bij Ouwehands Dierenpark of bij de Beekse Bergen (bekijk ook onze review). Of ga vliegtuigen kijken bij Aviodrome (bekijk ook onze review). Bekijk al onze uitjes tips voor jonge kinderen.

Uitjes voor tieners in de meivakantie

Op zoek naar iets leuks met tieners? Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, in verschillende steden in Nederland en België. Escape Tours zijn interactieve games, daarbij gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad.

AMAZE van ID&T in Amsterdam is een reis langs licht- en geluidsshows (bekijk onze review). Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt. Bij wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam kun je selfies maken met beelden van sterren. The Amsterdam Dungeon is spannende interactieve tour, met shows waar je word meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis.

Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen. In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Islanud. Bekijk al onze uitjes tips voor tieners.


Verschillende dagen in het jaar


Markten en lekker eten met kinderen

In de zomer is theaterfestival de Parade in verschillende steden.

Zoek je leuke uitjes voor kinderen, kijk dan ook eens naar de agenda van markten en food festivals. De Feelgood Market is op verschillende dagen in Eindhoven, met kraampjes van designers, allerlei workshops, lekker eten en activiteiten voor kinderen. Strijp S is sowieso heel leuk om heen te gaan. Op een aantal zondagen is de Blije Markt in Doetinchem, een hippe streekmarkt in een park met pure producten. De Sunday Market is een creatieve markt in Amsterdam. Het Westergasterrein is sowieso een leuke plek om met de kinderen heen te gaan, het is een uitgebreid park met speeltuin. In verschillende steden en op verschillende dagen in het jaar is de Swan Market. Deze lifestyle markt toont allerlei creatief aanbod. De Kinderbeurs XXL wordt op verschillende plekken in Nederland georganiseerd. Je vindt er kinderkleding en speelgoed, tweedehands en nieuw.

Foodfestivals en markten zijn hip, je ziet ze overal. Lepeltje Lepeltje en Festival Trek bezoeken in de lente en zomer verschillende steden. De Pure Markt staat gedurende het zomerseizoen in Amsterdam, Hilversum en Abcoude. Er zijn ook activiteiten voor kids.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids