Zelf maken in de winter: een vogeltaart voor in de tuin

Vorig jaar maakte Yvette leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels. Door de sneeuw en kou van deze week was Marijke geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor op de tuintafel. Marijke legt uit hoe je deze winter zelf de vogeltaart voor je tuin kunt maken. 

Na de eerste sneeuw zag ik de familie koolmees al kwetterend door onze tuin gaan, op zoek naar eten. Meestal hebben wij geen vogelvoer meer in de tuin, sinds we een kat hebben (sorry, familie Koolmees….). En ook omdat er muizen op af komen, maar ja, daar hebben we juist geen last meer van door die kat! De kat gaat met de kou niet zo vaak naar buiten en de vogels hadden honger, dus tijd om winter-vogelvoer te maken! Ik ben niet zo’n fan van de kant-en-klare vogelballen en pinda’s zakjes. Deze zakjes zijn van plastic gemaakt. De vogels eten ze leeg en ze belanden in het milieu. En dat terwijl zelf maken zo makkelijk en gezellig is!

Zelf maken in de winter: vogeltaart in de tuin

Zelf maken in de winter: vogeltaart in de tuin

Tjalling en ik gingen een middagje aan de slag en hingen de tuin vol lekkere hapjes en maakten een mooie vogeltaart voor op de tuintafel. Het leuke is dat het een soort koken is, zonder hete pannen of andere gevaarlijke dingen, je kunt heerlijk een middagje aanrommelen zonder gevaar.

Benodigdheden

☆Een tulband vorm (een siliconen is het handigst, maar het lukt met elke vorm)
☆Een grote pot kokosolie 500 ml of meer (bv van LIDL of AH)
☆1 zak vogelvoer (wij kochten het bij Wibra)
☆Zakjes zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad en andere noten, zaden en pitten
☆50 g rozijnen
☆50 g cranberry’s of ander gedroogd fruit
☆50 g havervlokken
☆2 grote platte koelelementen
☆1 groot bord of platte schaal

Zelf maken in de winter: vogeltaart in de tuin

Stap 1

Smelt het vet. Kokosolie is vloeibaar bij 25 graden; zet de pot in een bakje heet water en het is in 10 minuten vloeibaar. Nadat je straks een laagje eruit hebt gegoten, zet je het gewoon terug. Zo blijft het vloeibaar tijdens het maken van de taart.

Stap 2

Zet alle ingrediënten klaar. Zet de tulbandvorm op een koelelement. De koelelementen gaan zorgen dat de kokosolie snel stolt en je een beetje door kan werken. Bedenk dat de buitenkant straks zichtbaar wordt daarom is het leuk alvast te beginnen met een randje cranberry’s onderin de vorm.

Stap 3

Schep of schenk een vijfde deel van de kokosolie in een kom en voeg er zoveel havervlokken aan toe dat het een dikke brei wordt. Giet het mengsel in de vorm en strijk het glad. Leg het tweede koelelement op de vorm. Laat het afkoelen tot het kokosvet weer wit en stevig is.

Stap 4

Maak ondertussen alvast de volgende laag klaar. Giet weer een vijfde deel in het schaaltje en meng er deze keer vogelvoer door, ook weer tot een dikke brei. Zodra de eerste laag hard is kan de volgende laag erop. Leg ook nu het koelelement er weer op. Zodra de laag bijna hard is, kun je een randje rozijnen langs de buitenrand rechtop in het zachte kokosvet zetten.

Stap 5

Terwijl de voorgaande laag stolt, maak je een derde laag met zaden en pitten, die je op de tweede laag giet zodra deze hard is. Daarna weer een laag vogelzaad en zo ga je door tot het kokosvet op is.

Na de laatste laag laat je de vorm goed koud worden, in de koelkast, maar het kan ook buiten natuurlijk! Na een paar uur is de taart door en door stevig en kun je de vogeltaart lossen en storten. Je lost de taart door de vorm heel even in lauw water de dompelen, bord erop en omkeren maar. Doordat kokosolie al vloeibaar is bij 25 graden hoeft het water niet meer dan handwarm te zijn.

Zet de vogeltaart op een leuk bord, garneer de taart eventueel nog met sierappeltjes of stukjes vers fruit. Zet de taart mooi in het zicht en dan maar wachten tot de vogels de taart hebben gevonden!

Zelf maken in de winter: vogeltaart in de tuin

Tip

Je kunt de taart versieren met rozenbottels, sierappeltjes (uit de de tuin!) of in stukjes gesneden fruit.

Je kunt ook lege Mona puddingbakjes gebruiken als vorm, neem er dan twee. Wil je het nog kleiner maken, neem dan cupcake vormpjes. Door een touw in het vet te laten stollen, kun je het ophangen in een boom.

Vaak hoor je dat frituurvet wordt gebruikt als basis voor vogelvoer. Het nadeel van frituurvet is dat het smeltpunt hoger ligt dan kokosvet, waardoor je met relatief heet vet gaat werken. Dat is, zeker met kinderen, niet aan te raden. Wil je als volwassene de perfecte vogelvoertaart maken, dan is het wel weer leuk dat je frituurvet ook op kunt spuiten als het licht verwarmd, is maar nog niet gesmolten. Zo lijkt het net alsof er slagroom op de taart zit!

Zoek je naast deze vogeltaart nog meer inspiratie om deze winter in je tuin zelf te maken? Meer ideeën voor de winter vind je op Pinterest.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids