Het nieuwe Blijburg: kindvriendelijk restaurant Haas & Popi in Amsterdam

Toen strandtent Blijburg dicht ging was heel Amsterdam teleurgesteld en dat blijft natuurlijk gewoon heel jammer. Toch bleek al snel na de sluiting dat het gebouw van Blijburg weer gebruikt ging worden en inmiddels zit er een broedplaats Loland met kindvriendelijk restaurant Haas & Popi. 

Update najaar 2020: de bouw van IJburg gaat door, deze tijdelijke locatie is daarom definitief gesloten. Hopelijk komt er snel weer een leuke strandtent op het nieuwe strand van Centrumeiland. Ben je op zoek naar een leuk restaurant of een ander uitje in Amsterdam? Kijk dan naar onze verzamelpagina met alles over Amsterdam met kids

Stanja van Mierlo had dit keer een prachtige strandtent voor Blijburg gebouwd, met twee verdiepingen. Ze mocht van de gemeente immers bijna tien jaar blijven. Het was crisis en de gemeente Amsterdam had zich kennelijk niet bedacht dat die crisis ook weer snel voorbij kon gaan. Nu er weer volop gebouwd wordt op IJburg moest Blijburg al na drie jaar dicht. Het strand om Blijburg heen is veranderd in een bouwplaats en daar zijn geen feesten meer mogelijk.

Toch mag het gebouw nog wel even blijven staan en het is natuurlijk zonde om dat leeg te laten staan. LOLA (Leegstands Oplossers Amsterdam) toverde al een aantal andere plekken om tot tijdelijke broedplaats met restaurant. Zo is er Lola Luid in Amsterdam West, met onder andere restaurant Monsieur Dame, een parfumeur, een kapper, ateliers, kantoren en LEGO workshops. Bij Lou Oudenoord in Utrecht vind je naast bedrijven en kunstenaars ook Karibu Café. Lola Lik in de Bijlmerbajes in Amsterdam is inmiddels gesloten.

Daarnaast is er nu dus Lolaland, een nieuwe broedplaats aan het IJmeer op het Centrumeiland op IJburg. Ook hier speelt de buurt een centrale rol. In de ruimtes op de begane grond (waar Blijburg zijn feesten gaf) zitten organisaties uit de wijk, in de toko koken buurtkoks en er is plek voor artiesten van IJburg, die kunnen optreden op twee podia. En er is dus restaurant Haas & Popi.

Het nieuwe Blijburg: Lolaland met restaurant Haas & Popi, op IJburg in Amsterdam

Het restaurant Haas & Popi  

De binnenkant van het restaurant is groen geschilderd, de tafeltjes zijn knalgroen en het plafond en de muren zijn mintgroen. Daarnaast is er veel hout en rode, roze en paarse accenten. De groene met houten inrichting vertelt al dat het restaurant zich op duurzame producten richt. Ze hebben dan ook duurzaam geproduceerde wijnen en lokale bieren en frisdranken uit Amsterdam.

Veel groen bij restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

De bar van restaurant Haas & Popi, in Lolaland

Op de kaart staan seizoensproducten en dat wisselt dus regelmatig. Wij gingen overdag, terwijl de dochterlief met een vriendje speelde kletste ik even gezellig bij met zijn moeder. We dronken koffie en appelsap, met een croissantje, binnenkort ga ik zeker een keer terug om de kaart uit te proberen.

Het nieuwe Blijburg: Lolaland met restaurant Haas & Popi, op IJburg in Amsterdam

Haas & Popi is ruim opgezet en daarom ideaal met kinderen. Daarnaast is er een speelhoek, met wat speelgoed, boeken en spelletjes. Aan een tafel en een bank van kratjes kunnen kinderen een spelletje doen.

speelhoek bij restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

speelhoek bij restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

Voorheen had Blijburg een groot kleurrijk glas in lood raam in de vorm van een bloem. Het was een beeldbepalend element, maar je kon daardoor niet uit het raam kijken. Nu heb je vanuit het raam uitzicht op IJburg, wat ik eigenlijk veel leuker vindt. Nu is het stuk onder het raam nog bijna leeg, maar de komende jaren komt hier de bebouwing van Centrumeiland. Even verderop zie je de het oudere deel van IJburg.

Uitzicht op IJburg vanuit restaurant Haas & Popi op Lolaland (Blijburg)

Lolaland met restaurant Haas & Popi, op IJburg in Amsterdam, waar vroeger de strandtent Blijburg was

Het terras van Haas & Popi

Het terras van Haas & Popi is niet zo heel anders dan toen het nog Blijburg was. Voorheen konden kinderen naast Blijburg op het strand spelen, maar dat is inmiddels een bouwplaats geworden.

Het terras van restaurant Haas & Popi

Meer weten

Lolaland met restaurant Haas & Popi zie je al van ver af liggen, net als het oude Blijburg. Aan het einde van de Pampuslaan in Amsterdam zie je een grote rode schep, de turkooise strandtent ligt een stukje voorbij de schep. Vanaf de eindhalte van tram 26 (IJburg) is het ongeveer tien minuten lopen. Meer informatie vind je op de website van Haas & Popi en de website van Lolaland.

De rode schep op weg naar het nieuwe strand van Amsterdam IJburg, op de rand van Centrumeiland en Strandeiland

Het nieuwe strand van Amsterdam op IJburg

Vanaf mei 2019 ligt het nieuwe strand van Amsterdam naast Haas & Popi, niet ver van het oude strand Blijburg. Het ligt op de rand van twee nieuwe eilanden op IJburg: Centrumeiland en Strandeiland. Bij het strand zijn toiletten en er is ook een winkeltje. In de zomer komen er daarnaast foodtrucks. De bekende ballenlijn ligt weer in het water en op het strand zijn ook beachvolleybal netten.

Het nieuwe strand van Amsterdam IJburg, op de rand van Centrumeiland en Strandeiland

Het nieuwe strand van Amsterdam IJburg, op de rand van Centrumeiland en Strandeiland

IJburg is een groep nieuwe eilanden aan de oostkant van Amsterdam, dat sinds de oplevering van de eerste huizen in 2002 al 25.000 inwoners heeft. De komende jaren komen daar nog 20.000 inwoners bij. Steigereiland, Haveneiland en de verschillende Rieteilanden zijn inmiddels bijna helemaal klaar. Centrumeiland ligt aan de oostkant van IJburg, de eerste huizen worden dit jaar gebouwd. Strandeiland ligt nog verder oostelijk, daar wordt op dit moment land gemaakt. Dat moet dan eerst nog een tijdje inklinken voor het bouwen start. Aan de westkant van IJburg ligt Zeeburgereiland, daar staan al heel veel huizen, maar er wordt ook nog druk gebouwd.

Kijk ook op onze pagina over Amsterdam met kids! Daar vind je alles op een rijtje: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants, kinderfeestjes en nog veel meer in Amsterdam voor gezinnen met kids. De informatie is zowel voor bezoekers als voor locals. Zoek je meer leuke restaurants, kijk dan even naar de pagina over horeca op Leuk Met Kids.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids