Amsterdam met kinderen: museum de Hermitage en lunchplek de Hoftuin

Het centrum van Amsterdam in hartstikke druk, niet ideaal met kinderen. Maar aan de randen van het centrum is het een stuk rustiger. Zo is de omgeving van museum de Hermitage in Amsterdam heel leuk om met kinderen heen te gaan. Daarna kun je idyllisch lunchen in het groen van de Hoftuin. En ook nog even wandelen langs de Amstel. Oh ja en shoppen in de Utrechtsestraat. 

Met dochterlief wilde ik een middagje de stad in. Eerst even naar een museum. Zij stelde het Rijksmuseum voor, maar daar kun je beter ’s ochtends vroeg heen. In de Hermitage is nu een tentoonstelling over juwelen. Dat spraak haar wel aan. Dan konden we daarna mooi even wat eten in de Hoftuin en tot slot nog shoppen in de Utrechtsestraat.

Amsterdam met kinderen: museum de Hermitage en lunchplek de Hoftuin

Museum de Hermitage in Amsterdam met kinderen

De Hermitage is een prachtig gebouw aan de Amstel, aan de oostkant van het centrum. Het ligt niet ver van de Magere Brug, het Waterlooplein en de Stopera. De expositie wisselt eens in de zoveel tijd. Er zijn altijd objecten uit de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg te bekijken.

Amsterdam met kinderen: museum de Hermitage

Op dit moment is er de expositie Juwelen! Schitteren aan het Russische Hof. Dat sprak mijn kleine fashionista wel aan. Naast juwelen en chique gebruiksvoorwerpen zijn er heel veel kledingstukken en schilderijen. Dochterlief was enorm onder de indruk van al die pracht en praal. Maar ze vond het wel zielig dat vrouwen zo ingesnoerd werden in jurken. Ze vond het onbegrijpelijk dat vrouwen vroeger weinig te zeggen hadden. Dat is gelukkig niet meer zo besloot ze. Dat soort gesprekken zijn zo mooi!

Amsterdam met kinderen: museum de HermitageAchterin een van de zalen is voor deze tentoonstelling een levensgroot juweel gemaakt. Van dichterbij zijn de spiegels fascinerend, pas vanaf een afstandje zie je dat het de vorm heeft van het juweel. Vanaf het balkon boven kun je dat prachtig zien.

Amsterdam met kinderen: museum de Hermitage

Bij de tentoonstelling kregen we een speurtocht. Op de vitrines moest je zoeken naar een nummer. Bij die nummers horen opdrachten. Zo moest je deze vlinder natekenen in het speurtochtboekje. Bij andere voorwerpen moest je juist goed kijken en zoeken naar bepaalde details. Wij liepen eerst gewoon een rondje over de tentoonstelling. Daarna deden we nog een rondje voor de speurtocht. Dan zie je opeens weer heel andere dingen.

Amsterdam met kinderen: museum de Hermitage

Kleine meis was enthousiast, ze vond de Hermitage absoluut een aanrader. Mijn tip is wel om even te kijken welke tentoonstelling er is en of die je kind aanspreekt. De tentoonstelling over juwelen is er nog tot en met 15 maart. De Museumkaart is bij de Hermitage geldig, maar je moet soms wel wat bijbetalen.

Amsterdam met kinderen: museum de Hermitage

De Hermitage met school

De Hermitage heeft ook een programma voor scholen. Daarbij maken kinderen zelf kunst. Zoonlief ging een tijdje geleden met zijn klas naar de Hermitage. De kinderen maakten toen kleine schilderijtjes. Speciaal daarvoor is het Hermitage Atelier ingericht. Bij de tentoonstelling over juwelen was er ook een projectiescherm. Daarop kon je zien hoe schoolkinderen zelf sjerpen en corsages hadden gemaakt.

Amsterdam met kinderen: museum de Hermitage

Lunchen in het groen van de Hoftuin

Naast de Hermitage ligt de ommuurde Hoftuin. Dit verborgen stukje groen ligt achter de drukte van de Weesperstraat. In de zomer kun je hier picknicken aan de picknickbanken.

Dignita de Hoftuin in Amsterdam aan de Amstel

Daarnaast zit er een leuke lunchplek: Dignita de Hoftuin. In de zomer kunnen kinderen lekker buitenspelen in het gras. Maar ook binnen zit je heerlijk, er is een speelhoek voor kinderen. Bovendien heb je overal in het glazen gebouw uitzicht op de tuin. Op de kaart staan zo veel mogelijk scharrel- en lokaal geproduceerde ingrediënten.

Dignita de Hoftuin in Amsterdam aan de Amstel

Shoppen in de Utrechtsestraat

Als we in de stad zijn gaan we natuurlijk ook gelijk even shoppen. Zoonlief vind het heerlijk om door de stad te struinen, maar winkelen hoeft van hem niet. Met hem wandelde ik een tijdje geleden in deze buurt langs de Amstel. Deze foto nam ik toen, zulk mooi weer was het dit keer niet 😉

Kleine meis vindt shoppen daarentegen heel gezellig. Als je over de Magere Brug loopt zit je al bijna in de Utrechtsestraat. De Magere Brug en de Amstel zijn sowieso al een pareltje.

De Magere brug over de de Amstel in Amsterdam

In de Utrechtsestraat zit een aantal van mijn favoriete winkels. JAN (Utrechtsestraat 74) is een leuke winkel voor originele cadeaus voor jezelf en je kids. Er zit hier ook een vestiging van Sissy Boy (Utrechtsestraat 81) en van Sandwich (Utrechtsestraat 112). Ik had eigenlijk ook nog even bij kinderwinkel Archive Store (Frederiksplein 16) willen kijken, maar kleine meis was moe. Lekker met het trammetje naar huis dus!

Ook voor koffie zit hier een paar fijne plekjes. Starbucks The Bank (Utrechtsestraat 9) is een grote Starbucks gevestigd in een oud bankpand. De Koffiesalon (Utrechtsestraat 130) heeft naar eigen zeggen de beste koffie in Amsterdam en daar zouden ze best wel eens gelijk in kunnen hebben. Het is wel een kleine ruimte, ik ga hier alleen met kids heen als ik een kleurboek mee heb.

De Magere brug over de de Amstel in Amsterdam

Verder lezen

Ga je naar Amsterdam en zoek je naast museum de Hermitage nog meer leuke dingen voor kinderen? Kijk dan even op mijn overzichtspagina over Amsterdam met kids.

De Leuke Update

In de Leuke Update vind je nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes. Toffe vakantie locaties, uitjes, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken, films en nog veel meer tips voor kinderen en tieners. 

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids