Zomerse ijsjes: lekkere en makkelijke recepten

Heerlijk, het is weer zomer! En tja, wat willen kinderen dan graag eten? IJsjes natuurlijk! Wist je dat je die ook heel eenvoudig zelf kunt maken? Niet alleen waterijsjes, maar ook romige varianten. Zonder ijsmachine, zonder eindeloos roeren. En met vers fruit, dus ook nog eens gezonder! In dit artikel vind je een aantal lekkere recepten.

Zomerse ijsjes: lekkere en makkelijke recepten

Yoghurtijs

Yoghurtijs maak je op basis van bevroren fruit, honing en natuurlijk yoghurt. Je kunt er eindeloos mee variëren! Dit basisrecept is voor 350 ml.

Ingrediënten:
250 g bevroren zomerfruit
200 ml halfvolle yoghurt
4 el honing

1 Pureer de ingrediënten goed in een blender of keukenmachine – in ieder geval een afgesloten bak.
2 Proef of je ijs zoet genoeg is. Dat hangt uiteraard af van welk fruit, welke yoghurt (je kunt ook eens vanilleyoghurt nemen namelijk) en welke andere toevoegingen je gebruikt. Nog niet zoet genoeg? Voeg nog wat honing toe en meng nog even goed. Je ijs is direct klaar om te eten!

Vruchtenijs

Dit is toch wel een geweldige uitvinding hoor: ijs op basis van bevroren banaan! Zorg dat je deze zomer een aantal bevroren bananen (in plakjes) in de vriezer hebt klaar liggen, want het is lekker, gezond (geen suiker!) en snel, dus voor herhaling vatbaar! Dit basisrecept is voor 4 kleine hoorntjes.

Ingrediënten:
2 bevroren bananen
150 g aardbeien

1 Pureer de ingrediënten goed in een blender of keukenmachine – in ieder geval een afgesloten bak.
2 Dien het ijs op in een hoorntje of bakje. Het heeft de structuur van softijs, je kunt er geen bolletjes van scheppen.

Zomerse ijsjes: lekkere en makkelijke recepten

Bananenijs

En dan is er nog een laatste variant die je prima zonder ijsmachine kunt maken. Dit is echt roomijs, op basis van room, gecondenseerde melk en banaan. De banaan is essentieel voor een zachte structuur zonder ijskristallen. Je kunt er dus van alles aan toevoegen (stukjes chocola of karamel, een scheutje siroop), maar voeg niet te veel vocht toe en laat de banaan niet weg! Dit basisrecept is voor 4 porties.

Ingrediënten:
200 ml slagroom
100 ml gecondenseerde melk (blikje)
2 bananen

1 Pureer de bananen glad.
2 Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.
3 Schep de gepureerde bananen en gecondenseerde melk door de slagroom.
4 Leg minstens 5 uur in de vriezer. Na 5 uur heeft het een mooi romige structuur, klaar om op te scheppen!

Bewaren

Al deze ijssoorten zijn heerlijk om direct op te scheppen. Wil je het toch bewaren? Dat kan prima. Wel worden ze dan flink hard, dus zet het ijs een kwartiertje voor je het wilt eten op het aanrecht om op de goede temperatuur te komen. Of – jazeker – zet het even in de magnetron! 30 seconden zal genoeg zijn.

Fijne en lekkere zomer gewenst!

Geschreven door Anouk, van De kinderkookshop, waar je nog veel meer leuke recepten vindt.

Verder lezen over de zomer (klik op het plaatje)
De lekkerste recepten voor zelfgemaakte Zoku ijsjes Moestuintje: creatieve ideeën voor kinderen Hartige taartjes voor kinderen: een basisrecept om eindeloos mee te variëren Voor jou gespot: zomerjassen voor de kids

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids