Nintendo Switch: waarom we fan zijn + onze favo spellen voor kinderen

In heel korte tijd is het de nieuwe standaard geworden: de Nintendo Switch. Althans, bij gezinnen met kinderen om ons heen is de Switch echt de favoriete spelcomputer. Na jaren spelen met onze derdehands Wii, zijn we om. Dennis vertelt waarom én wat zijn favoriete Nintendo Switch spellen zijn om met de kinderen te spelen. 

De vraag was hier thuis niet zozeer of, maar meer wanneer de Switch er moest komen. Aangezien de kinderen heel gezellig met onze Wii speelden, zag Maud ook wel de voordelen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen ?

Nintendo Switch: waarom we fan zijn + onze favo spellen voor kinderen

Voor wie denkt: een Nintendo wattes?! Het is een spelcomputer die je thuis en onderweg kunt gebruiken. Thuis gebruik je de console met de TV. Onderweg klik je de controllers aan de console en heb je een handheld, een soort game boy. Daarnaast kun je ook het kleine schermpje op tafel zetten en de controllers los gebruiken.

Nintendo Switch: waarom we fan zijn + onze favo spellen voor kinderen

Opgegroeid met games

Zelf ben ik opgegroeid met een MSX-2 spelcomputer, vergelijkbaar met de bekendere Commodore 64. Ik heb daar mijn hele jeugd veel op gespeeld samen met mijn vrienden. Totdat bij een verhuizing alle diskettes (!) op een miraculeuze wijze waren gewist, weg games ;-(

In die tijd werd ook de eerste Nintendo geïntroduceerd. Die had destijds minder mogelijkheden dan mijn spelcomputer, maar een aantal inmiddels klassieke games als Mario waren wel heel leuk. Het pistool was grappig, maar de games waren eenvoudiger dan op mijn eigen computer, zowel grafisch als qua moeilijkheid. De besturing was wel fijner dan mijn oude grotere joysticks.

Zelfs de Super NES van mijn neefje kon mij niet helemaal overtuigen, al waren de games daar al wel interessanter en hebben we er veel uren op doorgebracht. Tijdens mijn studententijd hadden we een Playstation 2 in huis. Die hebben we letterlijk helemaal kapot gespeeld, vooral met het alternatief voor het voetbalspel FIFA, genaamd ISS. Dat was de eerste console die echt aantoonbaar betere games had dan mijn oude MSX.

Samen gamen met de kids: van Wii naar Switch

Toen we kids kregen dacht ik dat mijn eigen gametijdperk wel ten einde was. Niks bleek echter minder waar. Toen zoonlief 4 jaar werd, kon ik de verleiding niet weerstaan om een oude Nintendo Wii te kopen. Sinds die tijd koop ik af en toe spelletjes, in kringloopzaken en online (zoals bij Bol.com en Wiigamesinfo), die we met regelmaat samen spelen. Favoriet bij zoonlief zijn LEGO Batman, Mario Strikers Charged Football, Mario Kart en Minigolf. Ook dochterlief is inmiddels gek op de Wii en speelt graag Dora en Just Dance. De Wii console is leuk voor kleine kinderen, zeer intuïtief en hij heeft geen complexe besturing. De betere en populairdere games zitten echt goed in elkaar, met tot de verbeelding sprekende verhaallijnen.

Sinds kort hebben we echter de overtreffende trap in huis, de Nintendo Switch. Het is dezelfde eenvoudige besturing en de games zitten goed in elkaar. Daarbij zijn de beelden zoveel mooier en vloeiender, dus ook voor de volwassenen een lust voor het oog. We hebben pas een paar spelletjes, maar mijn vermoeden is dat de Wii zijn langste tijd heeft gehad en dit de nieuwe favoriet wordt in huis. Al blijven we de Wii er natuurlijk wel gewoon lekker naast gebruiken.

Wij hebben de Nintendo Switch gekocht bij Bol.com, de nieuwe versie met verbeterde accuduur. De Switch is bijvoorbeeld ook te koop bij Wehkamp. Er is ook een Switch Lite, dat is de versie met alleen de handheld, een soort game boy nieuwe stijl dus. Maar die kun je dus niet in combinatie met de TV gebruiken.

Voordelen van de Nintendo Switch: klein en groot scherm

Je kan met de Nintendo Switch samen op de TV thuis spelen. Maar je kunt hem ook meenemen in de auto of naar een restaurant, bijvoorbeeld als je lang gaat tafelen. We zijn er geen voorstander om onze kids de hele tijd achter een scherm te zetten, maar in sommige gevallen zijn die dingen toch wel ontzettend handig.

Voor kinderogen is een een televisiescherm veraf beter dan een schermpje vlakbij. En voor je rug natuurlijk ook. Voor de kinderen beperken we de tijd op het kleine scherm dus zo veel mogelijk. Al mogen ze op het grote scherm ook niet onbeperkt gamen.

Het wisselen van TV naar klein scherm is heel eenvoudig. Als je het apparaat in het docking station stopt, schakelt hij automatisch naar de TV over. Haal je het apparaat weer uit het docking station, dan gaat hij direct weer naar het kleine scherm.

Voordelen van de Nintendo Switch: makkelijk in gebruik

De besturing van de Nintendo Switch is heel intuïtief, dat is voor kinderen relatief makkelijk te leren. Dat betekent niet dat ze alle spellen kunnen spelen, maar vanaf een jaar of 6 kunnen ze steeds meer spellen spelen. Meekomen lukt vrij snel, goed worden in spelletjes vergt meer oefening.

Het installeren was zeer gemakkelijk, je moet je alleen even een account aanmaken. Daarna kun je vrijwel direct beginnen met spelen.

De Nintendo Switch wordt aangesloten met slechts 2 kabels, in de TV en in het stopcontact. De berg kabels rondom onze tv is er gelukkig dus niet heel veel groter van geworden.

Voordelen van de Nintendo Switch: ook leuk voor volwassenen

Ik vind het leuk om af en toe met de kids te spelen met de Wii, maar ik pakte de Wii niet om in mijn eentje mee te spelen na kinderbedtijd. De Switch daarentegen gebruik ik ook als mijn kinderen aan het slapen zijn 🙂 Dat ik niet op de TV hoef te spelen, vindt Maud een verademing, omdat ze niet perse hoeft mee te genieten van mijn verrichtingen.

De Nintendo Switch is gewoon een heel mooi apparaat. De games zijn visueel prachtig en de verhaallijnen zijn ook voor volwassenen vaak grappig, al is het wel bedoeld voor kids. Vrijwel alle spellen hebben voor mij een behoorlijke uitdaging, ook al ben ik dus best een ervaren gamer.

Onze favoriete Nintendo Switch spellen voor kinderen

De keuze aan games voor de Nintendo Switch is enorm, maar niet ieder spel is even geschikt voor kinderen. Agressieve spellen mogen onze kinderen nog niet spelen en ze vinden ook niet alles even leuk. Ook vinden we onze kids wat te klein om online tegen spelers te spelen die ze niet kennen. Gelukkig zijn er genoeg spellen die wel leuk zijn!

Veel van de spellen die we ook op de Wii hebben, willen de kinderen ook graag voor de Nintendo Switch hebben. In sommige gevallen voegt een nieuw spel echt wat toe, maar we gaan ze natuurlijk niet allemaal vervangen.

Een nieuwe game is best prijzig, maar we kunnen genoeg redenen kunnen opsommen als excuus om een nieuwe game te kopen. Denk aan verjaardagen, Sinterklaas, kerst, enzovoort… En om eerlijk te zijn: een kind hoeft voor ons geen eindeloze verzameling speelgoed te hebben. Zo’n game is lekker klein, dat scheelt rommel, dus wat ons betreft is af en toe zo’n spelletje als alternatief prima.

Computerspellen hebben altijd de PEGI leeftijdsclassificatie. Games zijn 3+, 7+, 12+, 16+ of 18+. Dit zegt niet alleen iets over hoe moeilijk het spel is, maar ook over hoe spannend het is. Bij Bol.com kun je ook selecteren op deze leeftijdsclassificatie. Het zegt natuurlijk niet alles en de leeftijdsgroepen zijn nog best groot, maar je kan het prima als richtlijn gebruiken.

Onze favoriete Nintendo Switch spellen voor kinderen: Balan Wonderworld game voor Switch
Balan Wonderworld 

Balan Wonderworld is een leuke game voor jongens en meisjes. We mochten deze game testen en schreven er een review over. Je doorloopt sprookjesachtige fantasiewerelden. Het magische wezen Balan, een kruising tussen een tovenaar en een goochelaar, begeleid je in dit avontuur. Daarbij kun je kiezen om de verhaallijn te spelen met jongen Leo of meisje Emma. Als je met twee spelers speelt, game je met beide karakters.

De verhaallijn is ingedeeld als een sprookjesboek. In elk hoofdstuk ontmoet je een personage dat met zijn of haar ziel onder de arm loopt. Door verschillende levels uit te spelen help je deze personages om weer vrolijk te worden. Elk level eindigt met het verslaan van een gemene eindbaas.

Balan Wonderworld is echt een feelgood spel. Met prachtige werelden en leuke opdrachten die niet te ingewikkeld zijn. De besturing is redelijk overzichtelijk. En ook de kostuums en bijbehorende sleutels zijn vaak op de locatie zelf voor handen. Dit spel is van Square Enix, ontworpen door de makers van Sonic the Hedgehog. Wil je meer weten? Kijk dan even naar de review van Dennis over Balan Wonderworld (PEGI 7+).

Luigi’s Mansion 3

Toen we de Nintendo Switch kochten, had zoonlief deze game hoog bovenaan zijn verlanglijstje staan. Hij was niet de enige, ook veel van zijn vriendjes vroegen er om. Geen wonder, wat een coole game is dit griezelavontuur voor de Switch, zowel zoonlief als papa zijn enorm fan.

In dit griezelavontuur worden Mario en de vrienden van Luigi gevangen genomen in een spookhotel en in schilderijen gestopt. Het is vervolgens aan Luigi om ze te bevrijden. De schilderijen zijn verspreid over de kamers van een heel hoog spookhotel. Je moet je weg zoeken in het hotel en in echt elke ruimte is wel wat te doen. Ook verzamel je geld, waar je later dingen mee kan kopen – zoals extra levens – of zoek je speciale edelstenen. Maar je moet ook puzzels oplossen om weer in de volgende kamers te komen. Vaak moet je sleutels zoeken of aan kettingen gaan hangen om hekken te openen. Wil je meer weten? Kijk dan even naar de review van Dennis over Luigi’s Mansion 3 (PEGI 7+).

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir (PEGI 7) is een ontzettend leuk spel, waar de nadruk vooral ligt op het zoveel mogelijk knock out slaan van Romeinen. De missies in de levels zijn niet heel lastig te behalen. Het vechten vergt wel enige oefening, omdat je nogal veel speciale moves nodig hebt, die je niet oneindig kunt inzetten. De grappen zijn zoals je gewend bent van de stripverhalen en je kunt zelfs op Everzwijnenjacht. Het spel is vooral leuk als je het samen speelt. Dan kan je de specifieke technieken van Astrix en Obelix goed toepassen in de gevechten.

Super Mario Kart 8 Deluxe

Super Mario Kart (PEGI 3+) is een game waarmee je altijd een goede keuze maakt, jong en oud kunnen hier veel plezier uit halen. Dit was al een hit vanaf de eerste Nintendo. Het is niet moeilijk om voorin mee te kunnen doen. In dit spel zitten zelfs extra opties voor beginners om het makkelijker te maken, zoals je niet van de baan laten vallen (als je van de baan valt, verlies je normaal gesproken veel tijd). Maar echt goed worden is wel een uitdaging, een beetje ervaren gamer krijgt het overigens wel snel genoeg onder de knie. Vanaf een jaar of 4 is het prima te spelen.

Bee Simulator

In Bee Simulator (PEGI 7+) ben je een bij en zie je de wereld vanuit zijn perspectief. Wij kregen dit spel opgestuurd om te testen, het sprak ons erg aan vanwege de educatieve component. In het spel kom je spelenderwijs veel te weten over de leefwereld van de bijen. De kids zijn gek op dergelijke feitjes en weten dankzij Kinderen voor Kinderen hoe belangrijk bijen zijn voor de natuur. Ze vinden het dus heel leuk om meer over bijen te weten te komen. Je moet nectar verzamelen, maar je ook verdedigen tegen natuurlijke vijanden. Het vechten tegen wespen is komisch gedaan. Het vliegen krijg je makkelijk onder de knie, je maakt daarom snel vorderingen. Het spel is leuk vanaf een jaar of 6, want een beetje handigheid met de controller is wel aan te raden, omdat je in een 3D omgeving speelt.

NBA 2K Playgrounds 2

Voor de liefhebbers van de oude NBA JAM is er een nieuw basketbal spel waar je 2 tegen 2 speelt: NBA 2K Playgrounds 2 (PEGI 3). Dit is een van onze favoriete spellen, omdat er voortdurende actie in zit en je op een heleboel te gekke manieren kan scoren. Hoe mooier je scoort, hoe sneller de speciale meter oploopt en je bonussen kunt krijgen. Dat zijn bijvoorbeeld plekken waar je score dubbel telt of je kunt voor een bepaalde tijd heel hard rennen. Je kunt gemeen spelen door tegenstanders te duwen, maar dat kost je energie en het publiek vindt het niet altijd leuk. Het is een toffe game en we gaan net zo lang door totdat we elke basketballer hebben “geunlocked”. Zoonlief en ik kijken nu zelfs basketbalfilmpjes van de echte NBA helden, omdat we het spelletje zo leuk vinden.

Lego Marvel Super Heroes 2

Zoonlief is LEGO fan, dus van Sinterklaas kreeg hij LEGO Marvel Super Heroes 2 (PEGI 7). In dit spel kun je kiezen uit heel erg veel superhelden. De specifieke eigenschappen van de karakters heb je allemaal nodig om verder te komen in het spel. Het vergelijkbaar met LEGO spellen op de eerdere Nintendo spelcomputers, zoals Batman op de Wii. Wederom zit het vol goede grappen en mooie levels. Soms is het echter wat chaotisch spelen en moet je lang zoeken om verder te komen, omdat niet alle oplossingen even voor de hand liggen. Desalniettemin een leuk spel.

Mario & Sonic op de Olympische spelen tokio 2020

Zoonlief, dochterlief en ik vonden Mario & Sonic op de Olympische Spelen al heel leuk op de Wii. Er is bij heel veel onderdelen echter behoorlijk wat behendigheid nodig, wil je een beetje meedoen om de winst. Dergelijke games bestaan al heel lang op heel veel soorten spelcomputers en voor bijna allemaal geldt dat je er handig voor moet zijn. Kortom, het een spel voor gevorderde gamers, vanaf 6 à 7 jaar. Dat geldt ook voor Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokio 2020 (PEGI 3+). Maar we zijn gek op sport en competitief ingesteld, dus het spreekt zeer tot de verbeelding. Je kan naast de klassieke disciplines ook nieuwe onderdelen spelen, zoals skateboarden en badminton.

Pokémon Sword (Engelstalig)

Dit is een nieuw spel binnen de populaire Pokémon serie, dat we mochten proberen. Na de film Pokémon Detective Pikachu te hebben gekeken, wilden we ook het spel te proberen. Pokémon Sword is een RPG: role playing game. Je trekt er samen met je Pokémon op uit om tegenstanders uit te dagen voor een gevecht. Als je een gevecht wint krijg je ervaringspunten en word je sterker. Het is de bedoeling een aantal Pokémons aan je team toe te voegen en een zo sterk mogelijk geheel te smeden.

Onderweg versla je niet alleen Pokémons, maar je probeert ook zoveel mogelijk verschillende te vangen. Je vecht tegen Pokémons of tegen personen die een Pokémon bezitten. Met gevechten tegen anderen verdien je geld, daarmee koop je allerlei items. Ook kun je voorwerpen op je route vinden die je verder helpen. Denk aan een potion nemen om je gezondheid te verbeteren en een tegengif als je vergiftigd bent. Je hebt ook allerlei voorwerpen die je aan je Pokémons kunt geven, zodat ze beter kunnen aanvallen of verdedigen.

Pokémon Sword (PEGI 7) is niet ingewikkeld en je vindt makkelijk je weg, maar het is wel Engelstalig. Je moet goed de aanwijzingen onderweg goed tot je nemen en weten wat al die gekochte en gevonden voorwerpen voor je kunnen doen. Dus je moet de Engelse taal wel goed beheersen. Een alternatief is dat je het samen speelt en uitlegt, dat hebben wij gedaan. Vooral het steeds sterker worden na elk gevecht werkt enorm verslavend, daarom is het genre zo populair. Anderen proberen weer zoveel mogelijk verschillende Pokémons te verzamelen, daar heb ik persoonlijk minder mee. Ik ken de reeks Pokémon spellen niet goed, maar ik snap wel waarom hier altijd veel om te doen is. Het is erg leuk vermaak voor ouders en iets oudere kinderen.

Spellen met ieder jaar een nieuwe versie

Just Dance 

Dochterlief is gek op dansen, op de Wii deed ze al vaak een oude versie van Just Dance. Dit is een van de Nintendo Switch spellen voor kinderen van 3 jaar, ideaal dus voor jonge kinderen. Inmiddels heeft ze ook Just Dance (PEGI 3+). Met nieuwe liedjes, met als favoriet hier thuis Billy Eilish en Baby Shark. Bij Just Dance moet je zo goed mogelijk de danspasjes nadoen. Je moet de oude nummers succesvol afronden om nieuwe liedjes te verdienen. Maar je kunt ook nummers bijkopen. Bij de nieuwe versie zijn de special effects zijn nog beter dan voorgaande versies.

FIFA (ieder jaar een nieuwe versie)

Al blijf ik een trouwe nostalgische fan van ISS sinds de Playstation 2, FIFA blijft een geweldige voetbalgame. FIFA (PEGI 3+) is zeer eenvoudig te leren voor beginnende gamers, vanaf 5 jaar kan je wel meedoen. Toch zijn er ook voldoende mogelijkheden voor de gevorderde gamer om trucjes uit te voeren en om echt mooie goals te maken. Ik heb het idee dat de game play nu wel even is uitontwikkeld, want deze is van zeer hoog niveau. Verder zijn er in nieuwe versies steeds nieuwe outfits, teams en stadions. Maar voor mij is het het leukste om met zoonlief samen van iedereen te winnen.

Nog op het verlanglijstje

Vanzelfsprekend staan er nog allerlei games op ons verlanglijstje, we gaan ze niet allemaal tegelijk aanschaffen. Gelukkig hebben sommige vrienden ook al een Switch, dus kunnen we de games uitwisselen.

Zoonlief is gek op LEGO. Voor de Nintendo Switch zijn er heel veel LEGO spellen voor kinderen. Die wil zoonlief allemaal wel hebben, ze hebben bijna allemaal de 7+ PEGI leeftijdsclassificatie. Vaak kennen ze dezelfde moeilijkheid.

Een moderne klassieker als Minecraft (PEGI 7+) is ook een van de spellen die kunnen worden gespeeld op de Nintendo Switch, maar daar mogen mijn kinderen wel iets ouder voor zijn. Ook al is het niet expliciet, er zit toch in mijn ogen wel veel geweld in.

Klassieke oude Nintendo spellen

Een van de extra’s die we gelijk hebben aangeschaft is het 12 maanden online lidmaatschap voor Nintendo Switch. Met dit abonnement kan je oude Nintendo en Super NES spellen downloaden. Er zitten vele klassiekers tussen, die zoonlief en ik leuk vinden om te spelen. Ook al zijn de graphics minder en lopen de spellen soms wat houterig. Voor mij zelf was het echt een walk down memory lane met Mario 1-2-3, Yoshi en Super Tennis. Ik kan me nog meer herinneren van deze games dan ik had verwacht, de kruipdoor sluipdoor routes zitten nog in mijn geheugen.

Verder is er natuurlijk de oude Mario Kart, maar ook 2 Double Dragons waar je lekker iedereen mag meppen met hun eigen wapens. En natuurlijk Zelda I en II, games waar ik uren aan heb besteed vroeger en ik moet me inhouden om ze niet opnieuw uit te spelen. We vinden zoonlief nog iets te jong om met de hele wereld te gamen, maar je kunt met dit abonnement ook tegen je vrienden in de buurt spelen.

Met dit online abonnement kun je ook demo’s van nieuwe games downloaden, om te zien of het wat voor je is. Dit vind ik een hele fijne feature.

Tot slot

De Nintendo Switch is een echte aanrader, iedereen kan hier mee overweg en staat garant voor vele uren spelplezier. Ik had niet gedacht dat ik als volwassene nog zo enthousiast kon worden van een console. Ouders van vriendjes gaven ook al toe dat zij ook zelf spellen op de Nintendo Switch spelen zonder kinderen, dus gelukkig ben ik niet de enige. De Nintendo Switch is echt een feestje voor jong en oud, er komt (voorlopig) geen andere console in huis. Totdat mijn zoon zijn eigen krantenwijk krijgt en zelf mag bepalen wat hij met het geld doet, maar dan kan pappa zijn controller aan de wilgen hangen.

Dennis doet vaak “mannendingen” met de kinderen en blogt ook over deze activiteiten. Zo vindt hij het leuk om met de kids films te kijken en computerspelletjes te spelen, maar hij doet ook ouderwetse bordspelletjes en houdt van sporten en stoeien. Net als zijn zoon is hij groot LEGO fan.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids