Nieuwe trend: gepimpte vintage vouwwagen

Fantastisch vind ik ze, die gepimpte vintage caravans. Met van die leuke gordijntjes met ruitjes, bank van bloemetjesstof, hippe lampjes en bij voorkeur de buitenkant geschilderd in een felle kleur. Dat moet ook mogelijk zijn met een vouwwagen, dacht ik. Mijn gedroomde “tweede huis” om weekendjes en weekjes weg te gaan, naar een idyllische camping om de hele dag in het gras te zitten, met een zwembad, een paar boerderijdieren en heel veel speelkameraadjes voor zoonlief onder handbereik. Zo maakten we onze gepimpte vintage vouwwagen. 

Camplet Apollo Lux uit 1995

We kochten een Camplet Apollo Lux uit 1995, die binnen tien minuten is opgezet. Een nadeel is de beperkte opbergruimte, maar dat losten we op door een dakkoffer op de imperiaal te kopen die er op kan blijven zitten als de vouwwagen uitgeklapt is, Bol.com heeft bijvoorbeeld veel keus. En gelukkig viel ook aan dit karretje genoeg te pimpen!!

vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen
Als je een vouwwagen zoekt is het handig om al in je hoofd te hebben welke kleuren je leuk vindt. Ik had de kleuren blauw, groen of grijs in mijn hoofd. Roze leek me ook leuk, maar dat werd door manlief niet zo gewaardeerd: “je hebt twee mannen in je huishouden, meis”.

vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen

Foeilelijke gordijntjes en tentdoek

Geen idee waarom, maar caravans en vouwwagens hebben per definitie foeilelijke gordijntjes. Die hebben we dus meteen vervangen voor een frisse vrolijke variant. Aan de binnenkant wit met felblauwe sterretjes, aan de buitenkant felblauw met witte sterretjes, gekocht bij de stoffenwinkel. Tot grote vreugde van zoonlief, die gek is op sterretjes.
vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen

Een kleine update: later hebben we ook de gordijnen van de voortent van onze caravan vervangen. We kochten daarvoor een douchegordijn, dat van sneldrogende stof is en bovendien al gaten had, waar we de gordijnhaakjes zo in konden doen. Ons douchegordijn heet Wiebertje en is van Xenos, het is een polyester douchegordijn, geen plastic, want dat schuift en valt niet goed.

De gordijnen waren ook precies breed genoeg, dus het enige dat ik nog hoefde te doen is ze wat inkorten aan de onderkant. Als je dit ook doet, zorg dat wel dat je de loodband aan de onderkant van de gordijnen behoudt (door hem dubbel te vouwen tot de juiste lengte of door de hand in de zoom te stoppen), hierdoor hangen de gordijnen mooi naar beneden. De stoeltjes op deze foto zijn van een hele oude collectie van de Hema.

Hippe sleurhut de voortent en de buitenkant van je caravan pimpen

Na twintig jaar gebruik door de vorige eigenaar was het tentdoek van de binnentent wat grauw geworden met hardnekkige vlekken. In de wasmachine verfden we het donkerblauw met textielverf van Dylon, te koop bij de drogist. Het is best een groot pakket, maar na twee keer verven was het mooi dekkend blauw.

Het is natuurlijk altijd een gokje, zeker met een oud tentdoek. De matrashoezen verfden we donkergrijs. Bovendien kochten we dekmatrassen, om het bed heerlijk comfortabel te maken. Matrassen en dekmatrassen koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.
vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen

De inrichting

Het keukentje van de vouwwagen is basic, maar voldoet. De stalen deksel van het gasje had een brandvlekje, maar met een beetje verfspray er op zie je daar niets meer van. Misschien schilder ik er later nog een keer iets leuks op. Het keukenkastje was oud, maar met een stukje tafelzeil weer vrolijk. Heel veel verschillende soorten tafelzeil vind je bij Bol.com.
vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen
Alle accessoires hebben we natuurlijk ook in bijpassende kleuren gekocht, als je ze dan toch nieuw moet kopen kun je het beter goed doen 😉 Het lampje is een erfstuk, maar vergelijkbare dingen vind je bij campingwinkels of Bol.com, leuke lampjes vind je ook bij de Hema. Het bestek en de onderzetters is uit een oude collectie van de Xenos, de kinderbeker, borden en plastic glazen van de Hema. Het gebloemde kinderstoeltje vonden we bij een kringloop, de tas is zelfgemaakt.
vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen
Met kids is aflegruimte erg handig en dan bij voorkeur buiten bereik. De vakjes tussen de cabines zijn daarom erg fijn (al ga ik er zeker een paar bijmaken) en de garderobe-stang tussen de cabines ook. Maar verder zijn hangende tasjes en de rommelnetten van Ikea erg fijn.
vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen
Kamperen back to basic? Nou niet té hoor, op Marktplaats vonden we een perfecte Nespresso.
vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen

Erg leuk: lezer Suzanne heeft ook een gepimpte vintage vouwwagen en stuurde de foto’s op. Het resultaat is very Pretty Pink: super mooi met vrolijke roze gordijntjes, plakfolie op het keukentje, vrolijke vlaggetjes en lampjes en heel veel andere mooie roze accessoires! Leuke vlaggetjes vind je altijd bij de Xenos en de Hema.

vintage vouwwagen, weer eens wat anders dan een gepimpte caravan, opknappen - vouwwagen Suzanne

Zelf op zoek naar een vouwwagen

Zoek je zelf ook zo’n karretje? Kijk eerst eens rustig rond op Marktplaats en Speurders wat een goede prijs is, vouwwagens staan er vaak maar kort op, dus dat kost even tijd. Je kunt ook eens kijken bij een speciaalzaak voor vouwwagens, al vonden we de prijzen voor tweedehands wagens er erg hoog. Vaak kun je de wagen er wel eerst huren met optie tot koop.

Bij het kiezen van het type kun je de volgende dingen overwegen:

Hoe snel zet je de wagen op? Vouwwagens van o.a. Camp-let en CombiCamp staan echt in tien minuten.

Hoe groot is de vouwwagen? Voordeel van groot is veel binnenruimte, voordeel van wat kleiner dat je kampeerplek niet helemaal volstaat met tent en je buiten meer ruimte hebt. Wij zetten op de imperiaal een dakkoffer om extra bergruimte te creëren. Wij kochten er eentje niet te hoog was, waardoor we de dakkoffer konden laten zitten als we de vouwwagen uitklappen. Bij Bol.com heb je veel keuze.

Hoe luxe is alles afgewerkt? Denk aan horren, opbergruimte, bedden met lattenbodem of niet, de keuken, etc.

Koop je tweedehands bij een particulier, bekijk dan rustig de vouwwagen: hoe ziet het geheel er uit, hoe ziet het doek er uit, hoe ziet het mechaniek er uit, werken de ritsen, zijn de stokken compleet, komt de vorige eigenaar verantwoordelijk over?

Ga jij ook op zoek naar een vouwwagen? Wie weet wordt de gepimpte vintage vouwwagen een nieuwe trend 😉

Verder lezen

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland campings Kijk mee in de hippe Kip met heel inspiratie voor een gepimpte caravan 1

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids