Lekker eten op pakjesavond: leuke Sinterklaas recepten voor 5 december

Bij Pakjesavond hoort lekkers! Bij ons begint 5 december met een lekkere herfst maaltijd. Iets gezelligs, maar wel met vitaminen. Dit zijn onze favoriete recepten om lekker gezellig samen te eten op pakjesavond. 

Lekker eten op pakjesavond: leuke Sinterklaas recepten voor 5 december

Sinterklaas soep

Soep eten saai? Niet als je het Sinterklaas soep is! Natuurlijk met hapjes in Sinterklaas thema. De hapjes maakte ik van bladerdeeg. Geroosterd brood is ook leuk om mooie dingen mee te maken.

Soep recept

Meestal maak ik soep van groente die nog in de koelkast liggen, zonder bouillonblokje. Voor deze soep bakte ik gesneden groente: 2 uien, 1 knoflookteentje, 1 courgette, 1 aubergine, 2 rode paprika’s, 2 gele paprika’s, 2 groene paprika’s, 1 zakje diepvries tuinerwtjes en een hand kruiden uit de tuin. Na het bakken voegde ik water toe, zodanig dat de groente onder staan, je kunt altijd later nog meer toevoegen. Daarna liet ik de soep een half uurtje pruttelen. Vervolgens pureerde ik de soep met de staafmixer. Tot slot voegde ik ongeveer een eetlepel grof zeezout toe, je kunt het beste steeds een beetje toevoegen tot je tevreden bent over de smaak.

Hapjes erbij 

Bladerdeeg moet je eerst even kort laten ontdooien. Ik gebruik altijd een bakplaat met bakpapier. Ook smeer ik voor ze de oven in gaan de bladerdeeg hapjes in, met een mengsel van eierdooier en melk. Ik heb ze ongeveer 25 minuten gebakken, zoals op de verpakking van het bladerdeeg vermeld. Ik heb de hapjes gezellig samen met kleine meis van 6 jaar gemaakt, het is net knutselen.

Voor het cadeautje sneden we een plakje bladerdeeg in vieren, daar maakten we twee hapjes van. Op een van de kwartjes legden we een plakje kaas. Daarop legden we weer een kwartje bladerdeeg. Er op legden we tuinerwtjes en pompoenzaden.

Voor de mijter sneden we een soort driehoekje uit bladerdeeg. Er overheen legden we een kruis van reepjes bladerdeeg.

Voor de staf van Sinterklaas sneden we het bladerdeeg in reepjes. We plakten twee reepjes aan elkaar en rolden dit eerst tot een soort strengel, zoals bij kaasstengels. Vervolgens vouwden we het in de vorm van een stafje. Daarna sprenkelden we er sesamzaad overheen.

Natuurlijk mislukten sommige hapjes. Van die restjes bladerdeeg rolden we balletjes. Die rolden we vervolgens door een beetje bloem, dan kun je er mooie gladde balletjes van maken. Daarna doopten we ze in het ei en daarna in het sesamzaad. En voilà, ook nog pepernoten in de soep!

Van stukjes gebakken paprika met reepjes kaas er op maakten we cadeautjes voor in de soep. Of zijn het mijters?

Lekker eten op pakjesavond: leuke Sinterklaas recepten voor 5 december

Erwtensoep

Nog een fijne soep die goed bij de herfst en winter past: erwtensoep. Op Sinterklaasavond hebben we al een aantal keer zelfgemaakte erwtensoep gegeten. Het voordeel van soep is dat je het van tevoren kunt maken, dat scheelt stress op pakjesavond zelf.

Gourmetten

Gourmetten is altijd gezellig op feestdagen! Ook fijn voor pakjesavond: bij gourmetten kan ieder gezinslid alleen eten wat hij of zij zelf lekker vindt. Dat scheelt gedoe.

Wat ook leuk is, is dat je tussen het eten door cadeautjes kunt uitpakken. Je moet vaak toch even wachten voordat er weer iets klaar is, dat is een mooi moment voor een Sinterklaasliedje en een cadeautje. Of voor een surprise.

Kindvriendelijke kaasfondue

De kinderen vinden het gezellig en lekker: kaasfondue. Bij kaasfondue hollen we een brood uit . Daar kun je dan de kaasfondue in doen. Het ziet er heel leuk uit en het brood is natuurlijk heel erg lekker om helemaal op te eten.

gezellig kaasfondue tijdens de feestdagen

Hotdogs

Ga je voor makkelijk, dan zijn winterse hotdogs leuk. Met worstjes, of een vega alternatief. Bij de hotdogs eet je broodjes, gefruite uitjes en augurk of zuurkool. Oh ja en natuurlijk mosterd, ketchup en/of mayonaise. Rauwkost erbij zorgt voor de groente.

Lekker extra vitamines eten op pakjesavond

Kunnen de kids wel wat extra vitamines gebruiken tussen het snoepen door? Deze appeltjes lijken net Sinterklaas mijters en zijn dus extra leuk om te eten. Het kruisje snij je uit met een mesje. Dan zijn ze al super leuk, maar je kunt het kruisje van de mijters ook opvullen met iets kleurrijks. Ik gebruikte discodip van de Xenos.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - gezonde Sinterklaas appels

Wie zoet is krijgt lekkers

Bij Sinterklaasavond hoort natuurlijk ook zoetigheid. We hebben heel veel leuke Sinterklaas recepten. Heb je geen zin om zelf wat te maken, dan vind je ook heel veel mooie Sinterklaas zoetigheid bij de Hema en Albert Heijn.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten

Verder lezen

Naast deze Sinterklaas recepten om lekker te eten op pakjesavond, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas. Natuurlijk deel ik de leukste leukste intochten en ideeën voor pakjesavond. Maar ook heel boeken over Sinterklaas en YouTube tips. Ook vind je hier de favoriete cadeaus van Sinterklaas. Verder deel ik ook allerlei knutselideeën en lekkere recepten om te maken… en nog heel veel meer. Ook op Instagram delen we veel ideeën voor Sinterklaas.

Lekker eten op pakjesavond: leuke Sinterklaas recepten voor 5 december

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids