Recept: soep maken zonder bouillonblokje

In soep zit super veel groente, maar als je bouillonblokjes gebruikt zitten er ook veel zout en smaakversterkers in. Een soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, als je maar weet hoe. Daarom deel ik hier ons recept, dat je met en zonder vlees kunt maken, want ook vegetarische bouillon is heel lekker.

De soep moet natuurlijk een tijd pruttelen, maar daar heb je geen werk aan. Zonder vlees moet je ongeveer een uurtje rekenen, met vlees drie uur.

Natuurlijk geeft vlees extra veel smaak aan soep, maar het is absoluut niet nodig. Sterker nog: ik maak de soep bijna altijd zonder vlees. Wij maken altijd veel soep, zodat we er een paar dagen van kunnen eten. Ieder dag lekker veel verstopte groente voor de kinderen!

In plaats van bouillonblokjes gebruik ik kruiden en wat peper en zout. Veel verse kruiden zitten juist vol gezonde vitamines en mineralen. Ik gebruik het liefst verse kruiden, maar als je die niet hebt kun je natuurlijk ook gedroogd kruiden gebruiken.

Ook veel groentes geven smaak aan je gerecht. Zo smaakt bleekselderij bijvoorbeeld kruidig en zout. Daarom gebruiken de Italianen het zo graag samen met wortel in soepen en sauzen. En als je het eenmaal gewend bent, dan is soep maken zonder bouillonblokje net zo makkelijk als met.

Hoe ongezond zijn bouillonblokjes?

Tja, dat is aan jezelf om in te schatten. Allereerst zit er veel zout in bouillonblokjes.

Maar daarnaast zitten er vaak smaakversterkers in. Met name ve-tsin, ook wel E621, natriumglutamaat, mononatriumglutamaat of MSG genoemd. Dit is een voedingsstof die ik persoonlijk probeer te vermijden vanwege allergieën bij ons thuis.

Bij veel bouillonblokjes staat E621 of een synoniem op de verpakking. Maar soms staan er ook onduidelijke termen als aroma of kruiden, dan weet je niet precies wat er in zit. Wil je er meer over weten, Google er dan eens op.

Recept: soep maken zonder bouillonblokje. In soep zit super veel groente, maar als je bouillonblokjes gebruikt zitten er ook veel zout en smaakversterkers in. Een soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, als je maar weet hoe. Daarom deel ik hier ons recept, dat je met en zonder vlees kunt maken, want ook vegetarische bouillon is heel lekker. Wij maken altijd veel, zodat we er een paar dagen van kunnen eten.

Dit heb je nodig

Ingrediënten om bouillon te maken:

  • Milde olijfolie of kokosolie om in te bakken
  • 3 gesnipperde (rode) uien, 1 gesnipperde knoflook en eventueel 1 gesnipperde Spaanse peper zonder zaadlijsten
  • Beetje peper en zout, (Keltisch) zeezout heeft extra veel smaak
  • Een hand verse kruiden naar keuze: oregano, citroenmelisse, salie, tijm, rozemarijn, bieslook (peterselie, munt)
  • Eventueel 2 kalfsschenkels met beenmerg

Ingrediënten om vervolgens soep te maken: 

  • 2 à 3 kilo groenten naar keuze: wortel, pompoen, pastinaak, bleekselderij, courgette, tuinerwten, bloemkool (aubergine, paprika, tomaten)
  • Om de soep lekker dik te maken eventueel (zoete) aardappel
  • Eventueel een paar appels om het licht zoet te maken
  • Voor erbij brood met smeersels
  • Voor in de soep geraspte kaas, room of huttenkäse

We gebruiken een pan van 10 liter en een staafmixer.

Vaak heb ik in de diepvries wat zakken groenten liggen. Ook als de koelkast leeg is, hebben we dan een voorraad groenten in huis. Ideaal als je geen tijd hebt boodschappen om boodschappen te doen. Met die groente maken we dan een snelle pastasaus of soep.

Ook gebruik ik voor soep vaak alle groente die nog in de koelkast ligt. Zo hoeft er niks weg.

Dit recept is lactosevrij als je de kaas vervangt voor een vegan alternatief. Als je de ingrediënten tussen haakjes weglaat is dit een histamine arm recept voor soep.

Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Stap 1: bouillon maken zonder bouillonblokje

Als je kalfsschenkel wil gebruiken, begin daar dan mee. Laat deze zachtjes in water koken. Dat duurt ongeveer 2 uur, tot het vlees en het merg loslaat van het bot. Het vlees moet de hele tijd onder water staan. Verwijder als het vlees gaar is het bot uit de kalfsbouillon.

Fruit eerst de ui, bak daarna de knoflook en eventueel peper mee. Voeg nu een paar liter kokend water toe, niet te veel, want meer kan altijd. Hierna voeg je de kruiden toe en laat ze een paar minuten mee pruttelen.

Als je de bouillon in een ander gerecht gebruikt, dan kun je nu peper en zout toevoegen. Gebruik je de bouillon om soep te maken, dan kun je peper en zout beter later toevoegen.

Stap 2: soep maken zonder bouillonblokje

Schil alle overige groenten en snijdt ze in grove stukken. Voeg nu de groenten toe en eventueel (aard)appels. Laat dit een half uur tot een uur pruttelen, tot de groente zacht is. Gebruik je paprika, tomaat en wortel, dan kun je die eventueel eerst roosteren in de oven, voor extra smaak.

alt="Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Je kunt nu eventueel nog wat extra water toevoegen.

Voeg naar smaak peper en zout toe. Niet te veel, je kunt altijd meer toevoegen. Als je zout als laatste toevoegt, heb je minder zout nodig. En als je echt jonge kids hebt, dan kun je ook alleen voor de volwassenen zout toevoegen aan tafel.

Als je het lekker vindt kun je geraspte kaas, room of huttenkäse door de soep roeren. Serveren met stokbrood, Turks brood of dikke plakken gewoon brood. Bij soep is boter op brood heerlijk.

Met deze soep krijgen de kinderen super veel verborgen groente binnen, zonder dat ze het doorhebben. En zoals je ziet, soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk. Ga vooral experimenteren met combinaties van kruiden en groenten. Na een tijdje ontwikkel je jullie favoriete combinatie. Eet smakelijk!

Recept: soep maken zonder bouillonblokjes, met veel verstopte groente voor kinderen

Verder lezen

Op Leuk met kids deel ik regelmatig blogs over eten met kinderen. Ook verzamel ik onze favoriete recepten.

Recept: soep maken zonder bouillonblokje. In soep zit super veel groente, maar als je bouillonblokjes gebruikt zitten er ook veel zout en smaakversterkers in. Een soep maken zonder bouillonblokje is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, als je maar weet hoe. Daarom deel ik hier ons recept, dat je met en zonder vlees kunt maken, want ook vegetarische bouillon is heel lekker. Wij maken altijd veel, zodat we er een paar dagen van kunnen eten.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids