Voor jou getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor kinderen, zoet en hartig


Vind je het ingewikkeld om gezond en lekker broodbeleg te kopen? Het is goed zoeken, maar het is wel degelijk te vinden in de supermarkt. Ik maakte een overzicht en testte het.

Voor jou getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor kinderen, zoet en hartig

Zoet broodbeleg

Bijna al het zoete broodbeleg zit vol suiker en light producten bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen, waarvan de gevolgen op lange termijn nog helemaal niet duidelijk zijn. Gelukkig zijn er alternatieven. Voor al het zoete broodbeleg lijkt toch wel het devies: geniet ervan, maar met mate.

Over honing zijn de meningen verdeeld. Het is heel zoet, maar wel een natuurproduct.

Appelstroop bevat vaak beetwortelsap of suikerbietenstroop, een suikervariant. Ik heb in de supermarkt één variant zonder gevonden, namelijk Zonnatura Zonnestroop peer en appel. Dat betekent niet dat er geen vruchtensuikers in zitten, maar in ieder geval geen toegevoegde suiker en de smaak is goed.

Voor jou getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor kinderen, zoet en hartig

Er is een aantal soorten jam zonder suiker en zonder kunstmatige zoetstoffen te koop. Zonnatura Biologisch Zonnefruit bevat geen suiker, maar geconcentreerd vruchtensap en agavesiroop, een natuurlijke zoetstof. Biologische fruitspread van Albert Heijn bevat geen zoetstoffen, alleen fruitconcentraat. Beide jams bevatten conserveringsmiddel calciumcitraat. Jam zonder suiker bederft eerder, dus deze jams zijn minder lang houdbaar dan gewone jam. Beide jams smaken ongeveer hetzelfde, in die van Zonnatura lijken wat meer hele vruchten te zitten, die van Albert Heijn is wat meer gepureerd. Van beide jams zijn verschillende smaken te koop.

Hartig broodbeleg

Over kaas en vleeswaren zijn de meningen verdeeld. Als je de ingrediënten van vleeswaren leest blijken ze vol conserveermiddel, zout en suiker te zitten. In kaas zit veel vet en zout, maar geen onnatuurlijke stoffen.

Veel smeerkaas moet kunstmatig smeerbaar gehouden worden, als je de ingrediënten daarvan leest vind je onder meer smeltzouten en conserveringsmiddelen op de lijst. De uitzondering is wat mij betreft smeerbare geitenkaas van Chavroux, die beide kinderen gelukkig heerlijk vinden. Veel Franse geitenkaas is al smeerbaar van zichzelf, wellicht dat er daarom minder bewerking nodig is.

Voor jou getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor kinderen, zoet en hartig

Zonnatura Groentespread is lekker fris, het bevat veel groente, er zit wat agavesiroop in en het bevat geen conserveringsmiddelen. Er zijn allerlei verschillende smaken.

Voor jou getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor kinderen, zoet en hartig

Pindakaas heeft geen goede naam, er zit vaak suiker en gehard vet in, maar op zich zijn pinda’s niet ongezond. Albert Heijn heeft sinds kort 100% Pindakaas, met alleen maar pinda’s er in. Deze ga ik binnenkort testen en dan vertel ik je op deze plaats wat we ervan vinden.

Boter en margarine

Margarine van de supermarkt zit vol e-nummers, ik heb helaas nog geen goed alternatief gevonden. Ik koop zelf margarine van Healthy Planet bij de biowinkel, die is lactosevrij en bevat geen geharde vetten. Bij biologische winkels vind je ook andere alternatieven.

Boter werd jarenlang afgeraden vanwege de hoeveelheid vet, maar daar wisselen de meningen inmiddels over. Boter is een natuurlijk product, met veel voedingsstoffen er in en met mate waarschijnlijk helemaal niet zo slecht. Ik koop zelf vaak ongezouten biologische boter van Albert Heijn of Den Eelder Geitenboter, een handig alternatief voor kinderen met een koemelkallergie of koemelkintolerantie.

Groente en fruit op brood

Avocado is heerlijk op brood en zit vol met gezonde vetten. Je kunt de avocado delen met je kind, want ook voor jezelf is een avocado op brood heerlijk, voor jezelf kun je er wat kruidenzout en peper op strooien.

Ook tomaat is lekker op brood, met een beetje mayonaise en/of ei. Bij de biowinkel kun je bijvoorbeeld Tons Mayonaise Fris Zuur kopen, een variant zonder suiker.

Ook fruit zoals aardbeien of banaan zijn lekker op brood, eventueel in combinatie met honing of agavesiroop.

 

Tot slot

Voor de volledigheid: ik ben geen arts of voedingsdeskundige, maar gewoon een moeder die geïnteresseerd is in gezonde voeding en zich er regelmatig in verdiept. Ik ben totaal niet consequent als het om voeding gaat, mijn kinderen krijgen heus wel koekjes en ijsjes met suiker. Maar juist in de dagelijkse producten probeer ik suiker én kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Ik lees regelmatig de etiketten en mijn stelregels zijn: zo min mogelijk ingrediënten (al helemaal niet als ik ze niet begrijp), zo min mogelijk e-nummers, zo min mogelijk gehard plantaardig vet, dierlijk vet met mate en zo min mogelijk suiker en kunstmatige zoetstoffen.

Wat voor jouw kind gezond en verstandig is hangt er maar helemaal van af, sommige kinderen bewegen van nature veel en andere minder, sommige kinderen eten heel graag brood en andere hebben juist heel veel stimulans nodig en een baby en peuter krijgen andere dingen dan een kleuter of een wat ouder kind. Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje kunnen helpen in het maken van de keuze die voor jouw kind goed is!

Ken jij nog gezonde producten die in dit lijstje niet mogen ontbreken? Laat het weten via de comments onder dit bericht, ik hoor het graag.

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

4 reacties
Saar

Leuk stuk. Even een toevoeging: De honing zoals we die kennen uit de supermarkt is geen pure honing, echte honing verhardt na een tijdje.

Maud

Dank je voor de toevoeging Saar. Weet je ook wat er gedaan wordt om het zachte houden?

Gerdine

Honing word warm gemaakt en vermengt met suikerwater. Die koop je in de supermarkt. Als je rauwe honing koopt dat is het koudgeslingerd en word er niets aan toegevoegd. Deze koop je oa bij de imker zelf. (info van de imker, mijn schoonvader ;-))

Mooi stuk, ik gebruik ook deze producten, en maak zelf pindakaas, chocopasta en andere notenpasta’s. Best simpel om te doen, en de houdbaarheid kun je verlengen met vitamine C poeder. Nog gezond ook.

Maud

Hi Gerdine, zal dat echt zo zijn, dat ze er suikerwater doorheen doen, dat moeten ze er toch opzetten? Imkers zijn er in Amsterdam waar wij wonen helaas niet zo heel veel 🙂 Goed idee van die notenpasta, dat ga ik eens proberen! Groeten, Maud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.