Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten

Krijgen jullie zo rond Sinterklaas ook zo’n zin om te knutselen met eten? Eetbare pietjes, een stoomboot, cadeautjes of een mijter. Of iets moois van pepernoten en ander strooigoed. In dit artikel vind je de leukste recepten en ideeën om te knutselen met Sinterklaas eten.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten 

Recept om een speculaas stoomboot van Sinterklaas

Sinterklaas is bij uitstek het feest om lekker te knutselen met eten. Zo maakten we dit jaar een stoomboot van speculaas. Hiervoor gebruikten we een pak speculaasmix (Albert Heijn). We rolden het deeg uit tot een grote plek en sneden uit het deeg een stoomboot vorm. Van het overgebleven deeg vormden we reuze pepernoten. Beide bakten we in de oven en lieten ze afkoelen.

Sinterklaas is bij uitstek het feest om lekker te knutselen met eten, we verzinnen ieder jaar nieuwe recepten. Zo maakten we dit jaar een stoomboot van speculaas.

Daarna versierden we de boot met Smarties (Albert Heijn), minimallows van Frisia (Albert Heijn), discodip (Xenos) en de figuurtjes uit het strooigoed (Albert Heijn). De witte lijnen zijn van zachte topping van Dr. Oetker (Albert Heijn), daarmee hebben we de meeste versiering ook vastgezet. Alleen de discodip hebben we vastgeplakt in een laagje speculoos pasta (Albert Heijn).

Sinterklaas is bij uitstek het feest om lekker te knutselen met eten, we verzinnen ieder jaar nieuwe recepten. Zo maakten we dit jaar een stoomboot van speculaas.

Sinterklaas recepten om te knutselen met pepernoten 

Chocolade kruidnoten zien er sowieso al heel gezellig uit. Je kunt ze versieren met de Letters & Cijfers van Dr. Oetker (Albert Heijn). De confetti kruidnoten zijn van Albert Heijn. Die letters kun je vastmaken met zachte topping van Dr. Oetker (Albert Heijn) of decoratiestiften van Dr. Oetker (Albert Heijn).

pepernoten versieren met letters

Ook leuk: een pepernoot versieren met discodip. Daarvoor gebruikten we zachte topping van Dr. Oetker (Albert Heijn) en sprenkelden er eetbare versiering van de Xenos overheen.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten

Pepernoten pietjes knutselen voor Sinterklaas

Deze pepernoten pietjes zijn heel leuk om samen met de kinderen te maken. We gebruikten gekleurde pepernoten van de Hema. Daarop maakten we een pietenmuts met zachte topping van Dr. Oetker (Albert Heijn). Als veer er op hebben we een minimallow van Frisia (Albert Heijn) gebruikt. De oogjes maakten we met decoratiestiften van Dr. Oetker (Albert Heijn). Super schattig effect toch? En dit is natuurlijk een van de makkelijkste Sinterklaas recepten om samen met de kids te knutselen.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernoten pietjes

Chocolade bolletje met verstopte pepernoot

Chocolade en pepernoten vormen een heerlijke combinatie. Voor deze pepernoten chocolade bolletjes gebruiken we een popsicle vorm, maar iedere kleine soort kleine ovenvaste vormpjes kun je natuurlijk gebruiken. We stopten stukjes witte chocolade van Tony’s Chocolonely (Albert Heijn) in de vormpjes. We zetten de oven op 80 graden en lieten het langzaam smelten. Vervolgens verstopten we een pepernootje in de chocolade. Tot slot versierden we de bolletjes met discodip en bolletjes van de Xenos.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernoten chocolade bolletjes

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernoten chocolade bolletjes

Recept voor pepernoten chocolade koek voor Sinterklaas

Voor deze pepernoten chocolade koek mengden we chocolade met pepernoten. In een ronde siliconen bakvorm van 23 centimeter lieten we anderhalve reep pure chocolade van Tony’s Chocolonely (Albert Heijn) smelten in de oven op 80 graden. Ondertussen stopten een flinke berg pepernoten in de keukenmachine. Nadat de chocolade gesmolten was mengden we dat voorzichtig. Daarna drukten we het plat tot een grote rond koek, nog steeds in de vorm. Tot slot versierden we de taart met gekleurde pepernoten van de Hema en decoratie van de Xenos. Na een uurtje opstijven in de vriezer was hij klaar.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernoten chocolade koek

Op Instagram deelde ik dit filmpje, daarmee zie je meteen hoe het werkt. Het filmpje heeft natuurlijk ook een leuk Sinterklaasliedje, dus vergeet het geluid niet!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maud | Leuk met kids blog (@leukmetkids) op

Recepten voor Sinterklaas taarten

Taart vol pepernoten en ander strooigoed

Zoonlief is jarig in deze Sinterklaas tijd. Vooraf vraag ik altijd wat ze willen. Bij de kleine man is dat altijd net zoiets als vorig jaar, cheese cake dus. Met pepernoten leek ons wel een leuk idee dit jaar.

Dochterlief en ik hebben dan ook een taart vol strooigoed gebakken (Albert Heijn). De bovenkant versierden we na het opstijven met verschillende soorten pepernoten en ander strooigoed van de Hema. Dat plakten we vast met zachte topping van Dr. Oetker (Albert Heijn). Het rondje en het getal zijn van fondant (Albert Heijn). De vormpjes spaarden we ooit bij Albert Heijn.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernotentaart of pepernotencake

In de mooie Cirqula multikommen die ik van Mepal kreeg, heeft dochterlief meteen haar bakspulletjes gestopt. Eigenlijk wilde ik er voorraad in bewaren, bijvoorbeeld als we voor meerdere dagen koken. Ik denk dat ik er maar een paar extra moet aanschaffen, want ze zijn ook wel heel leuk voor haar bakspulletjes. En ik houd wel van eigen initiatief!

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernotentaart of pepernotencake

Sinterklaas trifle

Mmmm Sinterklaas trifle! Zo leuk: Miriam maakte deze mooie Sinterklaas trifle. Het ziet er spectaculair uit en is heerlijk.

Sinterklaas trifle

Ruben, het negenjarige zoontje van Miriam, maakte en monteerde dit filmpje. Hij legt prachtig uit hoe je het maakt. Wij krijgen er trek van!

Sinterklaastaart knutselen met marsepein

Marijke maakte deze mooie Sinterklaastaart. Als binnenkant kun je gewoon een ronde taart of cake met een springvorm maken. Om de taart te bedekken kneed je flink stuk marsepein, dat je vervolgens uitrolt tot een grote cirkel. Deze cirkel drapeer je over de taart. Onderaan snij je de randjes netjes af. Daarna maak je leuke figuren en letters op de taart. Je koopt marsepein bij je lokale bakker, Albert Heijn of Xenos.

Sinterklaas taart met mijter, wortels, pietenmuts en chocoladeletters

Recepten voor Sinterklaas cake

Stoomboot cake knutselen

Lekker: een stoomboot van speculaas cake! Compleet met vlaggetjes en Sint en Pietjes. Leuk als je net even wat anders wil. Ook fijn: de de stoomboot-speculaas-cake is heel makkelijk om te maken.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

Sinterklaas cupcakes

Onze kids zijn gek op cupcakes versieren. Daarvoor gebruiken we meestal een pak cakemix van Koopmans (Albert Heijn). Deze cupcakes hebben we versierd met fondant, je kunt ook marsepein gebruiken, beide zijn te koop bij bakkers, Albert Heijn of Xenos. Kneed de fondant of marsepein tot hij lekker zacht is. Rol het daarna plat met een roller of met een fles die goed schoon is, of druk het met je handen voorzichtig plat. Maak er daarna de versiering van, dat kun je met een mes uitsnijden of uitdrukken met vormpjes.

speculaas-cupcakes

Marijke maakte deze schattige cupcakes. Daarvoor maakte ze eerste een rondje van marsepein. Daarop knutselde ze de mijters, Pieten en Sinterklaasjes.

Sinterklaas muffins

Deze pepernoten cupcakes maakte ik met de kinderen. Eerst smolten we een laagje chocolade op de cupcakes. Chocolade smelten gaat heel makkelijk in een siliconen bakvormpje op 80 graden in de oven, houd het wel goed in de gaten. Vervolgens drukten we er pepernoten en Frisia minimallows in (Albert Heijn).

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernoten cupcakes

Sinterklaas cadeau van marsepein knutselen

Met marsepein kun je ook zelf prachtige vormen maken. Anouk vertelt hoe zij deze mooie kleurrijke cadeautjes van marsepein maakte. Je koopt marsepein bij je lokale bakker, Albert Heijn of Xenos.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten - sinterklaas cadeau van marsepein knutselen

Recepten voor appelflap Sinterklaas hapjes van bladerdeeg

Sinterklaas mijters zijn ook leuk om te knutselen met bladerdeeg, daarom vind je hier een aantal recepten. Of beter gezegd ideeën, want ze zijn super makkelijk om te maken. Marijke maakte deze appelflap mijters. Je maakt ze net zo als een gewone appelflap, maar dan in de vorm van een mijter. Of iets anders leuk natuurlijk.

Sint decoratie: Sinterklaas appelflappen in de vorm van een mijter

Zelf maakten we deze cadeautjes. Op een vierkantje bladerdeeg legden we stukjes appel en rozijnen. Daar legden we weer een plakje bladerdeeg op. Van strookjes bladerdeeg maakten we de lintjes. Daarop strooiden we sesamzaadjes en versiering van pompoenzaden en rozijnen. 25 minuten afbakken en klaar!

Sinterklaas hapjes: appelflap cadeautjes

Voor de zak van Sinterklaas gebruikten we een plakjes bladerdeeg met rozijnen en stukjes appel er in. We vouwden het dicht tot een zak. Na het afbakken gebruikten we een snoepveter als touw (Look-o-Look bij Albert Heijn).

Sinterklaas hapjes recept: appelflap zak van Sinterklaas

Sinterklaas appels

Deze appeltjes lijken net Sinterklaas mijters en zijn dus extra leuk om te eten. Het kruisje snij je uit met een mesje.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - gezonde Sinterklaas appels

Ook leuk: het kruisje van de mijters opvullen met iets kleurrijks. Ik gebruikte discodip van de Xenos.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - gezonde Sinterklaas appels

Bij deze appels maakten we eerst een kruisje met zachte topping van Dr. Oetker (Albert Heijn). Daarna maakten we daar discodip van de Xenos op en Chocofantasie bolletjes van Dr. Oetker bij Albert Heijn.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - gezonde Sinterklaas appels

Speculaas op brood

Tradities zijn er om in ere te houden. Sommige krijg je van huis uit mee, andere vorm je zelf met je gezinnetje. Zo kregen wij vroeger in de Sinterklaastijd af en toe speculaas op brood. Voor mij is speculaas op brood de allerleukste Sinterklaas traditie.

Sinterklaas traditie: speculaas op brood

Recept voor Sinterklaas soep

De meeste Sinterklaas recepten hier zijn zoet, want snoepjes zijn nou eenmaal  leuk om mee te knutselen. Maar deze hartige bladerdeeg hapjes zijn ook heel leuk om te maken. Met hapjes in Sinterklaas thema is soep eten opeens helemaal niet saai meer, want het is Sinterklaas soep! Het recept voor de soep deelde ik hier.

Van stukjes gebakken paprika met reepjes kaas er op maakten we cadeautjes voor in de soep. Of zijn het mijters?

Bladerdeeg hapjes

De hapjes maakte ik van bladerdeeg. Geroosterd brood is ook leuk om mooie dingen mee te maken. Ik heb de hapjes gezellig samen met kleine meis van 6 jaar gemaakt, het is net knutselen.

Bladerdeeg moet je eerst even kort laten ontdooien. Ik gebruik altijd een bakplaat met bakpapier. Ook smeer ik voor ze de oven in gaan de bladerdeeg hapjes in, met een mengsel van eierdooier en melk. Ik heb ze ongeveer 25 minuten gebakken, zoals op de verpakking van het bladerdeeg vermeld.

Voor het cadeautje sneden we een plakje bladerdeeg in vieren, daar maakten we twee hapjes van. Op een van de kwartjes legden we een plakje kaas. Daarop legden we weer een kwartje bladerdeeg. Er op legden we tuinerwtjes en pompoenzaden.

Voor de mijter sneden we een soort driehoekje uit bladerdeeg. Er overheen legden we een kruis van reepjes bladerdeeg.

Voor de staf van Sinterklaas sneden we het bladerdeeg in reepjes. We plakten twee reepjes aan elkaar en rolden dit eerst tot een soort strengel, zoals bij kaasstengels. Vervolgens vouwden we het in de vorm van een stafje. Daarna sprenkelden we er sesamzaad overheen.

Natuurlijk mislukten sommige hapjes. Van die restjes bladerdeeg rolden we balletjes. Die rolden we vervolgens door een beetje bloem, dan kun je er mooie gladde balletjes van maken. Daarna doopten we ze in het ei en daarna in het sesamzaad. En voilà, ook nog pepernoten in de soep!

Sinterklaas soep

Verder lezen

Naast deze lekkere Sinterklaas recepten om te knutselen met eten, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas. Natuurlijk deel ik de leukste leukste intochten en ideeën voor pakjesavond. Maar ook heel boeken over Sinterklaas en YouTube tips. Ook vind je hier de favoriete cadeaus van Sinterklaas. Verder deel ik ook allerlei knutselideeën en lekkere recepten om te maken… en nog heel veel meer. Snel verder lezen dus!

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids