Zomerhuis op wielen: 10 ideeën om je caravan te pimpen

Steeds meer ouders met jonge kinderen ontdekken de charme van een tweede huis op wielen: de gepimpte caravan. Voor een vakantie in Frankrijk en weekendjes weg in eigen land. Wij gingen ook overstag voor een sleurhut. De afgelopen jaren pimpten we heel veel dingen aan onze caravan gepimpt. We delen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen met je.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

De eerste vraag was natuurlijk: wat voor caravan kopen we: een ruime sleurhut met flink veel leefruimte of een compacte gezinsslaapkamer op wielen? Wij kochten een Beyerland 390 B Sprinter uit 1998. Behalve dat het een compacte caravan is, is een groot voordeel dat de basis grijs, wit en mintgroen was.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Hoe cool ik die volledig witgeverfde caravans ook vind, we hebben in deze levensfase geen tijd om zo’n bruine oude dame onder handen te nemen. Beyerland is vaak in deze kleuren te koop, een ander type caravan dat vaak een witte basis heeft is de Adria Linea. Wij kozen daarnaast voor een wat nieuwere caravan, die oude zijn heel leuk, maar er is natuurlijk ook meer onderhoud aan nodig.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Ook al hoefden we niet te schilderen, toch zat er ook aan onze caravan best veel werk. En ja, we wilden het natuurlijk toch allemaal heel mooi maken, dus daar gingen flink wat uurtjes in zitten 🙂 Gelukkig zijn we super blij me het resultaat! Kijk mee naar onze ideeën om de caravan te pimpen.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

1. Kies voor je begint een kleurenpalet en indeling van de caravan

Door eerst een kleurenpalet te kiezen krijg je een mooi geheel. De witte en grijze basis combineerden wij met fel lichtblauw, mint en roze. Het mag best een beetje over de top, het blijft een caravan. Bovendien passen vrolijke kleuren bij de zomer! De basis leg je met de kleur van de vloer en kastjes.

Zomerhuis op wielen: de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen

Indien nodig kun je de indeling wat veranderen, wij bouwden bijvoorbeeld kinderbedden in. Het is handig om van tevoren wat ideeën van hoe jij jou caravan wil pimpen op een rijtjes te zetten. Dan weet je voor je de caravan koopt of je dit exemplaar kunt transformeren tot jouw droomcaravan.

2. Bouw bedden voor je kids: een paar ideeën

Als je wat grotere kids hebt kun je ze samen in een tweepersoons bed leggen, maar dan slapen ze vaak toch wat onrustig. Voor kleintjes kun je een eigen bed maken. In de meeste compacte caravans is de ene bank voorin wat korter dan de andere. De wat langere bank is doorgaans 140 lang, een prima maat voor een kinderbed dus. Matrassen in allerlei maten koop je online bijvoorbeeld bij Bol.com.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - kinderbed inbouwen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Voor een peuter of kleuter is het fijn een bedrand te hebben, zodat hij niet uit bed valt. Overdag haal je het bedrek weg, zodat je een bankje hebt. Als het dan onverhoopt een keer regent kunnen de kids op het grote bed spelen en kun je zelf op het bankje zitten. Er zijn allerlei soorten bedhekjes te koop, wij kochten een witte houten van Jippie bij Bol.com, we vonden deze mooi en bovendien is hij makkelijk er af te klikken, om hem als bank te gebruiken.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - kinderbed inbouwen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Wij kozen ervoor om in plaats van een dik matras twee dunne te nemen, dit geeft een mooi effect. De hoezen zijn van het kleurrijke Franse merk Petit Pan, de matrasjes van de Ikea.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - kinderbed inbouwen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Bij ons liggen er ook altijd wat kussentjes, bij de Hema vind je bijvoorbeeld leuke.

3: Kastjes pimpen met plakfolie en porseleinen knoppen

Ook plakfolie en porseleinen knoppen op de bovenkastjes veranderen de sfeer meteen. We kozen een folie van de Plakfolie Webshop met de vrolijke naam “Lola” en witte stippen op een fel lichtblauwe achtergrond. Dit combineerden we met witte porseleinen kastknoppen van Porseleinenknoppen.nl. Wil je ook zo’n mooi effect? Verderop in dit artikel vind je kortingscodes voor beide sites!

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - plakfolie op kastjes - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Op de onderkastjes kozen we voor blauwe porseleinen kastgrepen.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vloer opknappen met vinyl zijl , porseleinen knoppen- vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

4. Maak een gezellige bedstee van het grote bed

In de caravan zaten twee zitplekken die om te bouwen waren tot bedden. Op de slaapplek achterin de caravan legden we een tweepersoons matras met een goede lattenbodem en dekmatras, dat koop je bijvoorbeeld bij Bol.com. Doordat je deze slaapplek kan afsluiten met een deur hebben we een super knusse bedstee. De poster komt uit een oude Flow.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - bedstee - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Met een leuk dekbed maak je het bed een stuk vrolijker, dat koop je bijvoorbeeld bij de Hema of Ikea. Is het een beetje fris, dan is een sprei ook fijn.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - bedstee dekbed - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

5. Ideeën om de vitrage van je caravan te pimpen

De gordijnen maakten de caravan onnodig donker, terwijl ze ’s nachts niet nodig zijn vanwege de verduisterende rolgordijnen. In de bedstee is vitrage wel handig, zodat je je daar kunt omkleden zonder inkijk. We kozen hier voor een snelle oplossing: met verschillende kleuren stippen flockfolie werd de tuttige vitrage opeens fris en vrolijk. Om de rondjes uit te drukken heb ik een pons gekocht bij een hobbywinkel. Vervolgens strijk je ze er op, niet te warm met vitrage, dat is vaak niet tegen hitte bestand. Hoe je met flockfolie werkt lees je hier.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vrolijke vitrage - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

6. Leg een nieuwe frisse vinyl vloer

In de caravan zat een oud wit vloertje met vlekken. Bij retro webshop Funky Friday vonden we supergave zelfklevende vinyl vloertegels.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vloer vinyl zijl - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Wij kozen uiteindelijk de Marrakech tegels van Funky Friday en wat een verschil is het met daarvoor! De shop adviseerde ons bijpassende lijm te gebruiken, omdat het temperatuurverschil in caravans flink is.

7. Een lekker frisse keuken

Zorg dat je een fris keukentje hebt. In onze keuken was de basis al prima.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - keukentje - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

Met een zelfgemaakte poster maakten we de keuken wat vrolijker. De vellen papier die gebruikten komen uit de 101 Woonideeën en de Flow. De tekst maakten we met de Keep Calm-O-Matic en tekenden de caravan erbij. Vervolgens plastificeerden we de poster met een lamineermachine. Ik kreeg dat apparaat als tiener van mijn ouders en gebruik het nog steeds regelmatig.

8. Maak een krijtbord op de deur

Op de onderkant van de deur zetten we krijtfolie van de Plakfolie Webshop, zodat de kids lekker in de voortent op de open deur kunnen krijten als het een keertje regent. Op de bovenkant van de deur plakten we van hetzelfde folie vlindertjes, die we uitdrukten met een pons. Ook met masking tape en stickers kun je een mooi effect krijgen, Kek Kamperen heeft erg leuke dingen.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - deur krijffolie - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

9. Voeg kleurrijke accessoires toe en creëer voldoende opbergruimte

Met kleurrijke accessoires is je caravan meteen vrolijk, nog zonder dat je iets gedaan hebt. In een kleine ruimte is opbergruimte onmisbaar, anders wordt het een zooitje. In de caravan hingen we daarom veel knoppen op waarop we kleding kunnen ophangen en kleurrijke zakken voor kleine spulletjes.

Het oude vliegengordijn van kattenstaarten vervingen we voor een knalroze plastic vliegengordijn van Petit Pan, in dezelfde print hebben we vlaggetjes. Het vliegengordijn knipten we in de lengte en breedte op maat en plakten hem met dubbelzijdig tape op het oude ophangsysteem.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vliegengordijn - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

De roze wekker kochten we bij Akotee in Antwerpen, Bol.com heeft ze ook.

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

10. Vergeet de buitenkant van je caravan niet

Ook de buitenkant moet natuurlijk gepimpt worden. Veel caravans zitten vol met lelijke type nummers en dergelijke. Meestal zijn dat stickers die je kunt verwijderen. In plaats daarvan plakten we stickers uit een Flow er op: “Wie dagdroomt heeft nachtrust” en vrolijke stippen. Ook plakten we bloemetjes tape van de Hema op de caravan (niet meer verkrijgbaar).

Zomerhuis op wielen de 10 leukste ideeën om een caravan te pimpen - vintage retro caravan trailer diy camper Beyerland

De voortent een beetje gezellig maken is best lastig, zeker als je de caravan niet het hele seizoen op dezelfde plek laat staan. Sommige mensen met een vaste staplaats maken een ware huiskamer van hun voortent, compleet met vlonders, plastic vloerkleed, (opblaasbare) bank, buitenkeuken, bloemen, tafelkleed, leuke lampjes, nieuwe gordijntjes en nog veel meer. Wij hebben we de voortent voorzien van dezelfde vlaggetjes die in de caravan hangen. Handig is ook om wat tasjes in de voortent te hangen, zodat niet alles los ligt. De lampjes op zonne-energie zijn van de Hema, waar je veel leuke dingen voor de voortent vindt. Als je van lekker eten houdt zijn een paar kruiden plantjes ook onmisbaar 🙂 In dit artikel deel ik ideeën om voortent van je caravan te pimpen.

Hippe sleurhut de voortent en de buitenkant van je caravan pimpen

Over de tafel is een felgekleurd zeil leuk, heel veel verschillende keuze vind je bijvoorbeeld bij Bol.com. Als je de caravan wat langer ergens neerzet is een loungestoel is ook wel zo lekker, bijvoorbeeld de Vago van Ikea, die ook in kinderformaat te koop is. Voor de kids hebben we de Ikea kinderstoel Antilope (ja, die stoel die iedereen heeft). Ideaal voor als ze nog te klein zijn om goed aan de campingtafel te kunnen eten. De mooie felgekleurde stoel is van Lafuma bij Fonq, de andere stoeltjes zijn van de kringloop of niet meer te koop.

Meer inspiratie

Zoek je meer ideeën om je caravan te pimpen? Of leuke plekken om te kamperen? Kijk eens naar deze artikelen (klik op de foto):

vouwwagen pimpen  campings Hippe sleurhut de voortent en de buitenkant van je caravan pimpen

Een caravan kopen

Zoek je ook een caravan? Let dan op de volgende dingen:

*Kijk eerst eens rustig rond op Marktplaats en Speurders wat een goede prijs is, mooie caravans staan er vaak maar kort op, dus dat kost even tijd. Ook caravans van dealers vind je op dit soort sites.

*Hoe groot is de caravan? Kies je een ruime sleurhut met flink veel leefruimte of een compacte gezinsslaapkamer op wielen? Niet onbelangrijk is de vraag welk formaat je auto aankan en waar je zelf mee wil rijden, eventueel ook door smalle lieflijke dorpjes in het buitenland. Voordeel van groot is veel binnenruimte, voordeel van wat kleiner is dat je kampeerplek niet helemaal volstaat met caravan en voortent.

*Wil je een caravan met toiletruimte? Vaak neemt deze ruimte veel plek in, je kunt ook kiezen voor een los chemisch toilet of het zelf inbouwen in een bankje.

*Hoe ouder de caravan, hoe meer er mis kan zijn. Een vintage caravan uit de jaren ’70 ziet er fantastisch uit, maar je wordt minder vrolijk als het onderstel aan vervanging toe blijkt te zijn, zeker als je zelf niet zo handig bent.

*Koop je tweedehands bij een particulier, bekijk dan rustig de caravan en niet onbelangrijk: komt de vorige eigenaar verantwoordelijk over?

*Hoe luxe is alles afgewerkt? Denk aan combi rollo’s (verduisterende rolgordijnen en horren ineen), opbergruimte, bedden met lattenbodem of niet, de keuken, verwarming, ventilatie, etc.

*Wil je de caravan pimpen zonder al te veel werk, kies dan een caravan met een mooie basiskleur.

*Wil je een dagje klussen, maar heb je daar thuis geen ruimte voor? Ga dan eens naar een dagkampeerterrein.

Zomerhuis op wielen: 10 ideeën om je caravan te pimpen

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids