101 festivals, markten en andere leuke uitjes voor kinderen – in lente, zomer, herfst en winter

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan, in de lente en zomer met een zonnetje, hapje en drankje buiten, in de herfst en winter met een warm drankje binnen of buiten. Daarom maakte ik een overzicht van de leukste plekken om met de kids heen te gaan. Tips zijn natuurlijk welkom, via info [at] leukmetkids.nl of het reactieformulier onder dit bericht.

Bekijk rustig de hele lijst, of klik door naar lente, zomer Herfst of Winter. Tussendoor vind je ook mijn favoriete boeken en gidsen over leuke uitjes met de kinderen.

101 festivals, markten en andere leuke uitjes voor kinderen in lente, zomer, herfst en winter

Verschillende dagen in het jaar


*Nog tot midden 2019 is de familietentoonstelling: “Fiep Fiep Hoera! De natuur van Fiep Westendorp” in Kasteel Groeneveld in Baarn.

*In mei, juni, juli, augustus en september is het Vondelpark Openluchttheater, met ieder weekend in de zomer leuke optredens. Dit seizoen zijn er weer allerlei dingen voor kinderen, zoals Micha Wertheim met De Hik (17 juni) Meneer Monster met de Mol wil weten wie er op zijn hoofd heeft gepoept (24 juni), Bonte Hond met Aaipet (1 juli) en De Grote Reptielenshow (12 augustus).

*Cultureel foodfestival Lepeltje Lepeltje komt in Amersfoort, Dordrecht, Utrecht, Groningen, Zwolle, Apeldoorn, Eindhoven en op Mysteryland, met lekker eten vanuit foodtrucks, bandjes en dj’s, kinderprogramma en de “mooie spullen markt”.

*Eten op Rolletjes komt deze zomer en lente in Ede, Hilversum, Leeuwarden, Arnhem, Wageningen, Haarlem, Deventer en Delft.

*Food Truck Festival TREK komt deze zomer en lente in Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Enschede, Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag en Amsterdam, met naast lekker eten ook acts van jonge theatermakers en live performances.

*Op verschillende dagen en plekken is de Feelgood Market met kraampjes van designers, workshops, massage, gezondheid-adviezen, lekkere hapjes, live- muziek, dans acts, theater en activiteiten voor kinderen.

*Op een aantal zondagen is de Blije Markt in Doetinchem, een hippe streekmarkt in een park met pure producten: lekker eten en drinken, mobiele terrasjes vanuit rijdende keukentjes, muziek en workshops.

*Op verschillende dagen en plekken is de Sunday Market, een creatieve markt in Amsterdam.

*Op verschillende dagen in het jaar is het Swan Market Festival, een lifestyle markt met allerlei creatief aanbod, in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Antwerpen en Tilburg.

☆ leestip☆


Winter 2017 / 2018


*30 november t/m 21 januari is het Amsterdam Light Festival met de Illuminade, de prachtige lichtjeswandeling langs verlichte kunstwerken. Er is ook een app die je kunt downloaden, waarop je alle plekken kunt vinden. Ik schreef er hier over.

*1 december t/m 14 januari kun je aan het strand in Noordwijk schaatsen in Winter Wonderland. De inrichting en het eten is zijn een gezellige Oostenrijkse sfeer, wij gingen er heen, erg leuk.

*15 t/m 24 december is de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag, waar je kerst in koninklijke sferen kunt doorbrengen.

*16 en 17 december is het Dickens Festijn in boekenstad Deventer, bijna 1000 personages uit de boeken van van Dickers lopen rond in het oude Bergkwartier, van Scrooge tot Oliver Twist.

*16 en 17 december en 23 december t/m 7 januari tijdens de kerstvakantie is Sprookjeswinterland in Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

*In de kerstvakantie kun je in heel Nederland met je kleintje naar de film Rita & Krokodil (2+), lees hier wat wij er van vonden.

*23 december t/m 7 januari, in de kerstvakantie, kun je bij het Winter Station in het Spoorwegmuseum in Utrecht schaatsen tussen de oude treinen door.

*23 december t/m 7 januari, in de kerstvakantie, is er een Brandweer LEGO tentoonstelling in het Veiligheidsmuseum PIT in Almere, lees hier mijn blog daarover.

*Iedere vakantie zijn er in het Amsterdam Museum allerlei activiteiten. In Het Kleine Weeshuis beleven kinderen van 4 tot 12 jaar hoe het was om in een 17e-eeuws weeshuis te wonen en in de DNA familietour lezen, horen en proeven families wat Amsterdam tot Amsterdam heeft gemaakt.

*28 t/m 30 december is het Roald Dahl Festival in het Groninger Forum in het centrum van Groningen.

*2 t/m 7 januari is het Taartrovers Filmfestival de Verkadefabriek in Den Bosch, met een filmkaartje krijgen kinderen (2 – 9 jaar) toegang tot de Taartrovers Speeltuin van de Verbeelding: een prachtig decor met interactieve installaties die uitnodigen tot spelen, fantaseren en onderzoeken. Dit jaar is het thema van de speeltuin: Lettersoep & Prentenkoek, een ode aan het kinderboek.

*Tot en met 14 januari is Winter Wonderland in Noordwijk aan Zee, daar kun je schaatsen, spelletjes doen en lekker eten in de sfeer van een Oostenrijkse Stube, lees hier wat wij ervan vonden.

*23 tot en met 25 februari, het eerste weekend van de voorjaarsvakantie, is Het Grote Fiasco in Amsterdam Noord. Een grote evenementenlocatie wordt omgebouwd tot een kermis-achtige setting met acts, attracties, eten, drinken en activiteiten. Er is een Kinderuitzendbureau, Tactische Bosspelen Club, dansen bij BLUB de kinderhuisband, zwieren en zwaaien in de zweefmolen en genieten van de Molina, het kleinste reuzenradje van Europa.

*23 december t/m 4 maart is het Nederlands IJsbeelden Festival op de Arena Boulevard in Amsterdam, met beelden van ijskunstenaars uit de hele wereld.

☆ leestip☆


Lente 2017


*Op verschillende dagen in april is 2 Turven Hoog op Locatie, een theaterfestival voor de allerkleinsten (1-5 jaar) in verschillende theaters in Haarlem, Den Haag en Amsterdam.

*19 maart is Boekids in Den Haag, jeugdfestival voor literatuur voor kinderen vanaf 4 jaar.

*26 maart is het Taribush Wandel Festival, in het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe, met avonturentocht en kindertocht.

*1 en 2 april, is het Oldtimer Festival in Hem bij Venhuizen (Noord Holland), leuk voor kleine autofans.

*In maart en april is op verschillende plekken in het land lammetjesdag, vaak op Tweede Paasdag, voor het ultieme lentegevoel. Met Pasen vind je op veel plekken ook een paasvuur. Op Google vind je waar je bij jou in de buurt deze dingen georganiseerd worden.

*17 april, Tweede Paasdag, is de Lammetjesmarkt in Harmelen, op de boerderij met activiteiten voor kinderen, braderie en rommelmarkt en lammetjes en andere aaibare (boerderij)dieren. Ook de dagen ervoor zijn er allerlei leuke dingen voor kids.

*31 maart t/m 28 mei is Tweetakt, een festival in Utrecht, met locaties in het Centrum van Utrecht en in Fort Ruigenhoek in Groenekan. In het Fort vind je beeldende kunst, dans, theater en muziektheater beleven, speciaal voor kinderen en families.

*Op 8 april, tijdens het Flower Festival Lisse, is er een Kids Tulpenpluktuin in het centrum van Lisse. Op 16 april is het Kindercorso, hierbij rijden kinderen op met bloemen versierde fietsen en andere voertuigen door Lisse.

*27 april is Koningsdag, tijd om kinderspeelgoed te kopen of verkopen in bijna iedere stad of dorp.

*27 april is de vrijmarkt in Utrecht (die op veel plekken al de nacht ervoor begint), er is een aantal plekken voor kinderen: Van Asch van Wijckskade bij de voetbalkooi, Nijntjeplein, Nicolaaskerkhof en in Park Lepelenburg, de laatste heeft een een eigen naam: Koningskinderen.

*27 april is de vrijmarkt in Amsterdam, waarbij het Vondelpark traditioneel gereserveerd is voor kinderen, maar nog veel meer plekken: het Amstelveld, de Amsterdamse Poort, het Artisplein, het Bellamyplein, het Bilderdijkpark, het binnenplein van het Buikslotermeerplein , de Dappermarkt, het Erasmuspark, het Frederik Hendrik Plantsoen, het Frederiksplein bij de Falckstraat, de Leliegracht, de NDSM-Werf, het Plein 40-45, het Sarphatipark, de Sint Antoniesluis, Stadspark Tussenmeer, het Westerpark en de haven van IJburg. In de Watergraafsmeer is ieder jaar het Bredewegfestival waar ieder jaar veel gezinnen op af komen. Restaurant Stroop in Noord is een oase ver weg van de grote stad maar toch heel dichtbij: op het grasveld is plek voor spelletjes, dansjes, kijkdozen, muziekinstrumenten, speurtochten, zelfgemaakte sieraden, goochelacts, toneelstukjes en meer.

*28 t/m 30 april is het Uk en Puk Festival in Utrecht, een leuk theateruitje voor kleine kinderen in de meivakantie, ik schreef er hier over. Het Uk en Puk festival is in Theater Kikker in het centrum van Utrecht en Podium Hoge Woerd in De Meern.

*5 mei zijn er door het hele land bevrijdingsfestivals met kinderactiviteiten.

*13 mei is de Veiligheidsdag in Almere, voor kleine fans van de politie, brandweer en ambulance.

*21 mei is Kids Festival Amersfoort, met allerlei leuke dingen voor kinderen, zoals schminken, theater, cupcakes versieren, zandbak spelen, een speurtocht en meer.

*24 t/m 28 mei is Rollende Keukens, culinair festival bij de Westergasfabriek in Amsterdam.

*25 t/m 28 mei is Food Truck Festival Maximaal Genieten, in het Maximapark in Leidsche Rijn in Utrecht.

*25 t/m 28 mei is Hoogte80 Festival in Arnhem, met kinderprogramma.

*25 t/m 28 mei is Thomas (de Trein) Weekend in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

*28 mei, is de Dag van Park op allerlei plekken in Nederland en België. Op Google kun je zoeken naar activiteiten bij jou in de buurt.

101 leuke festivals en markten voor met kinderen

*2 t/m 5 juni is Taste of Amsterdam, culinair festival in het Amstelpark, met kinderprogramma. In het Amstelpark is ook een grote speeltuin.

*3 t/m 5 juni cultureel foodfestival Lepeltje Lepeltje in Dordrecht, met lekker eten vanuit foodtrucks, bandjes en dj’s, kinderprogramma en de “mooie spullen markt”.

*4 juni is My First Festival in Utrecht, muziekfestival voor alle kinderen tussen 2 en 12 jaar.

*4 en 5 juni is Kermis de Klop in Utrecht, een mooie ouderwetse kermis in het groen.

*4 en 5 juni, met Pinksteren, is de Appelparade op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek: tussen de boomgaarden shoppen op een markt met mooie en lekkere dingen, muziek en theater.

*10 en 11 juni is Verborgen Tuinen, waarbij je allerlei mooie tuinen op bijzondere plekken in Rotterdam kunt bekijken.

*9 t/m 18 juni is Oerol, het theaterfestival op Terschelling.

*16 en 17 juni is Kids ‘n’ Billies in Openluchttheater de Goffert in Nijmegen, naar eigen zeggen het stoerste muziekfestival voor het hele gezin. Met naast muziek ook ander kindervermaak, zoals workshops, zweefmolen, suikerspinnen en popcorn eten, een vetkuif in je haar laten zetten, hoela-hoeps, tattoos en waterpistolen.

*17 en 18 juni is Lekker naar de Boer: op bezoek bij een boer bij jou in de buurt, ik schreef er hier over.

*17 en 18 juni is Alles kids in Drenthe in Emmen met dansworkshops, een ritje in de historische trein, theatervoorstellingen, springkussens, klimmen, schilderen, zingen en allerlei attracties van bekende attractieparken.

*18 juni is De Hout op Stelten in Cultuurpark de Hout in Alkmaar, cultuurfestival voor kinderen van 2 tot en met 9 jaar.

*18 juni is Hout Festival in de Haarlemmerhout in Haarlem, met programma voor kinderen in de familietent, waar kinderen kunnen kijken en meedoen. Ook kunnen kinderen knutselen en schminken.

☆ leestip☆


Zomer 2017


*Op verschillende dagen in de zomer is de Parade in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam, met overdag kinderprogramma.

*Op een aantal woensdagen gedurende de hele zomer kun je in het Amsterdamse Bostheater in Amsterdam kijken naar sprookjes zoals Hans & Grietje, Roodkapje, Het Zigeunermeisje en Rapunzel.

*25 juni is Roots Open Air in het Oosterpark in Amsterdam, onderdeel van het multiculturele festival Amsterdam Roots Festival, met op het Kinderplein speciale voorstellingen voor kids.

*25 juni is Kid Dynamite Jazz Festival op Katendrecht in Rotterdam, met muziek van gevestigde namen, Rotterdamse talenten en het project The Dynamite Kids, maar daarnaast ook theatershows en workshops muziekinstrumenten maken, dansen en tekenen.

*Verschillende dagen in juli is Westwaarts in het Erasmuspark in Amsterdam, het gratis openluchtfestival van Podium Mozaïek, met allerlei dingen voor kids zoals theater en voorlezen.

*1 en 2 juli is het Africafestival in Hertme, een festival op het gebied van Afrikaanse muziek, wat is er nou mooier dan dansen op opzwepende djembé-ritmes?

*2 juli is North Sea Jazz Kids in de Rotterdamse Schouwburg.

*7 t/m 9 juli is FestiValderAa, een festival met theater en muziek in de Drentse natuur. Er zijn allerlei kinderactiviteiten, onder meer in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

*14 t/m 23 juli is het Over het IJ Festival op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, met heel veel theater voor kids. Op het NDSM-terrein vind je de ook IJ-kantine (Mt. Ondinaweg 15), een gigantisch restaurant aan het water in Amsterdam Noord, met een grote kinderspeelhoek. Je kunt er vanaf Centraal Station met een pontje heen, die pont is hartstikke spannend voor kids, al kun je er natuurlijk ook gewoon met de auto komen.

*24 t/m 28 juli is het Vrije Vogel Festival op Kinderboerderij de Zimmerhoeve in Amsterdam-West, een buiten-kindertheaterfestival, waar zelf doen met zo leuk en belangrijk is als voorstellingen bekijken, voor kinderen tussen de 2 en de 12 jaar.

*Op een aantal dinsdagen en woensdagen in juli en augustus zijn Prinsen en Prinsessendagen in Paleis het Loo, kinderen mogen verkleed komen en kunnen zich laten schminken, een eigen kroon versieren met edelstenen of een medaille maken.

*27 t/m 30 juli is het Kuna Festival in het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe, waar kunstenaars hun werken exposeren. Voor kids is er een special programma met allerlei activiteiten, zoals knutselen en broodjes bakken.

*28 t/m 30 juli is Festival de Luie Hond  in Arnhem, met een podium met funk, soul & reggae, hip hop en afrobeat, heel veel foodtrucks en een speciale kidsplayground

*3 t/m 5 augustus is het Festival der Zoete Verleidingen in Sleen in Drenthe, lekker zelf allerlei zoetigheid maken.

*12 augustus is het Junior Grachtenfestival in Amsterdam, met klassieke muziek voor kids.

*13 augustus t/m 3 september kun je in het Amsterdamse Bostheater in Amsterdam kijken naar de Gruffalo.

*16 t/m 20 augustus is het Zeepkisten Festival aan de Kralingse Plas in Rotterdam. Naast de Zeepkistenrace is er een grote Knutseltent waar je mooie mini zeepkist autootjes kan maken, een Jeep Safari parcours, Bugatti trapauto’s, een patat schietbaan en mini Jeep electro rijden.

*25 t/m 27 augustus is Proefpark Haarlem in het Kenaupark, met voor kinderen theater, modderkeukentjes, je eigen heksendrankje maken, je eigen foodtruckje knutselen, schminken, bloempot schilderen en vullen met kruidenzaadjes, zelf strohalm plukken en je eigen deeg voor koekjes maken.

*31 augustus t/m 3 september is Into The Great Wide Open op Vlieland, festival met muziek, beeldende kunst, film en kinderactiviteiten.

*1 t/m 3 september zijn de Wereldhavendagen in Rotterdam.

*10 september is Hembrug Happening in Zaandam, een familiefestival wat zich richt op maatschappelijke thema’s, spiritualiteit, live muziek, poëzie en meer.

*15 t/m 17 september is festival de Grazende Zwaan in Kleine Vennep, theaterfestival op en om de boerderij, met voor de hele familie locatietheater, muziek, eten, drinken, doen en meer.

*16 september is het Kiind Festival. Met muziek, ruimte om te chillen, inspiratie voor het ware hippieleven en veel informatie over natuurlijk en bewust ouderschap.

*16 september is de Landelijke Appelplukdag, heel veel fruittelers stellen die dag hun boomgaard open om appels te komen plukken, op allerlei plekken in Nederland.

*Vanaf 16 september is de Zelfpluk op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek: appeltjes plukken op een prachtig landgoed.

☆ leestip☆

 


Herfst 2017


*18 september t/m 8 oktober is de Lichtjesroute in Eindhoven. 22 kilometer door de stad heen, prachtig verlicht. Je kunt er langs wandelen of rijden me de fiets of auto.

*23 september is het Snorfestival in de Snorfabriek in Utrecht, met workshops zoals borduren, theater, leren illustreren en nog veel meer.

*27 september t/m 1 oktober is 2 Turven Hoog in Almere en Amsterdam, met theater voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

*4 t/m 15 oktober is de Kinderboekenweek met in heel Nederland leuke activiteiten.

*7 en 8 oktober is Weekend van de Wetenschap met in heel Nederland op verschillende locaties verschillende leuke dingen voor kids.

*13 t/m 21 oktober is De Betovering in Den Haag, internationaal jeugdkunstfestival, met voorstellingen en workshops van kunstenaars en theatermakers, op ruim 50 verschillende locaties, voor kinderen van 2 t/m 12 jaar.

*14 oktober is het Geen Daden Maar Woorden Festival op Katendrecht in Rotterdam: met mooie woorden, van literatuur tot muziek.

*14 t/m 22 oktober, in de herfstvakantie, is Ontdek Chuggington in het Spoorwegmuseum in Utrecht voor alle kleine fans van vrolijke treinen, wij gingen een paar jaar geleden, ik schreef er hier over.

*14 t/m 29 oktober organiseert Natuurmonumenten in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de herfstvakantie, waaronder de Kabouterweek.

*14 t/m 27 oktober is Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe mediafestival in de herfstvakantie. Van 21 t/m 27 oktober in de Westergasfabriek in Amsterdam en in de herfstvakantie op allerlei locaties in heel Nederland. Ik schreef er hier over.

*16 t/m 29 oktober is het Klokhuis Maaklab festival in Beeld en Geluid in Hilversum, voor nieuwsgierige kids.

*18 t/m 24 oktober is Lego World in de jaarbeurs in Utrecht, een gigantisch festival voor kleine en grote Lego fans.

*21 t/m 29 oktober is festival Verhalen in de herfst in verschillende theaters en de bibliotheek in Amsterdam, met theater, film, muziek en workshops voor kinderen.

*27 t/m 29 oktober is Doe’s gek in Zwolle, een festival met allerlei verschillende kinderwerelden, met Lego, games, dino’s, pannavoetbal, star wars, hindernisbaan, skelterbaan, kermis, bios, dansen met dj en meer, voor kinderen van 4 tot 14 jaar.

*Tot en met 28 oktober is ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen, het staat dit jaar het in het teken van tekenaar Rien Poortvliet, daarnaast zijn er 40 beelden waar je spreekwoorden kunt raden en met de monorail kun je alle beelden vanuit de lucht zien.

*18 november is de landelijke intocht van Sinterklaas, maar er zijn nog veel meer leuke intochten verspreid over het land.

*24 t/m 26 november is Flavourites Live, met heel veel webshops voor kids. Niet zozeer om met de kids heen te gaan, maar wel om leuke dingen voor de kids te shoppen, ik ging er een paar jaar geleden heen en schreef er hier over.

*30 november t/m 21 januari is het Amsterdam Light Festival met de Illuminade, de prachtige lichtjeswandeling langs verlichte kunstwerken. Er is ook een app die je kunt downloaden, waarop je alle plekken kunt vinden. Ik schreef er hier over.

*1 december t/m 14 januari kun je aan het strand in Noordwijk schaatsen in Winter Wonderland. De inrichting en het eten is zijn een gezellige Oostenrijkse sfeer, wij gingen er heen, erg leuk.

*9 december is de Sissy Boy kerstmarkt op het Amstelveld in Amsterdam. Met live muziek, glühwein en limonade, Fashion, Homeland en jonge ondernemers.

*15 t/m 24 december is de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag, waar je kerst in koninklijke sferen kunt doorbrengen.

*16 en 17 december is het Dickens Festijn in boekenstad Deventer, bijna 1000 personages uit de boeken van van Dickers lopen rond in het oude Bergkwartier, van Scrooge tot Oliver Twist.

*16 en 17 december en 23 december t/m 7 januari tijdens de kerstvakantie is Sprookjeswinterland in Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

☆ leestip☆

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Nieuw op Leuk met kids blog

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.