Tips en trucs voor zoeken op Marktplaats

Je hoort het vaak, van die mensen die allerlei leuke dingen voor hun kids vinden op Marktplaats voor helemaal niks. Merkkleding, kindermeubels, handige spullen, alles is te vinden. Maar hoe doe je dat? Hieronder vind je een lijst met tips.
Tips en trucs voor zoeken op Marktplaats
Algemene tips:

*De verzendkosten zijn vaak erg hoog in verhouding tot de prijs van het artikel. Zoek daarom als het even kan in je eigen buurt, zodat je het artikel kunt ophalen. Je kunt op Marktplaats de afstand tot je eigen postcode bepalen. Ik woon zelf in een zeer kinderrijke buurt, voor mij werkt het meestal wel om te zoeken op maximaal 3 km afstand, maar dit hangt natuurlijk af van waar je woont en wat je zoekt.

*Het ophalen van een product heeft naast de kosten ook andere voordelen. Je kunt het product zien voor je het koopt, want van dichtbij kan het tegenvallen. Ook weet je zeker dat je het product krijgt als je het betaalt. Verder kun je als je een product ophaalt zien wie het verkoopt en of je die persoon hygiënisch vindt. Zorg wel dat je niet alleen gaat.

*Je kunt op Marktplaats instellen om een mailtje te krijgen als er een product voldoet aan je zoekopdracht.

*Als je een interessante advertentie hebt gevonden, kun je ook de andere advertenties van die persoon bekijken. Vaak ruimen mensen in een keer alles op. Verkopers vinden het vaak handig om in een keer meerdere dingen te verkopen, dus dat geeft onderhandelingsruimte. De kans is groot dat deze persoon naast deze leuke broek ook nog een leuk truitje verkoopt in de maat van jouw kind. En als iemand een babybadje verkoopt, dan verkoopt hij waarschijnlijk nog veel meer babyspullen.

*Als je een specifiek product zoekt, probeer even een paar dagen de tijd te nemen om te kijken wat de juiste prijs voor een artikel is. Tenzij je natuurlijk iets tegenkomt dat je heel graag wilt hebben of waarvan je denkt dat het echt heel goedkoop is.

*Zorg dat je niet te veel betaalt en vergeet niet te onderhandelen indien nodig! Als je moet bieden, dan betekent dat vaak dat mensen geen idee hebben wat ze ervoor willen hebben (of dat ze de hoofdprijs willen hebben). Biedt dus niet te veel, kijk eerst of ze je bod accepteren, je kunt altijd nog in prijs stijgen. Tenzij je natuurlijk dat zeldzame pareltje vindt.

*Een mailtje sturen met een bod werkt vaak beter dan bieden via Marktplaats. Bovendien voorkom je dat jij een bod doet en iemand anders er net een euro boven gaat zitten.

*Als je iets specifieks zoekt, dan kun je ook een gezocht advertentie plaatsen. Voor veel verkopers is het aantrekkelijk om hun product meteen kwijt te zijn, waardoor ze er niet de hoofdprijs voor vragen. Ook kun je zelf aangeven wat je maximaal wil betalen.

*Zoek je een koopje? Reageer dan op oudere advertenties, mensen rekenen er dan niet meer op dat ze het product überhaupt nog verkopen.

*Probeer het artikel met verschillende zoektermen te zoeken. Bedenk daarbij wat voor verschillende namen er voor een product zijn en probeer die allemaal eens. Soms is het ook handig om een woord expres fout te spellen, niet iedereen schrijft even goed.

Tips voor kleding:

*Als je kleding zoekt, maak dan een lijstje van merken die je leuk vindt en gebruik dat lijstje bij het zoeken. Ook bij speelgoed kan dat goed werken.

*Het wordt afgeraden om je kind tweedehands schoenen te geven, omdat een schoen helemaal naar de voet gaat staan. Babyschoenen zijn vaak helemaal niet gedragen, omdat het kind nog niet kon lopen toen het die maat had, die worden daarom vaak ongedragen te koop aangeboden. Verder gaan rubberen laarzen niet naar de voeten staan, dus ook die kun je hergebruiken.

Tips voor speelgoed:

*Vraag vriendinnen met meer ervaring als moeder wat voor speelgoed jouw kind de komende tijd leuk gaat vinden en hoe dat allemaal heet, zodat je weet waar je naar moet zoeken. Je weet nooit wat jouw kind leuk gaat vinden, dus dan is het handig om voor een prikkie tweedehands speelgoed uit te kunnen proberen.

*Knuffels zijn misschien wat minder hygiënisch, maar plastic speelgoed kun je goed schoonmaken, bijvoorbeeld in een bad met Biotex. Kijk uit met agressieve schoonmaakmiddelen, kinderen stoppen speelgoed in hun mond en die schoonmaakmiddelen hechten vaak langdurig aan het speelgoed.

Tips voor babyspullen:

*Toen ik zwanger was heb ik er eigenlijk niet bij stilgestaan dat je spullen op Marktplaats kunt kopen en ik heb ook heel veel tweedehands gekregen, waardoor het niet echt nodig was. Voor een pasgeboren baby zou ik het ook niet plezierig vinden om alles op Marktplaats kopen, maar er zijn heel veel spullen die prima zouden kunnen. Veel spullen komt je kind niet direct mee in aanraking of zijn goed te reinigen. Denk hierbij aan een flessenwarmer, een magnetronsterilisator, een babybad en bijbehorende standaard, een babyfoon of meubeltjes. Als je de standaardlijsten voor een baby uitzet doorloopt zie je vanzelf wat je wel en niet tweedehands kunt kopen.

*Ook een kinderwagen (en de accessoires!) kun je tweedehands kopen en de stoffen delen wassen of eventueel vervangen. Bedenk je wel dat je de kinderwagen gedurende de eerste levensjaren van je kind(eren) bijna dagelijks gebruikt. Bij een tweedehands kinderwagen loop je het risico dat je bij je tweede kind wederom één moet aanschaffen.

*Ook een buggy of een kinderstoel kun je prima op Marktplaats kopen. Kijk wel of ze nog goed functioneren.

*Een autostoeltje kun je beter niet via Marktplaats kopen. Autotstoeltjes zijn niet meer veilig als er een keer iets mee gebeurd is en dat weet je nooit zeker als je het koopt van iemand die je niet kent.

*Meubeltjes voor kids zijn vaak foeilelijk of duur. Tweedehands meubeltjes die je met een likje kindvriendelijke verf (zonder schadelijke stoffen) weer netjes maakt geven je kinderkamer vaak veel sfeer. Bedenk je wel dat dat verven veel tijd kost, zeker een bedje of box met spijltjes is echt een helse klus om te schilderen. Vergeet ook niet te checken of de meubeltjes wel voldoen aan de veiligheidseisen die we tegenwoordig hebben. Een ledikantje moet bijvoorbeeld aan allerlei regels voldoen. Je verloskundige, kraamhulp of consultatiebureau kan je daarbij adviseren. Maar zo’n oud meubeltje geeft je kinderkamer wel net wat extra’s!

Veel plezier met struinen op Marktplaats! Wil je meer lezen over het onderwerp? Vorige week schreef ik een artikel over markten voor tweedehands kleding, dat artikel vind je hier.

Meer lezen?
20131217-172839.jpg 20131217-174948.jpg

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids