101 festivals en markten met kinderen – in lente, zomer, herfst en winter


Veel festivals en markten zijn hartstikke leuk om met de kinderen heen te gaan, in de lente en zomer met een zonnetje, hapje en drankje buiten, in de herfst en winter met een warm drankje binnen of buiten. Ik maakte een overzicht met de leukste in het hele jaar. 

Weet jij nog een leuk festival of markt om met de kinderen heen te gaan? Laat dan je tip achter op het reactieformulier onder dit bericht of stuur een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl.

Bekijk rustig de hele lijst met festivals en markten voor kinderen, of klik door naar lente, zomerherfst of winter. Tussendoor vind je ook mijn favoriete boeken en gidsen over leuke uitjes met de kinderen.

=> Zoek je een overzicht van uitjes in de komende weken, kijk dan even in de nieuwste Leuke Update.

101 festivals, markten en andere leuke uitjes voor kinderen in lente, zomer, herfst en winter


Verschillende dagen in het jaar


☆Tussen mei en september is Sand in the City achtereenvolgens in Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer en Zwolle. Het is een gigantische zandbak, midden in de binnenstad.

☆In mei, juni, juli, augustus en september is het Vondelpark Openluchttheater, met ieder weekend in de zomer leuke optredens.

☆Foodfestival Lepeltje Lepeltje komt in verschillende steden, met lekker eten vanuit foodtrucks, bandjes en dj’s, kinderprogramma en de “mooie spullen markt”.

☆De Feelgood Market is op verschillende dagen in Eindhoven. Er zijn kraampjes van designers, workshops, massage, gezondheid-adviezen, lekkere hapjes, live- muziek, dans acts, theater en activiteiten voor kinderen. Strijp S is sowieso heel leuk om heen te gaan.

☆Op een aantal zondagen is de Blije Markt in Doetinchem, een hippe streekmarkt in een park met pure producten: lekker eten en drinken, mobiele terrasjes vanuit rijdende keukentjes, muziek en workshops.

☆De Sunday Market is een creatieve markt in Amsterdam. Het Westergasterrein is sowieso een leuke plek om met de kinderen heen te gaan, het is een leuk park met een speeltuin.

☆In verschillende steden en op verschillende dagen in het jaar is de Swan Market, een lifestyle markt met allerlei creatief aanbod.

☆Zoek je een leuke speeltuin, met mooi weer of juist met slecht weer? Kijk dan even in mijn lijstje met de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland.

☆Wil je naar een museum, kijk dan even naar mijn artikel met de leukste kindermusea van Nederland.

☆Is het buiten koud of nat, lees dan 101 dingen om binnen te doen met kinderen als het regent of koud is.

☆Wil je een paar dagen weg, maar niet te ver? Bij attractieparken als de Efteling en Duinrell kun je ook blijven slapen, door een weekendje te gaan heb je uitgebreid de tijd om het attractiepark te ontdekken. Bij Safari Resort Beekse Bergen kun je tussen de wilde dieren slapen, heel erg tof. Bij Vakantiepark Dierenbos staat juist alles in het teken van bosdieren.

☆Zoek je nog meer uitjes, kijk dan naar mijn pagina met alle kinderuitjes.


Lente 2019


☆21 maart tot en met 19 mei is de Keukenhof weer open, waar van alles voor kinderen wordt georganiseerd, tickets kun je van te voren boeken via Tours & TicketsI Amsterdam en Tiqets, daarmee hoef je niet in de rij te wachten en soms is het ook goedkoper.

☆24 maart is het Taribush Wandel Festival, in het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe, met avonturentocht en kindertocht.

☆29 maart tot en met 16 juni is kunstfestival Tweetakt in Utrecht, met locaties in het Centrum van Utrecht en in Fort Ruigenhoek in Groenekan.

☆Het Flower Festival Lisse is op verschillende dagen in april. Op 6 april is er een Kids Tulpenpluktuin in het centrum van Lisse. Op 20 april is er het Kindercorso, hierbij rijden kinderen op met bloemen versierde fietsen en andere voertuigen door Lisse.

☆5 tot en met 14 april is de Kindermuziekweek, in theaters, muziekscholen en concertzalen in heel Nederland worden leuke dingen georganiseerd.

☆6 en 7 april is Kom in de Kas in heel Nederland, in veel kassen worden activiteiten voor kinderen georganiseerd.

☆7 april is het Kinderkorenfestival bij de Nationale Opera in Amsterdam voor kinderen van 6 tot 13 jaar.

☆Op 10 april, 24 april, 8 mei, 22 mei en 12 juni staat Museum Rotterdam in het teken van Party People Kids en hosten ze speciale museumdagen voor alle mini dancing queens, hip-hop dudes en muziekfans vanaf 6 jaar.

☆12 tot en met 14 april is Crea Weekend in Hardenberg, met DIY workshops en winkeltjes.

☆13 tot en met 21 april is de Dolfje Weerwolfje Week, Paul van Loon heeft optredens op verschillende plekken in Nederland.

☆Op 15 tot en met 23 april is 2 Turven Hoog op Locatie, een theaterfestival voor de allerkleinsten (1-5 jaar) in verschillende theaters in Almere en Haarlem.

☆19 tot en met 21 april is het Werkspoorfestival in Utrecht, met popup keukens, barretjes, muziek en een kinderprogramma.

☆19 tot en met 22 april is het Taartrovers Film Festival in het Groninger Forum in Groningen.

☆In maart en april is op verschillende plekken in het land lammetjesdag, vaak op Tweede Paasdag, voor het ultieme lentegevoel. Bij Natuurmonumenten in Ruinen, Dwingelderveld, Maastricht, Biezenmortel. Ook in Soest, Ottoland bij Dordrecht en Amsterdam zijn bijvoorbeeld lammetjesdagen.

☆21 en 22 april is Pasen. Met Pasen wordt op veel plekken een paasvuur georganiseerd

☆21 en 22 april is Paaspop Zieuwent in de Achterhoek, met op zondag een KinderDOEmiddag.

☆21 en 22 april is het Oldtimer Festival in Hem bij Venhuizen (Noord Holland), leuk voor kleine autofans.

☆27 april is Koningsdag, tijd om kinderspeelgoed te kopen of verkopen, of je mooiste kunsten te laten zien. De vrijmarkt in Utrecht begint op veel plekken al de nacht ervoor en er is een speciale vrijmarkt voor kinderen in Park Lepelenburg: Koningskinderen. In Amsterdam zijn het Vondelpark en het Artisplein traditioneel gereserveerd zijn voor kinderen, maar nog veel meer plekken: het Amstelveld, de Amsterdamse Poort, het Artisplein, het Bellamyplein, het Bilderdijkpark, het binnenplein van het Buikslotermeerplein , de Dappermarkt, het Erasmuspark, het Frederik Hendrik Plantsoen, het Frederiksplein bij de Falckstraat, de Leliegracht, de NDSM-Werf, het Plein 40-45, het Sarphatipark, de Sint Antoniesluis, Stadspark Tussenmeer, het Westerpark en de haven van IJburg. In de Watergraafsmeer is ieder jaar het Bredewegfestival waar ieder jaar veel gezinnen op af komen. Restaurant Stroop in Noord is een oase ver weg van de grote stad maar toch heel dichtbij: op het grasveld is plek voor spelletjes, dansjes, kijkdozen, muziekinstrumenten, speurtochten, zelfgemaakte sieraden, goochelacts, toneelstukjes en meer.

☆28 en 29 april is het Uk en Puk Festival in Utrecht, een leuk theateruitje voor kleine kinderen in de meivakantie, ik schreef hier over een eerdere versie. Het Uk en Puk festival is in Theater Kikker in het centrum van Utrecht en Podium Hoge Woerd in De Meern.

☆28 april tot en met 5 mei staat Beeld en Geluid helemaal in het teken van humor, met een theatershow van VET Kindercabaret, een familie-acteerworkshop en workshops van Tex de Wit en Comedyhuis Utrecht. De tentoonstelling Serieus grappig is al wat langer in Beeld en Geluid, die gaat over satire in Nederland.

☆29 april tot en met 5 mei is het Taartrovers Film Festival in het Eye Filmuseum in Amsterdam.

☆1 mei is er het FamilieFest in Het Nieuwe Instituut, het thema is: Kraak Het Nieuwe Instituut. Kinderen gaan hutten bouwen in de tuin, families kunnen bijdragen aan een geheime radiozender, er is een workshop free running, een workshop graffiti en een escapetour.

☆1 tot en met 5 mei is Circusstad Festival in Rotterdam, met allerlei workshops en voorstellingen voor kinderen.

☆4 mei is het Kinderfestival in het Heracles Station in Almelo, met een show, stormbaan, ballon clown, springkussen, schminken en lekker eten. Gezinnen uit kinderen met weinig geld krijgen gratis kaarten.

☆Op 5 mei zijn er door het hele land Bevrijdingsfestivals, Bevrijdingspop in Haarlem heeft bijvoorbeeld een speciaal kinderfestival.

☆Op 11 mei is Reuring in de stad in Hengelo, een festival met historische activiteiten. Denk aan oude kinderspelletjes, nostalgische ijswagens, oldtimer auto’s en een schaapsherder.

☆11 en 12 mei is de Nationale Molendag. In heel Nederland kun je molens bekijken, een deel organiseert kinderactiviteiten.

☆17 tot en met 19 mei is het Pimpfestival in Oisterwijk. Je kunt hier gepimpte caravans en campers bekijken.

☆24 tot en met 26 mei is A Walk In The Park in Park Vreugd en Rust in Voorburg. Het is een cultureel stadsfestival, waarbij het park wordt verdeeld in een Muziekpark, een Theater en Kunstpark en een Sportpark. Er is ook een kinderprogramma.

☆Op 25 mei is de Veiligheidsdag in Almere, voor kleine fans van de politie, brandweer en ambulance.

☆25 en 26 mei is Keltfest in Vijfhuizen, dit festival neemt je mee terug naar de tijd van de Kelten. Er zijn ambachten, workshops boogschieten en smeden, demonstraties, een uitgebreide markt en veel kinderactiviteiten.

☆Op 26 mei is de Blije Markt in Doetinchem, een hippe streekmarkt in een park met pure producten. Er is lekker eten en drinken, mobiele terrasjes vanuit rijdende keukentjes, muziek en workshops.

☆Op 26 mei is De Hout op Stelten in Cultuurpark de Hout in Alkmaar. Dit is een cultuurfestival voor kinderen van 2 tot en met 9 jaar.

☆Op 26 mei is de Dag van het Park op allerlei plekken in Nederland en België.

☆30 mei tot en met 2 juni is het Hemelvaartsweekend.

☆29 mei tot en met 2 juni is Rollende Keukens, culinair festival bij de Westergasfabriek in Amsterdam.

☆30 mei tot en met 2 juni is Hoogte80 Festival in Arnhem. Er is theater, dans en muziek, en een kinderprogramma.

☆30 mei is het Hemeltjelief Festival in Amsterdam. Dit jaarlijkse festival is voor grote en kleine kinderen, op Hemelvaartsdag op de NDSM-werf.

☆30 mei is het Op De T Festival in Bergen op Zoom. Er zijn bandjes, een festivalmarkt, een grote kinderhoek en een container voor jongeren.

☆31 mei tot en met 3 juni is Taste of Amsterdam, culinair festival in het Amstelpark, met kinderprogramma. In het Amstelpark is ook een grote speeltuin.

☆7 tot en met 10 juni is de Parkparade in Doetinchem, muziek- en theaterfestival in de Achterhoek.

☆8 tot en met 10 juni is blues festival Ribs & Blues in Raalte. Het KidsAdventureland heeft gedeeltes voor verschillende leeftijden.

☆9 en 10 juni is Pinksteren. 

☆9 en 10 juni is de Appelparade op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Hier kun je tussen de boomgaarden shoppen op een markt met mooie en lekkere dingen, muziek en theater.

☆9 en 10 juni is Boekids in Den Haag. Dit is een jeugdfestival voor literatuur voor kinderen vanaf 4 jaar.

☆9 en 10 juni is Kermis de Klop in Utrecht. Dit is echt zo’n mooie ouderwetse kermis in het groen bij Fort de Klop.

☆9 en 10 juni is kindertheaterfestival De Sprookjestuinen van Drenthe in Diever en Dwingeloo. Er zijn sprookjesvoorstellingen voor kinderen, sprookjesachtige tuinen, speurtochten en een kabouterdorpje.

☆12 juni is de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd door Jantje Beton.

☆Op 14, 15, 21 en 22 juni is Vadernacht in Dierenpark Amersfoort. De mannen slapen tussen de dino’s en genieten van een bbq.

☆14 tot en met 23 juni is Oerol, het theaterfestival op Terschelling.

☆Op 15 juni is het BuitenGewoon Kinderfestival op Camping de Lakens in Bloemendaal aan Zee.

☆15 en 16 juni is Alles kids in Drenthe in Emmen. Er zijn dansworkshops, een ritje in de historische trein, theatervoorstellingen, springkussens, klimmen, schilderen, zingen en allerlei attracties van bekende attractieparken.

☆16 juni is Hout Festival in de Haarlemmerhout in Haarlem. Er is een programma voor kinderen in de familietent, waar kinderen kunnen kijken en meedoen. Ook kunnen kinderen knutselen en schminken.

☆20 tot en met 23 juni is Sail op Scheveningen, dan is Scheveningen de finishplaats van de Liberty Tall Ships Regatta.

☆22 juni is Kids ‘n’ Billies in Openluchttheater de Goffert in Nijmegen. Naar eigen zeggen is dit het stoerste muziekfestival voor het hele gezin, met naast muziek ook allerlei ander stoer kindervermaak.


Zomer 2019 – hier komt binnenkort een update


*Op verschillende dagen in de zomer is de Parade in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam, met overdag kinderprogramma.

*Op een aantal woensdagen gedurende de hele zomer kun je in het Amsterdamse Bostheater in Amsterdam kijken naar sprookjes zoals Hans & Grietje, Roodkapje, Het Zigeunermeisje en Rapunzel.

*25 juni is Roots Open Air in het Oosterpark in Amsterdam, onderdeel van het multiculturele festival Amsterdam Roots Festival, met op het Kinderplein speciale voorstellingen voor kids.

*25 juni is Kid Dynamite Jazz Festival op Katendrecht in Rotterdam, met muziek van gevestigde namen, Rotterdamse talenten en het project The Dynamite Kids, maar daarnaast ook theatershows en workshops muziekinstrumenten maken, dansen en tekenen.

☆27 tot en met 30 juni is Reuring festival in Purmerend. Er is een Kidzmiddag voor kinderen.

*Verschillende dagen in juli is Westwaarts in het Erasmuspark in Amsterdam, het gratis openluchtfestival van Podium Mozaïek, met allerlei dingen voor kids zoals theater en voorlezen.

*1 en 2 juli is het Africafestival in Hertme, een festival op het gebied van Afrikaanse muziek, wat is er nou mooier dan dansen op opzwepende djembé-ritmes?

*2 juli is North Sea Jazz Kids in de Rotterdamse Schouwburg.

☆6 en 7 juli is het KinderMuziekFestival in Bergen aan Zee.

*7 t/m 9 juli is FestiValderAa, een festival met theater en muziek in de Drentse natuur. Er zijn allerlei kinderactiviteiten, onder meer in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

☆13 en 14 juli is het International Kids Festival Amsterdam in het Amsterdamse Bos. Dit kinderfestival is voor kinderen tot 12 jaar. Met muziek, workshops, schminck, yoga, trampolines, foto booth, kinderkleding, gezond eten en bar voor de ouders.

*14 t/m 23 juli is het Over het IJ Festival op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, met heel veel theater voor kids. Op het NDSM-terrein vind je de ook IJ-kantine (Mt. Ondinaweg 15), een gigantisch restaurant aan het water in Amsterdam Noord, met een grote kinderspeelhoek. Je kunt er vanaf Centraal Station met een pontje heen, die pont is hartstikke spannend voor kids, al kun je er natuurlijk ook gewoon met de auto komen.

*24 t/m 28 juli is het Vrije Vogel Festival op Kinderboerderij de Zimmerhoeve in Amsterdam-West, een buiten-kindertheaterfestival, waar zelf doen met zo leuk en belangrijk is als voorstellingen bekijken, voor kinderen tussen de 2 en de 12 jaar.

*Op een aantal dinsdagen en woensdagen in juli en augustus zijn Prinsen en Prinsessendagen in Paleis het Loo, kinderen mogen verkleed komen en kunnen zich laten schminken, een eigen kroon versieren met edelstenen of een medaille maken.

*27 t/m 30 juli is het Kuna Festival in het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe, waar kunstenaars hun werken exposeren. Voor kids is er een special programma met allerlei activiteiten, zoals knutselen en broodjes bakken.

*28 t/m 30 juli is Festival de Luie Hond  in Arnhem, met een podium met funk, soul & reggae, hip hop en afrobeat, heel veel foodtrucks en een speciale kidsplayground

*In augustus is het Vuurwerkfestival in Scheveningen.

*3 t/m 5 augustus is het Festival der Zoete Verleidingen in Sleen in Drenthe, lekker zelf allerlei zoetigheid maken.

☆8 augustus is Circusbende op de NDSM, het circusevenement op de NDSM-werf.

☆8 tot en met 11 augustus is Landjuweel op Ruigoord. Bij dit festival zijn er theater, poëzie, beeldende kunst, films, muziek, dans, workshops, eten en drinken en een beeldenroute. Er is een kinderprogramma en een familiecamping.

*12 augustus is het Junior Grachtenfestival in Amsterdam, met klassieke muziek voor kids.

*13 augustus t/m 3 september kun je in het Amsterdamse Bostheater in Amsterdam kijken naar de Gruffalo.

*16 t/m 20 augustus is het Zeepkisten Festival aan de Kralingse Plas in Rotterdam. Naast de Zeepkistenrace is er een grote Knutseltent waar je mooie mini zeepkist autootjes kan maken, een Jeep Safari parcours, Bugatti trapauto’s, een patat schietbaan en mini Jeep electro rijden.

*25 t/m 27 augustus is Proefpark Haarlem in het Kenaupark, met voor kinderen theater, modderkeukentjes, je eigen heksendrankje maken, je eigen foodtruckje knutselen, schminken, bloempot schilderen en vullen met kruidenzaadjes, zelf strohalm plukken en je eigen deeg voor koekjes maken.

*31 augustus t/m 3 september is Into The Great Wide Open op Vlieland, festival met muziek, beeldende kunst, film en kinderactiviteiten.

*1 t/m 3 september zijn de Wereldhavendagen in Rotterdam.

*10 september is Hembrug Happening in Zaandam, een familiefestival wat zich richt op maatschappelijke thema’s, spiritualiteit, live muziek, poëzie en meer.

☆14 en 15 september is het KinderMuziekFestival in de Tolhuistuin in Amsterdam.

*15 t/m 17 september is festival de Grazende Zwaan in Kleine Vennep, theaterfestival op en om de boerderij, met voor de hele familie locatietheater, muziek, eten, drinken, doen en meer.

*16 september is het Kiind Festival. Met muziek, ruimte om te chillen, inspiratie voor het ware hippieleven en veel informatie over natuurlijk en bewust ouderschap.

*16 september is de Landelijke Appelplukdag, heel veel fruittelers stellen die dag hun boomgaard open om appels te komen plukken, op allerlei plekken in Nederland.

*Vanaf 16 september is de Zelfpluk op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek: appeltjes plukken op een prachtig landgoed.


Herfst 2018


☆Op 15 en 22 september zijn de Landelijke Fruitplukdagen, heel veel fruittelers stellen die dagen hun boomgaard open om fruit te komen plukken, op allerlei plekken in Nederland.

☆Van 21 tot en met 23 september is het Hippe Happen Festival in Grote Wielen bij Den Bosch, met heel veel rollende keukens en allerlei dingen voor kids.

☆Van 21 tot en met 23 september is theaterfestival de Grazende Zwaan in de Haarlemmermeer.

☆Op 22 en 23 september is het BinnensteBuiten Festival op Fort Rijnauwen in Bunnik, voor fans van het feel good programma.

☆Op 23 september is SuperSchoon Festival in Heiloo, met duurzame markt, muziek en kindertheater.

☆Op 29 en 30 september kun je naar het Ambacht in Beeld Festival in de Hallen in Amsterdam, met veel leuke dingen voor kinderen. Voor wie oude technieken wil leren, zoals macramé, eco-dyeing, weven en borduren.

☆Op 29 en 30 september is ook het LINDA.Festival in Zaandam, waar het 15-jarig bestaan van de LINDA. in de voor het blad zo kenmerkende stijl wordt gevierd.

☆Van 2 tot en met 7 oktober is de VT Wonen & Design Beurs in Amsterdam.

☆Tijdens de Kinderboekenweek van 3 tot en met 14 oktober zijn er overal in Nederland leuke evenementen, vaak in boekhandels. Op de site van de Kinderboekenweek kun je opzoeken wat er bij jou in de buurt is. Een leuk voorbeeld: met Gezinnig kunnen kinderen van 4 tot 10 jaar hun eigen kletsboek gaan maken, bij verschillende boekhandels in Nederland.

☆Op 6 en 7 oktober is het Boerenfeestweekend bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens bij Utrecht.

☆Op 6 en 7 oktober is het Weekend van de Wetenschap op heel veel verschillende plekken in Nederland.

☆Tot en met 14 oktober is de Lichtjesroute in Eindhoven, met een kilometerslange route door de stad heen, prachtig verlicht.

☆14 tot en met 18 oktober is het Taartrovers Film Festival in het Natlab in Eindhoven.

☆Tot en met 28 oktober staan er in Burgers’ Zoo 50 gigantische dinosaurussen.

☆Tot het einde van de herfstvakantie kun je op veel plekken zelf appels plukken, lekker idyllisch door de boomgaard lopen. Corrien ging naar de Olmenhorst en deelde haar prachtige foto’s en handige tips.

☆Van 13 tot en met 21 oktober is de herfstvakantie in de regio Zuid.

☆In de herfstvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen, ik maakte een lijst met de leukste musea voor kinderen.

Natuurmonumenten organiseert in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de herfstvakantie.

☆Van 13 tot en met 28 oktober is kindermediafestival Cinekid in heel Nederland, op bijna 40 locaties kunnen kinderen nieuwe, bijzondere en opvallende films en televisieproducties bekijken en op ontdekkingstocht gaan in het MediaLab.

Natuurmonumenten organiseert in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de herfstvakantie.

☆13 oktober is Wereldvoedseldag in Den Bosch, met naast een programma voor volwassen ook workshops, spoorzoeken en excursies voor kinderen.

☆13 tot en met 21 oktober is het Sprookjesfestival in Arnhem, met workshops, films, lezingen, voorlezen, dans, theater en meer.

☆13 tot en met 22 oktober is Kunst4Kids in in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam: een verkooptentoonstelling die kinderen de kans geeft om zonder hulp van volwassenen voor 35 euro een heus kunstwerk te kopen.

☆16, 23, 24, 25 en 26 oktober is Spangas viert herfstvakantie in Beeld en Geluid in Hilversum, voor fans van de serie.

☆17 tot en met 21 oktober is het Generation Discover Festival in Den Haag, jongeren tussen 8 en 14 jaar kunnen in acht domes zelf ervaren hoe je met wetenschap en technologie tot innovatieve oplossingen kunt komen die bijdragen aan een duurzamere samenleving.

☆Van 18 tot en met 24 oktober is Legoworld in de Jaarbeurs in Utrecht.

☆Van 19 tot en met 23 oktober zijn de Chuggington doe-dagen in het Spoorwegmuseum, ik schreef hier over ons uitje naar Chuggington in het Spoorwegmuseum.

☆Van 19 tot en met 27 oktober is De Betovering op verschillende locaties in Den Haag, internationaal jeugdkunstfestival, met voorstellingen en workshops van kunstenaars en theatermakers, voor kinderen van 2 t/m 12 jaar.

☆Van 20 tot en met 28 oktober is de herfstvakantie in de regio Noord en Midden.

☆20 oktober is de Piratendag in Batavialand in Lelystad, het wordt één groot pirateneiland en kinderen kunnen meehelpen het schip de Batavia te bevrijden van de piraten.

☆Van 20 tot en met 26 oktober is kindermediafestival Cinekid op het Westergasterrein in Amsterdam, met films, workshops, games en interactieve installaties. Ik schreef hier ons Dagje Amsterdam West met Cinekid festival

☆Van 20 tot en met 28 oktober tijdens de herfstvakantie kun je bij Veiligheidsmuseum PIT in Almere een politieagent ontmoeten (22 en 26 oktober), een politiespeurtocht doen en je skelterrijbewijs halen. Eerder schreef ik een review over Veiligheidsmuseum PIT.

☆Van 25 tot en met 28 oktober is Doe’s Gek in Zwolle, het is en gigantische overdekte speelplek, met LEGO bouwplaats, kinderboerderij, podium, gamehal, minikermis, hindernissenbaan en pannavoetbalkooien. Een ideaal uitje voor voor een druilerige herfstdag dus en op Leuk met kids blog kun je nu kaartjes winnen voor Doe’s Gek!

Halloween is dit jaar op woensdag 31 oktober er er wordt van alles georganiseerd. Zo kun je naar Hotel Arena in Amsterdam, naast het Oosterpark, waar je de spannende kinderfilm Coraline op een groot scherm kunt kijken in de klassieke Kapel, in een zitzak met een bakje popcorn en glaasje limonade. Bij Conscious Hotel Vondelpark is er een halloweenfeest voor kids: het Monsters en Pompoenen Feest, met schminken, spookworkshops, griezelruimtes, spinnenlimo en een vampierenmaaltijd. De Julianatoren in Apeldoorn staat in het teken van Halloween op 5, 6, 7 en van 12 oktober tot en met 28 oktober. Van 24 tot en met 26 oktober is Halloween op de Boerderij bij de Boerinn in Kamerik bij Woerden, met een begeleide speurtocht (4-7 jaar) en levend kwartet en spook mastermind (8-12 jaar), er zijn knutseltafels en de speeltuin is open. Toverland viert Halloween met Halloween Days van 13 tot en met 28 oktober en Halloween Nights op 13, 17, 18, 19, 20 en 27 oktober.

☆Van 2 tot en met 4 november is de beurs We Are Pregnant in de hippe Werkspoorkathedraal in Utrecht, ze bouwen hier een feestje voor wie zwanger is of net een kindje heeft. Cindy gaat hier op 2 november heen en zal op Instagram en Facebook verslag doen!

☆Op zaterdag 3 november is de Natuurwerkdag op verschillende plekken in Nederland, er staat bij welke locaties geschikt zijn voor kinderen.

☆Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan knutselen kinderen een lampion. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling. Ik maakte ook een artikel met Sint Maarten tips met heel veel liedjes en andere ideeën om het extra leuk te maken.

☆Tot en met 4 november is de Kinderkunstroute in Haarlem, kids gaan met opdrachtenmap door het centrum van Haarlem.

☆Tot en met 4 november is de beurs Kreadoe in Utrecht, met heel veel creatieve inspiratie en workshops.

☆10 november is de Paw Patroldag bij PIT Veiligheidsmuseum, voor de lancering van de nieuwe PAW Patrol speurtocht pups Chase en Marshall naar het museum.

☆10 november is de jaarlijkse live show van Kinderen voor Kinderen, rond 19u25 op NPO3/ZAPP.

☆Van 14 november tot en met 31 januari is Winter Efteling, dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland, je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

☆We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas en de Pieten, live of op televisie. Dit jaar is de intocht op zaterdag 17 november in de gemeente Zaanstad, op en rond de beroemde Zaanse Schans in Zaandijk. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen maakte ik een lijstje met nog veel meer leuke Sinterklaasintochten.

☆23 tot en met 25 november is Flavourites Live, het jaarlijkse event met heel veel leuke webshops, in de Kromhout Hal in Amsterdam Noord. Vorig jaar maakte ik dit dit verslag van Flavourites Live.

☆24 en 25 november is het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht.

☆Op 24 november en 1 december maakt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek een reis met Sinterklaas.

☆Op 24 en 25 november strijkt Sinterklaas neer in het Muiderslot, in Muiden vlakbij Amsterdam.

☆Op 24 en 25 november is het Mega Sint Spektakel in de Julianatoren in Apeldoorn.

☆Op 24 en 25 november en 1 en 2 december wordt Duinrell in Wassenaar omgetoverd tot het Landgoed van Sinterklaas.

☆Van 29 november tot en met 20 januari is het Amsterdam Light Festival, op Leuk met kids vind je een verslag van een eerdere editie.

☆Van 2 december tot en met 27 januari kun je schaatsen, spelletjes doen en lekker eten aan zee bij Winter Wonderland in Noordwijk, op Leuk met kids vind je ook een verslag van Winter Wonderland.

☆We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas en de Pieten, live of op televisie. Dit jaar is de intocht op zaterdag 17 november in de gemeente Zaanstad, op en rond de beroemde Zaanse Schans in Zaandijk. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen maakte ik een lijstje met nog veel meer leuke Sinterklaasintochten.

☆In allerlei steden kun je op bezoek bij het Huis van Sinterklaas of het Pietenhuis, bijvoorbeeld in Broek op LangedijkDordrechtHarderwijkLeeuwardenLeidenOosterhoutUtrecht en Weert.

☆Van 12 november tot en met 5 december is de Chocoladefabriek van Sint in het Zaans Museum, kinderen kunnen hier een chocoladewikkel knutselen en helpen de fabrieksmijter van de Sint terug te vinden.

☆Van 17 november tot en met 5 december kunnen kinderen Sinterklaas helpen in het Maritiem Museum in Rotterdam, samen met Professor Plons. De inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt die in één van de containers in de haven zitten en kinderen kunnen helpen. Daarnaast is er een Pietenschool waar kinderen hun Pietendiploma kunnen halen.

☆Van 18 november tot en met 5 december logeert Sinterklaas in Museum ‘t Oude Slot in Veldhoven.

☆Van 20 november tot en met 5 december wordt het Limburgs Museum in Venlo omgetoverd tot het Pakhuis van Sinterklaas.

☆23 tot en met 25 november is Flavourites Live, het jaarlijkse event met heel veel leuke webshops, in de Kromhout Hal in Amsterdam Noord. Vorig jaar maakte ik dit dit verslag van Flavourites Live.

☆24 en 25 november is het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht.

☆Op 24 november en 1 december maakt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek een reis met Sinterklaas.

☆Op 24 en 25 november strijkt Sinterklaas neer in het Muiderslot, in Muiden vlakbij Amsterdam.

☆Op 24 en 25 november heeft het Zuiderzeemuseum een Pietendorp.

☆Op 24 en 25 november is het Mega Sint Spektakel in de Julianatoren in Apeldoorn.

☆Op 24 en 25 november en 1 en 2 december wordt Duinrell in Wassenaar omgetoverd tot het Landgoed van Sinterklaas.

☆Op 24 en 25 november en 1 en 2 december wordt het Archeon in Alphen aan den Rijn de Stad van Sinterklaas.

☆Op 24, 25 en 30 november en 1 en 2 december is het Sinterklaasmuseum in Westzaan, een pop-up museum dat maar een paar dagen per jaar open is.

☆25 november is het Club van Sinterklaas Feest in Utrecht, met eerst het optreden van Coole Piet en Danspiet, daarna kun je de nieuwste film kijken.


Winter 2018 / 2019


☆Tot en met 27 januari is iedere avond de Nijntje projectie op het Nijntje Museum in Utrecht, het is sowieso leuk om er een keer heen te gaan, ik ging er met de peuter heen.

☆Tot en met 13 januari is Fabeltjesland, de (verlengde) tentoonstelling over de Fabeltjeskrant, in Rotterdam.

☆Van 14 november tot en met 31 januari is Winter Efteling, dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland, je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

☆Van 10 november tot en met 20 januari is het Cool Event Scheveningen, met de overdekte schaatsbaan Kurhausplein on Ice. In december is ook het Vuurwerkfestival in Scheveningen.

☆23 november tot en met 6 januari is Winterparadijs Amersfoort, met een schaatsbaan op het Eemplein.

☆Van 29 november tot en met 20 januari vind je verspreid over de Amsterdamse grachten allerlei lichtkunstwerken, op Leuk met kids lees je meer over het Amsterdam Light Festival.

☆1 tot en met 31 december is de Kerstmarkt Maastricht, met ijsbaan en reuzenrad en heel veel lichtjes.

☆Van 2 december tot en met 27 januari kun je schaatsen, spelletjes doen en lekker eten aan zee bij Winter Wonderland in Noordwijk, op Leuk met kids vind je ook een verslag van Winter Wonderland.

☆7 december tot en met 4 januari is Winter Wonderland in Zeist, met schaatsbaan, kerstmarkt en springkussen, er is een aantal speciale familiedagen.

☆In Leiden worden rond kerst allerlei leuke activiteiten georganiseerd, waaronder een drijvende ijsbaan van 8 december tot en met 6 januari en een drijvende kerstmarkt van 14 december tot en met 25 december.

☆In het weekend van 8 en 9 december kun je op heel veel plekken je eigen kerstboom uitgraven, kijk bijvoorbeeld eens op de site van Staatsbosbeheer.

☆Op 9, 16 en 23 december is het Winter Vuurwerk Scheveningen, als het weer tenminste goed is.

☆14 tot en met 23 december is de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag, waar je kerst in koninklijke sferen kunt doorbrengen.

☆15 december is de Sissy Boy kerstmarkt in Amsterdam Noord. Met live muziek, glühwein en limonade, Fashion, Homeland en jonge ondernemers.

☆15 en 16 december is het Dickens Festijn in boekenstad Deventer, bijna 1000 personages uit de boeken van van Dickers lopen rond in het oude Bergkwartier, van Scrooge tot Oliver Twist.

☆15 en 16 december en 22 december tot en met 6 januari tijdens de kerstvakantie is Sprookjeswinterland in Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

☆Op 15 december is er bij Paradiso in Amsterdam (Alice in) Wonderland, een tea party met bizarre activiteiten, workshops en performances, gehost door Alice en de Madhatter.

☆Op 15 en 16 december is de Christmas Market in de NDSM loods in Amsterdam.

☆15 december tot en met 3 maart is het IJsbeelden Festival in Zwolle. Update: ik heb inmiddels van een paar mensen gehoord dat het er in de kerstvakantie erg druk is.

☆Op 16 december wordt de Sunday Market in Amsterdam de Funky Xmas Market.

☆21 tot en met 30 december is het Amsterdamse Winterparadijs rondom de RAI, waar je kunt schaatsen langlaufen, in het reuzenrad, naar de kerstfilm en lekker eten.

☆21 december tot en met 6 januari is in Museumpark Orientalis van de Heilig Landstichting  in Nijmegen het Feest van Licht, met prachtig verlichte huisjes, marshmallows roosteren, activiteiten in het ambachtendorp en een levensgrote kerstgroep van zandsculpturen.

☆22 december tot en met 6 januari is de kerstvakantie. Let op: veel van de activiteiten vinden niet plaats op de feestdagen. 

☆Bij het Aviodrome kun je de nieuwe 4D-film Skymania bekijken, je gaat op avontuur met Thomas en Elsa, terug naar de pioniersjaren van de Nederlandse luchtvaart. Ook kun je piloot worden voor een dag.

Natuurmonumenten organiseert in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de kerstvakantie.

☆Tot en met 6 januari is Winter Village in het stadshart van Amstelveen, een winters dorp met ijsbaan.

☆22 december tot en met 6 januari zijn in Wildlands Aventure Zoo in Emmen de Wildnights, met lichtshows, waterorgelshow, sprookjesachtige jungle, kampvuren, muziek en winterse hapjes en drankjes.

☆22 december tot en met 6 januari is in Veiligheidsmuseum PIT in Almere een Brandweer LEGO Expo, meer dan 100.000 LEGO bouwsteentjes. Over PIT Veiligheid schreven we eerder deze review.

☆22 december tot en met 6 januari organiseert het Archeon in Alphen aan de Rijn van alles in de setting van de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Met ijsbaan, haardvuren en een fakkeltocht.

☆22 december tot en met 6 januari zijn er in Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo doemiddagen, met muziek maken met machines, emailleren, soundscaping, zang, stempelen en meer.

☆22 december tot en met 6 januari kun je bij het Winter Station in het Spoorwegmuseum in Utrecht schaatsen tussen de oude treinen door.

☆22 december tot en met 6 januari is in The Amsterdam Dungeon kunnen oudere kids (vanaf 10 jaar) op een wel heel bijzondere manier kennis maken met het verleden. Tijdens de kerstvakantie kun je contact maken met de geestenwereld, tijdens een tijdelijke spannende show.

☆22 december tot en met 6 januari is het Kerstival in Museum Catharijne Convent in Utrecht, met binnen en buiten alles in kerstsfeer. Met kersttentoonstelling, kerstactiviteiten, voorstellingen, kerstknutselen, knikkerbanen bouwen, poppenkast en de kinderkaravaan van Circus Snor.

☆24 tot en met 30 december heet de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik tijdelijk de Kerst Express. Je vertrekt op een sprookjesachtig tramstation in Hoorn en maakt een reis van twee uur door een winters landschap naar het oude stationnetje van Wognum, de kerstman is er natuurlijk ook.

☆25 december 2018 tot en met 6 januari 2019 is Sprookjes van De Haar in Kasteel de Haar. Het sprookje Hans en Grietje is bewerkt tot een eigentijds verhaal voor families. Je kunt deelnemen aan een ‘knibbel, knabbel, knuisje, kasteel’ speurtocht, het snoephuisje in het bos bezoeken en er is een live show vol avontuur.

☆Met oud en nieuw kun je bij Landal vuurwerkvrij verblijven op een aantal parken, heel fijn met kleintjes of huisdieren.

☆Op 1 januari is op heel veel plekken in Nederland een Nieuwjaarsduik, op de site van Unox kun je opzoeken waar die bij jou in de buurt is. Om zelf mee te doen… of om aan te moedigen 😉
☆Tot en met 3 maart is Flevonice in Biddinghuizen, een drie kilometer lange kunstijsbaan in de natuur, met allerlei andere leuke dingen, zoals een grote glijbaan waar je met een band vanaf gaat, een grote krabbelbaan om te oefenen, een speeltuin, trampolines en een restaurant.

☆18 en 19 januari organiseert IJsclub Siberia Glow in the Park, een lichtjeswandeling in het Gagelbos in Utrecht, met lekker eten.

☆18 tot en met 20 januari is het Vuur & Vlam Festival in Rotterdam, vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars en theater.

☆1 tot en met 3 februari is het Smaakmakers Festival in Alkmaar, wijntuin en biertuin, maar voor kids ook een disco, skelterbaan, trampoline, mega zeepbel, knutselen en schminken.

☆1 tot en met 3 februari is Crea Weekend in Gorinchem, met DIY workshops en winkeltjes.

☆3 februari zijn bij de Westergasfabriek in Amsterdam twee evenementen: de creatieve markt Sunday Market in het teken van Valentijnsdag en het Little Italy Event (dat is het hele weekend).

☆4 tot en met 10 februari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd in Rotterdam. Op zaterdag wordt de leeuw ceremonieel ontwaakt, daarna is er een optocht, maar er zijn ook workshops, pop-up restaurantjes en een kooktheater. Als afsluiting is er een vuurwerkshow.

☆14 februari is het Valentijnsdag, op Leuk met kids vind je inspiratie om te knutselen en lekkere dingen te maken voor Valentijnsdag.

☆16 tot en met 24 februari is de voorjaarsvakantie in de regio Noord. 

☆Tijdens de voorjaarsvakantie kun je in Zeehondencentrum Pieterburen een rondleiding volgen, maar er worden ook activiteiten georganiseerd, zoals een workshop zeemansknopen maken, pastelkenen of een waddensafari.

☆16 tot en met 24 februari is Sprookjes in de Krokus, een jeugdfilm -en theaterfestival in de Pijp in Amsterdam, georganiseerd door Rialto, CC Amstel, de OBA en de Amsterdamse Jeugdtheaterschool.

☆16 tot en met 3 maart kunnen oudere stoere kids (vanaf 12 jaar) in The Amsterdam Dungeon naar de tijdelijke show Februscary, in de duisternis jagen onverwachte situaties en onvoorziene gasten de bezoeker de stuipen op het lijf.

☆23 februari tot en met 3 maart is de voorjaarsvakantie in de regio Midden en Zuid. 

☆23 en 24 februari is de Modelbouwshow in Goes, waar gebouwen, auto’s, treinen, boten en vliegtuigen op schaal zijn nagebouwd.

☆23 februari tot en met 1 maart is theater- en kunstfestival Krokus Kabaal op verschillende locaties in Den Haag.

☆24 februari is Prentenboekjesfestival Feest in de Stad in de Schouwburg Amstelveen, vol bekende prentenboekfiguren en er is een voorstelling van Agent en Boef en Nijntje op de fiets.

☆24 februari tot en met 3 maart is jeugdtheaterfestival Lente Uitjes in Amersfoort, Utrecht, Houten en Leidsche Rijn.

☆3 tot en met 5 maart is Carnaval. Dit wordt lang niet alleen in het zuiden gevierd, ook in de rest van Nederland zijn leuke activiteiten voor kinderen. 

☆16 maart is de Museumnacht Kids, op meer dan 20 plekken in Den Haag en Voorburg.

☆16 maart is Alles is kunst-festival in Rotterdam, waar kinderen kennis kunnen maken met beeldende kunst, theater, dans, muziek, schrijven en illustreren. Georganiseerd door Lemniscaat en de Rotterdamse Bibliotheek.

Natuurmonumenten organiseert met Oerrr in iedere regio activiteiten, denk aan vogelhuisjes maken, op stap met de boswachter, uilenballen pluizen en knutselen.

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.