Kerstkaarten knutselen en tekenen met kinderen: leuke ideeën

Deze kerst gaan we weer kerstkaarten knutselen met de kinderen. Een kerstkaart ontvangen is natuurlijk sowieso leuk, maar het is nog leuker als de kaart zelfgemaakt is. Daarom vind je hier heel veel leuke ideeën om kerstkaartjes zelf te maken. Leuke voorbeelden voor peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Kerstkaarten om te tekenen en om te knutselen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Deze kerst gaan we veel kerstkaarten knutselen met de kinderen. Een kerstkaart ontvangen is natuurlijk sowieso leuk, maar het is nog leuker als de kaart zelfgemaakt is. Daarom vind je hier heel veel leuke ideeën om kerstkaartjes zelf te maken. Leuke voorbeelden voor peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Kerstkaarten om te tekenen en om te knutselen.

Wat heb je nodig? 

Hieronder vind je heel veel voorbeelden om kerstkaarten te knutselen met kinderen en tieners. Maar wat heb je nodig om kerstkaarten te knutselen met kinderen? 

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Met wat lege kaarten van dik papier kun je natuurlijk al aan de slag met potloden en stiften. Je hebt waarschijnlijk al van alles in huis. Kijk ook eens bij de kringloop voor knutselmateriaal, daar vind je van alles voor kerst.

Daarnaast kun je hier aan denken:

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Deze kerst gaan we veel kerstkaarten knutselen met de kinderen. Een kerstkaart ontvangen is natuurlijk sowieso leuk, maar het is nog leuker als de kaart zelfgemaakt is. Daarom vind je hier heel veel leuke ideeën om kerstkaartjes zelf te maken. Leuke voorbeelden voor peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen.  

Kerstkaarten knutselen met een prikblok 

Met een prikblok kun je hele leuke kaarten maken, een soort knipkunst. Deze kaarten maakte ik met mijn dochter in groep 3. We tekenden eerst de figuurtjes: de kerstboom en de hulst. Op een prikblok (Bol.com) prikten we het patroon uit dik papier. Zodat er een mooi patroon ontstaat, maar niet zodanig dat je het uit kunt drukken. Daarna knipte we de figuur uit, een stukje van de prikrand. Dan heb je een mal, waarmee je vervolgens meerdere kaarten kunt maken.

De mal legden we op een ander stukje dik papier. Vervolgens prikten we weer in de gaatjes en knipte het figuurtje weer uit. De figuren plakten we op lege kerstkaarten. Bij de hulst maakten we bessen van pailletten, gekocht bij de kringloop (ook bij knutselwinkel of Bol.com). Pailletten kun je gewoon met knutsellijm vastzetten. De ster drukten we uit papier met een pons (Bol.com).

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen.  Kerstboom en hulst maken met prikblok en papier

Kerstkaarten borduren

Borduren kun je heel goed op dik papier. Deze kaart maakte ik met mijn zoon in groep 5. We tekenden eerst een kerstboom. Op een prikblok (Bol.com) maakten we gaatjes in de hoeken en knipten de kerstboom uit. Zo hadden we weer een mal.

Vervolgens maakten we met deze mal gaatjes in de kerstkaart. Met borduurnaalden en katoenen wol (Hema) maakten we de vorm van de kerstboom. De lege groene kerstkaarten van Papicolor kochten we bij een kantoorboekhandel in de buurt, ze zijn ook online te koop (Bol.com).

Vind je kind borduren nog moeilijk? Teken de figuur op de voorkant én achterkant met potlood. Dan kan je kind de lijnen makkelijker volgen. De draad kun je beter niet te lang maken.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals een kerstboom borduren.

Bij deze kerstboom maakten we meer borduurgaatjes. Bij de kringloop kocht ik een roze kerstboomslinger van kralen (ook bij tuincentrum of Bol.com). Van deze slinger knipte ik stukjes en zette ze tijdens het borduren vast. Bovenaan maakte ik een glimmende kraal vast. De pailletten kocht ik bij de kringloop (ook bij knutselwinkel of Bol.com). Die zette ik vast met knutsellijm.

Dit reels filmpje deelde ik op mijn Instagram. Het geeft nog wat meer een beeld van hoe je de kaart maakt. Onze jongen maakte deze kerstkaarten voor de juf en meester in groep 5 en ons meisje in groep 3.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals een kerstboom borduren en versieren met glitters

Kerstkaarten knutselen met kerstslinger en pailletten

Ons meisje maakte deze kerstkaarten voor de juf en meester in groep 6. Voor deze kerstkaarten hebben we een driehoek gemaakt van een smalle kerstslinger (kringloopwinkel of Bol.com). Daarna hebben we lijm in de driehoek gesmeerd en er pailletten (kringloop of Bol.com) in gestrooid. Tot slot hebben we een strikje als piek opgeplakt.

Kerstkaarten knutselen en tekenen met kinderen: leuke ideeën. Deze kerstkaarten kun  je maken met een kerstslinger en pailletten.

Kerstkaarten knutselen met knopen en kralen

Met knopen kun je een leuk klein kerstkaartje maken. Een borduurnaald is stomp, die gaat niet makkelijk door dik papier heen. Daarom gebruikten we een prikblok (Bol.com) om de gaatjes te maken. Vervolgens gingen we met een borduurnaald en dikke draad aan de slag.

prikblok gebruiken bij dik papier

Voor het kerstboompje hebben we een driehoek geknipt als kerstboom. Dat hebben we op een rode enkele kaart geplakt. Daar hebben we de knopen als kerstballen vastegemaakt. Nadat het af was hebben we het op de groene dubbele kaart geplakt.

Voor de kersttak hebben eerst met het prikblok het patroon gemaakt op de enkele roze kaart. Daarna hebben we het geborduurd met groene wol. Ook de gaatjes voor de knopen en de rode draad hebben met het prikblok gemaakt. Nadat het af was hebben we het roze kaartje op de groene dubbele kaart geplakt.

Deze kerstkaarten zijn leuk om te maken voor kinderen vanaf groep 3 of groep 4.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals een kerstboom en kerstballen maken met knopen.

Voor Miriam is het traditie: kerstkaarten knutselen met haar kinderen. Ze maakte deze mooie kaart met kralen. Ze drukte eerst de tekst op een witte kaart. Daarna maakte ze met een prikblok de gaatjes in de kaart. Vervolgens reeg ze de kralen met een mooi groen koord. Haar zoon in groep 4 hielp mee.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals een een kerstkaartje versieren met touw en kralen

Kerstkaarten maken met chenilledraad

Je kunt leuke kerstkaarten knutselen met pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd (bij Pipoos en bij Bol.com). Je maakt hiervoor twee chenilledraden aan elkaar. Dat doe je door de uiteinden om elkaar te wikkelen. Vervolgens hebben we strijkkralen (bij Bol.com en bij Pipoos) om de chenille draad geregen. Tot slot hebben we de kerstboom gevouwen en op de kaart gelijmd.

Kerstkaarten knutselen en tekenen met kinderen: leuke ideeën. Je kunt leuke kerstkaarten knutselen met pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd. Bij deze kaart hebben we strijkkralen om de chenille draad geregen.

Deze kerstkaarten maakte onze jongen voor zijn juffen in groep 8. Hij gebruikte naast pijpenragers ook pompons (bij Bol.com en bij Pipoos) en maakte een ster met een pons (Bol.com).

Kerstkaarten knutselen en tekenen met kinderen: leuke ideeën. Je kunt leuke kerstkaarten knutselen met pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd. Bij deze kaart hebben naast chenille draad pompons gebruikt.

Vensterkaarten knutselen

Een vensterkaart geeft een heel leuk effect. Met een scherp stanleymes om te knutselen (niet geschikt voor kinderen) sneed ik de driehoek uit. Binnen in het venster maakten we met knutsellijm dezelfde vorm. Vervolgens deden we de kaart open en plakten op de randen van de lijm pailletten. Daarna vulden we de hele driehoek op met pailletten. Ik kocht de pailletten bij de kringloop, je vindt ze ook bij Bol.com.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals een kerstboom met glitters in vensterkaart

Origami kerstkaart vouwen

Miriam maakte met haar kinderen deze prachtige origami kerstkaart in de vorm van een kerstster. Bovenaan de ster maakte ze een stukje ijzerdraad en een kraal vast. Daaraan hing ze ook de kaartjes met de wensen.

Weet je niet hoe je een ster moet vouwen? Zoek dan op YouTube op “origami ster”, dan vind je allerlei tutorials.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Miriam maakte met haar kinderen deze prachtige origami kerstkaart in de vorm van een kerstster. Bovenaan de ster maakte ze een stukje ijzerdraad en een kraal vast. Daaraan hing ze ook de kaartjes met de wensen.

Kerstkaarten van masking tape knutselen

Deze kaarten maakte ik met masking tape. De kerstboom is van rechte stukjes van twee verschillende soorten masking tape gemaakt.

Voor de kerstballen plakte ik strookjes masking tape tegen elkaar aan op lichtroze papier. Die drukte ik uit met een ronde pons (Bol.com). Vervolgens plakte ik ze op een kerstkaart. Met een zilveren gelpen schreef ik de tekst en maakte ik de lintjes.

Mooi masking tape vind je bij Bol.com. Gelpennen vind je ook bij Bol.com en I love speelgoed.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals een kerstboom en ballen van masking tape

Kerstkaarten knutselen stempelen

Fenne had een super leuk idee: je eigen kerstkaart stempel maken. Haar zoontje tekende eerst een plaatje op een grote gum. Dat sneed hij vervolgens uit met een gutsmesje, zo krijg je een stempel. Een met een kerstboom en een met een nieuwjaarswens. Hij zei altijd “Happy you near” in plaats van “Happy new year”. Dat is nu wel heel toepasselijk!

Als je eenmaal een stempel hebt, dan kun je met een stempelkussen heel veel van je eigen kaarten maken. Heb je geen grote gum in huis? Bij Bol.com kun je een stempelblok kopen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals een je eigen kerstkaart stempelen.

Kerstkaarten knutselen van papier en karton

Van vrienden kregen we deze kaart met uitgesneden kerstboom. Hiervoor doe je de kerstkaart dicht en teken je op de rand een halve kerstboom, met eronder een balkje. De kerstboom kun je vervolgens met een schaar knippen, maar knip het balkje niet los. Stempels en glitters en erbij en je hebt een super mooie kaart.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Dit zijn leuke kerstkaarten knutselen met kinderen, zoals deze van papier met uitgeknipte kerstboom.

Deze kartonnen kerstkaarten zijn ook leuk om te knutselen met kinderen. Kleine meis maakte hem op school. Naast een rode kaart heb je een groen papier in A4 formaat nodig. Die vouw je over de smalle zijde als een trappetje op. Vervolgens knip je ze in strookjes van 6, 5, 4, 3 en 2 centimeter. Het grootste strookje plak je onder, het kleinste boven. Tot slot nog een piek en sterren erbij.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Dit zijn leuke kerstkaarten knutselen met kinderen, zoals deze van papier met trappetjes kerstboom..

Thuis maakten we nog meer van deze kaarten. De piek is een pompon (bij Bol.com en bij Pipoos). Daarnaast hingen we slingers van gouddraad in de boom (tweedehands gekregen, maar koord is ook te koop bij Bol.com en de Hema) en glitters (kringloopwinkel, maar ook te koop bij de Hema). We plakten het draad vast met een lijmpistool (niet geschikt voor kleintjes), maar het kan ook met knutsellijm. Daarnaast maakten we lampjes in het gouddraad, door er knoopjes in te maken.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze van papier met een trappetje en glitter wol.
Kerstkaarten knutselen met stempels en confetti

Voor deze kerstkaarten maakten we op verschillende manieren stippen. De rode stippen stempelden we. Daarvoor gebruikten we een rood stempelkussen (Bol.com) en het gummetje achter op een potlood. Met perforator drukten we witte en groene confetti uit. Die plakten we voorzichtig met stipjes knutsellijm op.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze kerstboom met stippen van stempels en confettti

Kerstkaarten knutselen met strijkkralen 

Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Strijkkralen plak je ook makkelijk met knutsellijm op papier of karton. Sterker nog, het is de ideale manier om te zorgen dat die prachtige knutselwerkjes niet uit elkaar vallen. Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com en bij Pipoos.

Zoonlief maakte dit kerstboompje van strijkkralen op een recht strijkkralenbordje. Het kerstboompje plakten we vervolgens op een kaart. Op een rond strijkkralenbordje kun je een leuke kerstbal maken.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze kerstboom van strijkkralen.

Deze mooie kerstbal kreeg ik als kaartje van Miriam, haar oudste zoon bedacht het ontwerp. Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. Gebruik je het als kerstkaart, dan is het leuk om aan het lintje een persoonlijke wens te bevestigen. De twee losse ballen passen mooi in een envelop.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Deze mooie kerstbal kreeg ik vorig jaar als kaartje van Miriam. Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. 

Deze kerstkrans is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. Ook deze kerstkrans past door de brievenbus, dus leuk om als kerstkaart te versturen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze kerstkrans is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. 
Kerstkaarten borduren met strijkkralen

Met strijkkralen kun je ook kerstkaarten knutselen door ze te laten rijgen door de kinderen. Voor deze kerstkaart hebben we eerst gaatjes in de vorm van een kerstboom geprikt op een prikblok (zie boven). Vervolgens hebben we een kerstboom geregen, maar dit keer met strijkkralen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze kerstkaarten om te borduren met strijkkralen.

Voor opa maakten we een mooi setje met een geborduurde kerstkaart met strijkkralen en een strijkkralen 3D kerstboompje. Doordat het boompje uit elkaar kan, konden we het met de post sturen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze kerstkaarten om te borduren met strijkkralen.

Bekijk ook: leuke strijkkralen ideeën voor kerst 

Met een pons

Deze kerstkaart maakten ons meisje en haar nichtje samen. Ze drukten met een pons (Bol.com) sterren uit papier. Die plakten ze op een kaartje.

Deze kaart maakten ons meisje en haar nichtje samen. Ze drukten met een pons sterren uit papier. Die plakten ze op een kaartje.

Kerstkaarten tekenen

Ook leuk: geef de kinderen een lege kerstkaart en wat knutselspullen en kijk gewoon wat er uitkomt. Vaak komen kinderen zelf ook met super leuke leuke ideeën om kerstkaarten te knutselen.

Onze kleine jongen tekende deze kerstboom. Daarna kleurde hij hem in en knipte hem uit. We plakten hem tot slot op een lege kerstkaart.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Onze kleine jongen tekende deze kerstboom. Daarna kleurde hij hem in en knipte hem uit. We plakten hem tot slot op een lege kerstkaart.

Ons kleine meisje maakte deze kerstkaart met potloden. Daarnaast drukte ze met ponsen figuurtjes uit gekleurd papier. Ook gebruikte ze nog wat kerst glitters.

tekenen

Mijn schoonzusje maakte jarenlang ieder jaar een kerstkaart van de tekeningen van de kinderen. Ieder jaar tekenden onze nichtjes en neefje iets moois. Dat scande mijn schoonzusje in, printte het en plakte het op een dubbele kerstkaart. Toch jammer dat haar kids inmiddels te groot zijn voor deze prachtige kunstwerkjes!

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën. Voorbeelden voor kerstkaartje zelf maken met peuters en kleuters, maar ook voor grotere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze om te tekenen.

Foto kerstkaarten maken

We hebben allemaal een enorm archief met leuke foto’s. Kiekjes van onze kinderen natuurlijk, van hun knutselwerkjes en van de sfeer tijdens de kerst. Ik ging met de kinderen aan de slag om daarvan persoonlijke foto kerstkaarten te maken. Het resultaat deel ik in dit artikel: 8 leuke ideeën voor creatieve foto kerstkaarten.

Creatieve fotokerstkaarten maken met kinderen: 8 leuke ideeën

Nog leuker dan een bestaande foto, is een nieuwe foto maken. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Post voor eenzame ouderen en helden in de zorg

Zijn jullie lekker aan het knutselen? Knutsel dan ook een kaartje voor een eenzame oudere. Via de kerstkaartenactie van het Ouderenfonds kun je dat kaartje versturen. Bij Omapost kun je digitaal een kaartje sturen. En je kunt natuurlijk ook gewoon een kaartje bij buren in de bus doen. Of bij een verpleeghuis in de buurt.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën

Nog meer kerst

Naast deze ideeën om kerstkaarten te knutselen met kinderen, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor je baby, dreumes, peuter, kleuter, kind en tiener. Het kerstdiner thuis en op school, leuke ideeën om te knutselen, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, kerstfilms, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY ideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram veel leuke ideeën voor kerst.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids