Recept voor zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden

Mmmm kruidensiroop, net als op vakantie! Op vakantie kochten we zo’n lekkere siroop, dat wilden we thuis ook wel maken. We bedachten daarom een recept voor zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden. 

Kleine meis is gek op koken en lekkere dingen, dus samen gingen we aan de slag. We bedachten twee recepten. Een makkelijke recept dat een tijdje moet trekken. En een recept dat wat meer werk is, maar wel snel klaar.

Recept voor zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden

Makkelijk recept voor zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden

Hiervoor heb je allereerst een fles lekkere siroop siroop nodig. Wij gebruikten vlierbloesemsiroop, die kun je bij de Appie kopen van het eigen biologische merk of van Belvoir. Een citroensiroop is ook een lekkere basis. Je kunt het beste siroop in een glazen fles gebruiken. Pluk een flinke hand stevige kruiden. Wij gebruikten lavendel, rozemarijn en tijm. We plukten de kruiden in de tuin, je kunt natuurlijk ook kruidenplantjes kopen.

De goed gewassen en uitgelekte kruiden doe je in de siroopfles en laat je een paar dagen intrekken. Om zeker te weten dat er geen diertjes in de kruiden zitten, legde ik ze vijf minuten in een bakje water.

Recept voor zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden

Snel recept voor zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden

Helemaal zelf maken is iets meer werk, maar wel sneller klaar. Hiervoor heb je 6 citroenen en/of limoenen nodig, 150 ml agavesiroop (dat is een natuurlijke zoetstof) en kruiden. We gebruikten lavendel, rozemarijn, tijm en citroenmelisse. Munt is ook lekker.

Pers de citroenen. Was de kruiden en ris ze los. Doe alles in een pannetje, verwarm het tot het kookt en laat het daarna afkoelen. Als het afgekoeld is kun je het in een lege fles gieten. Dan kun je het meteen gebruiken.

Voor je het serveert kun je het beste de losse kruiden er uit zeven. Wij doen dat pas vlak voor het serveren, zodat de kruiden kunnen blijven trekken.

de kruiden in een pannetje verwarmen

En dan proeven!

Normaal wil kleine meis meestal niks van kruiden weten. Maar doordat we de siroop samen hadden gemaakt was dat opeens heel anders. Als je de kruiden zelf geplukt en schoongemaakt hebt, dan sta je er natuurlijk veel meer voor open. Tijd dus om te proeven welke de lekkerste is.

Kleine meis maakt de limonade aan met gewoon water. Zij vindt de limonade op basis van vlierbloesemsiroop het lekkerste, die is ook het zoetste. Haar broer mengt het met bruisend water en vindt juist de zelfgemaakte citroenlimonade het lekkerste, die is lekker zuur.

Welk recept voor zelfgemaakte limonadesiroop gaan we vaker maken? Ik denk allebei wel. Als we tijd hebben om het een tijdje te laten trekken, dan is versie met kant en klare siroop natuurlijk makkelijker. Maar als we snel wat lekkers willen of opeens bezoek krijgen is het snelle recept fijn. Wil je het als cadeau geven? Dan ziet de snelle limonade er mooier uit, omdat de kruiden mooi zichtbaar zijn.

Wil je er een feestelijk drankje van maken? Serveer het in een mooi glas of karaf, met bruisend water, ijsblokjes en een takje rozemarijn er in. Een heerlijke frisse mocktail, oftewel alcoholvrije cocktail.

Recept voor zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je regelmatig recepten, kookboeken en andere tips over eten. Daarnaast delen we op Instagram ook regelmatig ideeën.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids