10 tips om de ochtendspits met kinderen rustiger te laten verlopen

Voor de meeste ouders is het een flinke uitdaging: de ochtendspits. Eigenlijk wil je je relaxt nog een keer omdraaien en de kids hebben ook geen zin om er uit te komen. Met deze tips wordt de ochtendspits met kinderen een stuk rustiger. 

10 tips om de ochtendspits rustiger te laten verlopen

Voorbereiding de dag van te voren

☆Smeer het brood van tevoren en zet de broodtrommel in de vriezer of koelkast. Als onze kids uit school komen hebben ze meestal honger. Terwijl zij eten smeer ik de boterhammen voor de volgende schooldag. Ook na het avondeten is een goed moment, meestal doen de kinderen toch langer over hun eten dan wij. In de tijd dat zijn hun bord leegeten smeren wij aan tafel boterhammen.

☆Dek de tafel de avond van te voren, voor zover mogelijk natuurlijk. Dan hoef je ’s ochtends alleen nog maar de spullen uit de koelkast te halen.

☆Leg de kleding van tevoren klaar. Meestal hang ik op een rustige avond de kleding voor de komende dagen klaar, nadat ik het weerbericht heb bekeken. Om te onthouden wat voor welke dag is kun je deze DIY kleding organizers gebruiken. Als de kids gym hebben leg ik bijvoorbeeld makkelijke kleding klaar. Over kleding hebben we een hele simpele regel: op schooldagen kies ik, in het weekend mogen ze zelf kiezen. Tot nu toe accepteren ze dat, meestal 😉

☆Lange haren borstelen is een absolute ramp in de ochtendspits. Sinds we dochterlief met een staart of vlecht laten slapen heeft ze veel minder klitten. Daarom is het haren borstelen een stuk gezelliger.

☆Geef de schooltassen en gymtassen een vaste plek, waar de kinderen hem zelf ophangen als ze uit school komen. Dan hoef je ’s ochtends niet te zoeken.

Tijdens de ochtendspits met kinderen

☆Hoe moeilijk het ook is, op tijd opstaan doet wonderen. Liever net wat tijd te veel, zodat je rustig een kop koffie kunt drinken, dan net wat tijd te weinig, zodat je te laat en bezweet op school komt. Helaas is dit niet mijn sterkste punt, gelukkig is mijn vriend hier wel heel goed in…

☆Laat kinderen zichzelf aankleden, dat kunnen ze vaak al eerder dan je denkt. Het is even een investering om het te leren, maar het scheelt uiteindelijk heel veel tijd. Aankleden doen we na het ontbijt, zodat ze niet meteen vlek maken op hun kleding en weer moeten omkleden. Douchen of in bad doen we in de avond.

☆Na het aankleden gooien de kids hun pyjama in bed of in de wasmand. Met deze gemarkeerde wasmanden weten kinderen in welke wasmand het moet.

☆Als kinderen klein zijn kan het heel handig zijn om de televisie aan te zetten, zodat je even rustig alles kunt doen. Nu ze wat groter zijn blijft de televisie in de ochtendspits juist uit. We hebben geen discussie meer of de kids een programma mogen afkijken. Na het ontbijt spelen de kinderen even op hun kamer, waardoor ze heel relaxed aan de dag beginnen.

☆Wil je de kinderen meer eigen verantwoordelijkheid geven dan is de checkpad van Gezinnig handig. Bij de checkpad krijg je een vel vol magneetjes, die plak je op de lege vakjes in van de checkpad. Je kunt hem dus helemaal inrichten hoe het voor jouw kind handig is. De checkpad heeft een voorkant en een achterkant, dus voor de ochtendspits en avondspits. Als je kind iets gedaan heeft draait hij het balkje om en gaat het volgende doen. De checkpad is te koop via Bol.com en Gezinnig.

10 tips om de ochtendspits rustiger te laten verlopen

Niet zo perfect 😉 

Nou vraag je je misschien af of het bij ons allemaal zo vlekkeloos verloopt. Dat doet het vanzelfsprekend niet. We hebben doorgaans geen zin om op te staan, de kinderen zijn wel eens chagrijnig en soms schiet het gewoon niet op. Gelukkig is mijn vriend heel efficiënt op het moment zelf en heb ik het door deze tips de ochtendspits met de kinderen toch net wat rustiger kunnen maken;-)

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids