Sprookjeswonderland: sprookjesbos, speeltuin en attracties voor jonge kids

Weet je dat er in Enkhuizen een heus sprookjesbos is? Toch is Sprookjeswonderland veel meer dan alleen het sprookjesbos. We gingen er een dagje spelen.

Vorig weekend trokken we Noord Holland in op uitnodiging van Holland Boven Amsterdam. Deze organisatie brengt de parels en verborgen schatten van het gebied onder de aandacht. Voor mij is het gebied boven de hoofdstad natuurlijk geen onbekend terrein, aangezien we in Amsterdam wonen. Veel van onze vrienden zijn er na hun studie buiten de stad gaan wonen, vaak lekker dicht bij zee.

Sprookjeswonderland stond al een tijd op mijn to go lijstje, maar het kwam er maar niet van. Nu we er eindelijk zijn geweest willen de kids zo snel mogelijk weer terug 😉

Sprookjeswonderland: sprookjesbos, speeltuin en attracties voor jonge kids

De romantische entree van het gebouw zie al van veraf liggen. Vervolgens kom je op een soort dorpsplein, met oud Hollandse huisjes. Tijd voor koffie dus!

de entree van Sprookjeswonderland

oud Hollands dorpje

De kinderen zagen natuurlijk wat heel anders. Nummer één rende naar de draaimolen, nummer twee rende naar de autootjes. Dus manlief dronk lekker rustig koffie, terwijl ik foto’s kon maken.

Sprookjeswonderland Carroussel

 Oldtimerbaan

Het sprookjesbos van Sprookjeswonderland

Alhoewel je overal in Sprookjeswonderland sprookjes ziet, is er ook een apart sprookjesbos. De kinderen gingen hier echt van huisje naar huisje en wilden overal de verhaaltjes horen.

het sprookjesbos van Sprookjeswonderland

het snoephuisje van Hans en Grietje in het sprookjesbos van Sprookjeswonderland

Bij de meeste huisjes kun je ook van dichtbij naar binnenkijken. Aan het binnenkant wordt in detail het sprookje uitgebeeld.

Sneeuwwitje in het sprookjesbos van Sprookjeswonderland

de Wolf en de Zeven Geitjes in het sprookjesbos van Sprookjeswonderland

Ik vond het sprookjesbos in Sprookjeswonderland een mooie gelegenheid om de kinderen weer eens wat sprookjes voor te lezen. Kids hebben tegenwoordig zo veel keuze, er zijn zo veel mooie boeken en films. Sprookjes worden wel eens vergeten, of kinderen kennen alleen de variant van Disney. Gelukkig bleek de juf op school ook graag sprookjes voor te lezen, dus ze kenden er al veel.

Kleinduimpje in het sprookjesbos van Sprookjeswonderland

kabouters in het Sprookjesbos van Sprookjeswonderland

Attracties

Behalve het sprookjesbos, heeft Sprookjeswonderland nog veel meer attracties voor jonge kinderen. Daarvan laat ik er hier een paar zien.

Met de trein maak je een ritje door het park, leuk om als start of einde van de dag te doen, want je ziet ook een groot deel van het park. Ook het op de trein wachten op het stationnetje is natuurlijk heel leuk.

Sprookjeswonderland trein

Station Vogelzang

Bij de Hekspeditie zie je met behulp van computer effecten een heuse heks verschijnen in een donkere grot. De heks blijkt niet erg goed blijkt te zijn in het maken van magische brouwsels. Ze houdt wel van vliegen op haar bezem en ze neemt de bezoekers mee in een vlucht over Sprookjeswonderland. Via een groot scherm kan je alle attracties van Sprookjeswonderland van bovenaf bekijken. Dat is leuk gedaan, want de banken bewegen mee als je een duikvlucht neemt. De kids vonden het geweldig, manlief voelde het in zijn maag 😉

Hekspeditie

Het Schommelschip d’Avontuur vonden de kinderen beide heel erg leuk. Het is niet zo’n grote als in bijvoorbeeld de Efteling, waardoor het ook voor wat jongere kids leuk is.

Schommelschip d'Avontuur in Sprookjeswonderland

Daarnaast zijn er leuke bootjes en karretjes. Voor de dobberbootjes moet je een apart muntje kopen. In de wagentjes van de Rattenvanger van Hamelen hoeft dat niet, daar wilden de kids dus heel veel rondjes rijden.

Dobberbootjes in Sprookjeswonderland

Rattenvanger van Hamelen

De speeltuin

Sprookjeswonderland heeft een gigantische speeltuin, met onderdelen voor verschillende leeftijden. Echt zo’n plek waar kinderen eindeloos kunnen spelen terwijl je zelf lekker op een bankje zit.

de speeltuin van Sprookjeswonderland

Daarnaast zijn er verscholen in het bos ook houten speelelementen. Natuurlijk staan de speeltoestellen tussen de sprookjesdieren.

speeltuin in bos met sprookjes

speeltuin in bos

Er is ook een kinderboerderij in Sprookjeswonderland. Maar los daarvan zie je op allerlei plekken dieren.

kinderboederij van Sprookjeswonderland

kangaroe

Zo veel bloemen

Sowieso viel het me op hoe mooi groen Sprookjeswonderland is. Overal bloeien bloemen, er is duidelijk veel zorg aan de inrichting van het park besteed.

geheime paadjes

bankje tussen de bloemen

Er is ook een wandeltuin, naast de galerij die het verhaal van Gulliver’s Reizen vertelt.

wandeltuin en Gullivers reizen

In een sprookjesland horen natuurlijk ook kastelen. Deze twee vind ik zulke plaatjes, daar kun je eindeloos naar blijven kijken.

bloemen bij De Weg naar Oost in Sprookjeswonderland

bloemen bij Kasteel Violinde in Sprookjeswonderland

Praktische informatie over Sprookjeswonderland

Spookjeswonderland is een overzichtelijk park, waar je met jonge kinderen toch heel lang kunt doorbrengen. Op de plattegrond van Sprookjeswonderland kun je zien wat er allemaal is.

Vooraf vroeg ik me wel af of zoonlief van bijna 8 het nog leuk zou vinden, maar hij vond het fantastisch. Hij heeft de hele dag enthousiast rond gerend met zijn zusje van 5. Ik verwacht dat tot en met acht jaar heel leuk blijft.

Sprookjeswonderland is geopend van half april tot en met de herfstvakantie. Daarnaast is Sprookjeswonderland rond kerst open, dan wordt het omgetoverd tot Winterwonderland. Sprookjeswonderland heeft een grote parkeerplaats.

Vlakbij ligt het Zuiderzeemuseum, dat kun je eventueel combineren, wij vonden dat ook erg leuk. Hier beleef je hoe het leven vroeger was in familietentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. Ook is er een escape game, waarbij overstroming dreigt. Een deel van het jaar is daarnaast het Buitenmuseum open, dan wandel je over klinkerstraatjes langs historische gebouwen.

Binnen picknicken bij de notenkraker

Sprookjeswonderland huisje

Er zijn heel veel plekken waar je zelfgebracht eten op kunt eten. Er is zelfs een plek om binnen te picknicken, in het gebouw van notenkraker op het entreeplein. Ook buiten vind je allerlei picknicktafels en bankjes.

Je kunt ook op verschillende plekken wat te eten kopen in Sprookjeswonderland. Dat zijn snacks, pannenkoeken en ijsjes.

buiten picknicken op de bank

binnen picknick bij de notenkraker in Sprookjeswonderland

Dit filmpje geeft nog wat meer een beeld van Sprookjeswonderland.

Verder lezen

Op de site van Sprookjeswonderland vind je meer informatie. Naast Sprookjeswonderland, gingen we ook naar Camping Bakkum.

Zoek je meer leuke tips in Noord Holland? Kijk dan even op de website van Holland Boven Amsterdam. Daar vind je leuke uitjes, restaurants en plekken om te overnachten. Ook hebben ze een agenda met evenementen.

Sprookjeswonderland: sprookjesbos, speeltuin en attracties voor jonge kids

In mijn Instagram stories deel ik de komende dagen ook leuke filmpjes van Sprookjeswonderland. Die kun je later via de uitgelichte stories ook terugkijken.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids