Met de trein naar Londen: zo snel en comfortabel ben je er vanaf nu

Binnenkort gaat de nieuwe rechtstreekse trein naar Londen rijden. Om dat te vieren mocht ik gister met deze snelle trein mee voor een dagje Londen. Je kunt namelijk zo snel met de trein naar Londen, dat je in een dag op en neer kan. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een weekendje gaan.

De snelste manier om in Londen te komen

Vanaf 30 april kun je in ruim vier uur met een directe verbinding van Amsterdam naar Londen. Vanaf Rotterdam is het zelfs maar drieënhalf uur, dit kan vanaf 18 mei. Voorheen duurde de reis vanaf Amsterdam vijf uur en twintig minuten en moest je overstappen in Brussel. Een enorm verschil dus!

Veel mensen denken dat het vliegtuig sneller is, maar dat blijkt niet zo te zijn. De reis is met het vliegtuig maar een uur, maar je moet minimaal twee uur van tevoren aanwezig zijn. Bij de trein is dat in de tweede klas 45 minuten. Bovendien komt de trein in het centrum van Londen aan, het vliegtuig niet. De lokale zender AT5 probeerde het gister uit, de verslaggever die met de trein ging was net iets sneller dan degene die tegelijkertijd met het vliegtuig ging.

De Eurostar trein kun je boeken via NS International. Het goedkoopste tarief is €40,- voor een enkele reis en kinderen tot en met drie jaar reizen gratis. Daarmee is het ook heel betaalbaar. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. Vanaf 11 februari kun je deze trein boeken, normaal is dat drie maanden van tevoren.

Deze trein kan dus qua prijs en tijd heel goed concurreren met het vliegtuig. Dat de reis milieuvriendelijker is spreekt voor zich, bovendien plant Eurostar voor elke reis een boom. Daarnaast vind ik met de trein reizen ook veel comfortabeler, relaxter en leuker dan met het vliegtuig.

Met de trein naar Londen: zo snel en comfortabel ben je er vanaf nu

De feestelijke opening van de snelle verbinding

In alle vroegte was ik gister op Amsterdam Centraal. Voor mij is dat gelukkig een thuiswedstrijd, want ik ben geen vroege vogel 😉 Deze directe lijn naar Londen is een mijlpaal. Het duurt vaak even voordat zo’n verbinding mogelijk is, omdat er zo veel organisaties in verschillende landen bij betrokken zijn. Als het dan lukt is dat natuurlijk een feestje waard.

Met de trein naar Londen: zo snel en comfortabel ben je er vanaf nu

Bij de opening waren dan ook Cora van Nieuwenhuizen (Minister van Infrastructuur en Waterstaat), Ankie Broekers-Knol (Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid), Roger van Boxtel (NS) en Mike Cooper (Eurostar) aanwezig. Ook de landelijke media waren er. Mijn zoon vertelde vanochtend blij: “Mama, ik zag jouw trein gister op het Jeugdjournaal!” Ik vond het erg tof om getuige te mogen zijn van zo’n belangrijk moment én om als eerste de reis naar Londen te mogen maken!

Met de trein naar Londen: zo snel en comfortabel ben je er vanaf nu

De vorige keer dat ik in Londen was is al meer dan tien jaar geleden en ook toen nam ik de trein. Ik kan me herinneren dat dat best lang duurde. De trein is de afgelopen jaren al veel sneller gaan rijden, maar binnenkort gaat de trein dus nog sneller. En dat er geen overstap meer is, maakt de verbinding natuurlijk uitermate ontspannen. Of je nou voor werk of met de kinderen reist.

Stedentrip met de trein naar Londen

Een tijdje geleden las ik het verhaal van Caroline Buijs in Flow. Zij vertelde over haar ééndagsvakantie: op één dag naar Parijs en weer terug met de trein. De ultieme me-time voor moeders! Ik nam me voor om dat ook eens te doen, maar het was er nog niet van gekomen. En nu ging ik dus in één dag op en neer naar Londen… Nou is een blogreis natuurlijk geen vakantie. Het is zelfs keihard werken om in een dag mooie foto’s en informatie te verzamelen. Maar het is wel heel leuk! Ik kan het dus iedereen aanraden en binnenkort ga gewoon nog eens in mijn eentje op pad.

Met jonge kinderen zou ik niet in één dag op en neer gaan. Dan zou ik lekker een (lang) weekend naar Londen gaan. In de trein kunnen ze rondlopen, een spelletje doen, tekenen of een boek lezen. Voor je het weet ben je in Londen en heb je de rest van de de dag nog voor je.

St. Pancras International en King’s Cross

Internationale treinen komen aan op St Pancras International, in het centrum van Londen. Het ligt in zone 1, de binnenste ring van het openbaar vervoer. Ik ging op stap met Charlotte van Mixed Grill. Dat is zo grappig van de persuitjes die je als blogger maakt. Soms ken je iemand voor vertrek nog niet en heb je opeens een hele gezellige dag samen. Zo ging dat ook dit keer.

St. Pancras International en King's Cross

St Pancras International ligt in de opkomende wijk King’s Cross. Wij gingen even kijken in Coal Drops Yard, de gerestaureerde spoorwegbogen. In de oude bogen zitten nu restaurantjes, koffiebarren en bekende en onbekende winkeltjes.

King's Cross en Coal Drops Yard

Ik hou enorm van de sfeer van dit soort gerestaureerde plekken. Het doet een beetje denken aan de spoorwegbogen aan de Haarlemmer Houttuinen en aan het Oostelijk havengebied in Amsterdam.

King's Cross en Coal Drops Yard

Op de bonnefooi wandelen door Londen

Ik hou er heel erg van om gewoon lekker te gaan wandelen door een stad en kijken waar je uitkomt. Charlotte kent Londen veel beter dan ik, dus ik zag een paar toffe nieuwe plekken. Ondertussen proefden we de sfeer van Londen, want die zie je toch het beste als je gewoon lekker rondloopt.

Met de trein naar Londen

Vanaf King’s Cross liepen we kris kras door alle straatjes richting The British Museum. Het een museum heeft een grote collectie kunstvoorwerpen uit de hele wereld. Alleen het gebouw is al de moeite waard. Het oude gebouw is aangevuld met prachtige moderne elementen. Vergeet hier niet om af en toe naar het plafond te kijken. In de centrale hal zit een indrukwekkend glazen dak, in de oude delen van het gebouw zie je prachtig beschilderde plafonds.

The British Museum

Musea zijn gratis in Londen, dat is ideaal als je weinig tijd hebt. Dan kun je even de sfeer proeven van een museum, zonder dat het veel geld kost. Ook met kinderen is het ideaal. Als ze hun geduld verliezen ga je weer wat anders doen.

Fijne winkels in Londen

Liberty op Regent Street is een prachtig oud warenhuis. Alleen het oude gebouw is al fantastisch, met de prachtige buitenkant en de houten inrichting.

het typische Britse warenhuis Liberty in Londen

Het is een warenhuis, maar dan in typisch Britse stijl. De stoffen meterwaren collectie is indrukwekkend. De prachtige stoffen gebruiken ze ook weer voor allerlei andere producten. Ook op de kinderafdeling had ik alles wel willen meenemen. Daarnaast vind ik de interieurcollectie heel tof.

het typische Britse warenhuis Liberty in Londen

Dit hoekje inspireerde me heel erg. Ik ben al een tijdje van plan om een geverfde muur bij ons thuis te vullen met lijsten, zowel vintage als nieuw. In de lijsten hang ik dan een aantal schilderijen die de kinderen hebben gemaakt. Ook hun andere kunstwerken kunnen prima ertussen aan de muur. Daarnaast vind ik de geverfde bustes heel erg tof, die kleuren maakt ze opeens modern. En oh ja, ik ben ook gek op geverfde kasten. We hebben ook nog een kast van de kringloop staan die we willen verven. Onze to do lijst blijft lang 🙂

het typische Britse warenhuis Liberty in Londen

Ook speelgoedwinkel Hamleys is een icoon in Londen. Verdeeld over eindeloos veel verdiepingen vergaapten we ons aan speelgoed. De kinderen hadden zich hier uren kunnen vermaken. In de winkel tonen medewerkers hoe je het speelgoed gebruikt. En dat werkt, want voor de kids nam ik een flexibele boemerang mee als souvenir.

Hamleys Londen

Snel weer terug met de kinderen

Tot slot maakten we nog even een kiekje bij de London Eye. Om op tijd weer bij de trein te zijn, besloten we de metro te nemen. Aan het einde van de dag vertelde de stappenteller van Charlotte dat we 17.000 stappen hadden gezet. Dat is nog eens optimaal van je dag gebruik maken!

Ik wil binnenkort zeker weer met deze trein naar Londen gaan, maar dan een weekend met man en kids! Dan weet ik zeker dat de kids heel graag in de London Eye willen. Alleen moeten we daar zelf nog even moed voor verzamelen…

 Dubbeldekker bussen

Als we met de kinderen naar een stad gaan, maken we vaak een trip met een dubbeldekker bus. Ik vind het een ideale manier om snel veel van een stad te zien. Kinderen kunnen toch wat minder ver lopen dan volwassenen. Bovendien vinden ze het heel leuk. En aangezien Londen de bakermat van deze rode dubbeldekker bussen is, gaan we dat in Londen zeker doen.

Verder lezen

Wil je de trein naar Londen boeken, dan kan dat vanaf 11 februari bij NS International. Wist je dat je kind in Nederland gratis met je mee kan reizen met de trein? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

Op Leuk met kids vertel ik regelmatig over duurzaam leven. Onze leefstijl is absoluut niet volledig eco. Maar we proberen ons leven wel iedere keer een beetje duurzamer te maken. In mijn artikelen wil ik graag laten zien dat duurzamer leven vaak niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids