Getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor je baby en kind

Vind je het ingewikkeld om gezond en lekker broodbeleg te kopen voor je baby of kind? Het is goed zoeken, maar het is wel degelijk te vinden in de supermarkt. Ik maakte een overzicht en testte het.

Natuurlijk kun je naar de biowinkel gaan, want daar zijn veel gezonde producten te koop. In de praktijk komen de meesten van ons daar echter niet aan toe, wij althans niet. Daarom zocht ik naar gezonde alternatieven bij de supermarkt.

Zelf ga ik graag naar Albert Heijn. Hun eigen merk AH biologisch bevat doorgaans weinig overbodige stoffen. Daarnaast hebben ze ook veel andere gezonde merken, zeker in de online winkel. Maar gelukkig zijn er ook steeds meer andere supermarkten die gezonde producten in de schappen hebben.

Getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor je baby en kind. Vind je het ingewikkeld om gezond en lekker broodbeleg te kopen voor je baby of kind? Het is goed zoeken, maar het is wel degelijk te vinden in de supermarkt. Ik maakte een overzicht en testte het.

Getest: gezond broodbeleg van de supermarkt voor je baby en kind

Zoet broodbeleg

Bijna al het zoete broodbeleg zit vol suiker en light producten bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen, waarvan de gevolgen op lange termijn nog helemaal niet duidelijk zijn. Gelukkig zijn er alternatieven. Voor al het zoete broodbeleg lijkt toch wel het devies: geniet ervan, maar met mate.

Over honing zijn de meningen verdeeld. Het is heel zoet, maar wel een natuurproduct. Tot 1 jaar mag een kind geen honing.

Appelstroop bevat vaak beetwortelsap of suikerbietenstroop, een suikervariant. Er zijn in de supermarkt ook varianten zonder toegevoegde suiker: AH Biologisch appelstroop en Zonnatura Zonnestroop met peer en appel. Dat betekent niet dat er geen vruchtensuikers in zitten, maar in ieder geval geen extra toegevoegde suiker. Van beide vinden wij de smaak goed.

Er is een aantal soorten jam zonder suiker en zonder kunstmatige zoetstoffen te koop. Zonnatura Fruitspread bevat geen suiker, maar geconcentreerd vruchtensap en agavesap, een natuurlijke zoetstof. AH biologische fruitspread van Albert Heijn bevat geen zoetstoffen, alleen fruitconcentraat. Beide jams bevatten wel conserveringsmiddel. Jam zonder suiker bederft eerder, dus deze jams zijn minder lang houdbaar dan gewone jam. Beide jams smaken ongeveer hetzelfde, in die van Zonnatura lijken wat meer hele vruchten te zitten, die van Albert Heijn is wat meer gepureerd. Van beide jams zijn verschillende smaken te koop.

BioToday heeft allerlei zoete spreads, in de meeste zit geen toegevoegde suiker. Wij probeerden de spread met dadel en chia, deze is lekker friszoet. Er is geen suiker toegevoegd, maar dadels bevatten wel veel natuurlijke suikers.

zoet broodbeleg

Pindakaas en andere notenboters

Pindakaas heeft geen goede naam, er zit vaak suiker en gehard vet in, maar op zich zijn pinda’s niet ongezond. Bovendien is er tegenwoordig pindakaas zonder suiker en gehard vet te koop. Doordat er geen gehard vet in zit, drijft er een laagje olie op, dat je er voor gebruik even doorheen moet mengen.

Albert Heijn heeft 100% Pindakaas, met alleen maar pinda’s er in. De kinderen moesten even wennen aan de smaak, maar zijn er inmiddels gek op.

Mister Kitchen’s heeft allerlei soorten smaken. Wij probeerden de pindakaas met hazelnoten, de toevoeging van hazelnoten is erg lekker. Hier zit dan wel weer volledig gehard raapzaad in, om het smeerbaar te houden. Ik kan online niet vinden of dit kwaad kan, dit is daarom niet onze favoriet. Overigens heeft Mister Kitchen’s ook allerlei zoete smaken, daar zit wel suiker in.

De gemengde noten pasta van BioToday lijkt erg op de notenpasta die je bij de biowinkel kunt krijgen. Er zitten alleen maar noten in. Je moet van de smaak houden, wij vinden het erg lekker.

pindakaas

Hartig broodbeleg

Over kaas en vleeswaren zijn de meningen verdeeld. Als je de ingrediënten van vleeswaren leest blijken ze vol conserveermiddel, zout en suiker te zitten. In kaas zit veel vet en zout, maar geen onnatuurlijke stoffen. Leverworst mag ook alleen met mate omdat er veel vitamine A in zit.

Veel smeerkaas moet kunstmatig smeerbaar gehouden worden. Als je de ingrediënten daarvan leest vind je onder meer smeltzouten en conserveringsmiddelen op de lijst. De uitzondering is wat mij betreft smeerbare geitenkaas van Chavroux, die beide kinderen gelukkig heerlijk vinden. Veel Franse geitenkaas is al smeerbaar van zichzelf, wellicht dat er daarom minder bewerking nodig is.

Groentespread is een goed alternatief voor smeerworst. Zonnatura Groentespread smaakt lekker fris. Het bevat veel groente, er zit wat agavesiroop in en het bevat geen conserveringsmiddelen. Tartex Cremisso is iets romiger. Deze is gezoet met appelsapconcentraat en bevat geen conserveringsmiddelen.

Hummus is heel lekker op brood, maar in de meeste zit wel conserveermiddel. In Maza Hoemoes Artisanaal zit dat niet.

hartig broodbeleg

Boter en margarine

De meeste margarine van de supermarkt zit vol e-nummers en andere stoffen die ik niet begrijp. Voorheen kocht ik margarine van Healthy Planet bij de biowinkel. Tegenwoordig koop ik AH biologische halvarine.

Boter werd jarenlang afgeraden vanwege de hoeveelheid vet, maar daar wisselen de meningen inmiddels over. Boter is een natuurlijk product, met veel voedingsstoffen er in. Zolang je het met mate gebruikt is het waarschijnlijk helemaal niet zo slecht. Ik koop zelf vaak ongezouten boter van AH Biologisch.

Groente en fruit op brood

Fruit en groente als broodbeleg voor je baby of kind is natuurlijk helemaal gezond.

Avocado is heerlijk op brood en zit vol met gezonde vetten. Je kunt de avocado delen met je kind, want ook voor jezelf is een avocado op brood heerlijk. Voor jezelf kun je er wat kruidenzout en peper op strooien.

Tomaat is ook lekker op brood, met een beetje mayonaise en/of ei. Bij de biowinkel kun je bijvoorbeeld Tons Mayonaise Fris Zuur kopen, een variant zonder suiker.

Fruit is ook heerlijk op brood, zoals aardbeien of banaan.

Tot slot

Voor de volledigheid: ik ben geen arts of voedingsdeskundige. Ik ben gewoon een moeder die geïnteresseerd is in gezondheid en zich er regelmatig in verdiept. Als het om voeding gaat ben ik totaal niet consequent, mijn kinderen krijgen heus wel koekjes en ijsjes met suiker. Maar juist in de dagelijkse producten probeer ik suiker én kunstmatige zoetstoffen te vermijden.

Ik lees regelmatig de etiketten en ik heb een paar stelregels. Allereerst kies ik voor producten met zo min mogelijk ingrediënten en al helemaal geen ingrediënten die ik niet begrijp. Daarnaast ga ik voor zo min mogelijk e-nummers. Ook kies ik zo min mogelijk gehard plantaardig vet en dierlijk vet met mate. Tenslotte koop ik producten met zo min mogelijk suiker en zonder kunstmatige zoetstoffen.

Wat voor jouw kind gezond en verstandig is hangt er maar helemaal van af. Sommige kinderen bewegen van nature veel en andere minder. Het ene kind eet heel graag brood en het andere heeft juist heel veel stimulans nodig. Bovendien krijgen een baby en peuter andere dingen dan een kleuter of een wat ouder kind. Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje kunnen helpen in het maken van de keuze die voor jouw kind goed is!

In de loop van de jaren veranderen adviezen over voeding, bijvoorbeeld over wanneer kun je het beste kunt starten met welke voeding. Check daarom altijd even de meest recente adviezen, die krijg je doorgaans in een gids van het consultatiebureau.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids