Lekker slapen! 10 tips om kinderen en tieners beter te laten slapen

Veel kinderen hebben af en toe moeite met inslapen of doorslapen. Dat is echt heel gewoon, zowel in de basisschool leeftijd als op de middelbare school. Maar wanneer je kind heel vaak niet kan slapen… lees dan zeker even door. Bibi deelt haar tips om kinderen en tieners beter te laten slapen.

Ik ga het vooral hebben over hoe je op en positieve manier het slapengaan van je kind kan helpen verbeteren. Want gaan slapen, kan best leuk zijn. En ik ben niet van de schermpolitie😉

In deze blog ga ik veel leuke opties bespreken. Want ieder kind en ieder gezin is anders. Zo zit er voor iedereen hopelijk iets bij. Ga dus niet alles proberen te doen. Kies er iets uit wat je aanspreekt. Experimenteer daarmee om je kinderen of tieners beter te laten slapen. Leuk als je daarna deelt wat het oplevert!

Lekker slapen! 10 tips om kinderen en tieners beter te laten slapen. Veel kinderen hebben af en toe moeite met inslapen. Dat is echt heel gewoon, zowel in de basisschool leeftijd als op de middelbare school. Maar wanneer je kind heel vaak niet kan slapen… lees dan zeker even door. Bibi deelt haar tips om kinderen en tieners beter te laten slapen.

1. De dag opschrijven of doorspreken

Voor kinderen die veel denken en/of gevoelig zijn, werkt een dagboekje heel goed. Om in te schrijven of te tekenen. Je kunt natuurlijk een leuk notitieboekje of een agenda kopen. Als je een creatief kind hebt, kan het waarschijnlijk makkelijk zelf verzinnen wat het wil schrijven.

Voor de kinderen die wat aansporing nodig hebben, vind ik de Slaapklets boekjes van Gezinnig erg leuk! Dat er vragen in staan, maakt het makkelijker om de dag op een fijne manier door te nemen. Door de dag goed af te sluiten, valt je kindje misschien makkelijker in slaap. Lees ook onze review van Relaxklets.

Lekker slapen! 10 tips om kinderen en tieners beter te laten slapen. Voor de kinderen die wat aansporing nodig hebben, vind ik de Slaapklets boekjes van Gezinnig erg leuk!

De dag voor- en nabespreken is voor veel kinderen prettig. Daar heb je niet per se een dagboekje voor nodig. Veel kinderen kunnen dat ook al prima met woorden. Deze beloningskaart werkbladen kunnen daarbij ook fijn zijn, je kunt ze gratis downloaden. Kijk deze site maar goed door. Er staan veel handige hulpmiddelen om meer structuur in de opvoeding te brengen.

Lekker slapen! 10 tips om kinderen en tieners beter te laten slapen. De dag voor- en nabespreken is voor veel kinderen prettig. Daar heb je niet per se een dagboekje voor nodig. Veel kinderen kunnen dat ook al prima met woorden. Deze beloningskaart werkbladen kunnen daarbij ook fijn zijn, je kunt ze gratis downloaden.

2. Meditatie voor kinderen en tieners

Bij ons thuis zijn de kindermeditatie kaartjes van Helen Purperhart onmisbaar. Deze kaartjes vind ik zo fijn omdat we het samen doen. Ik lees ze voor en mijn kind kan lekker even in zijn lichaam kruipen om te ontspannen.

Lekker slapen! 10 tips om kinderen en tieners beter te laten slapen. Bij ons thuis zijn de kindermeditatie kaartjes van Helen Purperhart onmisbaar!

Voor veel mensen is het moeilijk om de concentratie bij een meditatie te houden. Dan is een oefening waarbij je spieren aanspant en ontspant fijn. Daarbij word je aandacht namelijk echt langs de oefening geleid. De progressieve relaxatietechniek is zo’n een oefening voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Deze yoga nidra is fijn voor jongere kinderen en hun ouders.

Er zijn ook allerlei kindermeditatie boekjes en apps. Zo is er voor jonge kinderen het boek Stilzitten als een kikker, met bijbehorende CD (lees er hier meer over, te koop bij Bol.com). Onder de noemer Relax Kids is een aantal boekjes verschenen met korte meditatie oefeningen voor kinderen. Het zijn meditaties in de vorm van een leuk verhaaltje. Ze zijn te koop bij Bol.com.

Voor welke manier jullie ook kiezen…. Meditatie voor kids en tieners is leuk en een fijne manier om te dag af te sluiten. Bekijk ook onze tips voor kinderyoga.

3. Luisterboeken of podcasts

Bij ons thuis zijn alle luisterboeken grijs gedraaid. Van Jip en Janneke tot alle boeken van Roald Dahl. De grootste uitdaging is om de volgende dag te ontdekken waar je gebleven bent. Want soms vallen de oogjes na vijf minuten al dicht.

Je kunt luisterboeken los kopen of lenen bij de bibliotheek. Je kunt ook een luisterboekenabonnement afsluiten bij BookBeat. Deze app kun je eerst gratis proberen.

Voor oudere kinderen en tieners zijn rustige podcasts ook fijn. Je kinderen hebben vast hun eigen favorieten.

4. Nog even naar buiten

Veel kinderen slapen veel beter als ze in de avond nog even buiten zijn geweest. In de winter is het dan misschien al donker, maar is geen probleem. Onze kinderen vinden een avondwandeling of een bezoekje aan de speeltuin in het donker altijd ontzettend leuk! En daarna komen ze al gapend binnen.

Ook met een tiener is een avondwandeling een mooi moment om de dag af te sluiten. Juist dan heb je grote kans dat ze opeens van alles vertellen!

5. Een bad of douche

Als het weer naar buiten gaan niet toelaat, dan is douchen of een bad in de avond ook een leuke manier om je kind te laten ontspannen. Vaak voelen kinderen zich daarna een beetje rozig. Dat is natuurlijk een fijne toestand om mee in slaap te vallen. Bovendien stap je in de winter lekker opgewarmd in bed.

6. De slaapkamer

Veel kinderen voelen zich veel veiliger met een nachtlampje, zeker kleine kinderen. Weer andere kinderen slapen ontzettend goed in het donker, dat zijn vaak oudere kinderen en tieners. Een verduisterend gordijn is dan echt onmisbaar. Is dat niet haalbaar, dan kun je voor oudere kinderen ook een oogmasker overwegen.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat een kind zich fijn voelt in bed. Met een knuffel of een paar knuffels. Misschien niet vijftig knuffels. Want dan kunnen de knuffels weer erg afleidend zijn. Ook belangrijk: een fijn en leuk dekbedovertrek en een lekker zittende pyjama die niet te warm of te koud is.

Lekker slapen! 10 tips om kinderen en tieners beter te laten slapen. Een fijne slaapkamer is heel belangrijk.

Ook voor een puber is een fijne slaapkamer belangrijk. Een plek waar hij of zij voor het slapen even rustig kan worden. Zorg dat je tiener bijvoorbeeld uitzicht heeft op een leuke rustgevende poster. Misschien vindt hij of zij extra kussentjes in bed fijn. Of een aroma diffuser. Wellicht een nachtkastje waar een grote kop thee op past.

7. Een verzwaringsdeken

Verder wil ik nog noemen dat onze zoon echt fantastisch slaapt onder een verzwaringsdeken. Als ik dat eerder geweten had….. Hij was voorheen altijd onrustig ’s nachts. Werd soms ondersteboven in zijn bed wakker. Sinds hij met verzwaring slaapt, ligt hij in de ochtend nog hetzelfde als de avond ervoor. Wat heerlijk voor zijn nachtrust!

Er zijn allerlei soorten en prijzen verzwaringsdekens, bijvoorbeeld bij Bol.com. Zelf hebben we er een van The Nap Lab.

8. De trukendoos

Veel jonge kinderen komen na bedtijd nog vaak hun kamer uit. “Ik moet plassen!” “Mag ik een slokje water?” “Ik kan niet slapen.” Je kent de trukendoos wel…

Dan kan een overlevingspakketje uitkomst bieden. Een mandje met daarin alles wat een kind maar nodig kan hebben. Behalve de wc natuurlijk, haha. Wat er in het mandje moet, dat is natuurlijk per kind verschillend. Maar je kan in ieder geval denken aan: een KLEIN flesje water (anders blijft de WC maar overuren maken), zakdoekjes, een dagboekje met een pen, een knuffel, een foto van mama en papa, een luisterboek, een zaklamp en een boek.

In het overlevingspakketje kan ook een zorgendoosje zitten. Dat is een zelf gekunsteld doosje met daarin lege notitie blaadjes. Als het kind ergens mee zit, kan het een steekwoord op een briefje schrijven. De volgende ochtend kan er dan samen met de ouder naar de zorgen in het doosje gekeken worden.

Het is leuk om het pakketje samen te maken. Zo maak je belangrijk dat je je kind zelf in slaap leert vallen. Omdat het soms nog een grote stap is, kan een beloningssysteem helpen bij de introductie. De eerste weken kan het kind iedere ochtend op een blad aangeven met een ✅ of een sticker als het gelukt is om zelf in slaap te vallen.

Bij een vooraf afgesproken aantal volgt een bijpassende beloning. Denk aan logeerpartij bij mama of papa, een nieuwe pyjama uitkiezen, op vrijdag opblijven of een lievelingsontbijtje. Laat de eerste beloning al snel volgen. Bijvoorbeeld na drie succesvolle nachten. Dan weet je kind waar hij of zij het voor doet.

Lekker slapen! 10 tips om kinderen en tieners beter te laten slapen. Veel jonge kinderen komen na bedtijd nog vaak hun kamer uit. "Ik moet plassen!" "Mag ik een slokje water?" "Ik kan niet slapen. Dan kan een overlevingspakketje uitkomst bieden.

9. Het avondritueel

Als laatste dan toch nog even wat standaard tips, die waarschijnlijk wel bekend zijn. Maar toch te nuttig om ze niet te noemen.

Kinderen doen het goed op een vast avondritueel met vaste bedtijd. Routine geeft een kind een veilig gevoel. Dat helpt natuurlijk om lekker in te slapen.

Ook ben ik een groot voorstander van aparte bedtijden voor kinderen verschillende leeftijden. Vaak hoor ik dat kinderen met weinig leeftijdsverschil gelijk naar bed gebracht worden. Ik vind het fijner om echt even één op één aandacht voor mijn kindje te hebben. Ook is het voor de oudste, die toch vaker rekening moet houden met jongere kinderen, fijn om een voordeeltje te hebben van het ouder zijn. Een kwartiertje verschil is voldoende. Ook vind ik het simpelweg veel makkelijker om één kind tegelijk naar bed te brengen. Met twee komt er toch vaak weer gedoe.

10. Toch die schermpolitie?

En wat betreft de schermpolitie. Een scherm voor bedtijd wordt natuurlijk afgeraden. Dat weten we allemaal wel. Toch hoor ik van veel ouders dat hun kind van bepaalde filmpjes echt rustig wordt. Ook kan een scherm uitkomst bieden wanneer je meerdere kinderen hebt die je hun aandacht wil geven tijdens het bedtijdritueel. Dus van mij geen bekeuring voor schermgebruik in de avond. Als het werkt voor jouw kind, dan zal je mij niet horen.

Voor veel tieners is de verleiding van dat scherm heel groot. Dan kun je beter afspreken om die telefoon beneden te laten liggen. Wil je kind graag nog een luisterboek of podcast luisteren? Misschien heb je nog een oude telefoon liggen, die je alleen voor dit doel kunt gebruiken. Dat voorkomt nachtelijk scrollen of gamen.

Tot slot

Dit waren alle tips die ik in mijn jaren als orthopedagoog en als moeder verzameld heb, om mijn kinderen en tieners beter te laten slapen. Er staat voor jou vast ook wat tussen. Succes met experimenteren!

Als je iets gaat invoeren, bespreek het altijd met je kind en geef het een aantal weken. Het werkt meestal niet al meteen de eerste dag. Dus geef het een eerlijke kans. Welterusten!

Wil je zien wat Bibi nog meer voor leuks met haar kinderen doet? Lees hier de blogs van Bibi. Of kijk op haar Instagram account @b.i.b.i.d.l, daar deelt ze regelmatig tips voor ouders van tieners.

Naast tips om kinderen en tieners beter te laten slapen, vind je op Leuk met kids nog veel meer tips over opvoeding. Hieronder vind je een paar suggesties.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids