Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 23-09-2022
Wil je samen met de kinderen echt iets moois maken? Dan is knutselen met FIMO klei heel leuk. FIMO klei heet ook wel polymeer klei. Wij leggen uit hoe FIMO klei werkt en laten wat leuke voorbeelden zien.

Zo werkt FIMO klei
FIMO klei, oftewel polymeerklei, is een zachte klei die je op lage temperatuur in de oven bakt. Wij gebruikten FIMO soft. Maar er is ook nog FIMO kids, die nog zachter is. Beide zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.
FIMO kids is voor kinderen vanaf 8 jaar. Onze kids van 8 en 10 jaar gebruikten de FIMO soft klei onder mijn begeleiding. FIMO kan vlekken maken op kleding en meubels, dus daar moet je sowieso bij blijven.
We hebben op de tafel een oud plastic kleed gelegd, om de tafel te beschermen. Er wordt vaak geadviseerd om billendoekjes bij de hand te hebben als je met FIMO klei werkt, maar die hebben we niet in huis. Een oud nat washandje bij de hand werkte net zo goed. Na gebruik moet je je handen goed wassen.
De FIMO klei moet je afbakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bij de FIMO soft die wij gebruikten, was dat maximaal 30 minuten op maximaal 110 graden in de oven.

Verschillende kleuren FIMO klei combineren
Stukjes FIMO klei kun je makkelijk aan elkaar plakken, zoals je bij de regenboog ziet. Maar je kunt de kleuren ook door elkaar mengen. Daarvan kun je een effen kleur maken, zoals we bij het roze hartje hebben gedaan. Maar je kunt ook een soort marmer effect maken, waarbij je de kleuren nog ziet. Om twee kleuren tot een effen kleur te mengen, ben je wel even aan het kneden.
Wil je een marmer effect creëren, waarbij je de verschillende kleuren blijft zien? Hiervoor maak je twee (of meer) linten van klei, die je in elkaar draait en voorzichtig kneed. Vouw ze nog een keer dubbel tot je een mooi patroon krijgt. Dat is even oefenen, maar lukt vrij snel.

Een mal gebruiken voor FIMO klei
FIMO klei kun je op maat kneden of snijden. Maar je kunt ook een malletje gebruiken, zoals een koekjesvorm. Zo hebben wij hieronder een LEGO mal gebruikt. Die gebruiken we daarna niet meer om eten mee te maken. Klei is immers niet eetbaar en je weet nooit zeker of het malletje helemaal schoon wordt. Zeker bij een plastic of siliconen mal kan de klei er intrekken.
Voorbeelden om te knutselen met FIMO klei
Om deze hartjes te maken, rolden we eerst een stukje klei plat. Daarna tekenden we met een satéprikker het hartje. Vervolgens sneden het uit met een stanleymesje (geen klusje voor kleintjes). Daarna draaiden we een klein schroefoogje van 8mm (Pipoos of Bol.com) in de FIMO klei. Na het afbakken maakten we een koord aan de hanger.

Ook deze LEGO poppetjes maakten we met FIMO klei. Vervolgens maakten we er een ketting, sleutelhanger en broche van. De sleutelhangers zijn ook leuk als extraatje bij een cadeautje. Zo maakten we de LEGO poppetjes met FIMO klei.

Van overgebleven stukjes FIMO klei maakte kleine meis deze regenboog. Eerst rolde ze een kleurtje uit tussen haar handen. Daarna vouwde ze die rolletjes langs elkaar. Tot slot sneed ze de onderkant recht.

Als Sinterklaas surprise knutselden we dit mens erger je niet spel. Zo maakten we het spel en de pionnen van FIMO klei.

Meer crea bea
Op Leuk met kids vind je heel veel ideeën om te knutselen, kijk bijvoorbeeld eens naar het overzicht met knutselideeën. Ook op Instagram delen we vaak inspiratie.

Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]De Leuke Update
In de Leuke Update vind je nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes. Toffe vakantie locaties, uitjes, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken, films en nog veel meer tips voor kinderen en tieners.
De Leuke Update
In de Leuke Update vind je nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes. Toffe vakantie locaties, uitjes, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken, films en nog veel meer tips voor kinderen en tieners.

Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.