Tips die echt helpen bij voorhoofdsholteontsteking

Het is zo pijnlijk: een ontsteking van je voorhoofdsholte of bijholtes. Maar welke tips helpen bij een voorhoofdsholteontsteking en bijholteontsteking, wat geeft echt verlichting? Ik maakte een lijstje.

Een voorhoofdsholteontsteking ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Opeens heb je ongelofelijke hoofdpijn, die met een paracetamol niet te verhelpen is. Ik heb het zelf een paar keer gehad. De eerste keer duurde het even voordat ik het door had, de tweede herkende ik het direct. En toen zoonlief zo veel hoofdpijn had dat hij moest huilen, herkende ik het ook meteen.

Vaak hebben kinderen overigens geen voorhoofdsholteontsteking, maar een bijholteontsteking oftewel sinusitis. Hele jonge kinderen hebben zelfs nog geen voorhoofdsholte. Maar de pijn is vergelijkbaar. En in de volksmond worden voorhoofdsholteontsteking en bijholteontsteking vaak door elkaar gebruikt.

Wat te doen bij voorhoofdsholteontsteking?Als je zoekt wat verlichting geeft bij voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking, krijg je standaard een paar tips. Stomen, neusspray en paracetamol. Maar dat hielp niet of nauwelijks.

Dus vroeg ik jullie op Instagram in mijn stories om tips. Ik kreeg super veel fijne tips. Maar ook vaak de vraag of ik ze wilde delen. Daarom zet ik hier alle tips op een rijtje. Hopelijk zit er voor jullie ook iets tussen wat helpt!

Tips die echt helpen bij voorhoofdsholteontsteking. Het is zo pijnlijk: een ontsteking van je voorhoofdsholte of bijholtes. Maar welke tips helpen bij een voorhoofdsholteontsteking en bijholteontsteking, wat geeft echt verlichting? Ik maakte een lijstje.

Tips tegen voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking

Wat kun je doen tegen een voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking?

Stomen wordt vaak aangeraden, alhoewel ik ook van verschillende mensen hoor dat KNO artsen het niet meer aanraden. Je kunt stomen met kamille, dat verzacht. Ik deed een zakje kamillethee in de bak met water. Dit vond zoonlief heel fijn. Let op, stomen met heet water is natuurlijk gevaarlijk voor jonge kinderen.

Doorspoelen met zout water kan verlichting geven bij voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking. Je kunt daarvoor een neusdouche proberen (bij Bol.com en bij de Online Drogist). Wij gebruiken inmiddels regelmatig de Rhino Horn neusdouche. Voor wat oudere kinderen, tieners en volwassenen een prima oplossing tegen een verstopte neus. Zodra een van ons een verstopte neus heeft pakken we de Rhino Horn.

Als alternatief raadden veel lezers me Physiomer aan. Dat was hier in de buurt op veel plekken uitverkocht, maar uiteindelijk vonden we het ergens (ook te koop bij Bol.com en de Online Drogist). Zowel zoonlief als manlief vonden Physiomer in eerste instantie heftig. Het voelt als een hele heftige neusspray. En het voelt gelijk een stuk beter. Maar als je het vaker nodig hebt is een herbruikbare neusdouche natuurlijk veel duurzamer en goedkoper.

Bij neusspray kun je de versie met zout en xylometazoline afwisselen. Check goed wat bij de leeftijd past en ook welke dosering.

Iemand raadde een bezoek aan een zoutkamer aan. Als het erg lang duurt kun je dat overwegen.

Verschillende van jullie raadden een massage aan. Onderstaande vonden wij fijn. Check wel eerst met je huisarts of dit bij jou of je kind mag.

De symptomen van voorhoofdsholteontsteking verlichten

Hoe kun je voorhoofdsholteontsteking verlichten?

Ga niet helemaal plat liggen, maar met je hoofd een beetje omhoog. Misschien kan het hoofdeinde van je bed omhoog. Anders kun je een kussen onder je matras leggen. Dat verlicht de druk op je hoofd.

Warm of koud? Een warme pittenkruik op het hoofd kan verlichting geven. Of juist iets koelends. Net wat de patiënt fijn vindt.

Mag je met je voorhoofdsholteontsteking naar buiten van je huisarts? Pak je holtes dan goed in. Dus muts op en sjaal aan. En blijf hier ook voorzichtig mee als de hoofdpijn weg is.

Hoe meer je beweegt, hoe meer hoofdpijn je krijgt. Voor deze ene keer mag zoonlief dus lekker veel televisie kijken. En een luisterboek luisteren, waarbij hij vaak in slaap dommelt. Maar niet te lang gamen, daarbij verkrampt zijn nek en dat geeft nog meer hoofdpijn.

Paracetamol werkt vaak niet heel goed bij echt zware hoofdpijn. Het kan helpen om de maximale dosering goed over de dag te verspreiden. Als de patiënt oud genoeg is kun je ibuprofen overwegen. Overleg dit wel eerst met je huisarts.

De laatste tip beviel mijn zoon wat minder: neem rustig de tijd om uit te zieken. Iemand vertelde dat het bij haar was overgegaan in een oorontsteking. Goed uitzieken dus…

Het kan zijn dat de hoofdpijn blijft, ook nadat de ontsteking al weg is en het snot verdwenen is. Je pijnsysteem is dan misschien ontregeld. Dan houd je brein je in feite voor de gek, terwijl de pijn wel echt voelt. Overleg met je huisarts met welke pijnstillers en in welke dosering je dit kunt aanpakken.

Etherische oliën bij verkoudheid

Als onze kinderen verkouden zijn, vinden ze het heel fijn als ik onze aroma diffuser aanzet. Hij is van Zenful en vernevelt een waterdamp met essentiële oliën in de lucht. Daarmee zorgt hij voor ontspanning, een heerlijk geurend huis en een goede luchtvochtigheid. Bekijk ook onze review van de Zenful Harmony.

Bij verkoudheid gebruik ik eucalyptus, munt en lavendel (check bij kleintjes of ze oud genoeg zijn voor deze specifieke etherische oliën). Sowieso is de gezellige geur natuurlijk troostend als je ziek bent. Maar wij hebben ook echt het idee dat het de symptomen van verkoudheid verlicht.

Review: Zenful Harmony aroma diffuser lamp met etherische olie. Met een aroma diffuser verspreid je de fijne geur van etherische olie door je huis. De Zenful Harmony is naast aroma diffuser ook nog een lamp.

Tot slot

Voor de volledigheid: ik ben geen arts, gewoon een moeder met iets meer dan gemiddelde interesse voor gezondheid. Ga dus eerst naar de huisarts voor een diagnose. En lees zeker ook de tips op huisartsensites. Hopelijk heb je daarnaast wat aan deze tips.

Nog een tip: vraag je huisarts wat je wel en niet mag. Omdat voorhoofdsholteontsteking pijn doet, denk je misschien dat je niet mag werken, naar school of sporten. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Overleg met je huisarts waar de grens voor jou of je kind moet liggen.

Zware hoofdpijn kan ook duiden op hersenvliesontsteking. Dus check ook altijd of je symptomen van hersenvliesontsteking ziet. Weet je de symptomen niet, Google ze dan even. Want het is sowieso belangrijk om de symptomen van hersenvliesontsteking te kunnen herkennen.

Bobba en Belia knuffels van de Gorgels - een toffe knuffel voor jongens en meisjes

Dankzij jullie tips op insta voelt de kleine man zich gelukkig al wat beter! Of zou het zijn Gorgel zijn die de Brutelaars eindelijk verslagen heeft? In ieder geval is de hoofdpijn een stuk minder. Hopelijk is de hoofdpijn snel helemaal weg en kan hij het nieuwe boek De Gorgels en de laatste kans gaan lezen. Lees hier al onze feitjes over de Gorgels.

Tips die echt helpen bij voorhoofdsholteontsteking. Het is zo pijnlijk: een ontsteking van je voorhoofdsholte of bijholtes. Maar welke tips helpen bij een voorhoofdsholteontsteking en bijholteontsteking, wat geeft echt verlichting? Ik maakte een lijstje.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids