Het nieuwe Blijburg: Lolaland met restaurant Haas & Popi


Toen strandtent Blijburg dicht ging was heel Amsterdam teleurgesteld en dat blijft natuurlijk gewoon heel jammer. Toch bleek al snel na de sluiting dat het gebouw van Blijburg weer gebruikt ging worden en inmiddels zit er een broedplaats met een kindvriendelijk restaurant!

Stanja van Mierlo had dit keer een prachtige strandtent voor Blijburg laten bouwen, met twee verdiepingen, want ze zou van de gemeente bijna tien jaar mogen blijven. Het was immers crisis en de gemeente Amsterdam had zich kennelijk niet bedacht dat die crisis ook weer snel voorbij kon gaan. Nu er weer volop gebouwd wordt op IJburg moest Blijburg al na drie jaar dicht. Het strand om Blijburg heen is veranderd in een bouwplaats en daar kunnen geen feesten meer gegeven worden.

Toch mag het gebouw nog wel even blijven staan en het is natuurlijk zonde om dat leeg te laten staan. LOLA (Leegstands Oplossers Amsterdam) toverde al een aantal andere plekken om tot tijdelijke broedplaats met restaurant. Zo is er Lola Luid in Amsterdam West, met onder andere restaurant Monsieur Dame, een parfumeur, een kapper, ateliers, kantoren en LEGO workshops. Bij Lou Oudenoord in Utrecht vind je naast bedrijven en kunstenaars ook Karibu Café. Lola Lik in de Bijlmerbajes in Amsterdam is inmiddels gesloten, daar wordt weer gebouwd.

Daarnaast is er nu dus Lolaland, een nieuwe broedplaats aan het IJmeer op het Centrumeiland op IJburg. Ook hier gaat de buurt een centrale rol spelen. In de ruimtes op de begane grond (waar Blijburg zijn feesten gaf) zitten organisaties uit de wijk, in de toko koken buurtkoks en er is plek voor artiesten van IJburg, die kunnen optreden op twee podia. En er is dus restaurant Haas & Popi.

Het nieuwe Blijburg: Lolaland met restaurant Haas & Popi, op IJburg in Amsterdam

Het nieuwe Blijburg: Lolaland met restaurant Haas & Popi, op IJburg in Amsterdam

De binnenkant van het restaurant is groen geschilderd, de tafeltjes zijn knalgroen en het plafond en de muren zijn mintgroen. Daarnaast is er veel hout en rode, roze en paarse accenten. De groene met houten inrichting vertelt al dat het restaurant zich op duurzame producten richt. Ze hebben dan ook duurzaam geproduceerde wijnen en lokale bieren en frisdranken uit Amsterdam.

Veel groen bij restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

De bar van restaurant Haas & Popi, in Lolaland

Op de kaart staan seizoensproducten en dat wisselt dus regelmatig. Wij gingen overdag, terwijl de dochterlief met een vriendje speelde kon ik even gezellig bijkletsen met zijn moeder. We dronken koffie en appelsap, met een croissantje, binnenkort ga ik zeker een keer terug om de kaart uit te proberen.

Het nieuwe Blijburg: Lolaland met restaurant Haas & Popi, op IJburg in Amsterdam

Haas & Popi is ruim opgezet en daarom ideaal met kinderen. Daarnaast is er een speelhoek, met wat speelgoed, boeken en spelletjes. Aan een tafel en een bank van kratjes kunnen kinderen een spelletje doen.

speelhoek bij restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

speelhoek bij restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

Voorheen had Blijburg een groot kleurrijk glas in lood raam in de vorm van een bloem. Het was een beeldbepalend element, maar je kon daardoor niet uit het raam kijken. Nu heb je vanuit het raam uitzicht op IJburg, wat ik eigenlijk veel leuker vindt. Nu is het stuk onder het raam nog bijna leeg, maar de komende jaren komt hier de bebouwing van Centrumeiland. Even verderop zie je de het oudere deel van IJburg.

Uitzicht op IJburg vanuit restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

Lolaland met restaurant Haas & Popi, op IJburg in Amsterdam, waar vroeger de strandtent Blijburg was

Toen wij er in de kerstvakantie waren was Haas & Popi net open en het terras nog niet ingericht. Onderstaande foto is van toen het nog Blijburg was, deze lente komt er vast een mooi terras, dan vind je hier tegen die tijd een nieuwe foto. Voorheen konden kinderen naast Blijburg op het strand spelen, maar dat is inmiddels een bouwplaats geworden. Ik ben benieuwd of er dit voorjaar naast Haas & Popi nog een flinke zandbak voor kinderen overblijft om in te spelen, misschien met wat opblaasbadjes erbij 😉

Het oude terras van Blijburg, nu Lolaland met restaurant Haas & Popi

Komend voorjaar komt er ook weer een strand op IJburg, op het nieuwe Strandeiland. Hier wordt op dit moment nog hard aan gewerkt, maar het moet klaar zijn voor de start van het nieuwe strandseizoen, aldus de gemeente Amsterdam. Er komt daar ook een tijdelijke horecagelegeheid, waarschijnlijk een foodtruck.

Lolaland met Haas & Popi zie je al van veraf liggen. Aan het einde van de Pampuslaan in Amsterdam zie je al van ver een grote rode schep, de turkooise strandtent ligt een stukje voorbij de schep. Vanaf de eindhalte van tram 26 (IJburg) is het ongeveer tien minuten lopen. Meer informatie vind je op de website van Haas & Popi en de website van Lolaland.

IJburg is een groep nieuwe eilanden aan de oostkant van Amsterdam, dat sinds de oplevering van de eerste huizen in 2002 al 25.000 inwoners heeft. De komende jaren komen daar nog 20.000 inwoners bij. Steigereiland, Haveneiland en de verschillende Rieteilanden zijn inmiddels bijna helemaal klaar. Centrumeiland ligt aan de oostkant van IJburg en gaat dit jaar bebouwd worden. Strandeiland ligt nog verder oostelijk, daar wordt op dit moment land gemaakt, dat moet dan eerst nog een tijdje inklinken voor het bebouwd kan worden. Aan de westkant van IJburg ligt Zeeburgereiland, daar staan al heel veel huizen, maar er wordt ook nog druk gebouwd.

Leuk met kids heeft een zusje: Amsterdam met kids! Daar vind je alles op een rijtje: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants, kinderfeestjes en nog veel meer in Amsterdam voor gezinnen met kids. De informatie is zowel voor bezoekers als voor locals.

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.